Recept Sýrové kuličky

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sýrové kuličky

Postup

Všechny vhodné součásti jemně nastrouháme nebo usekáme a spojíme vejcem a 2 lžícemi škrobu. Z husté hmoty tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm, lehce obalíme ve škrobu a usmažíme v tuku dorůžova. *Tip:* Podáváme buď s uvedenou přílohou nebo jako teplé pohoštění. Ke kuličkám můžeme nabízet omáčku připravenou z malého bílého jogurtu a malé majonézy ochucené solí, sójovou omáčkou, pažitkou a česnáčkem. Čerpáno z časopisu Květy (1999).

Recept je z kategorií: Smažené sýry

Nahlásit recept

  • 16.03.06 vloženo
  • 10133x zobrazeno

Ingredience

  • 400 g strouhaného sýra (*eidam a podobně*)
  • 50 g šunkového salámu
  • 4 PL sekaného česnáčku
  • 1 vejce
  • 2-3 PL jedlého škrobu (*solamyl apod.*)
  • špetka chilli
  • 2 PL petrželky nebo pažitky.

Doporučená příloha

  • bramborová kaše

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 15.01.15 13:44

Pro studené pohoštění můžeme kuličky poskládat podle receptu http://www.labuznik.cz/…e-krokanbus/, ale dávku musíme zdvojnásobit :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Sýrové kuličky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 16.01.15 20:07

Mno..tie syry roztavit, nacakat na peciaci papier do obdlznika a do rury zapiect.. vybrat a ked chladne vziat a obalit..tak by to snad slo… :think:

hippolyta
394 příspěvků 16.01.15 18:33

Přátelé, nechci vám brát iluze, ale myslím, že obdobu karamelových nití ze sýra nedocílíte. Jedině snad možné by bylo hotovou stavbu posypat sýrem nastrouhaným s obzvláštním úsilím do dlouhých vláken a zapéct v troubě na horkovzduch. Ale je to jen teorie…

casino
4488 příspěvků 16.01.15 18:01
Blbě jsem pochopilo zadání...

… mělo jsem za to, že se vám jedná pouze o fixaci tých oných, a ta chrumkavá nadstavba unikla mé pozornosti :oops:
Omlouvám se a odchááázííím… :mavam:

daduuja
1145 příspěvků 16.01.15 15:35

@casino jak ale docílit té karamelové křupavosti?
Já momentálně nevyzkouším, protože tři krámy v maloměstě neobjednaly mozzarellu.
A vyrábět ji nebudu! :-))

Z nastrouhaného parmazánu dělám křupavé ozdoby různých tvarů - rozpustím ho na pánvi, aby pustil tuk, těsto vyválím, nakrájím požadované tvary a upeču v troubě.
Ještě mě napadlo, rozpustit na pánvi, přidat maličko sody a zkusit vytáhnout nitě, ale… :think:

A co kuličky obalit vařenýma špagetama a usmažit? nejsou to vlasy, ale mohlo by to vypadat zajímavě :-)

birkana
1687 příspěvků 16.01.15 09:25

Zkoušela jsem, výsledek nebyl uspokojivý ani u jednoho druhu sýra (eidam, gouda, ementál, grana padano, čedar). Nitky se mi nedařilo vytáhnout tak tenoučké a schladit tak rychle, aby se: a) nepřetrhly nebo b) nedeformovaly vlastní vahou :mrgreen:.Prostě se nedařilo :,(

Tavila jsem kousky zabalené ve fólii ponořené do vodní lázně. Každý ze sýrů „ztekutí“ jinak. Nejlépe se mi pracovalo s čedarem :think: Kombinace sýrů jsem nezkoušela.

Musím konstatovat: karamel je karamel; kdyby to šlo jednoduše se sýrem, zajisté by to už některý „michelinský“ kuchař ukázal celému světu ;)

Ze silnějších nitek (spíš provázků) jsem upletla jakousi napodobeninu korbáčiků; budou se hodit na ozdobu studené mísy. Zbylou směsku rozteklých a schladlých sýrů využiju na zapékání; aspoň už vím, co bude k obědu :lol: :idea:

@casino, mozzarellu doma nemám. Možná bys vyzkoušelo samo 8o :mavam:

casino
4488 příspěvků 15.01.15 23:05
A co mozzarellu, zkusili moji rádcové, zkusili, zkusili?
:mavam:
birkana
1687 příspěvků 15.01.15 20:15

@daduuja, @Eja, vy provokatérky :mavam:

Mám doma 5 druhů vhodných sýrů. Pokusím se „natahat“ nitě na příhodné formy. Jestliže to zpackám, milovníci dobrých sýrů ( @Eja :mavam: ) sedí za dveřmi :jazyk:

Dvoubarevnost pokoušet nebudu! Děkuji za další probdělou noc :cert: :mavam:. Jsem ve věku, kdy se budím ve 3 h a nezaberu - aspoň nebudu čučet jen tak :mavam: 8o

daduuja
1145 příspěvků 15.01.15 19:38

Jéžíši, Ejo, ty už jseš daleko, ještě dvoubarevné :-), mně by prozatím stačily dozlatova usmažené stejně velké koule zamotané do světlých vlasů :-)
Nejlepší na tom je několik dnů přemýšlení, potom několikrát zkušební vzorek a nakonec to předložíš na stůl a po pár minutách není nic :-)

Eja
3859 příspěvků 15.01.15 19:27

@daduuja taky jsem zvědavá na příspěvky.
Tahavost hmoty určitě, ale musí taky dostatečně rychle tuhnout a držet tvar.
Přidání najemno strouhaného parmezánu cca 1/4 celkového množství sýra mi právě přišlo proto vhodné. Tuk jistě nad 45%. Táhlo se to, tuhlo to, ale není to ono.
A když si představím, že by to bylo vizuálně zajímavější trochu tmavé - kápnout sojovku?
No to byl nápad se sýrobušem :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

daduuja
1145 příspěvků 15.01.15 19:14

Ejo, včera při smažení koulí, kdy stojíš jen tak nad sporákem, mne napadlo je narovnat do pyramidy.
Už rovnání byl problém, profiterolky namáčíš v karamelu a vlastně je lepíš, musela jsem si tedy pomoci párátkama, protože jsem byla líná něco ještě kuchtit.
Ještě musím podotknout, že z této dávky se věž nepostaví celá, a to základna bylo jen 9 kuličekna fotce chybí skoro celá zadní strana :oops:

K andělským vlasům :think:, určitě se musí vybrat sýry s větším obsahem tuku a měly by ho mít +- stejně. Asi bych je na pánvi, jako karamel, netavila.
Spíš bych zkusila uvařit sýrový základ na fondue, sýry např. gruyere, comté, vacherin, fontina… tak, aby hmota byla pořádně tahavá :-)
Mám v plánu to vyzkoušet, ale kdy? čas chybí :-)
Možná, že se přidá někdo s dobrým nápadem, zkušeností…

PS možná parmazán a gouda nejsou na tavení technologicky dobré spojení?

Hlavně, že jsi nemusela vyměnit kuchyňskou linku :-) :mavam:

Eja
3859 příspěvků 15.01.15 17:54

Dando :mrgreen: když krokánbuš, tak krokánbuš. Na koule sice nedošlo, ale jen tak cvičně jsem zkusila - čím je omotat. Na pokusy padl zbytek parmezánu, kousíček goudy a čedaru. Parmezánové malé „krajky“ na ozdobu občas dělám, ale tohle je jinde. Asi nejperspektivnější se mi zdá směs parmezán + gouda, roztavit ne na pánvi, ale v mikroténu, a vystihnout vhodnou konzistenci a omotávat. Omotance ze skleniček s velkým nadšením po vystydnutí zklikvidovali mí milovníci dobrých sýrů ( pes a kočka).Nitky a jiné tvary na kuchyňské lince :roll: se mi podařilo odstranit taky…

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Marinovaná kuřecí křídla

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz