Recept Svíčková na smetane alá B. Smetana

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková na smetane alá B. Smetana

Postup

Když bude někomu divné, že část receptu je slovensky a část česky, vysvětlení je jasné, stále jsem čechoslovák. Nebojte se toho koření a skuste to, tomuhle já říkám svíčková. 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru s troškou octu a divokého korenia necháme prejsť varom, osladíme, osolíme a do vychladnutého nálevu naložíme prešpikované mäso a necháme uležať v chladničke minimálne 24 hodín. V remoske na masle osmahneme na kolieska nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pridáme koreniny, mäso, osolíme a pri občasnom obracaní pečieme do mäkka. Upečené mäso odložíme, pečlivo vyberieme koreniny a vychladnutú zeleninu spolu so smotanou a troškou mlieka po čiasťach rozmixujeme. Vzniklú omáčku prichutíme octom a cukrom a dobre prevaríme. Necháme vychladnúť a ešte raz po čiasťach rozmixujeme. Potom vložíme na plátky nakrájané mäso zohrejeme a podávame so žemľovou knedľou.

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 20.10.07 vloženo
  • 18387x zobrazeno

Čas přípravy

  • 180 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 5 dkg údenej slaniny
  • 3 mrkve
  • 3 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1 väčšia cibuľa
  • 15 ks čierneho korenia
  • 15 ks nového korenia
  • 10 ks bobkového listu
  • 5 ks borievky (jalovce)
  • 2 lyžice tymiánu
  • 1/8 masla
  • kyslá smotana
  • mlieko
  • ocot
  • cukor
  • soľ

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 28.04.13 13:21

Když jsem hledala, ke kterému receptu přifařím svou fotku, rozhodly komentáře. Půvabné!
Tentokrát jsem „svíčkovou“ spáchala z 3,5 kg těžkého válečku, tolik pravé svíčkové jsem nesehnala. Nakládám, a to do červeného vína. Při špikování jsem do každého řezu přidala i lístek šalvěje (pěkně mi roste) a větvičku tymiánu. Maso promasírovala drceným kořením (mladé lístky bobku jsem dala celé), pokryla nastrouhanou zeleninou a zalila vínem. Včera rychle osmahla maso a zeleninu, osolila, vrátila do pekáče a šup do trouby. Upečené maso zavřela do alobalu, zeleninu rozmixovala, přidala perník, povařila, pak ještě přepasírovala dočista dočista, přidala smetanu a brusinky, ať si plavou. Trochu jsem přisolila. Dnes po ohřátí jsem, po krátké úvaze, přidala trochu citrónu, kdepak ocet a cukr! Knedlíky jsem vařila do půl druhé do rána a protože neumím šišky, tak vařím koule, které jen rozkrojím napůl. Fotila jsem dopoledne studené, jednak jsem měla chuť jíst také jednou teplé jídlo a pak, v poledne bych se už s foťákem nikam nevešla. Nas občas mnógo.
Jen jedna věc mě fascinovala: jak světlé to maso bylo a zůstalo. Tak doufám, že to nebyla kočka.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 19.12.11 22:56

Diskuse k receptu Svíčková na smetane alá B. Smetana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.11 00:51

Wydro, špikuj si, špikuj, byla ta svíčková u tebe dobrá moc. Jen zamačkávám slzu zpátky do oka, tak dobrá byla. Já nenakládám ne z přesvědčení, ale z lenosti. můžeš mi odpustit?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 23:29

Ne eeee, to je kazdy rok stejny :-) Jen tenhle recept je pro me naprosto neprijatelny.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 23:05

Bože, wydro… že tys kvůli tomu ted naložila svíčkovou???? 8-o
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 22:56

Svíčková, to je obřad ! Tak tady zase já nesouhlasím s Drobkem (ale respektuju!!) a souhlasim s glamou. Svíčkovou s láskou špikuju (dělám z mladého býka, nejméně ze 3kg masa). Svařím si 20 minut koření a předpeču na špeku zeleninu. Vždy jen málo mrkve . Tím obalím prošpikované maso a zaleju vlažným nálevem. Žádný ocet nikam nedávám. Posléze rozmixovanou zeleninu zaleju zakysanou smetanou a šlehačkou a ještě musím někdy ředit, jak je omáčka hustá tou zeleninou. Na talíř dávám citron a pravou šlehačku a brusinky . A je sametovááááá !

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 22:44

Jj casino… mě totiž nakládat a dělat svíčkovou, ochutnávat, ovoňovat, promíchávat a olizovat lžíci a další nutné úkony děsně baví…
Zavřít to do kastrolu a otevřít hotové by mě nebavilo.
Dělám ji tak jednou do roka, tak si to chci užít..
Kdyby každý týden, mám už PH… ;-)
:mrgreen:

casino
4488 příspěvků 19.12.11 20:38

:-D Anitta,
někdy si, stejně jako glama, spletu bejčka s jelenem a také naložím :mrgreen: Rozhodně to na kvalitě neubere, spíše naopak :wink:
Den koupele v kyselé vodě neuškodí, ale po týdnu už je to každému masu egál, protože je totál vyšťavené :mrgreen:
U tohoto receptu se mi líbí, že B.S. nebyl v kuchyni žádný troškař, co se koření týká… :palec:
A to opakované chlazení a ohřívání také není jen tak pro srandu králíkům :palec:

:-) glama,
vánoce teprve přede dveřmi a v už perlíte jako na silvestra:
"…tradiční obřad o který se nechci nechat připravit žádným aparátem.. "
".....mě by to neuspokojilo :-D "
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 20:29

Před nějakým časem jsem dostal od Buntera tohle povídání a svíčkové..
A jak tak koukám, máme tu dva tábory, vlastně tři - nakládající, nenakládající, a pomalo-hrncoví. :lol:
Já za sebe prohlašuju místopřísežně, že svíčkovou nenakládám, když je v malém množství, = ne v hospodě, miluju pomalý hrnec a nedám na něj dopustit. Toleruju ty ostatní :palec:

Anitta
521 příspěvků 19.12.11 19:37

Jakpak asi vari svickovou Casino, ze se tady hihna? :mrgreen: :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 18:57

Anitto nedělala, PH nemám..
Ale pro mě je příprava svíčkové takový tradiční obřad o který se nechci nechat připravit žádným aparátem.. Z vepřového si dám svíčkovou klidně TAKY. A bude mi to chutnat..
Ale to naložení, denní obracení, prostě celý ten proces… já to mám jednoduše ráda…
Někam nacpat suroviny, zapnout a pak vytáhnout hotové..mě by to neuspokojilo :-D
Proti PH rozhodně nic nemám, ale pro mě je k tomuto tradičnímu jídlu potřeba i tradiční postup :-) pro mě je to takový svátek, o který se dobrovolně nepřipravím..
Mně by to potom ani tolik nechutnalo :-D
:mrgreen:

Edit: Bez nakládání, z vykostěných vepřových kotlet, s nahrubo nastrouhanou zeleninou dělám Esterházy. Mezi kotlety dávám ještě uzené maso… To je taky bomba!!
Svíčkovou miluji v jakékoli podobě :!

Příspěvek upraven 19.12.11 v 19:02

casino
4488 příspěvků 19.12.11 18:50
Anitta
521 příspěvků 19.12.11 18:38

Glama, no nevim, delala jsi ji nekdy ve slow cooker? A z veprove panenky? :wink:
Ne jenom vse nahazet do hrnce a zapnout, ale pekne vse pripravit, maso je krasne provonene, omacka vynikajici, proste… :-) jinak bych to uz nedelala, vynikajici, mekoucke, stavnate, vonave a skoro bez prace :-D :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 18:19

Ne ne, Anito…tentokrát s tebou nemůžu souhlasit… :twisted: Žádný pomalý aparátek nemůže nahradit kvalitní naložení.. Já nakládám na pět i více dnů.
Takovou chuť masa nejde docílit pomalu ani rychle ;-)
Dávám hodně mrkve (pro barvu) a hodně celeru (pro chuť) Nemixuji příliš najemno.

Klidně bych si omáčku dala i s vepřovým, nebo sekanou. Obojí je skvělé.

Stejně…jsem přesvědčená, že svíčková je takové naše národní rodinné stříbro.. Naprosto geniální, neuvěřitelně úžasná omáčka..
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 19.12.11 17:52

A nebo uvarime v pomalem hrnci na „low“ pres noc a nemusime nakladat. :-D A kdo neji hovezi, jako Anitta, muze pouzit veprovou panenku, vyborne! :-D

dag
543 příspěvků 19.12.11 17:10

Báječný recept, přesný a starodávný. Budu vyrábět na Štěpána.

honey
41 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Svíčková na smetane alá B. Smetana

Tuto svíčkovou dělám skoro stejně. Jen s tím rozdílem, že do marinády přidávám i na plátky pokrájenou cibuli, koření a místo jalovce bobkové listy. Do omáčky místo zakysané smetany přidávám smetanu na šlehání. Výborné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Jahodový pohár

Nejlepší recepty

Vepřové kotlety na pivě Vepřové kotlety na pivě
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Brambory zapečené s brynzou Brambory zapečené s brynzou
Rebarborový crumble Rebarborový crumble

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz