Recept Švýcarský panáček - k Mikuláši

Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

V míse s přesátou moukem vytvoříme důlek, vlijeme rozmíchané droždí a necháme vzejít. Pak přidáme mléko předem rozmíchané s cukrem, máslem, vejcem a solí a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu - asi 30 min. Rozdělíme na čtyři části a vytvoříme panáčky. Fantazii se meze nekladou, takže můžeme pomocí nůžek a šikovných prstů tvořit vlásky, čepice, ozdoby na oblečení atd. ("Foto návod zde":http://static.twoday.net/bauernkueche/images/Grittibaenz_Anleitung.jpg ) Panáčky rozložíme na plech a pod utěrkou necháme ještě trošku nakynout nakynout. Před pečením je dáme na krátkou chvíli na chladné místo. Nazdobíme (oči - rozinky, nos - mandle, knoflíky - cukr,...), potřeme žloutkem s vodou a pečeme v troubě předehřáté na 200 C. Doba pečení záleží na velikosti panáčků 20 - 40 min. Tenhle panáček je zobrazením švýcarského doprovodu sv. Mikuláše. Není to ale čert jako u nás, spíše jakýsi starý a zlý mužíček. Proto je na obrázku vytvořen s koštětem, ale můžete vyrobit i panenku. Obrázky nejsou moje, ale jak panáčky upeču, tak je nahradím.

Recept je z kategorií: Domácí chléb

Nahlásit recept

  • 04.11.06 vloženo
  • 4507x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 25 g čerstvého droždí
  • 2 PL vlažné vody
  • 80 g cukru
  • 1 ČL soli
  • 80 g změklého másla
  • 2 dl mléka
  • citronová kůra
  • 1 vejce
  • k potření žloutek rozmíchaný s trochou vody
  • k dekoraci: rozinky, půlené mandle, zrníčka hnědého cukru, atd.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švýcarský panáček - k Mikuláši

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
jolana
5066 příspěvků 03.12.12 09:00

A tady :lol:

Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarský panáček - k Mikuláši

Babi, děkuji za pochvalu, dětem se rozhodně líbí a často ho chtějí vyrábět třeba v srpnu. Ale na velikonoce můžeš z toho samého těsta upéct velikonoční zajíce.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarský panáček - Jasmin....

jenom se kochám ;o) Velice ráda porovnávám zvyky různých národů a je to zajímavé jak se liší i jenom na příklad v Evropě. Vyrobím pro vnoučátka. Děkuji Ti za recept!

Příjemný zbytek víkendu Ti přeje,

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pečený bůček s blumami

Nejlepší recepty

Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz