Recept Švýcarské briošky
Jenofefa Švýcarská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup
Do misky dáme kvasnice a lžičku cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí. Pak přidáme 1/8 l vlahého mléka a 10 dkg mouky a zpracujeme vše v kvásek. Kvásek na povrchu posypeme moukou a dáme kynout. Na vál dáme zbylou mouku, ke které přidáme trochu soli a zbytek cukru. V jejím středu uděláme důlek, do něhož dáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem, v kterém jsme rozkvedlali žloutky, postupně promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme zkynout. Z vykynutého těsta uděláme šišku a rozdělíme ji na stejnoměrné dílky, asi 3 dkg těžké. Každý jednotlivý dílek znovu trochu propracujeme a uděláme z něho malý bochánek. Bochánky položíme na tukem pomazaný plech, potřeme je žloutkem a necháme je trochu zkynout. Vykynuté znovu potřeme žloutkem. Když žloutek poněkud zaschl, uděláme na horní ploše ostrým nožem, lépe však žiletkou, křížem mírný, asi 1 mm hluboký zářez. Takto upravené bochánky pečeme ve středně teplé troubě asi 10 až 15 minut. Jsou výborné plněné salátem s majonézou, sýrem apod. 40 briošek. *Předpis převzat z Velké kuchařky Viléma Vrabce* ***Poznámka:**** Někdo dělá briošky i jako podlouhlé válečky, které se zpracovávají stejně, jen zářezy se dělají po délce.*
Recept je z kategorií: Pečivo
- 01.11.04 vloženo
- 18565x zobrazeno
Čas přípravy
- 2 hodiny
Ingredience
- hladká mouka 70 dkg
- mléko – něco přes ¼ l mléka
- máslo 10 dkg
- cukr 6 dkg
- žloutky 6 ks
- kvasnice 5 dkg
- sůl
- žloutek na pomazání
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Švýcarské briošky
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Švýcarské briošky
2453 příspěvků 25.1.09 03:43
Tyhle briošky taky občas dělám, jen jsem nevěděla, že recept je původně od V. Vrabce, já jej mám od bývalé skoro-tchýně. Před pečením je pro změnu křížem nastříhnu. Nejlepší jsou s pomazánkou/salátem z hermelínu.
113 příspěvků 25.1.09 03:43
Jenoféfo zlatíčko, díky moc, to jsou přesně ony!!!
Pamatuju ty oválné se zářezem podél, s máslem a sýrem byly dokonalé (tuto kombinaci si osobně dovolím považovat za skoro dokonalou -jednoduchá a lahodná). V sobotu ráno se rozhodně budu chtít zas vytahovat, jaká jsem hospodyňka.
V.Vrabec mě nanapadl, tato kuchařka je pro nedostatek místa u maminky a já jsem hledala v hromadách a blocích a sešitech receptů, které jsem za svůj věk nashromáždila marně, pouze s vědomím, že někde ten recept byl, a vida, u mistra Vrabce.
Ještě jednou moc děkuju za pomoc a měj se krásně.