Recept Svíčková na smetaně

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková na smetaně

Postup

Odleželou svíčkovou odblaníme, prošpikujeme proužky uzené slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme v rozpáleném tuku ze všech stran a odložíme do tepla. Na tomtéž tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěnou a nakrájenou zeleninu, osmahneme a podlijeme masovým vývarem. Potom přidáme osmahnuté maso, bobkový list a celé nové koření, přikryjeme a dusíme ve vyhřáté troubě do měkka. Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme moukou a povaříme ještě asi 20 minut. Připravenou omáčku protřeme se zeleninou přes síto, přilijeme smetanu a podle chuti osladíme a okyselíme citrónovou šťávou. Pro lepší barvu můžeme přidat zkaramelizovanou lžičku cukru. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s houskovým knedlíkem, plátkem citrónu a brusinkami.

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 10.07.04 vloženo
  • 143199x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 600g hovězí svíčkové
  • 50g uzené slaniny
  • Sůl
  • Pepř
  • 40g tuku
  • 1 cibule
  • 8dkg mrkve
  • 5dkg petržele
  • 5dkg celeru
  • Masový vývar
  • Bobkový list
  • 2 kuličky nového koření
  • 40g hladké mouky
  • 2 1/2dcl kysané smetany
  • Cukr
  • Citrónová šťáva

Doporučená příloha

  • Houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 04.11.13 08:42

Výborná… dělala jsem z vepřového, protože korunky nejsou, ale čuník v mrazáku ano ;)
K tomu domácí knedle
http://www.labuznik.cz/…ne-knedliky/
a chutnalo všem :)
Jen tu mouku tedy nedávám… Ve svíčkové a v guláši nemá u nás mouka co dělat…
Já mám pořádně hustou svíčkovou hned, jak propasíruju hotovou zeleninu, naopak kolikrát musím malinko ředit vývarem :)
Zeleniny dávám daleko více, než je v receptu, vlastně dávám „kolik masa - tolik zeleniny :)
Samozřejmě, že nejraději máme i u nás tu "pravou“ svíčkovou, ale zaručeně uspěje pokaždé i "falešná :)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Svíčková na smetaně

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Ačraj
697 příspěvků 28.03.13 18:15

Svíčková pro zaměstnané ženy s kupovaným knedlíkem. :mavam:

Joudazhor
5 příspěvků 03.01.13 15:40

Do svickove mouka nepatri proboha! Zeleniny musi byt tolik aby po pasirovani pripadne rozmixovani omacka zhoustla. A pokud ne. Tak se necha bublat aby se odparila voda. A protoze tam neni mouka, nema se co pripalit

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Já dávám také ještě pepř a tymián, prostě kompletní sadu divokého koření, a kromě toho ještě trochu citronové kůry. Všechno peču v troubě, potom normálně dodělám omáčku stejně jako Danda. Ale ono je tolik receptů!

Kousavka
14 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Já dělám nikoli svíčkovou, ale „vepříčkovou“, protože našim doma moc nechutná hovězí maso. Místo kysané smetany dávám plnotučný jogurt, má lahodnější chuť a nesráží se tolik (a taky když vidím, že výrobci cpou do tzv. kysané smetany škrob, aby mohli smetanu ošidit, tak mně bere vztek. To už to můžu rovnou zahušťovat škrobovou moučkou).
Tož tak.

Ivo
1045 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně - moje troška do mlýna

Jak zde řekl Jezevec - každého svíčková bude mít jinou chuť (i v chytrých knihách se postupy mírně rozcházejí). S tou mraženou zeleninou se přikláním k názoru Eji - když šoupnete na pánev nebo do hrnce mraženou zeleninu, tak ta, než se rozmrazí, pustí tolik vody, že tím přeskočíte fázi smažení a rovnou dusíte ⇒ jiná chuť. A pak se ještě při použití mražené zeleniny okrádáte o jednu příjemnost - já si pak celý den čichám k prstům a jsem celý blažený z toho, jak mi krásně voní onou kořenovou zeleninou.....:-)))

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Jakto, že já nic nesmažím, ale dělám to od začátku v troubě a pěkně do hněda i s plátky slaninky, kterou pak manžel ujídá ? Vyndám celé koření, pokud se mi chce a všechno rozmixuji ponorným mixerem, přidám šlehačku, nebo zakysanou smetanu, dochutím, dávám i hořčici i tymián a trošku bílého vína a je to. Žádná mouka, žádné další špinavé hrnce od smažení zeleniny. A někdy použiju i tu mraženou zeleninu a zatím nikdo rozdíl nepoznal. To, že svíčková je náročná na přípravu považuji za mýtus, že je náročná na ochucení a dochucení, to je jiná…:-)

kamilio
551 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Klasika, až se mi sbíhají sliny. Mám námitky k pracovnímu postupu. Protože se zelenina dělá déle než cibule, tak já začínám osmažením zeleniny a asi v polovině smažení přidávám cibuli. Ono se to pak pěkně sejde tak, že je obojí osmaženo tak akorát.

danda
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

A maso nechávám v nálevu a zelenině třeba týden v lednici proležet :-).

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Teď jsem si přečetl pořádně ten recept. Já dávám víc (o hodně) zeleniny, tím se nic nezkazí. Dále víc koření (aspoň 5 kuliček nového, pepře i jalovce), na začátku(ještě před cibulí) zkaramelizuji lžíci cukru a (Bůh mi odpusť) přidávám i lžíci hořčice, což je hospodský trik Kluků v akci. Ale Kamilka má chuťové pohárky ještě funkční, tak holt všeho dává méně. Když 100 kuchařů udělá svíčkovou, bude jich 100druhů. A je to tak dobře!!

Labužník Triss
160 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

ejo i zmrazena zelenina se da osmahnout na tuku, jen to dele trva, nic vic - a z koreni davam jeste cely pepr

Labužník Triss
160 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

doporucuju tam dat tymian, nadherne to pak voni - a koreni dat do sitka na caj nebo pytlicku z gazy, lip se pak odstranuje
da se koupit i „valecek“ kus zadniho, ktery ma valeckovy tvar a na „svickovou“ je dokonaly tvarem i vlastnostmi masa
z krutiho jsem svickovou nedelala, ale z kralika nekolikrat a byla vynikajicni

stavu z masa moukuou nezahustuju, me naprosto staci jak to zhoustne rozmixovanou zeleninou

Eja
3852 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Marmelado, neeee!! Základ chuti je právě osmahnutá kořenová zelenina nejlépe s troškou zkaramelizovaného cukru, a to se z mražené směsi nikdy nemůže podařit.
K masu - pokud si nezabíjíš doma a maso kupuješ, tak už odleželé je.

marmelada
1643 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně - gabkab

Jestli ji děláš poprvé, zjednoduš si to. Klidně použij zmraženou zeleninovou směs na svíčkovou. Na tohle množství masa, klidně celý balíček (asi 500 g). Koření dávám víc, asi po 5 ks pepře, nového koření. Nic nezkazíš špetkou tymiánu.
Svíčková je dobrá i z krůtího stehna nebo třeba z králíka. Hodně úspěchů. A neboj, není to nic složitého, to se jen tak tváří.

jezevec
159 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Valino, recept asi počítá s pravou svíčkovou. Ta dnes stojí kolem 400 Kč za kilo. Takže, pokud nejsi žena Radovana Krejčíře, asi to uděláš z prošpikovaného zadního hovězího. Hodně zdaru !

valina
31 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Já jsem zase nepochopila, zda se jedná o pravou svíčkovou?Také koření se mi zdá málo.

gabkab.
3 příspěvky 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetaně

Odleželou svíčkovou, co to znamená? Já ji budu vařit úplně poprvé :))

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Domácí svíčková omáčka

Nejlepší recepty

Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Těstovinový salát s kuřecím masem Těstovinový salát s kuřecím...
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz