Recept Švédský koláč po česku od Dáši

bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Švédský koláč po česku od Dáši

Postup

Každou mísu smícháme zvlášť. Na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený vysoký plech vysypeme 1/2 sypké hmoty z 2. mísy a nato vylijeme celý obsah tvarohové hmoty z 1. mísy. Navrch vysypeme zbytek 2. mísy. Povrch poklademe proužky másla a dáme péci do předehřáté trouby cca 40 - 50 minut. Vychladlé sypeme moučkovým cukrem a krájíme na úhledné kostky.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 06.05.06 vloženo
  • 15958x zobrazeno

Ingredience

  • 1. mísa - 3 měkké tvarohy (ks á 250 g)
  • 1 hrnek mléka - 200 - 250 ml
  • 2 celá vejce
  • omyté a okapané hrozinky podle chuti
  • 3 PL vrchovaté moučkového cukru
  • 1/2 hrnku oleje - 100 - 125 ml.
  • 2. mísa - 3 hrnky polohrubé mouky - 1 hrnek 200 - 250 ml
  • 1 hrnek krystalového cukru
  • 1 vanilkový cukr 20 g
  • 1 prášek do pečiva 13 g
  • 125 g másla - po kouscích nakrájíme na povrch ještě neupečeného koláče.

Doporučená příloha

  • čaj, káva, kakao

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

bedla 11.5.07 00:00

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Švédský koláč po česku od Dáši

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švédský koláč po česku od Dáši

Janelita
93 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Je to náš nejoblíbenější koláč, dělám ho podle Šárky (http://dolcevita.blog.cz/…rohovy-kolac) a přidávám šťávu z citrónu. Dnes jsem zkusila smíchat máslo s tou suchou částí a bohužel to není ono. Miluji na tom tu krustičku, která se nahoře vytvoří. Ta dnes chybí a místo ní horní část sypká. Ačkoli je koláč chuťově stejně dobrý jako jindy, pro mě tím ztratil dost kouzla, takže příště zase postaru (i když možná ještě zkusím to strouhané máslo).

Mi občasné suché místo nevadí, ale zase tak moc jich nemám, protože na to používám jiný trik: Dám koláč bez másla do trouby na pět minut, pak jej vyndám a pokladu máslem. Na té horké hmotě se máslo začne roztápět velmi rychle, vsákne tam, kam bylo položeno, a necestuje jinam.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Ano, to už je dávka a což teprve to vaření …

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

No, knedlíky to mě taky čeká. Nenávidím motání knedlíků pro sedm žravých mrtvolátek :D!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Kostičko jo jo … v pohodě, mě to oslovení ale vůbec neva. Měj se a švestkový koláč jsem dělala minulý týden, ještě bych ráda zvládla tvarohové knedlíky. A ty jsou opravdu mňamózní .. a s mákem a šlehačkou a máslíčkem…

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Jo, houbičko (asi taky špatné oslovení, ale mně se líbí, tak promiň :), to je přesně ono! Já ho taky dělám se žmolenkou a myslím, vyzkoučím i tu horkou smetanu s máslem. Teď ale musím do koláču narvat ten koš švestek, co mi vítr shodil.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

…oprava … žmolenka

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Děvčata v Bořislavském švédském koláči je lepší vychytávka, tam se máslo zapracuje přímo do mouky, takže vznikne něco jako žmilenka, suchá místa žádná nejsou a stejně jsem na zkoušku nedávno pokapala horkou smetanou s rozehřátým máslem … super. Ochutnejte.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Evo - Marmeládko, já ta suchá místa smetávám smetáčkem na mouku. :-))

Landospandos
256 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Z úplně stejného důvodu jak píše Marmeládka jsem tento koláč pekla tak 3× v životě. I když staršímu synovi moc chutnal, i přes ta suchá místa. Po přečtení všech vychytávek zde v diskuzi mám pocit, že bude vzat na milost švéďáč). V mém receptu je navíc tuším prdopeč, takže pokud se ta suchá směs nepromastila nebo neprovlhčila, chuť inkriminovaných míst nebyla opravdu nic moc. Tož to s ním teda ještě prubneme.

marmelada
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Na Švédském koláči mi vždy vadila ta suchá místa tam, kam se máslo nedostalo, tak jsem tenhle koláč raději nepekla. Nápad s nastrouhaným máslem nebo ještě lépe nápad se smetanou mi přijde jako výborné řešení. Tak to vypadá, že tenhle recept vezmu na milost a ještě mu dám šanci. Vyzkouším včetně inovace a uvidím. Díky!!!!

kamilio
551 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši - mrtvolko

Je velmi přínosné číst tvé komentáře k receptům, protože ty je vždycky obohatíš o spoustu nových nápadů jak co se týče surovin, postupů a způsobů servírování. Na to přece ty komentáře jsou, viď.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

dalším příkladem špatného oslovení jsem i já, ale mně se ten nick mrtvola špatně píše. Tak oslovuji mrtvolu … kostičko.

mrtvola
1394 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši - tedy Gruss (und Kuss??),

já jsem vždy potěšena, když si terrinku někdo podá, ale je fakt, že by k tomu měl být objektivní důvod a ten zde jaksi chybí. A hlavně - když už nadáváš, tak se nauč gramatiku a pravopis!

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši, Gruss...

myslím, že v tuto chvíli zasluhuje Terrinka trochu zastání…
Také některé osoby zapsané nicky oslovuji trochu jinak - někdy pátým pádem, jak je v češtině zvykem (např. Terrinko), někdy pravým jménem (např. Spiserovi říkám Jene či Jane, protože mi sám jméno odtajnil - a nejen mně, Noskovici oslovuji Soňo ze stejného důvodu… , Aničkav oslovuji Aničko… vím, že Terrinka je Jana, ale ještě jsme se mailem či zprávou osobně nepředstavily, proto si netroufám ji oslovit jinak než nickem atd., atd.), někdy si ho trochu zkrátím (Esmeraldu oslovuji Esme - snad se na mě proto nezlobí?), ale myslím, že přes to přese všechno se na mě ještě nikdo takhle neobořil… Snad to není tak veliký prohřešek?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Děvčata … mám velkou radost, že chutná… Terrinko a Dáše vyřídím. Ta horká smetana s máslíčkem udělá své. Nechte si chutnat. Nojo Sylvi, holt ty ženský mají na ty chlapy super zbraně.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Některé komentáře nejsou vůbec srozumitelné. Je mi toho našeho jazyka hrozně líto…:-(( Neničme ho, prosím.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši-gruss

hele, já si myslím, že se sylvie neurazí, jinak jsem pouze popisovala jak jsem to dělala já. A jinak rady jsou tady žádoucí, proto jsem to dělala podle rady, kterou napsala bedla.

gruss
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši terrinka

hele, ty si první kdo řve když se jí řekne jinak než tou přezdívkou tak co říkáš Sylvii Sylvo. Tobě by se to taky nelíbylo. A eště furt radíš.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši- Sylvo,

já tím, že jsem se zdržela než jsem ho upekla Ti můžu říct, že tou šlehačkou jsem koláč hned po vytažení pocákala, ovšem zase Ti neřeknu jestli to bylo ještě lepší, protože jsem to prakticky bez ní nedělala. Ale myslím si, že to hodně zjemní celý koláč! Zdravím Terrinka

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Teď jsem si všimla nápadu od Bedly s tou horkou smetanou. To je teda dobrý, on ten koláč může být ještě lepší než je? Vzpomněla jsem si na manžela, který když mi kouká přes rameno na Labužníka, vždy poznamená: „Lidi jsou bestie, ono jim nestačí obyčejné kuře…topinka…polívka…:-)“. A diví se, co si tam ještě všechno přidáváme, rozežranci.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Konečně jsem se k němu dostala (od května!). Stačí jen říct vyzkoušejte je dobrý, ale ba co dobrý, je výýýborný!!! Proto budu jistě mnohokrát opakovat.
Bedlo díky a Dášu moc pozdravuj! Terrinka

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Až se tam zabydlíš podívej se na Holandskou hráškovu polévku - super, dělávám ji často.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Bedlo, díky. To vypadá dobře.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

NA jednu důležitou věc jsem zapomněla. Skoro ve všech receptech ubírám cukr, ale to je na každém, jak rád sladí.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

http://www.marions-kochbuch.de - a je to recept … Kokoskuchen vom Blech, mám jej ale upravený. Kokosu jsem dala více, tak aby byla vrstva pěkně vysoká a tím pádem i smetany. Té jsem použila skoro 1/4 l a máslo podle chuti, až 1 PL. Před koncem dopečení je dobře koláč zakrýt pečícím papírem, aby se kokos nespálil, pak shodit, nechat trochu opálit a pak už jen dobrou chuť.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Bedlo, kterýpak web to je, že jsem tak smělá?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Také jsem pekla, ale z německého webu. Až z ingrediencí jsem pochopila, že u nás se nazývá Rafaelo. Ale ten německý recept je super. Má tužší spodní těsto a proto ta smetánka se neproleje a pěkně řezy zvláční.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Aha, to mě nenapadlo! Díky, Bedlo. Ten koláč Rafaelo jsem už taky pekla, ale asi podle jiného receptu. Tu smetanu jsem totiž použila neohřátou.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Ewo, tato horká smetánka s máslem se používá u moučníku Rafaelo - kokosový povrch´a dalších. Tedy 200 - 250 ml smetany zahřát i s máslem - nevařit a pocákat tímto ihned čerstvě vytažený koláč. Nechat vsáknout. Ten bořislavský jsem ochutnala i pekla, ale nápad přišel později. Je ještě vláčnější.

ewa
600 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Bedlo,
nenaznačuj a pomaleji chápajícím vysvětli důkladně: jak že je to s tou horkou smetanou. Dá se tam i to máslo? Kdy se placka poleje? Kolik smetany?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Sylvie, u toho bořislavského jsem zkusila tu vychytávku s politím horkou smetanou …super. Vzkoušej a přidej kousek másla.

