Recept Švédské bifteky na topince

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso lehce naklepeme dlaní a shrneme do původního tvaru. Na boku každé porce prořízneme malý otvor, do kterého zastrčíme jedno sardelové očko. Maso osolíme, opepříme, pokapeme červeným vínem a zabalíme do plátku slaniny. Potřeme olejem a uložíme na 3 hodiny do ledničky odpočinout. Po odležení opečeme na rozehřátém oleji z každé strany asi 3-4 minuty. (Záleží samozřejmě na požadovaném stupni propečení.) Vedle si v kastrolu rozpustíme část másla, hotové maso do něj vložíme a překryjeme alobalem. Do vypečené šťávy z masa přidáme zbylé máslo, na plátky nakrájené žampióny, osolíme, opepříme, podusíme a necháme trochu vysmahnout šťávu. Potom přidáme kečup, dvě lžíce červeného vína, dusíme doměkka a dochutíme. Mezitím si vedle osmažíme topinky, poklademe je bifteky a přelijeme žampiónovou směsí. Pracujeme rychle, aby měly všechny části adekvátní teplotu.

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 20.09.07 vloženo
  • 3514x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 porcí ze střední části svíčkové (jedna 80-100 g)
  • 8 sardelových oček
  • 8 tenkých plátků anglické slaniny
  • 200 g žampiónů
  • asi 150 ml červeného vína
  • 60 g másla
  • 2 lžíce kečupu
  • olej
  • černý pepř
  • sůl
  • 8 topinek (nejlépe z tmavého chleba)

Doporučená příloha

  • červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švédské bifteky na topince

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Švédské bifteky na topince

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince - Bono

Díky moc za rady. Až seženu pěknou svíčkovou, tak vyzkouším.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Ještě jsem si vzpomněla - používám mořskou sůl, připadá mi, že v ní maso lépe zkřehne. A pepř nejlépe čerstvě natlučený v hmoždíři. B.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince-Milko,

napíšu Ti, jak mě naučila dělat bifteky maminka a ji zase její táta (kuchař). Maso naklepu pouze hranou dlaně a hned ho srovnám do původního tvaru i výšky. Osolím, opepřím (někdo solí maso až po tepelné úpravě, ale nevím proč, já solím docela dost, špetku na každou stranu - samozřejmě podle velikosti porce), potřu olejem a dám uležet do ledničky tak na hodinu (to odležení je, myslím, důležité). Potom rozpálím pánev (suchou) - asi tak 2-3 minuty. Pánev by měla mít silné dno a stěny - máma zdědila pánev na minutky po dědovi, je zvenku úplně černá a to je prý správné, nevím:-). Do rozpálené pánve cáknu trochu oleje, nemusí být moc, olej je už na mase. Jestli máš olej ve spreji, tím líp. Vzápětí vložím maso - nemělo by se s ním zbytečně hýbat, nadzvedat nebo obracet. Doba záleží na tom, jak chceš mít biftek propečený, já opékám většinou 4 minuty z jedné strany, otočím (do masa se nesmí píchat vidličkou, obracím dřevěnou špachtlí) a další 4 minuty z druhé strany. Hotové přeložím na talíř (nejlépe na nahřátý), zakryju alobalem a nechám asi tak 3 minuty odpočinout (nebo než připravím šťávičku). Maso je uvnitř růžové (tak to má být), ale ne krvavé (i když i to někdo rád).
To je asi celé, ale nejsem žádný profík, třeba nám ještě někdo poradí nějaký fígl.
Bona

Milka
236 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince - Bono

Já jsem z bifteků nešťastná. manžel je má strašně rád, ale mě se nedaří. Všude se píše 3-5 minut, ale mě z toho potom vytéká krev. Co dělám špatně? :-((

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Bedli, co Ti mám povídat…je to dobrota!

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Bona, tak tohle všechno tedy doma nemám, ale ukládám na lepší časy a jdu si udělat tu topinku. Sakra to musí být dobrota. Díky za recept.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Brambory zapečené s brynzou

Nejlepší recepty

Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Květákové placičky s majoránkou Květákové placičky s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz