Recept Švestková omáčka

(Hodnoceno 1x) Labužník EvaM03 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Švestková omáčka

Postup

Švestky a hrozinky zalijeme vodou (asi tak centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi tak po 20 minutách přidáme ořechy a vaříme dalších 20 minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. To je celé kouzlo. Měla by vzniknout ani ne omáčka jako spíš taková hustá směs, protože všechny ingredience jsou na velké kusy. Tuto dobrůtku jíme jako samostatný chod během Štědrovečerní večeře, ale osvědčí se Vám i během roku jako zajímavý předkrm.

Recept je z kategorií: Sladké omáčky

Nahlásit recept

  • 03.01.08 vloženo
  • 73557x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1 hodina

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • sušené švestky (stačí 15 dkg) nejlépe bez pecek
  • velká hrst hrozinek
  • velká hrst (klidně dvě) vlašských ořechů nasekaných na velké kusy - můžete je nechat v celku nebo rozlámat na poloviny
  • strouhaný perník

Doporučená příloha

  • Nic. Jestli najdete něco, co by omáčku vhodně doplnilo, tak napište, budu moc ráda!

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mamena 26.12.15 22:55

Dělám tuto omáčku již mnoho let na Štědrý den k obědu - podle mojí tchýně. Místo rozinek dávám rozvařit jablko, trošku máslové jišky na zahuštění a strouhaný perník. Vždy se jedla studená se smaženým buchtovým těstem, obaleným v moučkovém cukru. Je to výborné, ale letos jsme jí jedli teplou - ne horkou a chutnalo nám to ještě lépe. Já jí přímo miluju.

Odkaz na uvaření

Ala_V 18.1.15 19:53

Dělala jsem již před časem k steaku, přidala jsem, myslím, portské a rozmixovala to. Moc nám to chutnalo.

Odkaz na uvaření

Nira 16.3.12 17:45

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Švestková omáčka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švestková omáčka

Zuzka1973
2371 příspěvků 29.12.15 17:31

@birkana Pravda - na zvěřinu bych zapomněla… k té se chuť sušených švestek skvěle hodí, dokonce v této kombinaci nevadí ani ostatním z rodiny a když tuhle máčku dělám ke grilování, tak najednou si dají i ti, kteří jindy ohrnují nosánky :)

birkana
1738 příspěvků 29.12.15 17:21

@Zuzka1973, já s tou omáčkou trpěla stejně jako tvoje sestra :,(. Dnes ji sice sním (pokud mi ji někdo nabídne), ale nevařím ji. Švestky dávám (spolu s jiným ovocem) pod zvěřinu; do pekáče k ochucení šťávy, kterou již nezahušťuji.

Zuzka1973
2371 příspěvků 27.12.15 14:11

V době mého dětství se dělávala na Štědrý den… všem docela chutnala, ale pamatuji, jak jsem rok co rok trpěla a část večeře probrečela kvůli tom, že musela sníst alespoň tři lžíce :)
ale slzičky zmizely s prvním soustem salátu a řízku :)
Našim dětem jsem ji nenutila, byly na tom jako já…
Já ji dělávám v létě ke grilovaným masům, vynechávám jen ty rozinky… tam mi to nevadí, pro sebe si dělám s chilli…
:mavam:

edit:
To, co je na obrázku ale je obyčejná hladká omáčka… recept je o úplně něčem jiném :)

Příspěvek upraven 04.12.19 v 16:12

Janulinečkaa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.10 19:27

aha,tak díky,zitra určitě zajedu koupit ty sušený :palec: …už mám naložený maso-kolouška,tak bych to chtěla udělat se švestkovou omáčkou…díky

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.10 16:32

Janulinečkaa… použít můžete klidně..jen to prostě nebude ta omáčka, která je tu napsaná, ale jiná.
Chuť sušených švestek mraženými nikdy nedocílíte, protože je jedinečná. Ale můžete si udělat jinou omáčku, také švestkovou ale z nesušených švestek.
Už kdysi dávno, před lety jsem tu psala: Nahradit můžeme cokoli čímkoli - jen to bude jiné jídlo, než originál. Ale třeba to bude také dobré a pochutnáte si :-)
Já osobně bych z mražených udělala koláč nebo buchty a s touto omáčkou bych počkala, až seženu ty sušené :mrgreen:

Janulinečkaa
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 20.11.10 16:21

dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu použít trnky z mrazáku,dala jsem si do zásoby…díky za odp.jinak omáčka,co tady čtu,může být skvělá. :potlesk: :palec:

mariet
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

podle prastarého receptu, tak jak se vaří švestková omáčka na Vysočině, se můžou do hrnce přidat datle i fíky, klidně nahrubo posekané mandle i lískové oříšky. Švestek se dává o hodně víc, kdo nemá, může být omáčka i z povidel, ale pak to je opravdu polévka. Omáčka je výborná studená. Ještě musím prozradit, že za mého dětství ji maminka vařila v 8 l hrnci a před Novým rokem ji musela vařit znovu. I teď, po dvaceti letech, se těším na návštěvu rodičů a tím pádem i na nezaměnitelnou švestkovou omáčku kterou jsme si nandali do misek, protože v rodině mého muže se švestky rozmixují a polévka se podává o štědrovečerní večeři teplá s vánočkou.

meisje
580 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

My delame na vanoce „kralika na cerno“ a protoze to milujeme delame navic „cernou omacku“. Nedavame vlasske orechy, ale mandle a jako zaklad pouzivame masovy bujon s nalevem ve kterem byl nalozeny par dni kralik a k omacce prikusujeme vanocku.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

A ty bochánky jsou rozpíčky a přesně ty se k takovéhle omáčce jedli, třeba na Štědrý večer, když se dělal kapr na černo.

dagmarova
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

moje babička ji často vařila a pekla k ní „bochánky“ z kynutého těsta na koláče.Jsou to malé koláčky bez náplně a bez drobenky, zkrátka uděláte na plech malé bochánky a upečete.Je to moc dobré!

Labužník EvaM03
22 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

No zní to každopádně moc zajímavě. Nedávno jsem zkoušela švestkovou omáčku jako omáčku od „Infanky“ („švestková omáčka přes maso“) - hladkou, bez ořechů a rozinek, naopak s vínem, octem a masoxovým vývarem a byla k masu skvělá. Ta moje se hodí asi vážně spíš jako samostatný předkrm, i když… ráda bych ji něčím zajímavým doplnila. Je zřejmě na čase začít experimentovat :-)

lvice
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švestková omáčka

Švestkovou omáčku jsem jednou dostala u známých v Ostroměři (východní Čechy,okr. Jičín) k houskovému knedlíku a uzené krkovici. Ale byla to normální hladká omáčka bez mandlí i ořechů a rozinek. Chutnalo to nezvykle, ale špatné to nebylo. Takováto hustší omáčka s rozinkami a mandlemi se u nás doma podávala k zajíci na černo. Ale to už je strašně dávno. Taky jsme to mívali vždycky na některý z vánočních svátků. Zadek na svíčkovou, předek na černo. Kdoví, jestli by mi to ještě chutnalo?

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Třeboňský tataráček z kapra Třeboňský tataráček z kapra
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Tiramisu z mascarpone Tiramisu z mascarpone
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz