Recept Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Úvod

Recept na skvělou svíčkovou na smetaně podle Richarda Nováka.

Postup

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.
Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.
Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.
Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.
Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo


Reklama

Nahlásit recept

  • 31.01.16 vloženo
  • 3289x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Maso :
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžičky mletého pepře
  • 80 g uzeného špeku
  • 2 lžíce soli
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • Na ozdobu :
  • 6 lžiček brusinkového kompotu
  • 6 plátk citronu
  • Omáčka :
  • 150 g másla
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 citron
  • 3 ks petržele
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky tymiánu
  • 6 ks mrkve
  • 2 l hovězího vývaru
  • 2 ks cibule
  • 1 ks malého celeru
  • 8 kuliček nového koření

Doporučená příloha

  • Knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Novák Richard 31.01.16 10:12

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
di
2451 příspěvků 02.03.16 13:56

Mám pocit, že kategorie „nucený výsek“ už dneska neexistuje, stejně jako zmizela kategorie „podmíněně poživatelné maso“, které se to týkalo. Dneska vše, co není posouzeno jako poživatelné, se posuzuje jako ABP (animal by-products) neboli VŽP (vedlejší živočišné produkty) a do přímého prodeje nejde. Jeden (hodně starý) odkaz zde .

 
Eja
3811 příspěvků 02.03.16 09:07

„Sekaná svíčková“ byla jedním z majstrštyků mé babičky…

Já, pokud chci opravdu luxusní sváteční svíčkovou - tak 1-2 ročně - tak ze SRNČÍHO.

 
daduuja
1137 příspěvků 02.03.16 08:28

@casino nemusí to být nutně nucený výsek.
Jestli je to vyvařovna s velkým obratem, nakupují ve velkém a sami si všechno připravují?
Když koupí kilo kuřete za 30Kč, tak může stejk stát 65Kč, když rozbourají půlky hovězí a vepřové, tak ta sekaná je vlastně odpad, proč ji neprodat za 65Kč?
A asi tam vaří dobře, zmiňujete často :-)

 
birkana
1665 příspěvků 02.03.16 07:33

Pro zvídavé: 40 let stará receptura na Sekanou svíčkovou - kalkulace na 10 porcí.

 
casino
4466 příspěvků 01.03.16 21:29

@daduuja
Taky jsem nechodil do jídelny, ale když bylo velké prádlo, dostal jsem 10,– Kčs a mohl si zajít přes ulici na oběd. Bylo to obvykle totéž: Vývar, čevapčiči s tatarkou a červenou řepou, žlutá sodovka :palec: Doma jsme nic podobného nemívali…
No, zrovna včera jsem si skáknul do místní vývařovny a dal si ze čtyřech jídel právě Sekanou svíčkovou. Byla výýýborná :palec: I s polívkou a ubrouskem za to chtěli 65,– Kč (za stejnou cenu byl i kuřecí stejk přes půl talíře) :cert: ví, jak to dělají, či z čeho to dělají… Že by nucený výsek? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
daduuja
1137 příspěvků 01.03.16 20:45

Hm, do školní jídelny jsem nechodila, takže nemám vaše negativní vzpomínky, ale sekanou svíčkovou dělala babička i mamka a i my si na ní pochutnáme.

Janků dělá také svíčkovou na smetaně ze svíčkové nebo ze zadku zajíce, protýká slaninou, přidá zeleninu a koření a zalije rozpuštěným máslem a nechá do druhého dne. Tomu bych i rozuměla.
Péct ji hodinu na 180°C? byť v alobalu a šťávu zřejmě vylít mi přijde podivné.
Lepší způsob úpravy, který chutná maximálně dobře je spíš anglická pečeně :-)

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 01.03.16 18:04

Holky, u nás to máme tak, že když je to na slavnostní příležitost, tak je to jedině ze svíčkové, ale pokud si chceme dopřát tohle jídlo jen tak, mimo nějakou událost, dělám z jakéhokoli vhodného masa (je to hlavně proto, aby nám ta sváteční verze nezevšedněla :)
Sekanou svíčkovou (níže zmíněnou) pamatuju ze školní jídelny také :mrgreen:
Jinak u nás patří ke svátečním jídlům právě svíčková, a pak podle typu události i husa (posvícení) nebo knedlo - zelo - vepřo (pouť). Řízky, kuřata, rolády a pod. u nás spadají pod jídla tzv. „nedělní - víkendové“

 
birkana
1665 příspěvků 01.03.16 12:48

@hippolyta, s těmi plackami z mletého jsi mi připomněla dávný hit školních a závodních jídelen a restaurací nižších cenových skupin - sekaná svíčková :mavam:

 
birkana
1665 příspěvků 01.03.16 12:44

Co je vlastně pro koho „sváteční jídlo“ :think:. Zaujalo mne to a tak jsem se poptala po okolí. Celkem se sešlo (kromě mého) 9 názorů. A výsledek? Pro 4 jednoznačně svíčková (se šlehačkou a brusinkami), 2× pečená husa, 1× nadívané kuře nebo krůta, 1× masová roláda a 1× vídeňský řízek. U mě jasně vede srnčí pečeně na víně. Lidé mají různé chutě :lol: :mavam:.

P. S. My (doma) jsme zrovna z těch, co můžou svíčkovou často a protože jsme vůbec „omáčkoví“, patří svíčková vedle rajské, koprové, křenové, okurkové a houbové do základního repertoáru mé kuchyně.

 
Alis
2617 příspěvků 29.02.16 21:49

Svíčkovou omáčku jím tak jednou za dva roky, není to tudíž pro mě jídlo škudlilů ani těch, co chtějí svíčkovou každý den.

Jen maso ráda a moc! Proto vždy, když koupím „svíčkovou“, zvítězí minutka krvavá a štavnatá. Do omáčky to nikdy nestihne :-)

 
hippolyta
394 příspěvků 29.02.16 19:07

Nemělo by být tohle jídlo sváteční a neříká se mu svíčková na smetaně? Pak použít pravou svíčkovou je zcela na místě. Vůbec není pravda, že je jí do téhle omáčky škoda, to je argument škudlilů, nebo těch, kdo chtějí „svíčkovou“ každý týden. To si k ní můžete udělat i placky z mletého vepřového. A kolínka.

Mně spíš není jasné, proč tady autor maso nenakládá. Možná to jen nemají rádi.

 
birkana
1665 příspěvků 29.02.16 08:36

@Alis, svíčkovou už jsem dělala i z krku a hrudí. Ta kližka je výzva k experimentu :lol: :mavam:.

@casino, na zahrádce je zatím mrtvo, zato ve skleníku už to bují a zelená se :kytka:. Pan kolega sice genderově vyvažuje babinec, zvolil však velmi neomalený přístup (viz komentáře níže + u některých dalších jeho receptů :pocitac: ). A jak praví staré moudro - na hrubý pytel hrubá záplata :cert:. Prostě postrádá tvoji eleganci a grácii :mavam: :srdce:.

 
Alis
2617 příspěvků 28.02.16 23:46

Dlouho jsem dělala z hovězího zadního, falešné svíčkové apod. a děsně se bála uvěřit větě mého známého „nejlepší svíčková je z kližky“. Loni jsem konečně vyzkoušela, měl pravdu :-)

Příspěvek upraven 29.02.16 v 00:25

 
casino
4466 příspěvků 28.02.16 19:44

@Alis
S tím masiskem máte samozřejmě pravdu :potlesk:
SVÍČKOVOU ze svíce taky nedělám…, ale málem jsem se onehdy propadl studem, když na svatbě tázán ženichovým natěšeným bratrem (kuchařem) co že říkám na maso, jsem zašveholil: Výýýbornééé, taky dělám z kýty… :oops:

 
Alis
2617 příspěvků 28.02.16 19:04

Casino, vy zase kecáte :-)

Vzpomínám, jak jsem se kdysi těsně před svatbou ptala své kolegyňky, jak se dělá svíčková, první věta, kterou začala, zněla: „Jestli použiješ svíčkovou, urazím ti ruce!“ :-D

 
casino
4466 příspěvků 28.02.16 17:44

:) Richarde, blbě jste si načasoval vložení receptu… V tomto nečase je těžko na zahrádce do něčeho rýpnout, tak to baby zkoušejí tady :D V surovinách máte 3 bobky… Být váma, tak dám do máčky jenom 2 a ten třetí hodím sem :lol:
***
:) Ale no tááák, kolegyňky, začínáte být zbytečně osobní 8o
Asi by nebylo přímo terno mít doma některou z vás, spíš to vidím na inferno… :mrgreen: V lepččím případě by jeden strávil zbytek života v oblečku s rukávkama dozadu, v horším připadku na Mírově… :D Chápu, že v tomto čase medvídka mývala těžko sehnat ;) leč netrapte už více nového kolegu, prosím :mavam: Vždyť on se jenom pokouší tu ten babinec genderově vyvážit, že :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Příspěvek upraven 28.02.16 v 18:13

 
daduuja
1137 příspěvků 28.02.16 13:18

Přidávání fotek z fotobank je zavádějící.
Jak bude vypadat svíčková podle tvého receptu, Richarde Nováku, když úplně stejná fotka je zde - http://www.hobbys.cz/…tane-recept/#… a byla použita pouze jedna mrkev, narozdíl od tvých šesti?

 
Eja
3811 příspěvků 28.02.16 13:15

Požádám o zrušení profilu = dál přidávám recepty… :zed:

 
birkana
1665 příspěvků 28.02.16 13:09

@Dadooa, :palec: :mavam:

Moje babička (velmi skromná a moudrá žena) častokrát v obdobných situacích říkávala - cituji doslova: „Vůl zůstane volem a pařez pařezem!“

@Novák Richard, admini asi spí zimním spánkem. Musíš je kamenovat soukromými zprávami nejméně 3× denně :twisted: :jazyk:.

 
Dadooa
268 příspěvků 28.02.16 12:21

@Novák Richard arogantnich grafomanu co trousej recepty vsude kde to jde skoda neni. Si zaplat bilbordy at ty tvy milionkrat provareny recepty vidi este vic lidi :roll:

 
Novák Richard  28.02.16 11:47

Kdyby se tu navařilo, co se toho tady napíše, tak nakrmíte půl Evropy. Vařekou a ne klávesnicí se zaobírejte. Už jsem žádal admina o zrušení tohoto profilu před dvěma dny, tak osušte slzy dámy. :roll:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 27.02.16 09:58

@jau Však já už to vzdávám… :oops:
Když to nevadí správcům. co my s tím naděláme. Jiné weby holt tu serióznost myslí vážně, tady jde jen o falešnou aktivitu, tak proč by to mazali, že? Víc to neřeším… :nevim:

 
jau
457 příspěvků 27.02.16 09:53

@Zuzka1973 Zatím se uchyluje k urážkám :cert:
„Ilustrační fota“ mu na ostatních seriózních webech taky mažou, tak kolem sebe kope :roll:

 
birkana
1665 příspěvků 27.02.16 09:12

@Novák Richard, to bude tím, že mne vychovávala babička. Velmi přísná, k tělesným trestům bylo blízko a vůbec doma panovala vojenská kázeň. Dnes se nic z toho bohužel nesmí uplatňovat neb je to prý týrání. Výsledky pozorujeme mezi určitými vrstvami mladých denně :,(

 
Novák Richard  27.02.16 07:40

Absolutní dokonalost ve všem. Obdivuji a skláním poklonu.

 
birkana
1665 příspěvků 27.02.16 07:28

Příjemné a prosluněné ráno přeji, @Novák Richard :mavam:.

Alespoň za mne a moji domácnost: převelice se mýlíš!

  • Ty moje drahoušky jsem vždy rozmazlovala a hýčkala, rozmazluji a hýčkám, budu rozmazlovat a hýčkat jako poklady největší :srdce: :srdce: :srdce:.
  • Proč se hádat? To doma nevedeme! Není proč. Ty se doma hádáš? Máš důvod? Normální a slušně vychovaní lidé se spolu přece dokáží domluvit, jen primitiv vyvolává spory. To ty snad nejsi!?!

    Na druhou stranu - pořádek muší bejt! :lol: :mavam:

 
Novák Richard  27.02.16 06:19

Ahoj holky začínáte mě bavit. Když čtu komentáře, tak si připadám jak láhev limonády na kterou se slétnou vosy. Říkám si, že pokud jste vdané, tak ty vaše chlapy lituji. Pokud vás rozlítí ilustrační foto u mého receptu, tak manželská hádka u vás doma musí zákonitě skončit přinejmenším 14-denní neschopenkou vaší drahé polovičky, přičemž týdenní neschopenku vypíše oddělení chirurgické a další týden oddělení psychiatrické. :kytka:

 
birkana
1665 příspěvků 26.02.16 16:34

@Eja, vyrůstala jsem mezi klukama, na střední jsem si vybrala „chlapácký“ obor a téměř celý život pracovala v mužském kolektivu. Je až dojemné, kolik z nich se mi svěřovalo se svými trápeními; byla jsem jak „dutá vrba“ neb jsem s holkama nedrbala :mrgreen:

Ani v nejmenším je neodsuzuji, chápu jejich „slabůstky“, vím, že jsou prostě jiní, přitom naši drahoušci :lol: :srdce:. Jen jim nesmíš ukázat, že bys (nedejbóže) začala být submisivní. Ty potvůrky toho okamžitě využijí a ihned si budují falešné ego :cert:. A máš pravdu v tom, že je s nimi zatraceně hodně legrace :mavam:.

 
Eja
3811 příspěvků 26.02.16 16:20

@birkana já to říkám pořád - ego a testosteron jsou nedobří rádcové :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: po několika letech už v podstatě jen mužském kolektivu…ale zase tolik legrace s ženskýma nezažiješ :mavam:

@Zuzka1973 mám Tě moc ráda pro Tvoji asertivitu a nehynoucí optimismus :hug: :srdce:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.02.16 16:05

@birkana Třeba si to Richard nechá projít hlavou, nebude hned házet flintu do žita a třeba se z něj vyklube prima chlap a pomůže nám to tu trochu oživit, protože by to novou krev potřebovalo jako sůl…
Tolik uživatelů a pleská se nás tady jen pár dokolečka…

 
birkana
1665 příspěvků 26.02.16 16:01

@Zuzka1973, víš, když se těm našim samčím drahouškům rozkolísá hladina hormonů… mnohdy je oříšek to zvládnout s elegancí. A jaro už je za dveřmi :twisted:.

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.02.16 15:54

@birkana Já hlavně nemám ráda, když se lidi nepokusí domluvit po dobrém :(
Jedni se hned urážejí, druzí hned startují…A zby­tečně… :oops:

 
birkana
1665 příspěvků 26.02.16 15:47

@Novák Richard, adminům je třeba napsat Soukromou zprávu; poslední týden mám dojem, že spí jak Šípková Růženka :lol:. A když neumíš fotit, tak sem vlož recept klidně bez fotky - ti zdatnější rádi uvaří a fotku ti doplní. Tak to tady chodí… :mavam:.

P. S. A už se nedurdi :lol:

 
birkana
1665 příspěvků 26.02.16 15:43

@Zuzka1973, máš pravdu :mavam:. Jenže ON VÍ VŠECHNO NEJLÍP! A jako takový nebude respektovat zvyky ani naše názory; všichni jsou „gastronuly“, jen on vyčnívá a je nositelem osvícení. Možná má splín a potřebuje vybít negativní emoce :think:. K naší smůle si k tomu vybral Labužník :pocitac:.

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.02.16 15:42

@Novák Richard Ale nikdo po vás nechce, abyste fotil jako profík… to tady umí jen hodně málo lidí… i já patřím k amatérům, pokud jde o focení. O ten omylem založený profil stačí poprosit admina - tady to oni nepřečtou, nehlídají diskuze…

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.02.16 15:39

@Novák Richard Jestli je to na mě, tak čtěte pozorně: píšu, že kritizovat by se mělo AŽ PO VYZKOUŠENÍ… Ne předem…

 
Novák Richard  26.02.16 15:38

Obrázky, obrázky, obrázky. Jsem kuchař, ne fotograf. Jeden profil byl přidán omylem, ale smazat ho neumím. Admine, smaž profily oba, ale o čem pak tady budou diskutovat to nevím.

 
Novák Richard  26.02.16 15:29

Kritizovat něco co jsem neochutnal? To, jde? Jste dokonalejší než Gordon Ramsay.

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 26.02.16 15:28

@Novák Richard Souhlasím s tím, že každý by měl RECEPT kritizovat až po té, co jej vyzkouší, ale mně osobně vadí, že když tedy „originál recept“, PROČ k němu obrázek, který není autorský? Co když někdo recept do písmenka dodrží a výsledek bude na hony vzdálen ilustraci? Prostě tady je zvykem přidávat vlastní obrázky… Klidně i méně povedené, ale vlastní…
Tak zkuste překousnout první dojem, jeden z těch profilů smažte a nechte si jen jeden a prostě to zkuste jako ostatní: s vlastními obrázky… Není potřeba hned utíkat.
O ilustrační fota se zde pokusili v minulosti sami správci, no… nedopadlo to nejlépe. U super receptu na vánočku je fotka koupené, strojem pletené… u strouhané buchty je foto na řezy s krémem atd. (viz. nick Nira)

 
birkana
1665 příspěvků 26.02.16 12:58

@Novák Richard, mám tomu rozumět tak, že jestliže se neskloníme před tvým majestátem a nebudeme tě zaslepeně chválit, potrestáš nás tím, že smažeš své profily? (Kolik jich máš - jen ty dva nebo víc) :twisted: :roll: :lol:.

Proč bys měl hned někomu ležet v žaludku? V komentářích přece můžeme i kritizovat, napsat, co se nelíbí a ne jen chválit a tleskat jako smyslů zbavené/zbavení (jak je zvykem např. na Mimibazaru).

 
Novák Richard  26.02.16 12:30

Pokud chce někdo řešit obrázky a ne jídlo, proč se nesoustředí na fotobanky? Já osobně něčí recept uvařím a potom komentuji, ale respektuji to, že je to recept dotyčného a nepoučuji nikoho o správné technologii přípravy toho či onoho pokrmu. Nejsme učebnice, ale lidi. 100 lidí, 100 chutí a nepřeberné množství úprav. Pokud někomu ležím tzv. v žaludku, prosím tímto admina ať zcela vymaže mé profily. Zdravím všechny bohyně z kuchyně.

 
Novák Richard  26.02.16 12:17

Autor nechápe, že se v televizi uchytil Pohlreich a ne některá z hvězd komentářů.

 
Eja
3811 příspěvků 26.02.16 10:41

Posledním příspěvkem nám zřejmě chce autor sdělit, že to, že jednou z vlastností hovězího masa je přijmout chuť ostatních surovin se kterými je dušeno/pečeno - je pitomost a proto hovězí maso dělá zvlášť. :think:

 
Novák Richard  26.02.16 09:57

Tyúkok unatkoznak

 
Scholastica
23 příspěvků 01.02.16 12:55

Jak už jsem psala u druhého receptu Nováka Richarda (pán je Maďar asi :)), podívejte se nejdřív, co jsou Creative Commons a Pixabay. Pro labužníky a lidi postující na internet docela poučné, ne? :)

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 01.02.16 12:18

Dvě malé připomínky. Když už omáčka není s výpekem z masa - proč se peče svíčková hodinu při 180°C? A druhá připomínka - na 1 kg masa 2 lžičky mletého pepře?

 
jau
457 příspěvků 01.02.16 06:03

@casino Na konci článku se píše: „Použitá fotografie svíčkové na smetaně: pixabay.com/cs/kuch­yn%C4%9B-vynikaj%C3%AD­c%C3%AD-maso-podrobnosti-18796/“

;) Takže Zdenda v tom bude nevinně.

 
casino
4466 příspěvků 31.01.16 23:37
Hahaha, tak fotečka je od Zdenečka?

…a to jsem si myslel, že podobně omáčkou zaprasit knedlíky, a nechat to MAKRONKAMI vyfotit, dokážu akorát ich 8o :oops: :mrgreen:

 
Zuzka1973
2137 příspěvků 31.01.16 18:19

@jau To by mě nenapadlo, že by někoho napadlo dát jinou fotku než svoji… a já, blbá káča, dala „to se mi líbí“ v domnění, že na Lab po dlouhé době zavítala zdatnější posila :( :zed:

 
jau
457 příspěvků 31.01.16 17:11

Větší připomínka: nevím, jak to má Labužník s cizími fotkami, ale tato je prokazatelně odsud:
 http://www.hobbys.cz/…tane-recept/#…

Příspěvek upraven 31.01.16 v 17:13

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Šamorínský rožeň Šamorínský rožeň
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz