Recept Sýrová omáčka 3 Veg

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Sýrovo-smetanová omáčka k těstovinám i masu

Postup

Do kastrolu dáme rozehřát máslo, přidáme na drobno nakrájenou cibuli, když zesklovatí, zasypeme hladkou moukou a umícháme světlou jíšku.
Zalijeme vodou, osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a vaříme 15 minut.

Sýr nastrouháme nahrubo a přisypeme do kastrolu a mícháme, dokud se téměř nerozpustí. Stáhneme z plotny a vmícháme smetanu. Povaříme ještě asi 5 minut.

Sýr by měl být tučný a smetana bez karagenanu, kterým jsou „vylepšovány“ šizené šlehačky, aby vůbec šly ušlehat. Podle některých zdrojů karagenan způsobuje zánět střev.

Recept je z kategorií: Omáčky Omáčky k masům


Reklama

Nahlásit recept

  • 03.09.12 vloženo
  • 23408x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 30 g másla
  • 1 střední cibule
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 100 g sýra gouda 45% (nebo podobný)
  • 0,25 l smetany ke šlehání bez karagenanu (E407)
  • 0,6 l vody
  • 1 bobkový list
  • pepř
  • sůl

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sýrová omáčka 3

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 07.09.12 13:16

Na tu knížku jsem se letmo koukla (je k dispozici zdarma na stránkách bionebio) a chápu, že laikovi může připadat výjimečná nebo novátorská, je to ale jen shrnutí obecně známých faktů, našla jsem tam i několik celkem úsměvných chyb, paní asi potravinářka opravdu nebude.
No a ohledně těch „strašlivých“ karagenanů - jak píšu níž, čtěte etikety a nakupujte jen základní potraviny a vše bude OK. Ty vaše zdravotní potíže, kterých je mi líto, jste si bohužel podle všeho pořídil jinak, to byste musel všelijakých těch výrobků s karagenany, resp. čistých karagenanů, konzumovat několik kilo denně řadu let po sobě. Tohle je ale opravdu velice složité téma, patřící spíš na jiné stránky.
Myslím si, že to myslíte dobře, chcete varovat jiné, ale opravdu je třeba posoudit míru rizika toho kterého éčka, tady bych strach neměla. Každý si může vybrat, co si koupí a jí.

 
rnk
31 příspěvků 07.09.12 00:08

Navíc ten karagenan je poznat i v chuti. Smetana (šlehačka) není „hladká“.

 
rnk
31 příspěvků 07.09.12 00:05

Z čeho to je mám samozřejmě zjištěno. Bohužel nenám strach, ale zkušenost. Ostatním doporučuji např. knihu „Vime co jíme?“ od DR. Terezy Vrbové. To, že jde o přírodní látku na věci nic nemění. Přírodní je i muchomůrka zelená nebo kyanid… Mimochodem karagenan jsou i ty kuličky, co se někdy dávají do vázy. Z asi 1 až 2 mm v průměru za sucha nabobtnají do průměru 10mm tj. zvětší objem 130×! to je podle mne jeden z důvodů jejich použití při falšování potravin.

 
di
2451 příspěvků 04.09.12 17:44

No, nejhorší je podle mého strach z neznámého. Když si zjistíte, co ty karagenany jsou, zas takový strach mít nebudete. Jiná věc je ovšem ta, že i tyto (vlastně přírodní látky, výtažky z řas, něco jako je agar-agar) v „opravdové“ smetaně ke šlehání opravdu co dělat nemají. Jediná rada je číst složení výrobků před jejich koupí, resp. najít si ověřené výrobce.

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Tažený štrůdl


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Špagety s pečenou červenou paprikou Špagety s pečenou červenou...
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Chléb s celerem Chléb s celerem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz