Recept Švestky s rumem

(Hodnoceno 2x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švestky s rumem

Postup

Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Do vařícího dáváme po částach švestky, a jakmile maličko puknou, ihned vyndáme a zchladíme. Narovnáne je do okurkové láhve, nebo patentnich sklenic. Zalijeme šťávou, kterou jsme ještě povařili a zahustili a do zchladlé zamíchali rum s kyselinou benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice. Ovoce se hodí do knedlíků a do buchet.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 13.09.02 vloženo
  • 22195x zobrazeno

Ingredience

  • 5kg švestek
  • 1kg cukru
  • 1/4l dobrého, silného rumu
  • na hrot nože kyseliny benzoové

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.7.18 20:22

Už poněkolikáté „repete“ - opět bez té kyseliny, rok co rok stačí jen sterilovat, ještě nikdy se nezkazily…

Odkaz na uvaření

bocianka 13.8.12 13:50

Švestky podobně zavářím s rumem a bez kys.benzoové.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 7.8.12 18:56

Švestky mám sice jen ty velké, ani nevím, jak se vlastně ta sorta jmenuje…
Ale kompot z nich vždy bývá skvělý. Tak proč nezkusit i něco nového, že? Já zkusila toto, jen tu kyselinu benzoovou nevlastním, tož tomu musí jako „desinfekce“stačit ten rum ;)

(Pro jistotu jsem provedla sterilaci, aby se švestky nezkazily, nerada používám konzervanty, pokud nemusím.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Švestky s rumem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestky s rumem

Zuzka1973
2341 příspěvků 8.8.18 11:58

V podstatě každoroční stálice :)

Zuzka1973
2341 příspěvků 13.8.12 14:32

Sterilovala jsem je, tak se nebojím, že by se zkazily ;)
Já odjakživa zavařuji vše bez konzervantů (max. použiji do marmelád, džemů a sirupů kyselinu citronovou) a naštěstí jsem ještě nikdy nic nemusela vyhodit, vždy vše v pořádku. Říkám si, že když to bez konzervantů vydrželo našim předkům, jistě to vydrží i nám… a funguje to :)
Já to s tou „desinfekcí“ nemyslela tak doslova ;)
Ale díky za upozornění… je moje chyba, že jsem tu sterilaci neuvedla v uvaření, napravím to a ještě jednou dík.

Wolfg
584 příspěvků 13.8.12 12:55
Rumu bezvýhradně nevěřme

Byla by škoda, aby se obsah zkazil. 1/4 litru rumu do 6 kil obsahu nemá na konzervaci žádný vliv. Konzervuje jen líh, a nemusí to být rum, ale pouze, pokud výrobek obsahuje nad 15% alkoholu. Takže konzervant je namístě, pokud nedošlo ke sterilaci. Použij kyselinu sorbovou, sorban draselný aj. V obchodě se výrobek jmenuje Pomůcka na zavařování a bývá v pytlíku po 5 g

Zuzka1973
2341 příspěvků 13.8.12 10:57

Na zkoušku otevřená jedna ze sklenic a plný počet hvězdiček je zde vážně na místě :palec:
A co teprv, až se to rozleží úplně… je to dobrota už teď :palec:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Těstoviny s omáčkou z cuket - Con le zucchine Těstoviny s omáčkou z cuket...
Zapečené brambory s cuketou Zapečené brambory s cuketou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz