Recept Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

(Hodnoceno 2x) Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Postup

Tento recept je vhodný k využití zbylých bílků. Pochází z Basileje. Takže do těsta můžete lupnout trochu třešňovice, aby to bylo úplně echt.

Našleháme bílky, postupně přidáváme cukr a ušleháme sníh. Za stálého mírného šlehání přidáváme skořici, mandle a čokoládu. Pokud se nám těsto zdá příliš tekuté, přidáme ještě trochu mandlí.

Hotové těsto vyválíme na vále pokrytém vrstvičkou krystalového cukru na stejnoměrnou tloušťku asi 0,5 - 1 cm. Vykrájíme tvary (srdíčka, hvězdičky) a kousky položíme na plech. Necháme na plechu sušit několik hodin v běžné pokojové teplotě.

Potom prudce pečeme asi 5 min v troubě dobře předehřáté na min 230 C. Zvenku musí být křupkavé a uvnitř vláčné. Kdyby se pekly déle a při menší teplotě, byly by pak tvrdé. Také by při pečení neměly změnit barvu, to by znamenalo přetažení potřebné doby.

Mohou se potřít glazurou (voda s cukrem) nebo navlhčit a pocukrovat, ale není to nutné.

Uložit do plechové krabice, aby nenavlhly.

Recept je z kategorií: Cukroví vykrajované Vánoční cukroví


Reklama

Nahlásit recept

  • 04.11.06 vloženo
  • 43523x zobrazeno

Ingredience

  • 2 bílky
  • 250 g moučkového cukru
  • na špetku nože mleté skořice, nebo i špetku mletého hřebíčku
  • 250 g mletých (nebo nadrobno nasekaných mandlí)
  • 100 g nastrouhané čokolády na vaření
  • krystalový cukr na podsypání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Reklama

Odkaz na uvaření

dwojceeva 16.12.14 22:15

Geniální, dokonalé…!
Recept na toto cukroví jsem si vyhlédla v prosincovém gurmetu, ale tato varianta mě zaujala více :) Příští rok musím sehnat třešňovici, ale i bez ní, je to super. Těsto jsem vyválela mezi pečícími papíry, šlo to parádně a po počátečním pokusu jsem ho hodila na 10 minut do mrazáku a šlo to jako po másle. Opravdu je potřeba úzkostlivě dodržet dobu pečení, já použila dokonce stopky a vyplatilo se. Rozhodně doporučuji a už mám v oblíbených, díky za recept.

Odkaz na uvaření

casino 07.12.14 23:35

.

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

casino 06.12.12 23:39

No jo, no, chtělo by to krystal…
Ale sežeňte ho na Mikuláše před půůůlnocí :)

Uvaření se již líbí 4 labužníkům
Odkaz na uvaření

labuznik 09.12.10 15:32

Diskuse k receptu Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
casino
4452 příspěvků 16.12.13 13:47
Že mě to nenapadlo samotnýho, grrrrrr

S babama v cukrovaru jsem dal řeč…, ale na prodej 5kg se ukecat nedaly, prý nejmíň to pytlíkují po 50kg. No, moh sem dopadnout i hůř! Taky mi mohli prodat vak s 1000kg cukru :mrgreen:
Ale říkaly, že tam hrubý krystal nakupují včelaři (jenom oni vědí, zda na dokrmování včelstev, či tím krmí lidi napřímo s medem 8)
Takže: kdo shání hrst hrubého krystalu ať se poptá u producentů medu :P

Příspěvek upraven 16.12.13 v 14:19

 
di
2449 příspěvků 16.12.13 12:12

My zrovna nedávno hrubý krystal přímo z cukrovaru dostali - jen 14 kg, jsme proti Vám žabaři.;-) Takhle kdyby byl perlový cukr, ten bych si vzala, ale kromě IKEA se u nás snad nikde nesežene…

 
casino
4452 příspěvků 16.12.13 10:59
Čert mi byl toto cukroví dlužen!

Za chvíli odjíždím do cukrovaru, kde mi nachystali 50kg hrubého krystalu na zdobení… :palec:
Nemá někdo zájem o 49kg hrubého krystalu na zdobení? :mrgreen: :nevim:
Zlinsko, Olomouc - osobní odběr možný… :)

Příspěvek upraven 16.12.13 v 11:06

 
Marlena01
1 příspěvek 18.12.12 23:54
Děkuji za recept

Poprvé jsem Brunsli ochutnala právě v Basileji a pak se pídila po receptu. Moc děkuji, právě je dávám do trouby. Minule jsem je trochu přepekla, tak si musím tentokrát dát pozor… Je to fakt jen chvilka.

 
Labužník Zuzik
286 příspěvků 10.12.12 20:03
Tuším

Že to bude to nové cukroví. Každý rok peču něco nového a když to dopadne dobře, stane se součástí vánoc. Obvykle se trefím a pak rok od roku pečeme více druhů. Takže zase je třeba vyřazovat, ale co, když je všechno tak dobré!!! Těžký je život mlsounů. :mavam:

 
babi
6360 příspěvků 10.12.12 02:54

Mam podobny recept…trochu jiny pomer a mene cokolady, ale kazdopadne kirsch (tresnovici). Vyvaluji urcite na 1 cm tloustku. Pouzivam tz. sanding sugar, ktery vidite na obrazku. Lze nahradit rozdrcenym kostkovym cukrem…

 
casino
4452 příspěvků 07.12.12 21:54
Sice drahé, ale jednoduché a VÝÝÝBORNÉÉÉ

Až na maličkost (…a ušleháme sníh. Za stálého mírného šlehání přidáváme skořici, mandle a čokoládu. Jedině hnětacími háááky!!!) je recept perfektní! Pokud jej dodržíte do písmene, tak je úspěch zaručen :potlesk:
Část jsem udělal z ořechů - ta chuť byla až moc intenzivní, z mandlí je to delikátnější :palec:
Hihi, abyste začali shánět krystal :) (nebo cukrkandl či homole :mrgreen:

 
klabe
42 příspěvků 12.12.10 10:45

Tak jsem neodolala a místo kokosek použila bílky na tohle cukroví. A je naprosto super, jen příště zkusím dát méně cukru. Takže děkuju za recept.

 
jolana
5060 příspěvků 07.12.10 15:00

Admini, tu bola fotka , kde je?!

 
jolana
5060 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Jasmin… sa uz susia , za chvilu sa idu piect, tentokrat som ich vykrajovala a vsetky vsetucke budu macane v cokolade ..;)..vela pohody a stastia v tento vsehovonavy cas ..:)

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Jolanko, já vím, že jsou chutnunké, nic ne dost dobrého bych sem nevkládala. Přeji pěkné vánoční svátky a hodně zdraví a pohody!

 
jolana
5060 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Brunsli - fantasticke… napecene, daco poliate aj cokoladou a okrem toho ze krasne vyzeraju -nadherne vonaju a su velmi velmi chutnunke …vdaka za recept.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Jasmin

máš pravdu, jenom s kvalitnémi ingrediencemi dostaneme kvalitní výtvor a kvalitní čokoláda je v cukroví a polevách opravdu důležitá. Někdy se totiž říká čokoláda něčemu co má k čokoládě hodně dalako.

Pěkný podvečer!

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli -Babi

Babi, Brunsli jsou nejen jedlé, ale hlavně odlišné od tradičních českých receptů a proto je zajímavé je zkusit. Ale to vlastně zrovna tobě nemusím zdůrazňovat…Ještě vidím, že jsem zapomněla upozornit na chuťový přínos nějaké opravdu kvalitní čokolády.

 
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Jasmin

cukroví vypadá velice jedle ;o) Děkuji Ti za recept.

Zdraví,

 
Labužník marianne02
297 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

už mám mezi oblíbenými, děkuji.

 
Labužník jasmine02
120 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Omlouvám se, peče se to asi 5 min, recept už jsem doplnila. Určitě vydrží docela dlouho, není v nich žádný přidaný tuk.
Místo mandlí se může zkusit s jinými ořechy, ale s mandlemi je to klasika.

 
spiser
717 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Jak dlouho se to pece? Rád bych to zkusil. Dekuji!

 
jolana
5060 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské vánoční cukroví bez mouky - Brunsli

Jasmin, to mi pripomina isty druh cokolady a vnutri je taketo daco podobne a je to moc dobre. Skusim......pred­pokladam,ze sa to da aj skladovat ?

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hruškový koláč Hruškový koláč
Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...
Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz