Recept Švestková merenda k bramborové buchtě, BÁCu
HelcaK Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Švestky vypeckujeme, zalijeme 1/2 litru vody a dáme vařit spolu se skořicí. Mírně osladíme, (pokud použijeme švestky mražené, tak více, u kompotovaných víceméně odpadne vaření a většina cukru) a necháme vařit do měkka. Ke konci zahustíme šlehačkou, ve které jsme rozmíchali pudingový prášek. Babička za komunistů používala vanilkový, dneska se tuším dá sehnat i švestkový... S cukrem opatrně, výsledná chuť by měla být sladko-kyselá, nikoli pouze sladká - dosladit se to dá vždycky... Omáčka by měla být o něco řidší než puding a švestky se měly částečně rozvařit. Babička ji podávala k bramborové buchtě - BÁCu, ale jistě lze využít i jinak...
Recept je z kategorií: Sladké omáčky
- 13.03.07 vloženo
- 13134x zobrazeno
Ingredience
- 1 l švestek
- cukr
- smotek skořicové kůry
- 250 ml šlehačky nebo sladké smetany
- 1 puding
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Švestková merenda k bramborové buchtě, BÁCu
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Švestková merenda k bramborové buchtě, BÁCu
U nás se to každopádně opravdu jedlo s buchtou s česnekem, popřípadě i s uzeným nebo uzeninou. Kupodivu se to nedělalo k ničemu jinému. Jelikož jsem jeden z posledních pamětníků, tak s tím doma moc neprorazím…
Myslím, že se to klidně může dávat k brambrové buchtě s česnekem. Konečně uzené se také podává se švestkovou omáčkou.
U nás se dělala merenda bez pudingu a bez smetany. Švestky se rozvařily, část se propasírovala, část se nechala vcelku, přisladilo se, okořenilo a přirumilo. Polévaly se s tím malé bramborové knedlíčky, právě tak velikosti švestek.
Oldsoft - děkuji za nasměrování. Nemůžu uvěřit, že se ta sladká merenda jí s česnekovou buchtou. Ale de gustibus ......
Zdravím.
BÁC .
Merenda je výraz pro svačinu. Mohlo by to být?
Zajímá mne ta bramborová buchta! Má někdo recept?
Zdravím.
1 příspěvek 15.9.09 03:02
Konečně stopa.Babička s mámou už mi recept neřeknou.Dělaly ten skvost s názvem pokrmu Škubánky s merendou.V zimě ze sušených švestek,když nebyly,tak z povidel,uměly si poradit.Ten puding je patrně o škrobu,u nás se nedával.Mlíko bych si snad pamatoval,šlehačku určitě.Zkusím,dobré to bude, zkušenosti předám.Plzeňsko,poptával jsem,bezvýsledně,ale pamětníci zažili merendu na bramborových plackách.Na škubánky excelentní.K večeři zbylé škubánky osmahnuté na sádle,merenda nezbyla.
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Já bych to ovoňála ještě rumíčkem.;-)
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
no vida, tak možná že ty tvé vylepšené verze by se u nás ujaly snáz
. Merenda tomu říkala babička, ví bůh, odkud
to jméno vzala.
1227 příspěvků 25.1.09 03:43
Helčo, nevěděla jsem, že se tomu říká merenda. To slovo jsem ještě neslyšela, ale člověk se pořád učí:-)). Já dělám něco podobného, ale s čerstvými švestkami, skořicí, přidám hrušku, někdy i jablko a povařím. Až jsou švestky trochu měkké, přidám bezinky, zapráším buď pudinkovým práškem, nebo maizenou a vmíchám -samozřejmě - trochu našlehanou šlehačku. Kdo chce, může přidat i trochu rumu. Němci dělají něco podobného skoro s každým ovocem, přidají někdy místo pudinku želatinu nebo želírovací cukr. Je to velmi dobré z višní, nebo z malin, smíchaných s různým jiným červeným ovocem. Není to jako kompot, ale jako omáčka a velmi dobré
áááá, tááák......díky za vysvětlení…to tedy určitě vyzkouším ;o))) To musí být opravdu moc dobré, už se těším!
pudingový prášek se rozmíchá v nenašlehané šlehačce nebo jen smetaně a ta se pak vlije a nechá povařit v té směsi švestek a vody s cukrem. Takový švestkový puding
Dííííky! Abych pochopila dobře…puding se uvaří a smíchá s nenašlehanou šlehačkou? Nebo se puding uvaří přímo ve šlehačce? To to bude opravdu dobré… sladkokyselé věci máme rádi…
Pa,