Recept Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Postup

Kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle, cibuli nakrájíme nadrobno. Očištěné maso osolíme, opepříme. Do pekáče dáme třetinu množství másla a polovinu oleje, rozehřejeme a maso pečlivě ze všech stran osmahneme. Do kastrolu dále druhou polovinu oleje a třetinu másla, rozehřejeme a orestujeme kořenovou zeleninu a cibuli. Vložíme koření včetně tymiánu, orestujeme, přidáme cukr a opět restujeme, aby lehce zkaramelizoval. Přidáme citron, ocet, vydusíme a přidáme 2 lžíce vody. Přidáme hořčici a brusinky, zamícháme a směs vložíme do pekáče k orestovanému masu. Pečeme přikryté doměkka. Mouku rozmícháme ve smetaně a necháme 20 minut stát. Měkké maso vyjmeme z pekáče, zabalíme do dvojitého alobalu a utáhneme, necháme "zklidnit" do dovaření omáčky. Vyndáme celé koření a směs rozmixujeme dohladka. Přidáme smetanu s moukou a provaříme, ev. dochutíme, přidáme poslední třetinu másla a již nevaříme. Vložíme nakrájené maso na plátky. Takto dělá svíčkovou šéfkuchař restaurace Villa Voyta – otištěno v časopise Apetit. Moje poznámka – vyzkoušeno, opakovaně, lehce upraveno.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 25.11.04 vloženo
  • 40319x zobrazeno

Čas přípravy

  • 2,5 hodiny

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 700 g hovězího masa ( nejlépe špalíček z kýty)
  • 1 malý celer
  • 3 větší mrkve
  • 2 větší petržele
  • 3 cibule
  • 8 kuliček nového koření
  • 4 bobkové listy
  • 2 ČL tymiánu
  • 2 PL soli
  • bílý pepř
  • 2 PL cukru, lépe hnědého
  • 2 malé citrony- oloupané včetně bílé blanky, nakrájené na kousky
  • 3 PL octa
  • 2 PL plnotučné hořčice
  • 100 g brusinkového kompotu
  • 125 g másla
  • trocha oleje
  • 500 ml smetany ke šlehání
  • 2 PL hladké mouky.

Doporučená příloha

  • jemný houskový knedlík, plátek citronu a lžíce brusinek

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 7.10.18 20:28

Jedna z nejchutnějších svíčkových, co jsem tu našel. Přiměřeně sladké, přiměřeně husté. Doporučuji.

Odkaz na uvaření

capucino33 30.6.13 18:40

dneska jsme ukuchtili a moc dobréé,výborné. masíčko jsme si tedy den dopředu naložili do zeleniny a koření a místo octa jsem dala stejné množství bílého vína. vynikající, tymián ji dává osobitou chuť. doporučuji :)

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Eja
3862 příspěvků 9.11.13 21:20
Upraveno

Uvařeno včera v poměrech v dnes upraveném receptu. Stížnosti na kyselost byly myslím dány podceněním brusinek resp. jejich větší nebo menší sladkostí, na 200 g sladkých brusinek v původním receptu se kyselého snese dost.
Ale i tato verze - pokud někdo preferuje svíčkovou s řídkou omáčkou světlé barvy a nepříliš výrazné chuti, tak nebude spokojen. Tři dost zmlsaní chlapi spokojeni byli.

lubork
5 příspěvků 12.10.10 13:52

OCTU JE TAM MOC!!!!

Udělal jsem chybu, že jsem si před vařením nepřečetl komentáře. Když jsem tam dával ocet, už po jednom deci jsem tušil, že tohle asi ne. Říkal jsem si - nebuď chytrej, autor ví, co dělá, ale evidentně nevěděl. Octa jsem nakonec dal ani ne 150ml, citrón jen jeden namísto tří, naopak smetany jsem dával 2,5× tolik, cukru taky a přesto to bylo moc nakyslý. Takže opravdu pozor, toho octa maximálně 2 polévkové lžíce.

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 12.4.10 05:59
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

no, snad mne nebudete kamenovat, ale když potřebuji doladit svíčkovou, dávám Aceto Balsamico di Modena. A teprve pak, když to ještě není ono, dám špetku cukru.
Možná to ale bude tím, že my prostě Aceto Balsamico di Modena můžeme téměř ve všem.

Příspěvek upraven 13.10.10 v 09:55

zanet82
1 příspěvek 11.4.10 15:28
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Včera jsem zkoušela tento recept a musím dodat,že toho octu tam bylo vážne mnoho a to jsem nedala celé množství.Jinak by byla vynikající.Příště budu chytřejší.

