Recept Švýcarský panáček - k Mikuláši
Labužník jasmine02 Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
V míse s přesátou moukem vytvoříme důlek, vlijeme rozmíchané droždí a necháme vzejít. Pak přidáme mléko předem rozmíchané s cukrem, máslem, vejcem a solí a citronovou kůrou. Vypracujeme těsto a necháme na teplém místě nakynout do dvojnásobného objemu - asi 30 min. Rozdělíme na čtyři části a vytvoříme panáčky. Fantazii se meze nekladou, takže můžeme pomocí nůžek a šikovných prstů tvořit vlásky, čepice, ozdoby na oblečení atd. ("Foto návod zde":http://static.twoday.net/bauernkueche/images/Grittibaenz_Anleitung.jpg ) Panáčky rozložíme na plech a pod utěrkou necháme ještě trošku nakynout nakynout. Před pečením je dáme na krátkou chvíli na chladné místo. Nazdobíme (oči - rozinky, nos - mandle, knoflíky - cukr,...), potřeme žloutkem s vodou a pečeme v troubě předehřáté na 200 C. Doba pečení záleží na velikosti panáčků 20 - 40 min. Tenhle panáček je zobrazením švýcarského doprovodu sv. Mikuláše. Není to ale čert jako u nás, spíše jakýsi starý a zlý mužíček. Proto je na obrázku vytvořen s koštětem, ale můžete vyrobit i panenku. Obrázky nejsou moje, ale jak panáčky upeču, tak je nahradím.
Recept je z kategorií: Domácí chléb
- 04.11.06 vloženo
- 5258x zobrazeno
Počet porcí
- 4 porce
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 25 g čerstvého droždí
- 2 PL vlažné vody
- 80 g cukru
- 1 ČL soli
- 80 g změklého másla
- 2 dl mléka
- citronová kůra
- 1 vejce
- k potření žloutek rozmíchaný s trochou vody
- k dekoraci: rozinky, půlené mandle, zrníčka hnědého cukru, atd.
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Švýcarský panáček - k Mikuláši
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Švýcarský panáček - k Mikuláši
5068 příspěvků 3.12.12 09:00
A tady
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, děkuji za pochvalu, dětem se rozhodně líbí a často ho chtějí vyrábět třeba v srpnu. Ale na velikonoce můžeš z toho samého těsta upéct velikonoční zajíce.
jenom se kochám ;o) Velice ráda porovnávám zvyky různých národů a je to zajímavé jak se liší i jenom na příklad v Evropě. Vyrobím pro vnoučátka. Děkuji Ti za recept!
Příjemný zbytek víkendu Ti přeje,