Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
lydia Rakouská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Připravíme si křehké těsto tím, že smícháme všechny ingredience. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. Na dno namačkáme těsto. Propíchneme několikrát vidličkou. Pečeme asi 10 minut při 175-180°C. Mezitím si připravíme piškotové těsto. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Přidáme mouku a prášek do pečiva. Do bílků přidáme špetku soli a ušleháme tuhý sníh. Lehce vmícháme do vaječného těsta. Já vmíchávám takouvou vařečkou s dírou. Mezitím se nám křehké těsto trochu upeklo. Toto potřeme slabou vrstvou marmelády podle chuti, je jedno jakou. Marmeládu rozředíme trochou teplé vody, lépe se natírá. Nalijeme piškotové těsto a pečeme při stejné teplotě ještě asi 20 minut. Na krém rozšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu. Zasypeme moukou, přidáme máslo a lehce našlehanou šlehačku. Na upečené těsto naskládáme vypeckované švestky, těsně vedle sebe. Zalijeme krémem a pečeme ještě asi 15 minut. Po 15 minutách posypeme připravenou drobenkou a pečeme ještě asi 30-40 minut. Koláč je trochu pracný, ale výborný. Místo švestek se může dát i rebarbora. Ať vám chutná.
Recept je z kategorií: Koláče
káva se šlehačkou
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švestkový koláč s krémem
Úžasný koláč , dík
Ale už při čtení receptu se mi zdálo nepoměrné množství křehkého těsta a krému do dortové formy. Koláč jsem pekla v oválné koláčové a polovina krému se nevešla, takže jsem udělala ještě jedno křehké těsto, předpekla, dala maliny a zalila krémem, už bez těsta piškotového a bylo to také moc dobré, takže dík i za druhý koláč, sousedi také chválili

Příště, protože příště bude s rebarborou udělám křehké těsto 4× a koláč upeču v hlubokém plechu
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Lydie, promiň, už asi neumím ani číst
. Co se toho množství receptů na zkoušení
dotejče - u nás doma si vždycky něco oblíbí a pak to vyžadují péct a
péct „ad nauseam“. Potom je to zase přejde a experimentujeme dál. Krom
toho existuje několik stálic, většinou po předcích, které se pečou
občas, ale za to s železnou pravidelností
.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Sigrid, děkuji za komentář. Já také trochu s troubou "pracuji " - když je zapotřebí, tak snížím, nebo zvýším teplotu. Někdy je opravdu težké postup přesně popsat, protože se někdy moc nedívám na hodiny, nebo zapomenu kdy jsem se dívala. Ale ta doba pečení +- souhlasí. Koláč jsem dělala jenom se švestkami, ale borůvky si také dovedu představit:-). Třeba někdy vyzkouším, ale mám tolik receptů na vyzkoušení, že asi budu muset žít alespoň do 100 let, abych všechny vyzkoušela:-)
Skořici dávám do drobenky, byla tam napsaná
Pěkný večer, L.
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Tenhle koláč dělám s revení (a občas s borůvkami), dokonce úplně stejně a i doby pečení mám podobné, jenom tu drobenku peču kratší dobu, cca 15 - 20 minut, takže celková doba je trochu kratší. Od té doby, co přidám krém, snižuji teplotu spodního pečení a pokud těsto hodně voní, vypnu ji dole na chvíli úplně. Také se vyplatí dát na dno formy dvě vrstvy pečícího papíru, pak je jistota, že se koláč dole nespálí. Ale práce i čas se vyplatí, koláč je snový.
S těmi švestkami to, Lydie, také vyzkouším. Co dát potom do drobenky také malinko skořice?
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Jarko, děkuji za pochvalu. Množství smetany a šlehačky jsem opravila. Kelímek smetany je 250 g, musí to být ale hustá smetana, kelímek šlehačky prodávaji v ml, tedy 1 kelímek 250 ml. Omlouvám se, ale neuvědomila jsem si, že to není samozřejmé.
Ejo, opravdu tak dlouho. Můžeš udělat i normální křehké těsto. Křehké těsto někdo předpeče, někdo ne. V tomto koláči je lepší trochu předpéct. Můžeš upéct nejdříve křehké těsto, potom piškotové a potom teprve spojit marmeládou. V tomto koláči křehké těsto není po těch asi 10 minutách docela upečené. Toto těsto mi poradila jedna dobrá známá, která hodně peče. Prý se tak nepromáčí. Kromě toho peče každá troubna jinak, tak jsou to orientační teploty. V koláči je hodně tekutiny, tak potřebuje trochu déle. Vyložit pečícím papírem je důležité, nebo zkusit, zda forma neteče.
Koláč je opravdu výborný. A jako vždy obsahuje hoooooodně kalorií. Ale nedá se stejně víc než jeden kousek sníst:-)
To vypadá moc dobře, ale doba pečení mi vychází dohromady skoro na hodinu a půl, opravdu tak dlouho při 180 stupních ?
166 příspěvků 25.1.09 03:43
Lydie, mas fantasticke recepty, ale upresni, prosim, jaky je obsah tveho kelimku kysane smetany a slehacky. Diky moc. Jarka