Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Bento Australská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tak trochu exoticky... ale co je skor zaujmave ze v anglictine je to "passion fruit", v cestine mučenka a v slovencine tiez daco uplne ine marakuja. (Normalne by som to dal az do komentarov). Happy Easter
1-Japonsku slivku nakrajame na hrubsie platky, posypeme hnedym krystalovym cukrom a dame ugrilovat. Odlozime na bok na teple miesto. 2-Zo zrelej cerstvej marakuje vyberieme lyzickou duzinu a rozmiesame. Cerstve zrele longany umyjeme a olupeme zo supky. 3-Kvalitnu vanilkovu zmrzlinu zmiesame s nahrubo podrvenymi keksamy, my sme pouzili Oreo biscuits. 4-Teple sladko ugrilovane slivky polejeme kyslaslou aromarickou marakujovou stavou, prizdobime sladkymi loganmi a vanilkovou zmrzlinou.
Recept je z kategorií: Dezerty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švestkový dezert s mučenkou
Ja ked som odchadzal z CSSR som ani nevedel ze daco take existuje
a tu len anglicke meno , dakujem na buducu Velku
Noc tu budem "machrovat 
Inac tym ze sme v tropoch tak mame vela farieb , najkrajsia je cervena, co ma tiez prekvapilo aka je zdrava:
http://genuineaid.com/…nd-benefits/
zebulon, dakedy vam tam zavidim zimu , lebo ta sa zbavi skodcov. Tu sa vsetkemu az moc dari , to znamena , uz som sa vzadl pestovat daco co ma tenku supku.Ked nechcem postrekovat a davat vsade siete.Tak ma dakdo predbehne a oberiete to.Momentalne bojujem s netopiermi…ale je to prehrata vojna
su chranene a je ich vela. 
http://video.nationalgeographic.com/…yingfox.html
Příspěvek upraven 25.04.11 v 15:59
Od čeho si myslíte že pochází slovo ‚pašije‘? Passiflora - pašijový květ - krásně česky mučenka. Volně po plotech roste ta modrá, krásné květy a plodnice jsou pěkné oranžové balonky, ale prázdné.
Myslela jsem, že Bento vložil tento krásný recept k Velikonocům ale bylo to jinak.
Glama díky za botanické názvy částí květu, ale já to stejně příště budu muset zase hledat.
Zdravím.
Bento, není Evropa jako Evropa. Na jihu i na západě (konkrétně v Bretani) mučenka (moje teta říká pasiflora) roste jako o závod, prostě po plotě. Závidím ti tvoje úrodné podnebí, my tady s tím kontinentálním čelíme spoustě potíží. Ale já se nedám, letos jsem vysadila artyčoky, tak netrpělivě čekám, co bude.....
glama
to si ma naozaj prekvapila diki,
to by ma nikdy nenapadlo . 
zebulon, este k tym tropickym ovociam, ja som si vzdy myslel ze dozreju podobne ako banany, velky omyl vacsina tropickeho ovocia ako sa odrthne taka bude-ostane , cize pomarance , mucenka ale aj ananasy z casti aj mango ( aj ked zmenia farbu ale chutovo
).Nikdy nebudu zrele. ( avokado je vynimka - ked
chcete aby vam rychlejsie dozrelo dajte ho blizko k bananom).
Takze ked chces robit v europe daco podobne tak radsej nahrad mucenku z konzervy tak isto aj longan ked je zrely je velmi stavnaty nie ako v europe suchy, ale aj ananas ( ked je zrely je velmi sladky aromaticky a stavnaty ). Napriklad aj limetky ked ich necham dozriet na strome tak su maximalne stavnate a su zlte a nie ako sa predavaju v obchodoch zelene.
Docela zajímavý je i příběh který se k mučence váže…ne každý ho asi zná:
Jméno mučenky je složeno z lat. passio = utrpení + flos = květ.
Jesuita J. Ferrari, žíjící v 16. století, přirovnává části mučenky modré k mučícím nástrojům Krista Pána: čnělky k hřebům, jimiž byl Kristus na kříž přibit, tyčinky k 5 ranám, stopkatý semeník ke kalichu utrpení, třásnitou pakorunku k trnité koruně, úponky k důtkám, jimiž tělo Kristovo bylo mrskáno, a kopinaté ušty pětídílných listů ku kopí, jimž bok Kristův byl proboden.
(viz http://botanika.wendys.cz/…rostlina.php?20)
A foto mučenka
Příspěvek upraven 25.04.11 v 12:30
Nejsou to spíš blumy? Ale to je jedno, spíš k té mučence - ona vášeň můžou být někdy muka, ne? Ale chtěla jsem říct, že bohužel to, co se tady u nás prodává pod názvem mučenka, jsou chudinky scvrklé, suché, u kterých se o nějaké šťávě nedá mluvit. Škoda. Takový krásný recept.
5068 příspěvků 25.4.11 00:19
Teeda Bento..co sa tu clovek vsetko nedozvie.. ja tu slivku (prvu opisanu )poznam zo starych cinskych basni..a teraz uz aj uvidela..a cely cas som si myslela ze to je slivka…a ono to ani na slivku ani nevyzera..

Pekny vecer/rano/obed ..vyber si co sa hodi
Příspěvek upraven 25.04.11 v 00:20
Nikdo sa nepyta,
tak odpoviem sam , pod menom japonska svestska
su dve uplne ine odrody jedna je:„Prunus mume " ktora sa pouziva na nakladanie
umeboshi“
http://beyondboulder.wordpress.com/…/07/25/1132/
Ja som pouzil druhu japonsku slivku Sumomo " Prunus salicina"
http://davesgarden.com/…orums/fp.php?…