Recept Švýcarské briošky

Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švýcarské briošky

Postup

Do misky dáme kvasnice a lžičku cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí. Pak přidáme 1/8 l vlahého mléka a 10 dkg mouky a zpracujeme vše v kvásek. Kvásek na povrchu posypeme moukou a dáme kynout. Na vál dáme zbylou mouku, ke které přidáme trochu soli a zbytek cukru. V jejím středu uděláme důlek, do něhož dáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem, v kterém jsme rozkvedlali žloutky, postupně promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme zkynout. Z vykynutého těsta uděláme šišku a rozdělíme ji na stejnoměrné dílky, asi 3 dkg těžké. Každý jednotlivý dílek znovu trochu propracujeme a uděláme z něho malý bochánek. Bochánky položíme na tukem pomazaný plech, potřeme je žloutkem a necháme je trochu zkynout. Vykynuté znovu potřeme žloutkem. Když žloutek poněkud zaschl, uděláme na horní ploše ostrým nožem, lépe však žiletkou, křížem mírný, asi 1 mm hluboký zářez. Takto upravené bochánky pečeme ve středně teplé troubě asi 10 až 15 minut. Jsou výborné plněné salátem s majonézou, sýrem apod. 40 briošek. *Předpis převzat z Velké kuchařky Viléma Vrabce* ***Poznámka:**** Někdo dělá briošky i jako podlouhlé válečky, které se zpracovávají stejně, jen zářezy se dělají po délce.*

Recept je z kategorií: Pečivo

Nahlásit recept

  • 01.11.04 vloženo
  • 15712x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2 hodiny

Ingredience

  • hladká mouka 70 dkg
  • mléko – něco přes ¼ l mléka
  • máslo 10 dkg
  • cukr 6 dkg
  • žloutky 6 ks
  • kvasnice 5 dkg
  • sůl
  • žloutek na pomazání

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

midla 07.01.12 18:43

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Švýcarské briošky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
di
2451 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švýcarské briošky

Tyhle briošky taky občas dělám, jen jsem nevěděla, že recept je původně od V. Vrabce, já jej mám od bývalé skoro-tchýně. Před pečením je pro změnu křížem nastříhnu. Nejlepší jsou s pomazánkou/salátem z hermelínu.

Pilka
113 příspěvků 25.01.09 03:43
Ano, ano, ano ....

Jenoféfo zlatíčko, díky moc, to jsou přesně ony!!!
Pamatuju ty oválné se zářezem podél, s máslem a sýrem byly dokonalé (tuto kombinaci si osobně dovolím považovat za skoro dokonalou -jednoduchá a lahodná). V sobotu ráno se rozhodně budu chtít zas vytahovat, jaká jsem hospodyňka.
V.Vrabec mě nanapadl, tato kuchařka je pro nedostatek místa u maminky a já jsem hledala v hromadách a blocích a sešitech receptů, které jsem za svůj věk nashromáždila marně, pouze s vědomím, že někde ten recept byl, a vida, u mistra Vrabce.
Ještě jednou moc děkuju za pomoc a měj se krásně.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Karbanátky

Nejlepší recepty

Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Tatranské kuře Tatranské kuře
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz