Recept Švestky s rumem

(Hodnoceno 2x) babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Švestky s rumem

Postup

Do rendlíku dáme rozvařit cukr se 1/4l vody. Do vařícího dáváme po částach švestky, a jakmile maličko puknou, ihned vyndáme a zchladíme. Narovnáne je do okurkové láhve, nebo patentnich sklenic. Zalijeme šťávou, kterou jsme ještě povařili a zahustili a do zchladlé zamíchali rum s kyselinou benzoovou. Vzduchotěsně uzavřeme sklenice. Ovoce se hodí do knedlíků a do buchet.

Recept je z kategorií: Konzervace

Nahlásit recept

  • 13.09.02 vloženo
  • 25519x zobrazeno

Ingredience

  • 5kg švestek
  • 1kg cukru
  • 1/4l dobrého, silného rumu
  • na hrot nože kyseliny benzoové

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 30.7.18 20:22

Už poněkolikáté „repete“ - opět bez té kyseliny, rok co rok stačí jen sterilovat, ještě nikdy se nezkazily…

Odkaz na uvaření

bocianka 13.8.12 13:50

Švestky podobně zavářím s rumem a bez kys.benzoové.

Odkaz na uvaření

Zuzka1973 7.8.12 18:56

Švestky mám sice jen ty velké, ani nevím, jak se vlastně ta sorta jmenuje…
Ale kompot z nich vždy bývá skvělý. Tak proč nezkusit i něco nového, že? Já zkusila toto, jen tu kyselinu benzoovou nevlastním, tož tomu musí jako „desinfekce“stačit ten rum ;)

(Pro jistotu jsem provedla sterilaci, aby se švestky nezkazily, nerada používám konzervanty, pokud nemusím.)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Švestky s rumem

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestky s rumem

Zuzka1973
2370 příspěvků 8.8.18 11:58

V podstatě každoroční stálice :)

Zuzka1973
2370 příspěvků 13.8.12 14:32

Sterilovala jsem je, tak se nebojím, že by se zkazily ;)
Já odjakživa zavařuji vše bez konzervantů (max. použiji do marmelád, džemů a sirupů kyselinu citronovou) a naštěstí jsem ještě nikdy nic nemusela vyhodit, vždy vše v pořádku. Říkám si, že když to bez konzervantů vydrželo našim předkům, jistě to vydrží i nám… a funguje to :)
Já to s tou „desinfekcí“ nemyslela tak doslova ;)
Ale díky za upozornění… je moje chyba, že jsem tu sterilaci neuvedla v uvaření, napravím to a ještě jednou dík.

Wolfg
584 příspěvků 13.8.12 12:55
Rumu bezvýhradně nevěřme

Byla by škoda, aby se obsah zkazil. 1/4 litru rumu do 6 kil obsahu nemá na konzervaci žádný vliv. Konzervuje jen líh, a nemusí to být rum, ale pouze, pokud výrobek obsahuje nad 15% alkoholu. Takže konzervant je namístě, pokud nedošlo ke sterilaci. Použij kyselinu sorbovou, sorban draselný aj. V obchodě se výrobek jmenuje Pomůcka na zavařování a bývá v pytlíku po 5 g

Zuzka1973
2370 příspěvků 13.8.12 10:57

Na zkoušku otevřená jedna ze sklenic a plný počet hvězdiček je zde vážně na místě :palec:
A co teprv, až se to rozleží úplně… je to dobrota už teď :palec:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz