Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bluetweety Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Vše smíchat. Na vrch poklást oblíbené ovoce a posypat žmolenkou. P.S.Jedná se o velice starý rodinný recept, který je v létě snad nejoblíbenější. Velice se hodí i na zpracování starších kompotů. Těsto je krásně vláčné a má příjemnou chuť. Nejlepší je tento koláč jednoznačně se švestkami, ale i s meruňkami a jiným ovocem je vynikající.
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
28.1.13 17:30
Pečeno na velkém plechu cca 25 minut na 160 stupňů…
Použila jsem švestkový kompot.
Moc dobrý koláč!
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švestků koláč
Proč Švestků? Protože v Jizerkách je skvělá hospůdka, která patří manželům Švestkovým. A mimo jiné pečou tento koláč jako moučník po obědě, na který jsem od p. Švestkové vyškemrala její recept. Ten se vždy povede.
ŠVESTKŮ KOLÁČ ŠVESTKOVÝ
Ingredience:
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek hrubé mouky 0,5 prášku do pečiva
1 hrnek cukru krupice 0,5 hrnku oleje
1 hrnek kyšky - v nouzi mléko
1 rozšlehané vejce,
čerstvé švestky
Postup:
Vše smíchat v těsto podobné krupicové kaši. Rozetřít na plech vymazaný a vysypaný strouhankou.
Těsto musí být na plechu rozetřeno tence - nabude.
Povrch poklást rozpůlenými švestkami a posypat hustě drobenkou.
Pečení: Horkovzduch: 200 st. cca 35 minut.
Pozn.: Nikdy není tvrdý, připomíná kynutý koláč.
Už jsem tento recept někde zveřejnila, ale je to strašně dávno, nepamatuji kde. Mám ale dojem, že ho bluetweety použila (slušně řečeno) jako svůj.
Nebo byla také na dovolené v Jizerkách a u Švestků v hospůdce???
Příspěvek upraven 06.11.17 v 17:49
89 příspěvků 15.9.09 15:17
Eji, díky za radu, musím zlepšiť svoje pekárske umenie
Pekla jsi to fakt moc dlouho. Já osobně doporučuji Zázračná, pěkně blbá, kynutá - nekynutá, jogurtová dobrůtka
)))) , je to dost podobné, ale jednoduché,
rychlé a úspěch zaručen. Když mi zbyde jakékoli ovoce, tak z jednoho
jogurtu a přiměřeně ostatních surovin do dortové otvírací formy a za
chvíli je hotovo. Vyzkoušené kombinace - švestky + jablka ( na drobenku
ještě trochu skořicového cukru), jahody + broskve, meruňky + borůvky
atd,atd.
89 příspěvků 14.9.09 19:06
to je tak, keď sa nenapíše pri koľkých stupňoch a ako dlho sa to má piecť, pre začínajúcu kuchárku je takýto recept risk. Ja som to riskla, lebo tu bolo toľko ohlasov…
89 příspěvků 14.9.09 19:05
no je to možné, dala som ten koláč do klasického hlbokého plechu…ja nemám moc skúseností s pečením, resp. nepiekla som asi pol roka
ale čo by som neurobila pre mojho mužíka.
Myslela som, že ten prášok do pečiva to trochu nadvihne…
No a nejsou příčinou ty milimetry? Po hodině v troubě to musí být jak popundekl
89 příspěvků 14.9.09 18:22
Práve som ochutnala upečený koláč, ale na moj vkus je moc tvrdý. Neviem kde som urobila chybu, ale išla som podľa receptu. Nepoužila som mlieko, ale kefír. Na okrajoch je korka poriadne tvrdá a koláč mám tenký asi 4-5 mm. Použila som čerstvé švestky. Piekla som pir 180 stupňoch asi hodinu…nič moc teda…
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Výborný, vláčný koláč, opravdu nejchutnější se švestkami. Díky za recept. M.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Cukru stačí 1/2 hrnku. Se starým kompotem vynechat mléko nebo kefír a dát tam šťávu z kompotu.
194 příspěvků 25.1.09 03:43
Dnes som upiekla. Je super. Rýchlo hotový, vláčný a chutný. Nechcelo sa mi babrať v tom horku s kysnutým cestom a chcela som niečo so slivkami a rýchlo. Tak som si vybrala tento recept a neľutujem. Miesto mlieka som dala jogurt. Kyselé mlieko ani kefír som nemala doma. Dík za recept. Ukladám.
114 příspěvků 25.1.09 03:43
Při použití kompotů je možné místo kefíru, mléka nebo kyšky požít šťávu z kompotu, obsah kompotu 0,7 litru.