Sylvie
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši, Jano

Upečeno právě včas. Děti už přišli ze školy a cpou se.
Jano, je to výborné, já jsem dokonce snědla pět kousků a to na buchty moc nejsem.

Labužník Terrinka02
1113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši- bedla

Tuto lahůdku určitě spáchám a ráda! Mňam, tolik tvarohu, máslíčko- to milujeme velmi, velmi. Už se na to celá třesu!!! Jsem masařka,ale něco malinko si sem tam dám a věci s tvarohem a šlehačkou to je pro nás „pohádka“. Krásný sobotní večer!
Bedlo díky za recept Jana.

babickabohunka
19 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

tento koláč už dělám velmi dlouho a já si dávám 1/8 másla do mrazáku předem a pak ho na tu sypkou směs nastrouhám rovnoměrně po celé ploše a pak tam nevzniknou ta sypká ložiska

simonah
35 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Díky moc. Všechny tvoje recepty jsou super.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši - simonah,

tak jsem to máslo opravila, aby to nebylo zavádějící. Pěkný den.

simonah
35 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Já jsem možná ještě pomaleji chápající než alis. Koláč jsem pekla a je opravdu moc dobrý a hlavně jednoduchý. Sypké pří:,–(y jsem v míse č.2 smíchala dohromady s máslem (drobenka). A ještě nahoru jsem dala další máslo, ale jen sem tam. Tím pádem mám některá místa na povrchu se sypací moukou s cukrem. Příště do drobenky nedám máslo, jen to sypké smíchám a nasypu na plech a 125g másla naskládám na celou plochu koláče. Už jsem to správně pochopila i já?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Bona, když jsem tento koláč ochutnala od Dáši poprvé a prozradila mně recept, nechtěla jsem věřit. Díky za vyzkoušení a pěkný den.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši-Bedli,

právě vychladl a už jsem ochutnala…je to pohádka! Těším se, až ostatní dorazí domů … klidně bych se v:,–(ila, že koláč do večera zmizí a k snídani budou zas jen sušenky :-)).
Děkuji za recept a přeji krásný den - tady se to začíná vybírat, tak snad bude i hezké počasí…
Bona

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Kely díky za vyzkoušení, také jsem koláč upekla a foto dala do Deníčku. U nás je jedlý, jen co trochu vychladne. Pěkný zbytek víkendu.

Kely
186 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Je to stašně dobrý koláč, rychlá příprava. Já jsem dala na vymyzaný plech půl jedné mísy (drobenka), lehce rukou uplácala, na toto tvarohovou směs a navrch druhou polovinu mísy, opět zlehoučka rukou uhladila a pekla při 150 stupních asi 40 min. (v horkovzdušné troubě). Výsledek byl báječnýBedlo díky.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

V sobotu jsem vyráběla a tudíž pochopila: buď se suché pří:,–(y zpracují společně s máslem, pak se udělá drobenka, postupuje dál podle návodu Bedly. Nebo se silně vymaže plech, na to vysype 1/2 sypké směsi (bez másla), na to tvarohová směs a zase sypká. Vrch se poklade plátky másla. Pak se pracuje podle receptu jako na sypký koláč, také už na Labužníku uvedeném.
Vybrala jsem si drobenkový postup a koláč mizel pod rukama :-)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Handulo, ono to ani není těmi tečkami, stačí číst ..... vysypeme 1/2 hmoty z 2 mísy a na to vylijeme celý obsah 1 mísy. … pěkný večer

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši - Handulo

Díky, díky, díky… Už i retardovaná Alis postíhala :-) Udělám o víkendu, už se na to přímo těším!

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši, Alis

Bedle tam chybí tečky za číslicema - takže zpracuješ 1. mísu = DROBENKA, polovinu dáš na vymazaný plech, pak jsi si připravila 2. mísu = TVAROHOVÁ NÁPLŇ, tu vyleješ na drobenku a končíš zbytkem drobenky z 1. mísy.
Drobenka - Tvaroh - Drobenka. Je Ti to už jasné?? Je to hrozně jednoduché a dobré.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Jsem poněkud pomaleji chápající: můžete mi prosím někdo vysvětlit, co s druhou mísou? Máslo a ostatní zpracujete jako drobenku?

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši - Handulo.

Jak jednoduché. A mě to nenapadlo. Já mám totiž hrozinky moc ráda.

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši, Milko

Také nedávám hrozinky, nebo je dám jen do poloviny. Tak jsme také doma rozděleni, polovina je jí a polovina neé. Je to dobré i bez nich.

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Děkuji za bleskovou odpověď.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédský koláč po česku od Dáši

Milko, nezkoušela jsem to, ale já už bych tam nedávala nic. V popisu máš, že tam rozinky nemusí být. Pěkný den.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Nejlepší recepty

Selská pivní polévka Selská pivní polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Tatranské kuře Tatranské kuře
Křehké kuřecí plátky v jogurtové marinádě Křehké kuřecí plátky v...
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz