Recept Svíčková na smetaně podle R. Nováka

Richard Novák Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Svíčková na smetaně podle R. Nováka

Úvod

Recept na skvělou svíčkovou na smetaně podle Richarda Nováka.

Postup

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou. Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka. Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme. Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky. Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.

Nahlásit recept

  • 27.02.16 vloženo
  • 3782x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • Maso :
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžičky mletého pepře
  • 80 g uzeného špeku
  • 2 lžíce soli
  • 1 kg hovězí svíčkové
  • Na ozdobu :
  • 6 lžiček brusinkového kompotu
  • 6 plátk citronu
  • Omáčka :
  • 150 g másla
  • 500 ml smetany na vaření
  • 1 citron
  • 3 ks petržele
  • 3 ks bobkového listu
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžíce soli
  • 2 lžičky tymiánu
  • 6 ks mrkve
  • 2 l hovězího vývaru
  • 2 ks cibule
  • 1 ks malého celeru
  • 8 kuliček nového koření

Doporučená příloha

  • Knedlíky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Richard Novák 27.2.16 07:57

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Svíčková na smetaně podle R. Nováka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Nejlepší recepty

Těstoviny primavera s chřestem Těstoviny primavera s chřestem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Květáková polévka Květáková polévka
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz