Recept Svíčková krok za krokem

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Svíčková krok za krokem

Postup

Maso na svíčkovou dobře opláchneme, osušíme a uděláme do něj špikovacím nožem rovnoměrně několik otvorů, kterými protáhneme tenké hranolky špeku. Pokud to tvar masa dovolí, otvory pro prošpikování děláme po vlákně masa, protože hotové maso porcujeme kolmo na vlákna masa a tak prošpikování lépe vynikne. Na dno kastrolu, ve kterém budeme maso péct, dáme zbytky špeku a na něj položíme upravené maso. Maso polijeme třemi lžícemi octa a na to ještě třemi lžícemi rozpuštěného másla. Posypeme jej tymiánem, přidáme nové koření, celý pepř a bobkové listy. Zasypeme mraženou zeleninovou směsí - není třeba ji dávat rozmrazit, pokud byla správně zmražená a dá se na maso nasypat. K mražené směsi přidáme ještě na kostičky nakrájený celer, mrkev a cibuli. Kastrol přikryjeme pokličkou a dáme na 1 až dva dny do chladna (na balkon, do spíže či do spodní části ledničky). Pozor, v této fázi maso nesolíme! Při vlastním pečení masa musíme počítat s tím, pečení svíčkové ze zadního hovězího trvá v klasické troubě asi dvě hodiny. Před pečením maso se zeleninou posolíme a zalijeme asi do poloviny vodou či vývarem. Dáme do trouby a pečeme. Občas kontrolujeme a je-li třeba, podlejeme horkou vodou. Svíčková získá nejlepší chuť, když se alespoň jednou během pečení všechna tekutina téměř vypaří a zelenina se mírně osmahne. Po tomto stavu však opět podlijeme horkou vodou a pečeme maso dál až je měkké. Hotové maso vyjmeme z kastrolu, dáme jej na prkénko a věnujeme se přípravě omáčky. Ze zeleniny vyjmeme bobkový list a pokud možno i kuličky nového koření a pepře. Vše ostatní rozmixujeme a nalijeme zpět do kastrolu. Povaříme a dle potřeby zředíme vývarem nebo horkou vodou. Do omáčky zamícháme postupně zakysanou smetanu a pokud chceme mít omáčku hustší, tak můžeme přidat i trochu hladké mouky rozmíchané ve vlahé vodě. Omáčku stále zahříváme a mícháme - omáčka by měla přejít varem. Poté omáčku ochutnáme a dle potřeby přisolíme, okyselíme trochou citronové šťávy a osladíme. Maso na prkénku nakrájíme na porce a dáme je do hotové omáčky prohřát. Podáváme s houskovým knedlíkem. Maso lze ozdobit kolečkem citronu, lžičkou brusinkového kompotu i kopečkem šlehačky. Upozornění: » výše uvedený rozpočet je minimálně pro 8 osob - svíčková je druhý den o poznání chutnější než první, zejména pro kuchařku, která již nemusí vařit » druhý den je většinou třeba omáčku před ohřátím zředit trochou vody » podle mých zkušeností se tato omáčka dost špatně ohřívá v mikrovlnné trobě, ale třeba na to nemám ten správný grif Příprava svíčkové má pro méně zkušené hospodyňky několik úskalí: » nákup vhodného masa - tady je nejlepší si nechat poradit od odborníků, rozhodně však není nutné maso na pravou svíčkovou » správné množství koření - záleží na mnoha okolnostech a chuti, dobrý odhad množství koření se získá většinou až po několika pokusech » při přidávání zakysané smetany nebo dokyselení svíčkové se může stát, že se omáčka srazí - tady je pomoc jednoduchá, nezoufat a znovu rozmixovat » je-li omáčka už hotová a nemá úplně tu očekávanou chuť, lze dodatečně přisolit, osladit i okyselit Příprava svíčkové je obvykle zlatým hřebem kuchařského umění hospodyňky a každá má své zaručené tipy a triky, jak udělat tu svou co nejlepší a nejchutnější. Napište nám jak připravujete svou svíčkovou! Převzato ze serveru "Česká hospodyňka":http://www.ceskahospodynka.cz .

Další recepty na Svíčková

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 09.06.02 vloženo
  • 41140x zobrazeno

Ingredience

  • Hovězí maso
  • 1 kg g zadního hovězího masa
  • 150 g špeku
  • 500 g mražené zeleniny pod svíčkovou
  • 200 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 2 cibule
  • 2 zakysané smetany (klasik)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • citronová šťáva
  • 1 lžíce cukru krupice
  • 2 bobkové listy
  • 3 lžíce octa
  • 3 lžíce másla
  • 6 kuliček nového koření
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 lžíce tymiánu

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 21.11.15 13:34

Moc hezky popsaný recept, dělám skoro stejně, jen zeleninu dávám čerstvou, nakládám také nasucho, maso prošpikuju uzenou slaninou a kůži z ní dávám k masu. Pekáč strčím do trouby zapnuté na 200°C a peču odkryté bez podlití asi půl hodiny, zaliju vodou, přiklopím a peču ještě asi dvě hodiny. V pekáči zeleninu i s kořením rozmixuju a pak přecedím do čistého kastrolu, přidám smetanu, povařím, zahušťovat netřeba a dochucovat většinou také ne. Nejlepší svíčkovou dělám z hovězí kližky :-)

Uvaření se již líbí 5 labužníkům

Diskuse k receptu Svíčková krok za krokem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svíčková krok za krokem

natty vasty
1 příspěvek 17.10.16 19:52

Svíčková podle Dity p.,kolem svíčkové ani neletěla. S českou svíčkovou to chuťově moc společného nemá. Dáme zkuste si požádat o recept svoji matku nebo babičku. Dost mi vadí, když tyto rádoby kuchařky kazí tradiční recepty. Nejsem proti novým nápadům, ale když se to nazývá svíčková tak proč to kazit.

georgehradec
380 příspěvků 10.01.16 07:22

Dobrý den a ať nám plotna nevychladne. Svíčková se dá dělat na mnoho způsobů. Každý jen tu svou má za jedinou! Já dělám svíčkovou podle paní Dity P. a ta nemá chybu. Je to trocha alchymii a výsledek je OK. Mějte se báječně! :mavam:

kamilio
551 příspěvků 08.01.16 12:07
... drobná připomínka ...

Dovolím si trochu nesouhlasit. Je pravda, že je v této svíčkové vše, co tam patří, ale…
Se základem je třeba si trochu pohrát. První slanina, jakmile vypustí tuk tak zelenina (2 díly mrkve, 1 díl petržele, 1 díl celeru), až se orestuje „do zlatova“, pak cibuli, protože je rychleji orestovaná než zelenina. Pak vývar a naložené maso. Další postup je obecně známý. Někdo to dělá v troubě, někdo na plotýnce. Snad jen pokud se dá méně zeleniny, pak je vhodné v závěru zahustit máslovou jíškou. :)

birkana
1687 příspěvků 23.11.15 08:07

@daduuja, to není nic tajného :lol:. Před léty jsem dělala králíka na divoko. Omáčka byla dobrá, jen chtěla přikyselit a chyběl jí jakýsi „ocásek“. Byla bych bývala použila vinný ocet, ten však nebyl po ruce. A ten obyčejný mi chutí připadal příliš ostrý.

V té době jsem také experimentovala s výrobou domácího jablečného octa (původně jen do salátů), přidala jsem jej asi tak jednu a oůl lžíce. A sláva, bylo to to pravé, co omáčce chybělo 8o.

Od té doby jablečný ocet (podle chuti třeba jen odměřuji na kávové lžičky) dávám všude tam, kde používám „divokou čtyřkombinaci“ - celý pepř, nové koření, bobkový list a tymián. I když nedávám smetanu, ten ocet používám. K aromatičtějšímu masu - zvěřině ještě opatrně přistříknu balsamicový ocet.

Zuzka1973
2335 příspěvků 21.11.15 17:51

@daduuja Zkus si ho udělat doma - nedá to žádnou velkou práci, teď jsem koukala, ten, který dělám já, je tu hned dvakrát, jednou od Pendy (varianta 2) a pak ještě od jedné autorky. :)
Když zbudou slupky po pečení štrúdlu a nechceš z nich potom dělat čaj, tak naložení na ocet je dobré využití :)
Já momentálně naložila nejen ocet, ale rovnou i jablečné víno :)
Jablek je letos plno, ale bohužel drobná a pihovatá - takže na delší uskladnění nee… tak zpracovávám jak jen to jde… :)
Zrovna jablečné víno bývá také moc dobré jako přísada do vaření :palec:
A díky za tip se saturejkou :kytka:

daduuja
1145 příspěvků 21.11.15 17:33

Proč jen jsem tak líná a musím si jablečný ocet kupovat? :-)

@birkana odhalila jsi svůj tajný majstrštyk :srdce: já zas do svíce přidávám saturejku.

Zuzka1973
2335 příspěvků 21.11.15 17:07

@birkana Díky za tip, hlavně s tím jablečným octem - mám po ruce vždy svůj, doma dělaný, tak to musím zkusit :kytka:

birkana
1687 příspěvků 21.11.15 16:43

@Zuzka1973, já když dělám „divočejší“ druhy masa na způsob svíčkové (tedy by se asi hodilo i na skopové), nakládám maso do suchého bílého vína se zeleninou. Pak už ocet nedávám, nebo jen dokyselím bílým vinným octem. Děláš-li ocet z jablečných slupek, je pro tento účel jedinečný. A výsledkem je velmi sváteční pokrm. Všichni se budou ptát, co jsi do toho dala a budou žadonit o recept :mavam: Vyzkoušej :lol:

Zuzka1973
2335 příspěvků 21.11.15 16:21

Měli jsme ji v úterý, jak byl ten svátek :)
Muž ji miluje, tak ji míváme poměrně často a abych rozlišila „sváteční a všední“, tak když je to na nějakou sváteční událost, dělám tradičně z hovězího a ve všední dny klidně i z vepřové panenské svíčkové nebo z krůtího a zkusila jsem už i ze skopového (z našeho chovu)a přiznám se, že to bylo překvapivě velice dobré :)
Dělám zhruba stejně tak, jak je popsáno, jen zeleninu používám převážně čerstvou, mimo sezonu pak vlastní naloženou směs určenou přímo jen na svíčkovou, mrazenou mívám sporadicky - mám zeleninu vlastní, dobře uskladněnou…

P. S.
Muž akorát juknul, co píšu a povídá:
„No, vidíš… svíčková… tu bys mohla zase brzo udělat, už jsme ji dlouho neměli…“ Říkám mu: „Naposledy v úterý a ve středu… a je sobota…“
Odpověď: „no, já v tom problém nevidím…“ :mrgreen: :mavam:

birkana
1687 příspěvků 21.11.15 15:44

@daduuja, já jsem si na zítra předpřipravila klasický vánoční bramborový salát; zítra k němu budou řízky. 1) opakování dělá mistra :lol:, 2) mám ohlášenou návštěvu, která prostě v neděli musí mít buďto řízek nebo vepřo-knedlo či husu s brknedlem a zelím (nebo kačenku). Jdu cestou nejmenšího odporu :jazyk:

daduuja
1145 příspěvků 21.11.15 15:36

@birkana na úklidové četě je vidět, že vaříš dobře, chutná jim :-)
Já budu vařit ještě zítra (výpečky s chlupáčema a se zelím) a pak budeme do čtvrtka likvidovat zbytky, od všeho kousek :-)

birkana
1687 příspěvků 21.11.15 15:20
Jó, to je život!

Včera jsem také (mimo jiné) dělala svíčkovou. Po přepasírování jsem ji šla vrátit k doohřátí na sporák. Po cestě se mi pod nohy připletl kocour a já po (ne)vydařeném žonglérském čísle vyšplíchla asi 1/2 l obsahu hrnce na zem :cert:. Povolala jsem tedy čtyřnohé chlupaté úklidové komando k zásahu :lol:. Nepřímý viník nehody se mezi tím po anglicku ztratil.

Nakonec jsme se s chutí najedli, jen já dnes místo plánovaného ohřátí zbytku ze včera musela vařit nové jídlo :mrgreen:

ji
98 příspěvků 25.02.09 23:52
Re: Svíčková krok za krokem

tak u nás také trochu jinak. Maso potřené hořčicí opeču na vypraženém špeku, ke kterému přidám máslo s olejem. Opečené dám stranou a v téže nádobě usmažím do voňava cibuli a zeleninu (pokud použiju mrkev a celer z mražáku, tak při nastrouhání na křenovém struhadle v robotu vznikne jemná vločkovitá hmota, kterou není třeby nijak pasírovat). K zeleninovému základu vrátím maso, přidám všechno koření v sítku, ocet, cukr, sůl a převařenou vodu a zakryté uložím do chladna - přez noc, na 2 dny, podle toho, kdy chci vařit. Vlastní tepelná úprava probíhá zá:,–(ně v troubě, pod pokličkou a já si ty 2 hoďky dělám, co chci. Závěr patří smetaně.

jezevec
159 příspěvků 25.02.09 18:29
Re: Svíčková krok za krokem

Ejo, i mně mluvíš z duše…Ten trik s karamelem a hořčicí mám myslím z televize a osvědčil se. Já kajícně doznávám, že mraženou zeleninu používám často (jsem lenoch, kdybych měl čerstvou očištěnou a nakrájenou jako to mají v TV, vyhnul bych se mražené obloukem). Ale vždy jí osmažím a když mám, přidám celer (ve směsi na svíčkovou je na mé gusto moc mrkve).

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.02.09 17:45
Re: Svíčková krok za krokem

Ejo, mluvíš mi z duše. Když dělám svíčkovou občas z nouze z mražené zeleniny, tak ji prostě na tuku osmažím stejně jak čerstvou. Rozhodně bych však zmraženou zeleninu nenechala tát na mase 2 dny.

Eja
3861 příspěvků 25.02.09 16:35
Re: Svíčková krok za krokem

Abych pravdu řekla, tak nevěřím, že Pampeliška a Babi dělají svíčkovou tímto způsobem - mraženou zeleninu nasypat na maso…marinovat maso na kterém se rozmrazuje zelenina…
Podle mne největší finta na dobrou omáčku je její základ - na tuku ( já v tomto případě na směsi olej + máslo) orestovat dozlatova na nudličky nakrájenou čerstvou zeleninu, přidat cukr, nechat zkaramelizovat. No a pak to další, okyselit, já dávám hořčici a trochu brusinek už do základu. A pak přidat k dobře orestovanému a tím pádem zataženému kusu masa. Osolím až potom.
Peču v troubě spíš z pohodlnosti - pomalé pečení hovězímu dělá dobře, 150 stupňů a nemusím se o maso vůbec starat.

casino
4488 příspěvků 25.02.09 02:35
Re: Svíčková krok za krokem

Bublina, už leta to dělám stejně :-) Protože se u nás pořád ještě prodává neodleželé maso, tak hovězí kupuji min. 10 dní předem. … Koření vkládám do čajových vajíček. … Souhlasím s pepičkem :-)

Labužník Bublina
20 příspěvků 25.01.09 03:43
... trošku jinak

Dělávala jsem svíčkovou tak, jak je popsaná v tomto receptu, ale poté, co jsem ochutnala svíčkovou od mé (tenkrát nastávající) tchýně, změnila jsem způsob přípravy:
Maso se zeleninou a kořením nemusím nakládat, společně je nepeču, ale vařím/dusím. Zeleninu i s vývarem mixuji po částech se šlehačkou a trochou karamelu (3-4 kostky cukru většinou stačí). Omáčka se už nemusí zahušťovat - je sameťovoučká a má nádhernou barvu.
Vím, že tenhle recept vypadá vedle originálu děsně „barbarsky“ (asi jako tiramisu z lučiny :-), ale moje zkušenost potvrzuje, že kdo zkusil, už nikdy nechce svíčkovou jinak.

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Autor receptu

autorem receptu je u nás označován ten, kdo recept přinese. Pokud ho odněkud okopíruje, tak je dobře uvést v receptu zdroj (nic nám to neudělá :), pokud je to jeho vlastní recept uveřejněný předtím někde jinde, tak je zdroj bezpředmětný.

Naprosto chápu, že po internetu lítá tisíce receptů bez uvedení zdroje nebo autora, ale někdo s tím začít musí, tak proč bychom to neměli být zrovna my? Vneseme zase trošku kultury do internetové džungle, třeba se to uchytí … ;o)

ad babar: právě tím uvedením zdroje u receptu (pakliže není přímo z tvé hlavy) se vyvaruješ jakéhokoliv napadení, na recept se totiž nevztahují běžná autorská právo, takže je to v podstatě jen otázka slušnosti … a slušní, to my jsme, alespoň někdy ;o)

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Zuzik...

k tvé připomínce ke svíčkové. Jsem moc ráda, že se zmiňuješ o zvěřině a specielně o králíku. Zdá se mně, že králík je hodně podceněn (hádám podle toho, kolikrát jsou zhlédnuty recepty na králíka, ve srovnáním třebas s kuřetem) a přitom je to jedno z nejlibovějších mas. Má pouhých 135Cal na 100g, což je méně než kuře. Tím ¨cedníkem¨ asi myslíš ¨vajíčko¨ na čaj? Výborný nápad!

babar
1 příspěvek 25.01.09 03:43
Autor receptu

Bude se nyní uvádět link nebo autor receptu? Nemám v tomto případě chuť něco poslat a pak být případně napadena za přebrání receptu od někoho jiného. Moje recepty taky běhají po internetu, neinzerují autora a dokonce nejsou ani upravené.

pepicek
1309 příspěvků 25.01.09 03:43
Tohle by se ale vážně nemělo ...

šel jsem se tam juknout, je to opravdu obšlehnutý i s těma kostičkama, který mě zaujaly nejvíc :o)), tak alespoň jako umluvu uvedeme zdroj s linkem, ať z toho Česká hospodyňka taky něco má.

Mimochodem to jsem Vám ještě neříkal, jak dopadla kauza recepty.uzdroje.cz … odepsali mi, ať jim dám všechny adresy receptů, které od nás jejich nohsledi převzali a že je klidně odstraní … no jo, ale oni tam maji přes 7000 receptů, z čehož jsou tak 2/3 (optimistický odhad) obšlehnuté z cizích serverů … to je úplně zbytečná práce a tak jsem to nechal plavat … pouštět se do bitky s větrným mlýnem je zbytečná námaha.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Vladislavo...

musím se připojit k Pampelišce. Faktem je, že recept zní doslova stejně jako ten tebou zveřejněný. Na druhou stranu, několik nás z LABUŽNIKA prohlásilo, že připravuje svíčkovou úplně stejně. Já jsem se ji naučila od mé maminky. Nechceš přece říct, že svíčková je tvůj vynález? Jestli tvoje pohnůtky byly přivéct nové lidi na zhlédnutí tvých stránek, tak se ti to možná dnes podařilo. Udávám dnes, protože odedneška, alespoň pro mě neexistuješ. Musíš si uvědomit, že členové LABUŽNIKA jsou oddaní a věrní těmto stránkám. Proč si netroufneš na Recepty Uzdroje.cz? Tam jsi nic ¨svého¨ neviděla? Tam opisují z Labužníka a zajisté i od jinud. Opisují Pepíčkem zveřejněné recepty i s obrázkama. Našla jsem tam několik mnou zveřejněných receptů, opsaných i s mojí legrační češtinou. Ne všechny recepty co uveřejňuji jsou z kuchařek. Některé jsou z mé hlavy, anebo ústně svěřené lidmi na mých cestách po světě. A tak Vladislavo, napřed zapřemýšlej, než něco nazveš svým. A teprve, až něco opravdu výmýslíš, potom se s tím můžeš pochlubit. A ty Sarko, nenechej se odradit někým zatrpklým a zase brzo něco napiš!!!

Pampeliska191
1075 příspěvků 14.06.02 12:05
Hospodynko

Ze se nestydis, nekomu brat chut do prace. At uz Sarka recept opsala, nebo ne, tak nedelas dobre s touto pripominkou. Vsak Ty velmi dobre vis, ze spousta receptu v Labuzniku je opsano. Vsichni, kdo Labuznika navstevujeme jsme i tak radi radi vsem receptum, nebo nema kazdy z nas doma vsechny kucharky. (Obzvlaste lide zijici v zahranici) Taky jsem hodnekrat narazila na opsany recept, ale by mne nikdy nenapadlo delat ze sebe dulezitou a druhemu kazit chut do prace.. Muzes se stydet!!!!!!!

rastoba
492 příspěvků 25.01.09 03:43
Ale, ale

Až na to, že celý recept je opsán ze serveru Česká hospodyňka, tak jsi fakt „dobrá“ vydávat ho za svůj.

Labužník Sarka
433 příspěvků 25.01.09 03:43
Děkuji za rady!!!

Byl to můj první pokus o napsání receptu na tuto stránku a jsem ráda, že byl dobře přijat. Děkuji za radu, ale i za ocenění. Sarka

Labužník Zuzik
286 příspěvků 25.01.09 03:43
Taky

souhlasím. Jsme v práci 3 ženské a každá tu svou svíčkovou děláme trochu jinak a každá jsme přesvědčená, že ta naše je nejlepší. Problém s omáčkou mám taky a děti, které nemají moc rády maso se mne ptají, zda jde uvařit svíčková bez masa - jak ji vysvětlit že ne, nevím.
U nás ale svíčkovou zahušťujeme sladkou smetanou, zdá se mi jemnější. A na konec do ní rozmíchám oříšek másla.
A vynikající je taky z králíka a pak lahůdka je to ze zvěřiny. I když fakt je ten, že když vařím svíčkovou, sobě dělám brambory s dušenou mrkví, protože holt svíčková není moje oblíbené jídlo. Rodina ji však vyžaduje alespoň jednou za měsíc.
Jo a na bylinky a koření se dostane koupit takový cednik, do kterého se uzavřou (jsou to dvě drátěné polokoule, které se k sobě pevně scvaknou, na držátku) a po uvaření vyklepnou, cednik umeju a hotovo.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Sarko...

také připravuji svíčkovou stejným způsobem po … no mnoho let. Jediné na co si moji lidičky stěžují je, že nikdý není ¨dost¨omáčky (tu milují nejvíc), i kdybych jí udělala nevím kolik. Nikdy nezaprašuji! Mám však pro tebe jednu malinkou pomoc. Koření si dej do kuchyňské gázy, zhrň okraje nahoru a zavázej kuchyňským motouzkem. Po ukončení vaření, ho jednoduše vydělej a nemusíš nic lovit. To dělám běžně s kořením i bylinkama v polívkách a kdekoliv jinde, kde se musí koření, nebo bylinky vyjmout. Napiš nám brzo zase nějaký recept.

Pampeliska191
1075 příspěvků 13.06.02 17:21
Svickova

Sarko recept jsi napsala dopodrobna a bezvadne. Delavam svickovou presne jako je ve Tvem receptu a je skutecne vynikajici. Dobrou a spravnou svickovou je skutecne umeni udelat. Je to dosti casove narocne, ale vysledek opravdu stoji zato. Vrele doporucuji. Podle Sarcineho receptu se vam urcite spravna svickova povede. Je mooooc dobra!!!!!!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Losos na kopru s medovou omáčkou Losos na kopru s medovou...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz