Recept Svíčková na smetane alá B. Smetana

(Hodnoceno 1x) kanibrk Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Svíčková na smetane alá B. Smetana

Postup

Když bude někomu divné, že část receptu je slovensky a část česky, vysvětlení je jasné, stále jsem čechoslovák. Nebojte se toho koření a skuste to, tomuhle já říkám svíčková. 1 mrkvu, 1 petržlen, kúsok zeleru s troškou octu a divokého korenia necháme prejsť varom, osladíme, osolíme a do vychladnutého nálevu naložíme prešpikované mäso a necháme uležať v chladničke minimálne 24 hodín. V remoske na masle osmahneme na kolieska nakrájanú cibuľu, koreňovú zeleninu, pridáme koreniny, mäso, osolíme a pri občasnom obracaní pečieme do mäkka. Upečené mäso odložíme, pečlivo vyberieme koreniny a vychladnutú zeleninu spolu so smotanou a troškou mlieka po čiasťach rozmixujeme. Vzniklú omáčku prichutíme octom a cukrom a dobre prevaríme. Necháme vychladnúť a ešte raz po čiasťach rozmixujeme. Potom vložíme na plátky nakrájané mäso zohrejeme a podávame so žemľovou knedľou.

Recept je z kategorií: Pečené hovězí maso

Nahlásit recept

  • 20.10.07 vloženo
  • 19235x zobrazeno

Čas přípravy

  • 180 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 kg hovädzieho mäsa
  • 5 dkg údenej slaniny
  • 3 mrkve
  • 3 petržleny
  • 1 menší zeler
  • 1 väčšia cibuľa
  • 15 ks čierneho korenia
  • 15 ks nového korenia
  • 10 ks bobkového listu
  • 5 ks borievky (jalovce)
  • 2 lyžice tymiánu
  • 1/8 masla
  • kyslá smotana
  • mlieko
  • ocot
  • cukor
  • soľ

Doporučená příloha

  • houskový knedlík

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

tlustá bába 28.4.13 13:21

Když jsem hledala, ke kterému receptu přifařím svou fotku, rozhodly komentáře. Půvabné!
Tentokrát jsem „svíčkovou“ spáchala z 3,5 kg těžkého válečku, tolik pravé svíčkové jsem nesehnala. Nakládám, a to do červeného vína. Při špikování jsem do každého řezu přidala i lístek šalvěje (pěkně mi roste) a větvičku tymiánu. Maso promasírovala drceným kořením (mladé lístky bobku jsem dala celé), pokryla nastrouhanou zeleninou a zalila vínem. Včera rychle osmahla maso a zeleninu, osolila, vrátila do pekáče a šup do trouby. Upečené maso zavřela do alobalu, zeleninu rozmixovala, přidala perník, povařila, pak ještě přepasírovala dočista dočista, přidala smetanu a brusinky, ať si plavou. Trochu jsem přisolila. Dnes po ohřátí jsem, po krátké úvaze, přidala trochu citrónu, kdepak ocet a cukr! Knedlíky jsem vařila do půl druhé do rána a protože neumím šišky, tak vařím koule, které jen rozkrojím napůl. Fotila jsem dopoledne studené, jednak jsem měla chuť jíst také jednou teplé jídlo a pak, v poledne bych se už s foťákem nikam nevešla. Nas občas mnógo.
Jen jedna věc mě fascinovala: jak světlé to maso bylo a zůstalo. Tak doufám, že to nebyla kočka.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

wydra 19.12.11 22:56

Diskuse k receptu Svíčková na smetane alá B. Smetana

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svíčková na smetane alá B. Smetana

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.12.11 00:51

Wydro, špikuj si, špikuj, byla ta svíčková u tebe dobrá moc. Jen zamačkávám slzu zpátky do oka, tak dobrá byla. Já nenakládám ne z přesvědčení, ale z lenosti. můžeš mi odpustit?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 23:29

Ne eeee, to je kazdy rok stejny :-) Jen tenhle recept je pro me naprosto neprijatelny.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 23:05

Bože, wydro… že tys kvůli tomu ted naložila svíčkovou???? 8-o
:mrgreen:

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 22:56

Svíčková, to je obřad ! Tak tady zase já nesouhlasím s Drobkem (ale respektuju!!) a souhlasim s glamou. Svíčkovou s láskou špikuju (dělám z mladého býka, nejméně ze 3kg masa). Svařím si 20 minut koření a předpeču na špeku zeleninu. Vždy jen málo mrkve . Tím obalím prošpikované maso a zaleju vlažným nálevem. Žádný ocet nikam nedávám. Posléze rozmixovanou zeleninu zaleju zakysanou smetanou a šlehačkou a ještě musím někdy ředit, jak je omáčka hustá tou zeleninou. Na talíř dávám citron a pravou šlehačku a brusinky . A je sametovááááá !

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 22:44

Jj casino… mě totiž nakládat a dělat svíčkovou, ochutnávat, ovoňovat, promíchávat a olizovat lžíci a další nutné úkony děsně baví…
Zavřít to do kastrolu a otevřít hotové by mě nebavilo.
Dělám ji tak jednou do roka, tak si to chci užít..
Kdyby každý týden, mám už PH… ;-)
:mrgreen:

casino
4497 příspěvků 19.12.11 20:38

:-D Anitta,
někdy si, stejně jako glama, spletu bejčka s jelenem a také naložím :mrgreen: Rozhodně to na kvalitě neubere, spíše naopak :wink:
Den koupele v kyselé vodě neuškodí, ale po týdnu už je to každému masu egál, protože je totál vyšťavené :mrgreen:
U tohoto receptu se mi líbí, že B.S. nebyl v kuchyni žádný troškař, co se koření týká… :palec:
A to opakované chlazení a ohřívání také není jen tak pro srandu králíkům :palec:

:-) glama,
vánoce teprve přede dveřmi a v už perlíte jako na silvestra:
…tradiční obřad o který se nechci nechat připravit žádným aparátem.. "
.....mě by to neuspokojilo :-D "
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 20:29

Před nějakým časem jsem dostal od Buntera tohle povídání a svíčkové..
A jak tak koukám, máme tu dva tábory, vlastně tři - nakládající, nenakládající, a pomalo-hrncoví. :lol:
Já za sebe prohlašuju místopřísežně, že svíčkovou nenakládám, když je v malém množství, = ne v hospodě, miluju pomalý hrnec a nedám na něj dopustit. Toleruju ty ostatní :palec:

Anitta
521 příspěvků 19.12.11 19:37

Jakpak asi vari svickovou Casino, ze se tady hihna? :mrgreen: :-D

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 18:57

Anitto nedělala, PH nemám..
Ale pro mě je příprava svíčkové takový tradiční obřad o který se nechci nechat připravit žádným aparátem.. Z vepřového si dám svíčkovou klidně TAKY. A bude mi to chutnat..
Ale to naložení, denní obracení, prostě celý ten proces… já to mám jednoduše ráda…
Někam nacpat suroviny, zapnout a pak vytáhnout hotové..mě by to neuspokojilo :-D
Proti PH rozhodně nic nemám, ale pro mě je k tomuto tradičnímu jídlu potřeba i tradiční postup :-) pro mě je to takový svátek, o který se dobrovolně nepřipravím..
Mně by to potom ani tolik nechutnalo :-D
:mrgreen:

Edit: Bez nakládání, z vykostěných vepřových kotlet, s nahrubo nastrouhanou zeleninou dělám Esterházy. Mezi kotlety dávám ještě uzené maso… To je taky bomba!!
Svíčkovou miluji v jakékoli podobě :!

Příspěvek upraven 19.12.11 v 19:02

casino
4497 příspěvků 19.12.11 18:50
Anitta
521 příspěvků 19.12.11 18:38

Glama, no nevim, delala jsi ji nekdy ve slow cooker? A z veprove panenky? :wink:
Ne jenom vse nahazet do hrnce a zapnout, ale pekne vse pripravit, maso je krasne provonene, omacka vynikajici, proste… :-) jinak bych to uz nedelala, vynikajici, mekoucke, stavnate, vonave a skoro bez prace :-D :mrgreen:

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 19.12.11 18:19

Ne ne, Anito…tentokrát s tebou nemůžu souhlasit… :twisted: Žádný pomalý aparátek nemůže nahradit kvalitní naložení.. Já nakládám na pět i více dnů.
Takovou chuť masa nejde docílit pomalu ani rychle ;-)
Dávám hodně mrkve (pro barvu) a hodně celeru (pro chuť) Nemixuji příliš najemno.

Klidně bych si omáčku dala i s vepřovým, nebo sekanou. Obojí je skvělé.

Stejně…jsem přesvědčená, že svíčková je takové naše národní rodinné stříbro.. Naprosto geniální, neuvěřitelně úžasná omáčka..
:mrgreen:

Anitta
521 příspěvků 19.12.11 17:52

A nebo uvarime v pomalem hrnci na „low“ pres noc a nemusime nakladat. :-D A kdo neji hovezi, jako Anitta, muze pouzit veprovou panenku, vyborne! :-D

dag
543 příspěvků 19.12.11 17:10

Báječný recept, přesný a starodávný. Budu vyrábět na Štěpána.

honey
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svíčková na smetane alá B. Smetana

Tuto svíčkovou dělám skoro stejně. Jen s tím rozdílem, že do marinády přidávám i na plátky pokrájenou cibuli, koření a místo jalovce bobkové listy. Do omáčky místo zakysané smetany přidávám smetanu na šlehání. Výborné.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Grilovaná vepřová žebra

Nejlepší recepty

Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Houbová smaženice Houbová smaženice
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...
Hořčičná kotletka v alobalové kapse pro jednoho (DIA) Hořčičná kotletka v...
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz