Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Novák Richard Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Recept na skvělou svíčkovou na smetaně podle Richarda Nováka.
Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka. Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme. Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky. Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.
Recept je z kategorií: Hlavní jídlo
Knedlíky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka
2452 příspěvků 2.3.16 13:56
Mám pocit, že kategorie „nucený výsek“ už dneska neexistuje, stejně jako zmizela kategorie „podmíněně poživatelné maso“, které se to týkalo. Dneska vše, co není posouzeno jako poživatelné, se posuzuje jako ABP (animal by-products) neboli VŽP (vedlejší živočišné produkty) a do přímého prodeje nejde. Jeden (hodně starý) odkaz zde .
„Sekaná svíčková“ byla jedním z majstrštyků mé babičky…
Já, pokud chci opravdu luxusní sváteční svíčkovou - tak 1-2 ročně - tak ze SRNČÍHO.
1150 příspěvků 2.3.16 08:28
@casino nemusí to být nutně nucený výsek.
Jestli je to vyvařovna s velkým obratem, nakupují ve velkém a sami si všechno připravují?
Když koupí kilo kuřete za 30Kč, tak může stejk stát 65Kč, když rozbourají půlky hovězí a vepřové, tak ta sekaná je vlastně odpad, proč ji neprodat za 65Kč?
A asi tam vaří dobře, zmiňujete často
Pro zvídavé: 40 let stará receptura na Sekanou svíčkovou - kalkulace na 10 porcí.
@daduuja
Doma jsme nic podobného nemívali…
I s polívkou a ubrouskem za to chtěli 65,–
Kč (za stejnou cenu byl i kuřecí stejk přes půl talíře)
ví, jak to dělají, či z čeho to
dělají… Že by nucený výsek?

Taky jsem nechodil do jídelny, ale když bylo velké prádlo, dostal jsem 10,– Kčs a mohl si zajít přes ulici na oběd. Bylo to obvykle totéž: Vývar, čevapčiči s tatarkou a červenou řepou, žlutá sodovka
No, zrovna včera jsem si skáknul do místní vývařovny a dal si ze čtyřech jídel právě Sekanou svíčkovou. Byla výýýborná
1150 příspěvků 1.3.16 20:45
Hm, do školní jídelny jsem nechodila, takže nemám vaše negativní vzpomínky, ale sekanou svíčkovou dělala babička i mamka a i my si na ní pochutnáme.
Janků dělá také svíčkovou na smetaně ze svíčkové nebo ze zadku zajíce, protýká slaninou, přidá zeleninu a koření a zalije rozpuštěným máslem a nechá do druhého dne. Tomu bych i rozuměla.
Péct ji hodinu na 180°C? byť v alobalu a šťávu zřejmě vylít mi přijde podivné.
Lepší způsob úpravy, který chutná maximálně dobře je spíš anglická pečeně
Holky, u nás to máme tak, že když je to na slavnostní příležitost, tak je to jedině ze svíčkové, ale pokud si chceme dopřát tohle jídlo jen tak, mimo nějakou událost, dělám z jakéhokoli vhodného masa (je to hlavně proto, aby nám ta sváteční verze nezevšedněla

Sekanou svíčkovou (níže zmíněnou) pamatuju ze školní jídelny také
Jinak u nás patří ke svátečním jídlům právě svíčková, a pak podle typu události i husa (posvícení) nebo knedlo - zelo - vepřo (pouť). Řízky, kuřata, rolády a pod. u nás spadají pod jídla tzv. „nedělní - víkendové“
@hippolyta, s těmi plackami z mletého jsi mi připomněla dávný hit školních a závodních jídelen a restaurací nižších cenových skupin - sekaná svíčková
Co je vlastně pro koho „sváteční jídlo“
. Zaujalo mne to a tak jsem se poptala po okolí.
Celkem se sešlo (kromě mého) 9 názorů. A výsledek? Pro 4 jednoznačně
svíčková (se šlehačkou a brusinkami), 2× pečená husa, 1× nadívané
kuře nebo krůta, 1× masová roláda a 1× vídeňský řízek. U mě jasně
vede srnčí pečeně na víně. Lidé mají různé chutě
.
P. S. My (doma) jsme zrovna z těch, co můžou svíčkovou často a protože jsme vůbec „omáčkoví“, patří svíčková vedle rajské, koprové, křenové, okurkové a houbové do základního repertoáru mé kuchyně.
Svíčkovou omáčku jím tak jednou za dva roky, není to tudíž pro mě jídlo škudlilů ani těch, co chtějí svíčkovou každý den.
Jen maso ráda a moc! Proto vždy, když koupím „svíčkovou“, zvítězí minutka krvavá a štavnatá. Do omáčky to nikdy nestihne
395 příspěvků 29.2.16 19:07
Nemělo by být tohle jídlo sváteční a neříká se mu svíčková na smetaně? Pak použít pravou svíčkovou je zcela na místě. Vůbec není pravda, že je jí do téhle omáčky škoda, to je argument škudlilů, nebo těch, kdo chtějí „svíčkovou“ každý týden. To si k ní můžete udělat i placky z mletého vepřového. A kolínka.
Mně spíš není jasné, proč tady autor maso nenakládá. Možná to jen nemají rádi.
@Alis, svíčkovou už jsem dělala i z krku a hrudí. Ta kližka je výzva k experimentu
.
@casino, na zahrádce je zatím mrtvo, zato ve skleníku už to bují a zelená se
. Pan kolega sice genderově vyvažuje babinec,
zvolil však velmi neomalený přístup (viz komentáře níže + u některých
dalších jeho receptů
). A jak praví staré moudro -
na hrubý pytel hrubá záplata
. Prostě postrádá tvoji eleganci a grácii
.
Dlouho jsem dělala z hovězího zadního, falešné svíčkové apod. a děsně se bála uvěřit větě mého známého „nejlepší svíčková je z kližky“. Loni jsem konečně vyzkoušela, měl pravdu
Příspěvek upraven 29.02.16 v 00:25
@Alis

S tím masiskem máte samozřejmě pravdu
SVÍČKOVOU ze svíce taky nedělám…, ale málem jsem se onehdy propadl studem, když na svatbě tázán ženichovým natěšeným bratrem (kuchařem) co že říkám na maso, jsem zašveholil: Výýýbornééé, taky dělám z kýty…
Casino, vy zase kecáte
Vzpomínám, jak jsem se kdysi těsně před svatbou ptala své kolegyňky, jak se dělá svíčková, první věta, kterou začala, zněla: „Jestli použiješ svíčkovou, urazím ti ruce!“
***
Asi by nebylo přímo terno mít doma některou z vás, spíš to vidím na inferno…
Příspěvek upraven 28.02.16 v 18:13
1150 příspěvků 28.2.16 13:18
Přidávání fotek z fotobank je zavádějící.
Jak bude vypadat svíčková podle tvého receptu, Richarde Nováku, když úplně stejná fotka je zde - http://www.hobbys.cz/…tane-recept/#… a byla použita pouze jedna mrkev, narozdíl od tvých šesti?
Požádám o zrušení profilu = dál přidávám recepty…
@Dadooa,

Moje babička (velmi skromná a moudrá žena) častokrát v obdobných situacích říkávala - cituji doslova: „Vůl zůstane volem a pařez pařezem!“
@Novák Richard, admini asi spí zimním spánkem. Musíš je kamenovat soukromými zprávami nejméně 3× denně
.
268 příspěvků 28.2.16 12:21
@Novák Richard arogantnich grafomanu co trousej recepty vsude kde to jde skoda neni. Si zaplat bilbordy at ty tvy milionkrat provareny recepty vidi este vic lidi
Kdyby se tu navařilo, co se toho tady napíše, tak nakrmíte půl Evropy. Vařekou a ne klávesnicí se zaobírejte. Už jsem žádal admina o zrušení tohoto profilu před dvěma dny, tak osušte slzy dámy.
@jau Však já už to vzdávám…

Když to nevadí správcům. co my s tím naděláme. Jiné weby holt tu serióznost myslí vážně, tady jde jen o falešnou aktivitu, tak proč by to mazali, že? Víc to neřeším…
457 příspěvků 27.2.16 09:53
@Zuzka1973 Zatím se uchyluje k urážkám

„Ilustrační fota“ mu na ostatních seriózních webech taky mažou, tak kolem sebe kope
@Novák Richard, to bude tím, že mne vychovávala babička. Velmi přísná, k tělesným trestům bylo blízko a vůbec doma panovala vojenská kázeň. Dnes se nic z toho bohužel nesmí uplatňovat neb je to prý týrání. Výsledky pozorujeme mezi určitými vrstvami mladých denně
Absolutní dokonalost ve všem. Obdivuji a skláním poklonu.
Příjemné a prosluněné ráno přeji, @Novák Richard
.
Alespoň za mne a moji domácnost: převelice se mýlíš!
Na druhou stranu - pořádek muší bejt!

Ahoj holky začínáte mě bavit. Když čtu komentáře, tak si připadám jak láhev limonády na kterou se slétnou vosy. Říkám si, že pokud jste vdané, tak ty vaše chlapy lituji. Pokud vás rozlítí ilustrační foto u mého receptu, tak manželská hádka u vás doma musí zákonitě skončit přinejmenším 14-denní neschopenkou vaší drahé polovičky, přičemž týdenní neschopenku vypíše oddělení chirurgické a další týden oddělení psychiatrické.
@Eja, vyrůstala jsem mezi klukama, na střední jsem si vybrala „chlapácký“ obor a téměř celý život pracovala v mužském kolektivu. Je až dojemné, kolik z nich se mi svěřovalo se svými trápeními; byla jsem jak „dutá vrba“ neb jsem s holkama nedrbala
Ani v nejmenším je neodsuzuji, chápu jejich „slabůstky“, vím, že jsou prostě jiní, přitom naši drahoušci
. Jen jim nesmíš ukázat, že bys (nedejbóže)
začala být submisivní. Ty potvůrky toho okamžitě využijí a ihned si
budují falešné ego
. A máš pravdu v tom, že je s nimi
zatraceně hodně legrace
.
@birkana já to říkám pořád - ego a testosteron jsou nedobří rádcové
po několika letech už v podstatě jen
mužském kolektivu…ale zase tolik legrace s ženskýma nezažiješ 
@Zuzka1973 mám Tě moc ráda pro Tvoji asertivitu a nehynoucí optimismus

@birkana Třeba si to Richard nechá projít hlavou, nebude hned házet flintu do žita a třeba se z něj vyklube prima chlap a pomůže nám to tu trochu oživit, protože by to novou krev potřebovalo jako sůl…
Tolik uživatelů a pleská se nás tady jen pár dokolečka…
@Zuzka1973, víš, když se těm našim samčím drahouškům rozkolísá hladina hormonů… mnohdy je oříšek to zvládnout s elegancí. A jaro už je za dveřmi
.
@birkana Já hlavně nemám ráda, když se lidi nepokusí domluvit po dobrém

Jedni se hned urážejí, druzí hned startují…A zbytečně…
@Novák Richard, adminům je třeba napsat Soukromou zprávu; poslední týden mám dojem, že spí jak Šípková Růženka
. A když neumíš fotit, tak sem vlož recept
klidně bez fotky - ti zdatnější rádi uvaří a fotku ti doplní. Tak to
tady chodí…
.
P. S. A už se nedurdi
@Zuzka1973, máš pravdu
. Jenže ON VÍ VŠECHNO NEJLÍP! A jako
takový nebude respektovat zvyky ani naše názory; všichni jsou
„gastronuly“, jen on vyčnívá a je nositelem osvícení. Možná má
splín a potřebuje vybít negativní emoce
. K naší smůle si k tomu vybral
Labužník
.
@Novák Richard Ale nikdo po vás nechce, abyste fotil jako profík… to tady umí jen hodně málo lidí… i já patřím k amatérům, pokud jde o focení. O ten omylem založený profil stačí poprosit admina - tady to oni nepřečtou, nehlídají diskuze…
@Novák Richard Jestli je to na mě, tak čtěte pozorně: píšu, že kritizovat by se mělo AŽ PO VYZKOUŠENÍ… Ne předem…
Obrázky, obrázky, obrázky. Jsem kuchař, ne fotograf. Jeden profil byl přidán omylem, ale smazat ho neumím. Admine, smaž profily oba, ale o čem pak tady budou diskutovat to nevím.
Kritizovat něco co jsem neochutnal? To, jde? Jste dokonalejší než Gordon Ramsay.
@Novák Richard Souhlasím s tím, že každý by měl RECEPT kritizovat až po té, co jej vyzkouší, ale mně osobně vadí, že když tedy „originál recept“, PROČ k němu obrázek, který není autorský? Co když někdo recept do písmenka dodrží a výsledek bude na hony vzdálen ilustraci? Prostě tady je zvykem přidávat vlastní obrázky… Klidně i méně povedené, ale vlastní…
Tak zkuste překousnout první dojem, jeden z těch profilů smažte a nechte si jen jeden a prostě to zkuste jako ostatní: s vlastními obrázky… Není potřeba hned utíkat.
O ilustrační fota se zde pokusili v minulosti sami správci, no… nedopadlo to nejlépe. U super receptu na vánočku je fotka koupené, strojem pletené… u strouhané buchty je foto na řezy s krémem atd. (viz. nick Nira)
@Novák Richard, mám tomu rozumět tak, že jestliže se neskloníme před tvým majestátem a nebudeme tě zaslepeně chválit, potrestáš nás tím, že smažeš své profily? (Kolik jich máš - jen ty dva nebo víc)
.
Proč bys měl hned někomu ležet v žaludku? V komentářích přece můžeme i kritizovat, napsat, co se nelíbí a ne jen chválit a tleskat jako smyslů zbavené/zbavení (jak je zvykem např. na Mimibazaru).
Pokud chce někdo řešit obrázky a ne jídlo, proč se nesoustředí na fotobanky? Já osobně něčí recept uvařím a potom komentuji, ale respektuji to, že je to recept dotyčného a nepoučuji nikoho o správné technologii přípravy toho či onoho pokrmu. Nejsme učebnice, ale lidi. 100 lidí, 100 chutí a nepřeberné množství úprav. Pokud někomu ležím tzv. v žaludku, prosím tímto admina ať zcela vymaže mé profily. Zdravím všechny bohyně z kuchyně.
Autor nechápe, že se v televizi uchytil Pohlreich a ne některá z hvězd komentářů.
Posledním příspěvkem nám zřejmě chce autor sdělit, že to, že jednou z vlastností hovězího masa je přijmout chuť ostatních surovin se kterými je dušeno/pečeno - je pitomost a proto hovězí maso dělá zvlášť.
Tyúkok unatkoznak
23 příspěvků 1.2.16 12:55
Jak už jsem psala u druhého receptu Nováka Richarda (pán je Maďar asi
, podívejte se nejdřív, co jsou Creative
Commons a Pixabay. Pro labužníky a lidi postující na internet docela
poučné, ne? 
Dvě malé připomínky. Když už omáčka není s výpekem z masa - proč se peče svíčková hodinu při 180°C? A druhá připomínka - na 1 kg masa 2 lžičky mletého pepře?
457 příspěvků 1.2.16 06:03
@casino Na konci článku se píše: „Použitá fotografie svíčkové na smetaně: pixabay.com/cs/kuchyn%C4%9B-vynikaj%C3%ADc%C3%AD-maso-podrobnosti-18796/“
…a to jsem si myslel, že podobně omáčkou zaprasit knedlíky, a nechat to MAKRONKAMI vyfotit, dokážu akorát ich

@jau To by mě nenapadlo, že by někoho napadlo dát jinou fotku než svoji… a já, blbá káča, dala „to se mi líbí“ v domnění, že na Lab po dlouhé době zavítala zdatnější posila

457 příspěvků 31.1.16 17:11
Větší připomínka: nevím, jak to má Labužník s cizími fotkami, ale tato je prokazatelně odsud:
http://www.hobbys.cz/…tane-recept/#…
Příspěvek upraven 31.01.16 v 17:13