Recept Syrob z řepného cukru Pra

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Syrob z řepného cukru

Úvod

Užívá se do perníku místo cukru.

Postup

Já jsem vyráběl syrob již před několika, asi padesáti lety. Dělal se tak, že se nashromážděná cukrová řepa umyla kartáčem, aby na ní nebyla hlína, potom se nadrobno nakrájela (asi tak 4–7 cm velké kousky), naplnil se hrnec a dal se na kamna.

Aby se řepa nepřipálila, dávalo se malé množství vody (v závislosti na velikosti hrnce). Pomalu se vše vařilo, dokud se nevylouhoval cukr z řepy.

Potom se cukerná šťáva scedila, uvařenou řepu bylo možno použít na výrobu řepánků (také moc mňam), a cukerná šťáva se varem dále zahušťovala, až byl syrob hustý a tmavý. A to je vše.

Recept je z kategorií: Speciality


Reklama

Nahlásit recept

  • 15.09.12 vloženo
  • 13363x zobrazeno

Ingredience

  • Řepa cukrová, zvaná cukrovka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Hokuspokus 15.09.16 19:01

Super!!!!

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 05.11.13 12:07

Koukám, že jsem zapomněla přidat fotografie… Tak to napravuji a přikládám :)
K obrázku č. 2, kde jsou dvě skleničky každá s jiným odstínem: V té od rakytníku (vlevo) je klasický syrob podle receptu. V té od brusinek (vpravo) je dle receptu, na který vložil v diskuzi odkaz kolega gmp.
Ten od něj je opravdu hustý, perfektně se bude hodit k přidávání náplní do buchet a koláčů, do těsta apod.
Klasický „polotekutý-medově táhlý“ si ušetřím na palačinky a poháry :)
Samozřejmě, využití obou má mnoho podob, nemá cenu sem vypisovat, kde všude se dá použít…
Já vařím každoročně a od letoška navíc i tu variantu od gmp, díky za odkaz :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Syrob z řepného cukru

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
terej
3 příspěvky 14.02.17 22:33

Musí se vařit tak dlouho, až pořádně zahoustne a také ztmavne. :cert:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 17.09.16 19:30

@Hokuspokus - to se dá podchytit tím, že sklízet co nejpozději - já ji mám ještě v zemi, ještě má čas :) Čím déle je v zemi, tím víc by měla být cukernatější - ovšem zda je tomu vážně tak, netuším…
V naší rodině se řepa tradičně sklízí až těsně před orbou - zaoráváme pole teprve až spadne listí ze stromů…

 
Hokuspokus
2 příspěvky 17.09.16 18:38

Díky za odpověď. Také by to mohlo být cukernatostí řepy. Čím cukernatější, tím tmavší( karamelovější)­.Petra

 
Ford53
24 příspěvků 17.09.16 09:14

Určitě doporučuji po slití znovu zalít vodou a udělat druhák, potom
vylisovat lisem na lisování moštu. Řepné kousky mají být ponořeny ve vodě.

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 15.09.16 19:04

@Hokuspokus - myslím, že chyba není žádná - přiznám se, že já mám někdy také světlejší a přitom vždy postupuji stejně, takže nebojte: pokud je chuťově i konzistenčně v pořádku, barvu bych neřešila :mavam: :kytka:

 
Hokuspokus
2 příspěvky 15.09.16 18:55

Dobrý večer. Mám dotaz. Tento sirup vařila už před mnoha lety moje mamka. Dnes jsem ho vařila já, podle tohoto receptu. Svařila jsem ho na hustotu medu. Mamka i vy ho máte tmavý. Kde je chyba?? Jinak je samozřejmě vynikající. Lepím ještě nyní

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 06.11.13 09:32

@birkana To jsem ráda :kytka:
Já tohle vařím rok co rok, patří to u nás k podzimu stejně jako řepánky a brambory v popelu :D

 
birkana
1667 příspěvků 06.11.13 07:17

@Zuzka1973, tvým uvařením jsi mi připomněla babičku a dětství! Díky :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 16.10.13 21:40

Četla jsem na toto téma příspěvek „Za to by se mělo věšet“! :mavam:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.10.13 21:40

@Ačraj Aha… :D Takže po té zkušenosti z dětství se ti do toho už nechce ;)
Neboj, jedna řádka z jednoho sáčku semínek bohatě stačí do další sklizně, tak jí zkus ještě dát šanci :kytka: :mavam:

 
rnk
31 příspěvků 16.10.13 21:36

No, tak za ty cukrovary poděkujte nějakému panu Zemanovi, který zahraničním firmám daroval kvóty na výrobu cukru, které ony následně vrátily EU za miliardy a závazek srovnat cukrovary se zemí. Jíné státy si kvóty ponechaly firmám je jen propůjčují.

Příspěvek upraven 16.10.13 v 21:36

 
Ačraj
697 příspěvků 16.10.13 21:36

Narodila jsem se na vesnici, pěstovali jsme cukrovku, dokonce i jednotila, pomáhala mamince, lezla po kolenou - nekonečně dlouhé řádky. ;)

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.10.13 21:35

@rnk Na to si zvyknete ;) Zde je zvykem měnit názvy, které to nepotřebují, ale takové, kde se autor (zde jistě nechtěně) uklepnul a změnu by to chtělo, to adminům nevadí :|
Tenhle recept přibyl po spontánní debatě v jedné z diskuzí a autor si podle mě ani neuvědomil, že v tom fofru název postrádá logiku. No a my s casinenem jsme to dole v diskuzi naťukli, ale asi ne dost natolik, aby to trklo někoho kompetentního :oops:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.10.13 21:25

@Ačraj Klidně bych se rozdělila :kytka:
Ale semínka jsou už nějaký ten rok dobře k sehnání

http://www.aaazahrada.com/…uct_info.php?…

já je kupuju u nás v zahradnictví každý rok.
Pěstuje se dobře, není náročná. Jen včas vyjednotit, nechat jí prostor a zalévat když je sucho. Koncem září (nejpozději během října) vykopat a pak už zpracovat podle svého… :mavam:

 
Ačraj
697 příspěvků 16.10.13 21:07

Než zničili a zlikvidovali nedaleký cukrovar, tak se i řepa (cukrovka) pěstovala v okolí a já měla příležitost se nějaké té řepy „zmocnit“. Povařila, nastrouhala, zavařila do skleniček, abych si mohla řepánky udělat častěji, byly výborné :P Škoda, že jsi tak daleko, mohla by jsi po mně jednou řepou hodit. :mavam:

Příspěvek upraven 16.10.13 v 21:09

 
rnk
31 příspěvků 16.10.13 20:56

No, ten název mě původně odradil a dál jsem to ani nečetl. Vařit něco z cukru, když se to má vařit z cukrové řepy… V receptu je to pak v pořádku.

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.10.13 17:39

@Ačraj Já ani nevím, proč u nás po okolí se tomu říká „řepný sirup“ nebo „melasa“ :think: Jakožto „syrob“ to znám sice taky, ale v okolí tomu nikdo tak neříká, ale naštěstí na název to nefunguje - funguje to na chuť :palec:
Když jsem byla malá, vařívala to prababi ve velkém přímo venku na zahradě (dřív k venkovské zahradě patřilo velké ohniště, kde se pálily větvičky, listí, bramborová nať, pekly brambory v popelu a vařila melasa pro dobytek jako přilepšení :D
Sirup pro domácí využití se vařil zvlášť, v komoře. Komora sloužila jako jakási pobočka kuchyně a špajzu, byla tam stará vana, která sloužila k mytí (nejen) okurek před zavařením, o Vánocích se v ní proháněl kapr…
Byl tam i velký prádelní kotel, který ale sloužil na zavařování, už ne k vyvářce prádla… A byly tam malá kamna, kde se vařívaly věci jako třeba ten syrob, nebo povidla, marmelády…
Pořád si to pamatuju, jak tam bývalo fajn, až mě mrzí, že v našem domku není na takovou komoru místo, ale naštěstí mám kde si tuhle dobrotu svařit.
A ten venku vařený syrob pro dobytek se skladoval ve velkých konvích od mléka a ač jsme měly se sestrou zakázáno z něj brát (bo na boku visela velká naběračka, kterou občas olízl třeba beran nebo býček a jasně, že se neběžela hned umejt před dalším použitím :mrgreen: ), stejně jsme tam obě chodily ulizovat :mrgreen:

@gmp Díky za odkaz, s tím pasírováním to neznám… Takže si to vytisknu a řepy mám letos dostatek, takže vyzkouším :kytka:
Já vyvařenou řepu po vyndání postrouhám nahrubo, osmažím na másle, přidám mák uvařený v mléku a tím plním kynuté těsto jako buchty - no, a to jsou řepánky ;) A ty milujeme celá rodina, kvůli nim část řepy i schovávám do sklípka :palec:

edit:
Našla jsem řepánky i zde:
http://www.labuznik.cz/…cke-repanky/

Příspěvek upraven 16.10.13 v 17:49

 
gmp
1603 příspěvků 16.10.13 15:42
+

http://www.toprecepty.cz/…a-cukrowego/

 
Ačraj
697 příspěvků 16.10.13 13:38

Také kdysi maminka vařila syrob tmavý, konzistence asi jako med, namáčeli jsme si do něho kousky chleba, výborný…
Sirup jsme také dělávali z malin, rybízu, neboli šťávu…
Za naších mladých let byl i syrob ve vyňatých slovech…

Příspěvek upraven 16.10.13 v 16:55

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 16.10.13 10:23

Tak se akorát jdu pustit do letošní várky ;) Řepa naše, pár lepších schovám na řepánky, zbytek na syrob. První řepánky budou už z řepy po scezení, už se na ně těšíme :)

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 20.09.12 08:04

@casino Ahááá… už to mám… to je tím, že já čtu vždy spíš jen ingredience :oops: Názvy jen orientačně a postup kolikrát vůbec, bo po letech vaření ho kolikrát vůbec nepotřebuju :oops:
Casino, ale to „y“ mne pořád mate, na netu jsem zjistila, že každý používá jiné 8o a já holt to odvodila od toho „našeho“ sirupu. Googl vám vyjede plno odkazů na obě i/y, což je to, co mne mate, :think:
Teď už vím, co tu šotek vyvedl… žádný cukr, ale řepa :palec:

 
casino
4469 příspěvků 19.09.12 20:12
Ba ne...

…ten „y“ je v richtigu :) :mrgreen: :mavam:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 19.09.12 19:33

To „y“ mne taky mátlo, ale myslela jsem, že je to jakýsi krajový název… u nás to není ani sirob, u nás je to prostě: řepný sirup :kytka:

 
casino
4469 příspěvků 19.09.12 18:12
"Syrob z řepného cukru"

…až ffčil jsem si všimlo toho (pitomého) názvu receptu ;)
Že by Viktorka? 8)
Nebo šotek? :)

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 19.09.12 17:48

Pro někoho novinka, pro mne každoroční rutina. Cukrovce se dobře daří na záhonech klidně i jen při kraji, stejně se mi tak líp okopává :)
Akorát nevařím na sporáku (mám plynové hořáky), ale na kamínkách v dílně. Hotový sirup (my tomu říkáme řepný sirup) uchovávám ve sklenicích na okurky a používám do pečení místo medu, do nápojů, třeba i pokapat s ním palačinky nebo zmíněné řepánky - ty jsou nedostižné, ač u nás po vsi dost běžné (na jejich zhotovení musíte počítat i s jednou celou bulvou cukrovky). Děda si to mazal i na chléb, ale to na mne bylo (a stále je) moc sladké, ze stejného důvodu nemusím na pečivu ani med, ale třeba v čaji, to je dobrota :palec:
Já vařím raději na vícekrát po menších dávkách, než najednou… Nejhorší je čištění :roll: Pak už to jde dobře :kytka:
Díky za zveřejnění, je to dost opomíjená dobrota, přitom všestranně využitelná :palec:
Pamatuju, jak jsem dělala kdysi první várku :mrgreen: No, moc jsem to tehdy podlila, takže se to vařilo na víckrát, než to mělo medovou konzistenci :oops:
Koukala jsem, že se sirob dá i sehnat, už ani nevím, kde jsem ho zahlédla, ale dost mne udivilo, že byl takový… no, světlý… Já jsem zvyklá, že doma vařený je hodně, ale opravdu hodně tmavý…
Letos mne to teprve čeká, tak když nezapomenu, přidám foto :kytka:

Příspěvek upraven 29.04.13 v 18:26

 
terej
3 příspěvky 16.09.12 16:25

To jenom proto, že se syrobu vždycky dělalo větší množství. Vždy se nejprve navařil řídký syrob (cukerná šťáva), a když se udělalo několik dávek, tak se vše potom slilo a pomalu se odvařovalo, aby se syrob nepřipálil. Výsledná konzistence musí být jako u medu, který lze koupit u dobrého včelaře, nikoliv jako u medu kupovaného v obchodě. Ale to je na každém, jak se mu chce vařit, a kolik toho hodlá vyrobit. :D

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 15.09.12 19:51

Pamatuji jen z vypraveni, ze to trvalo i nekolik dni! Ale ten syrob, ten jsme meli doma v obrovske sklenici nekolik desitek let a pridaval se treba do makove naplne do buchet. Podle me nenahraditelne. Uz nekolikrat jsem si nasbirala par bulv (bulev?) cukrove repy, co se valeji pri sklizni na kraji silnice, ale zatim nikdy jsem nesebrala dost odhodlani tu vec uvarit.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz