Recept Sýrové kuličky

(Hodnoceno 1x) penda Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sýrové kuličky

Postup

Všechny vhodné součásti jemně nastrouháme nebo usekáme a spojíme vejcem a 2 lžícemi škrobu. Z husté hmoty tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm, lehce obalíme ve škrobu a usmažíme v tuku dorůžova. *Tip:* Podáváme buď s uvedenou přílohou nebo jako teplé pohoštění. Ke kuličkám můžeme nabízet omáčku připravenou z malého bílého jogurtu a malé majonézy ochucené solí, sójovou omáčkou, pažitkou a česnáčkem. Čerpáno z časopisu Květy (1999).

Recept je z kategorií: Smažené sýry

Nahlásit recept

  • 16.03.06 vloženo
  • 11370x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g strouhaného sýra (*eidam a podobně*)
  • 50 g šunkového salámu
  • 4 PL sekaného česnáčku
  • 1 vejce
  • 2-3 PL jedlého škrobu (*solamyl apod.*)
  • špetka chilli
  • 2 PL petrželky nebo pažitky.

Doporučená příloha

  • bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.1.15 13:44

Pro studené pohoštění můžeme kuličky poskládat podle receptu http://www.labuznik.cz/…e-krokanbus/, ale dávku musíme zdvojnásobit :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Sýrové kuličky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sýrové kuličky

jolana
5068 příspěvků 16.1.15 20:07

Mno..tie syry roztavit, nacakat na peciaci papier do obdlznika a do rury zapiect.. vybrat a ked chladne vziat a obalit..tak by to snad slo… :think:

hippolyta
395 příspěvků 16.1.15 18:33

Přátelé, nechci vám brát iluze, ale myslím, že obdobu karamelových nití ze sýra nedocílíte. Jedině snad možné by bylo hotovou stavbu posypat sýrem nastrouhaným s obzvláštním úsilím do dlouhých vláken a zapéct v troubě na horkovzduch. Ale je to jen teorie…

casino
4497 příspěvků 16.1.15 18:01
Blbě jsem pochopilo zadání...

… mělo jsem za to, že se vám jedná pouze o fixaci tých oných, a ta chrumkavá nadstavba unikla mé pozornosti :oops:
Omlouvám se a odchááázííím… :mavam:

daduuja
1149 příspěvků 16.1.15 15:35

@casino jak ale docílit té karamelové křupavosti?
Já momentálně nevyzkouším, protože tři krámy v maloměstě neobjednaly mozzarellu.
A vyrábět ji nebudu! :-))

Z nastrouhaného parmazánu dělám křupavé ozdoby různých tvarů - rozpustím ho na pánvi, aby pustil tuk, těsto vyválím, nakrájím požadované tvary a upeču v troubě.
Ještě mě napadlo, rozpustit na pánvi, přidat maličko sody a zkusit vytáhnout nitě, ale… :think:

A co kuličky obalit vařenýma špagetama a usmažit? nejsou to vlasy, ale mohlo by to vypadat zajímavě :-)

birkana
1703 příspěvků 16.1.15 09:25

Zkoušela jsem, výsledek nebyl uspokojivý ani u jednoho druhu sýra (eidam, gouda, ementál, grana padano, čedar). Nitky se mi nedařilo vytáhnout tak tenoučké a schladit tak rychle, aby se: a) nepřetrhly nebo b) nedeformovaly vlastní vahou :mrgreen:.Prostě se nedařilo :,(

Tavila jsem kousky zabalené ve fólii ponořené do vodní lázně. Každý ze sýrů „ztekutí“ jinak. Nejlépe se mi pracovalo s čedarem :think: Kombinace sýrů jsem nezkoušela.

Musím konstatovat: karamel je karamel; kdyby to šlo jednoduše se sýrem, zajisté by to už některý „michelinský“ kuchař ukázal celému světu ;)

Ze silnějších nitek (spíš provázků) jsem upletla jakousi napodobeninu korbáčiků; budou se hodit na ozdobu studené mísy. Zbylou směsku rozteklých a schladlých sýrů využiju na zapékání; aspoň už vím, co bude k obědu :lol: :idea:

@casino, mozzarellu doma nemám. Možná bys vyzkoušelo samo 8o :mavam:

casino
4497 příspěvků 15.1.15 23:05
A co mozzarellu, zkusili moji rádcové, zkusili, zkusili?
:mavam:
birkana
1703 příspěvků 15.1.15 20:15

@daduuja, @Eja, vy provokatérky :mavam:

Mám doma 5 druhů vhodných sýrů. Pokusím se „natahat“ nitě na příhodné formy. Jestliže to zpackám, milovníci dobrých sýrů ( @Eja :mavam: ) sedí za dveřmi :jazyk:

Dvoubarevnost pokoušet nebudu! Děkuji za další probdělou noc :cert: :mavam:. Jsem ve věku, kdy se budím ve 3 h a nezaberu - aspoň nebudu čučet jen tak :mavam: 8o

daduuja
1149 příspěvků 15.1.15 19:38

Jéžíši, Ejo, ty už jseš daleko, ještě dvoubarevné :-), mně by prozatím stačily dozlatova usmažené stejně velké koule zamotané do světlých vlasů :-)
Nejlepší na tom je několik dnů přemýšlení, potom několikrát zkušební vzorek a nakonec to předložíš na stůl a po pár minutách není nic :-)

Eja
3869 příspěvků 15.1.15 19:27

@daduuja taky jsem zvědavá na příspěvky.
Tahavost hmoty určitě, ale musí taky dostatečně rychle tuhnout a držet tvar.
Přidání najemno strouhaného parmezánu cca 1/4 celkového množství sýra mi právě přišlo proto vhodné. Tuk jistě nad 45%. Táhlo se to, tuhlo to, ale není to ono.
A když si představím, že by to bylo vizuálně zajímavější trochu tmavé - kápnout sojovku?
No to byl nápad se sýrobušem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

daduuja
1149 příspěvků 15.1.15 19:14

Ejo, včera při smažení koulí, kdy stojíš jen tak nad sporákem, mne napadlo je narovnat do pyramidy.
Už rovnání byl problém, profiterolky namáčíš v karamelu a vlastně je lepíš, musela jsem si tedy pomoci párátkama, protože jsem byla líná něco ještě kuchtit.
Ještě musím podotknout, že z této dávky se věž nepostaví celá, a to základna bylo jen 9 kuličekna fotce chybí skoro celá zadní strana :oops:

K andělským vlasům :think:, určitě se musí vybrat sýry s větším obsahem tuku a měly by ho mít +- stejně. Asi bych je na pánvi, jako karamel, netavila.
Spíš bych zkusila uvařit sýrový základ na fondue, sýry např. gruyere, comté, vacherin, fontina… tak, aby hmota byla pořádně tahavá :-)
Mám v plánu to vyzkoušet, ale kdy? čas chybí :-)
Možná, že se přidá někdo s dobrým nápadem, zkušeností…

PS možná parmazán a gouda nejsou na tavení technologicky dobré spojení?

Hlavně, že jsi nemusela vyměnit kuchyňskou linku :-) :mavam:

Eja
3869 příspěvků 15.1.15 17:54

Dando :mrgreen: když krokánbuš, tak krokánbuš. Na koule sice nedošlo, ale jen tak cvičně jsem zkusila - čím je omotat. Na pokusy padl zbytek parmezánu, kousíček goudy a čedaru. Parmezánové malé „krajky“ na ozdobu občas dělám, ale tohle je jinde. Asi nejperspektivnější se mi zdá směs parmezán + gouda, roztavit ne na pánvi, ale v mikroténu, a vystihnout vhodnou konzistenci a omotávat. Omotance ze skleniček s velkým nadšením po vystydnutí zklikvidovali mí milovníci dobrých sýrů ( pes a kočka).Nitky a jiné tvary na kuchyňské lince :roll: se mi podařilo odstranit taky…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Houbová smaženice

Nejlepší recepty

Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Reveňový koláč Reveňový koláč
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz