Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník jasmine02 Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept je vhodný k využití zbylých bílků. Pochází z Basileje. Takže do těsta můžete lupnout trochu třešňovice, aby to bylo úplně echt. Našleháme bílky, postupně přidáváme cukr a ušleháme sníh. Za stálého mírného šlehání přidáváme skořici, mandle a čokoládu. Pokud se nám těsto zdá příliš tekuté, přidáme ještě trochu mandlí. Hotové těsto vyválíme na vále pokrytém vrstvičkou krystalového cukru na stejnoměrnou tloušťku asi 0,5 - 1 cm. Vykrájíme tvary (srdíčka, hvězdičky) a kousky položíme na plech. Necháme na plechu sušit několik hodin v běžné pokojové teplotě. Potom prudce pečeme asi 5 min v troubě dobře předehřáté na min 230 C. Zvenku musí být křupkavé a uvnitř vláčné. Kdyby se pekly déle a při menší teplotě, byly by pak tvrdé. Také by při pečení neměly změnit barvu, to by znamenalo přetažení potřebné doby. Mohou se potřít glazurou (voda s cukrem) nebo navlhčit a pocukrovat, ale není to nutné. Uložit do plechové krabice, aby nenavlhly.
Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
16.12.14 22:15
Geniální, dokonalé…!
Recept na toto cukroví jsem si vyhlédla v prosincovém gurmetu, ale tato
varianta mě zaujala více Příští rok musím sehnat třešňovici, ale
i bez ní, je to super. Těsto jsem vyválela mezi pečícími papíry, šlo to
parádně a po počátečním pokusu jsem ho hodila na 10 minut do mrazáku a
šlo to jako po másle. Opravdu je potřeba úzkostlivě dodržet dobu pečení,
já použila dokonce stopky a vyplatilo se. Rozhodně doporučuji a už mám
v oblíbených, díky za recept.
6.12.12 23:39
No jo, no, chtělo by to krystal…
Ale sežeňte ho na Mikuláše před půůůlnocí
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli
S babama v cukrovaru jsem dal řeč…, ale na prodej 5kg se ukecat nedaly, prý nejmíň to pytlíkují po 50kg. No, moh sem dopadnout i hůř! Taky mi mohli prodat vak s 1000kg cukru


Ale říkaly, že tam hrubý krystal nakupují včelaři (jenom oni vědí, zda na dokrmování včelstev, či tím krmí lidi napřímo s medem
Takže: kdo shání hrst hrubého krystalu ať se poptá u producentů medu
Příspěvek upraven 16.12.13 v 14:19
2452 příspěvků 16.12.13 12:12
My zrovna nedávno hrubý krystal přímo z cukrovaru dostali - jen 14 kg, jsme proti Vám žabaři.;-) Takhle kdyby byl perlový cukr, ten bych si vzala, ale kromě IKEA se u nás snad nikde nesežene…
Za chvíli odjíždím do cukrovaru, kde mi nachystali 50kg hrubého krystalu na zdobení…


Nemá někdo zájem o 49kg hrubého krystalu na zdobení?
Zlinsko, Olomouc - osobní odběr možný…
Příspěvek upraven 16.12.13 v 11:06
1 příspěvek 18.12.12 23:54
Poprvé jsem Brunsli ochutnala právě v Basileji a pak se pídila po receptu. Moc děkuji, právě je dávám do trouby. Minule jsem je trochu přepekla, tak si musím tentokrát dát pozor… Je to fakt jen chvilka.
286 příspěvků 10.12.12 20:03
Že to bude to nové cukroví. Každý rok peču něco nového a když to dopadne dobře, stane se součástí vánoc. Obvykle se trefím a pak rok od roku pečeme více druhů. Takže zase je třeba vyřazovat, ale co, když je všechno tak dobré!!! Těžký je život mlsounů.
Mam podobny recept…trochu jiny pomer a mene cokolady, ale kazdopadne kirsch (tresnovici). Vyvaluji urcite na 1 cm tloustku. Pouzivam tz. sanding sugar, ktery vidite na obrazku. Lze nahradit rozdrcenym kostkovym cukrem…
Až na maličkost (…a ušleháme sníh. Za stálého mírného šlehání přidáváme skořici, mandle a čokoládu. Jedině hnětacími háááky!!!) je recept perfektní! Pokud jej dodržíte do písmene, tak je úspěch zaručen

(nebo cukrkandl či homole 
Část jsem udělal z ořechů - ta chuť byla až moc intenzivní, z mandlí je to delikátnější
Hihi, abyste začali shánět krystal
42 příspěvků 12.12.10 10:45
Tak jsem neodolala a místo kokosek použila bílky na tohle cukroví. A je naprosto super, jen příště zkusím dát méně cukru. Takže děkuju za recept.
5068 příspěvků 7.12.10 15:00
Admini, tu bola fotka , kde je?!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Jasmin… sa uz susia , za chvilu sa idu piect, tentokrat som ich vykrajovala a vsetky vsetucke budu macane v cokolade ..;)..vela pohody a stastia v tento vsehovonavy cas ..:)
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Jolanko, já vím, že jsou chutnunké, nic ne dost dobrého bych sem nevkládala. Přeji pěkné vánoční svátky a hodně zdraví a pohody!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Brunsli - fantasticke… napecene, daco poliate aj cokoladou a okrem toho ze krasne vyzeraju -nadherne vonaju a su velmi velmi chutnunke …vdaka za recept.
máš pravdu, jenom s kvalitnémi ingrediencemi dostaneme kvalitní výtvor a kvalitní čokoláda je v cukroví a polevách opravdu důležitá. Někdy se totiž říká čokoláda něčemu co má k čokoládě hodně dalako.
Pěkný podvečer!
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Babi, Brunsli jsou nejen jedlé, ale hlavně odlišné od tradičních českých receptů a proto je zajímavé je zkusit. Ale to vlastně zrovna tobě nemusím zdůrazňovat…Ještě vidím, že jsem zapomněla upozornit na chuťový přínos nějaké opravdu kvalitní čokolády.
cukroví vypadá velice jedle ;o) Děkuji Ti za recept.
Zdraví,
297 příspěvků 25.1.09 03:43
už mám mezi oblíbenými, děkuji.
120 příspěvků 25.1.09 03:43
Omlouvám se, peče se to asi 5 min, recept už jsem doplnila. Určitě vydrží docela dlouho, není v nich žádný přidaný tuk.
Místo mandlí se může zkusit s jinými ořechy, ale s mandlemi je to klasika.
717 příspěvků 25.1.09 03:43
Jak dlouho se to pece? Rád bych to zkusil. Dekuji!
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Jasmin, to mi pripomina isty druh cokolady a vnutri je taketo daco podobne a je to moc dobre. Skusim......predpokladam,ze sa to da aj skladovat ?