Zuzu
116 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Nedavno jsem dala tento recept do sveho denicku a hle, on uz tady je. Diky, Jenofevo, za upozornění. Dovolim si pripojit jeste par poznamek, kteru u toho receptu byly, snad vas zaujmou nebo inspiruji:

Nekolik kroku k lahodnemu uspechu
primo od sefkuchare Dalibora Navratila:

Rodine i hostum predkladam verzi s vyvazenou sladkokyselou chuti. Pouzivam jen dobre odlezelou hovezi peceni (nikoli pravou svickovou, ktera dala jidlu jmeno) z jatecnych byku, proto ji nemusim marinovat a nakladat. Lidove moudro tvrdi, ze ve svickove jde predevsim o omacku, ale ja si myslim neco jineho. Podle me je hlavni vybrat kvalitni maso a pect ho pekne pomalu – to totiz omacce teprve doda silu a chut, o niz byste v rychlych variantach prisli a kterou samotna zelenina nezvladne.
Promyslena kombinace zeleniny: Svickova se absolutne neobejde bez te korenove: mrkve, celeru, petrzele. Ani cibule nesmi chybet. Dale peceni, nikoli duseni masa. Jenom tak se da dosahnout opravdu vyvazene chuti, protoze si samo maso zachova dostatek stavy, kterou ma spravna pecene mit.
Brusinky zaklete primo do omacky: Jednoduse genialni tah, ktery (spolu s povarenim citronu) doda svickove nezamenitelnou chut.
Take maso z jatecnych byku. Je stavnate, obsahuje vic bilkovin nez kravske a je celkove chutnejsi.
Vyvazena kombinace koreni a dochucovadel: Pouziti bezne plnotucne horcice mozna vypada jako laciny trik, ale pri uvedenem postupu doda prave
tahle pri:,–(a omacce hladkost a prispeje k zadouci sladkokyselosti. Nemusite mit obavy, pokud se vam vysledna chut zda ostrejsi – varem se zjemni.

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Jedličko, jsem ráda, že chutnala - dělala jsem takhle i srnčí a bylo to labůžo. Chce to cit s tím kyselením, originál by byl podle mne opravdu kyselý.

Labužník jedlicka02
2 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Vynikajici!! Ja jsem pouzila jen 2 citrony bez octa a zakysanou smetanu. Nakonec jsem kapla do omacky trochu bileho vina. Je z toho nejlepsi svickova, kterou jsme kdy meli.

Bunter
457 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Když se udělá dobrá omáčka,nechá se jíst „svíčková“ téměř ke každému masu jak píše Sněhule,nebo odkazuje Babi.Všichni jistě máme v paměti Ruský biftek…byl to karbanátek nebo plátek sekané politý svíčkovou omáčkou a podávaný za pět kaček téměř v každém bufetu.Mě naučili profíci přidávat do svíčkové plnotučnou hořčici a tuk z rozpuštěné slaniny.Nemá to chybu.Opatrně však s českým octem.Je oproti zahraničním silnější.Není od věci kyselit i citronem.K doslazení používám běžný tekutý průmyslově vyráběný karamel,určený k dekoraci zmrzlin a pohárů.Je vynikající,omáčku i obarví a dá jí velmi jemnou chuť.

brenda
51 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Ačkoli jsem tento recept neměla vyzkoušený, dělala jsem v pátek svíčkovou pro 10 lidí na vlastní sobotní svatbu. Ze 2 kg masa a 1 l smetany, citrony jsem tam dala jen dva a octa přiměřeně, pepře jen trochu a bez brusinek, jinak všeho dvojnásobné množství a byla naprosto skvělá … 4 litrový hrnec omáčky zmizel rychlostí blesku:-)

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

kdo má zájem o recept ¨Svíčková z vepřového masa¨, nalezne ho pod číslem 8752 a stejným názvem. Je tam také od Třešinky recept na svíčkovou z kuřecího masa číslo 15557.

Všem přeji pěkný víkend ;o)

Rybka
54 příspěvků 27.4.10 08:19
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře –Snehurko, diky!
Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta - rybko :-)

Ahoj rybko!
Používám vykoštěné krůtí stehno (mívají ho u nás ve speciálce s drůbežím masem), které připravuji stejně jako hovězí - tedy prošpikuji (ne vždy) a naložím. Peču doměkka, kratší dobu než hovězí. Záleží na velikosti kusu masa.

Rybka
54 příspěvků 27.4.10 08:19
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Snehurku

Snehurko, zaujala me tvoje zminka o svickove z kruty. Muzes prosim poradit- Pouzivas kruti prsa? Je dobre taky nechat pred pecenim odlezet? A prospikovat slaninou? A jak dlouho pect?

di
2451 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Mám dotaz. Ten ocet jaký? 4% nebo 8% ? Nebo třeba bílý vinný? A není ho moc, nebude to moc kyselé, když jsou tam ty citróny? Poraďte, prosím. Recept mě totiž zaujal, chtěla bych ho v neděli zkusit a bojím se, abych něco nezkazila. Děkuju moc předem.

Jenofefa
1315 příspěvků 25.1.09 03:43
Milý Aloušku,

vůbec se netrap nad tou „svatokrádeží“, že děláš „svíčkovou“ z vepřového. Mám před sebou knihu Vaříme podle norem vydanou v roce 1953 Zdravotnickým nakladatelstvím a pod číslem 3103 je uvedena Vepřová kýta na smetaně se stručným popisem: „vepřové maso z kýty upravíme týmž způsobem jako hovězí svíčkovou“. Tak se rozhodně nemusíš kát.

Labužník nika02
94 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Musím se připojit, protože svíčková u nás stojí hned na druhé příčce výherního žebříčku - po segedínu. Já maso ještě špikuji - špekem. Nechávám ji také alespoň přes noc odležet v kořenové zelenině, ale zalité rozpuštěným máslem. Pak orestuji a pod pokličkou v toubě dušupeču. Nakonec veškerou zeleninu se sosíkem rozmixuji a přdám smetanu. Nejlepší je tak po druhém ohřátí. Ale k tomu málokdy dojde, protože se po uvaření ..... teď si nemůžu vzpomenout na slušný výraz. Zkonzumuje beze zbytku.

Sněhurka
446 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Vynikající je také svíčková z krůtího masa - tu mají nejraději zase moji kluci (kromě zvěřiny, samozřejmě :-))))

alouch
56 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Kuchařští puristé, nekamenujte mě, ale já kdysi, když strávníci - děti - hodnotily sváteční svíčkovou " omáčka skvělá, maso vláknité, blééé", udělala jsem svíčkovou z vepřové kýty. Jinak téměř stejně, jen nedávám ocet, ale zakysanou smetanu. A když je čas, nechám maso odležet několik dní nasucho v strouhané zelenině a koření.

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Kari, opravdu raději víc masa a hlavně víc smetany. Dala jsem tam původně 2 kelímky a včera při ohřívání byla omáčka tak hustá, že jsem tam šoupla ještě jednu. Měla jsem pocit, že jsem to s množstvím přehnala, byl toho kotel, ale už není.....systémem „já tu mám ještě knedlík a došla mi omáčka“, " já mám ještě omáčku a už nemám knedlíky" se to prostě v 6 lidech s odpuštěním sežralo.

ajta
590 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Eji, já velice děkuji za ten recept, je opravdu krásný. Jsem zvědav, kdy to vše stihnu, do toho ty paštičky, no až z toho jde hlava kolem. Ještě jsem si vymyslel
mražený nugát, budem s Ajtou vyrábět…zkrátka bude veselo!!!!!

Přeji hezký večer Toast

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Mildo, ono asi záleží na chuti strávníků. Já byla vždy zvyklá od maminky na méně kyselou a hodně hustou a smetanovou, ale když jsem tu maminčinu připravila svému partnerovi, tak mu sice chutnala, ale z domova byl zvyklý na hoodně kyselou. Takže tahle by mohla být víc blízká jeho chuti, zkusím ji, ale raději s větším množstvím masa, jak radí Eja.
Ale 2 lžíce pepře to musí být opravdu hrozné, ale to tady není..

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Mildo, taky se mi zdálo, že je tam všeho moc, ale na dvojnásobek masa a smetany je to akorát.

Labužník milda02
50 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Musím se přiznat, že jsem tento předpis zkusila, podle časopisu Apetit. Držela jsem se receptu a vznikla tak příšerná kyselonita, že to nešlo napravit. Později jsem si uvědomila, že skutečně na toto množství masa- 700 g není možné použít 3 citrony a 2 dcl octa. A to jsem ještě vynechala 2 lžíce mletého bílého pepře, podle původního receptu. Nemám dobrou zkušenost!

Eja
3862 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Babi, děkuji, chvála patří autorovi receptu - ale je opravdu skvělá, mám jí doma kotel na dnešní slavnostní večeři, včera jsem jen koštovala a měla co dělat, abych se od ní odtrhla. Hezký den.

babi
6360 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková pečeně dle šéfkuchaře – pro Toasta

Eji, je to příjemné si přečíst od Tebe receptík a natož tak výborný ;o))) Ale ony všechny Tvoje recepty jsou výborné!

Přeji Ti úspěšný den,

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz