Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Labužník EvaM03 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Švestky a hrozinky zalijeme vodou (asi tak centimetr nad). Dáme pomalu vařit a asi tak po 20 minutách přidáme ořechy a vaříme dalších 20 minut. Pak podle potřeby zahustíme strouhaným perníkem. To je celé kouzlo. Měla by vzniknout ani ne omáčka jako spíš taková hustá směs, protože všechny ingredience jsou na velké kusy. Tuto dobrůtku jíme jako samostatný chod během Štědrovečerní večeře, ale osvědčí se Vám i během roku jako zajímavý předkrm.
Recept je z kategorií: Sladké omáčky
Nic. Jestli najdete něco, co by omáčku vhodně doplnilo, tak napište, budu moc ráda!
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
26.12.15 22:55
Dělám tuto omáčku již mnoho let na Štědrý den k obědu - podle mojí tchýně. Místo rozinek dávám rozvařit jablko, trošku máslové jišky na zahuštění a strouhaný perník. Vždy se jedla studená se smaženým buchtovým těstem, obaleným v moučkovém cukru. Je to výborné, ale letos jsme jí jedli teplou - ne horkou a chutnalo nám to ještě lépe. Já jí přímo miluju.
Líbí se mi18.1.15 19:53
Dělala jsem již před časem k steaku, přidala jsem, myslím, portské a rozmixovala to. Moc nám to chutnalo.
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švestková omáčka
@birkana Pravda - na zvěřinu bych zapomněla… k té se chuť sušených švestek skvěle hodí, dokonce v této kombinaci nevadí ani ostatním z rodiny a když tuhle máčku dělám ke grilování, tak najednou si dají i ti, kteří jindy ohrnují nosánky
@Zuzka1973, já s tou omáčkou trpěla stejně jako tvoje sestra
. Dnes ji sice sním (pokud mi ji někdo
nabídne), ale nevařím ji. Švestky dávám (spolu s jiným ovocem) pod
zvěřinu; do pekáče k ochucení šťávy, kterou již nezahušťuji.
V době mého dětství se dělávala na Štědrý den… všem docela chutnala, ale pamatuji, jak jsem rok co rok trpěla a část večeře probrečela kvůli tom, že musela sníst alespoň tři lžíce


ale slzičky zmizely s prvním soustem salátu a řízku
Našim dětem jsem ji nenutila, byly na tom jako já…
Já ji dělávám v létě ke grilovaným masům, vynechávám jen ty rozinky… tam mi to nevadí, pro sebe si dělám s chilli…
edit:
To, co je na obrázku ale je obyčejná hladká omáčka… recept je o úplně něčem jiném
Příspěvek upraven 04.12.19 v 16:12
aha,tak díky,zitra určitě zajedu koupit ty sušený
…už mám naložený maso-kolouška,tak bych
to chtěla udělat se švestkovou omáčkou…díky
Janulinečkaa… použít můžete klidně..jen to prostě nebude ta omáčka, která je tu napsaná, ale jiná.

Chuť sušených švestek mraženými nikdy nedocílíte, protože je jedinečná. Ale můžete si udělat jinou omáčku, také švestkovou ale z nesušených švestek.
Už kdysi dávno, před lety jsem tu psala: Nahradit můžeme cokoli čímkoli - jen to bude jiné jídlo, než originál. Ale třeba to bude také dobré a pochutnáte si
Já osobně bych z mražených udělala koláč nebo buchty a s touto omáčkou bych počkala, až seženu ty sušené
dobrý den,chtěla bych se zeptat,zda můžu použít trnky z mrazáku,dala jsem si do zásoby…díky za odp.jinak omáčka,co tady čtu,může být skvělá.

1 příspěvek 25.1.09 03:43
podle prastarého receptu, tak jak se vaří švestková omáčka na Vysočině, se můžou do hrnce přidat datle i fíky, klidně nahrubo posekané mandle i lískové oříšky. Švestek se dává o hodně víc, kdo nemá, může být omáčka i z povidel, ale pak to je opravdu polévka. Omáčka je výborná studená. Ještě musím prozradit, že za mého dětství ji maminka vařila v 8 l hrnci a před Novým rokem ji musela vařit znovu. I teď, po dvaceti letech, se těším na návštěvu rodičů a tím pádem i na nezaměnitelnou švestkovou omáčku kterou jsme si nandali do misek, protože v rodině mého muže se švestky rozmixují a polévka se podává o štědrovečerní večeři teplá s vánočkou.
580 příspěvků 25.1.09 03:43
My delame na vanoce „kralika na cerno“ a protoze to milujeme delame navic „cernou omacku“. Nedavame vlasske orechy, ale mandle a jako zaklad pouzivame masovy bujon s nalevem ve kterem byl nalozeny par dni kralik a k omacce prikusujeme vanocku.
A ty bochánky jsou rozpíčky a přesně ty se k takovéhle omáčce jedli, třeba na Štědrý večer, když se dělal kapr na černo.
1 příspěvek 25.1.09 03:43
moje babička ji často vařila a pekla k ní „bochánky“ z kynutého těsta na koláče.Jsou to malé koláčky bez náplně a bez drobenky, zkrátka uděláte na plech malé bochánky a upečete.Je to moc dobré!
22 příspěvků 25.1.09 03:43
No zní to každopádně moc zajímavě. Nedávno jsem zkoušela švestkovou omáčku jako omáčku od „Infanky“ („švestková omáčka přes maso“) - hladkou, bez ořechů a rozinek, naopak s vínem, octem a masoxovým vývarem a byla k masu skvělá. Ta moje se hodí asi vážně spíš jako samostatný předkrm, i když… ráda bych ji něčím zajímavým doplnila. Je zřejmě na čase začít experimentovat
148 příspěvků 25.1.09 03:43
Švestkovou omáčku jsem jednou dostala u známých v Ostroměři (východní Čechy,okr. Jičín) k houskovému knedlíku a uzené krkovici. Ale byla to normální hladká omáčka bez mandlí i ořechů a rozinek. Chutnalo to nezvykle, ale špatné to nebylo. Takováto hustší omáčka s rozinkami a mandlemi se u nás doma podávala k zajíci na černo. Ale to už je strašně dávno. Taky jsme to mívali vždycky na některý z vánočních svátků. Zadek na svíčkovou, předek na černo. Kdoví, jestli by mi to ještě chutnalo?