Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Maso lehce naklepeme dlaní a shrneme do původního tvaru. Na boku každé porce prořízneme malý otvor, do kterého zastrčíme jedno sardelové očko. Maso osolíme, opepříme, pokapeme červeným vínem a zabalíme do plátku slaniny. Potřeme olejem a uložíme na 3 hodiny do ledničky odpočinout. Po odležení opečeme na rozehřátém oleji z každé strany asi 3-4 minuty. (Záleží samozřejmě na požadovaném stupni propečení.) Vedle si v kastrolu rozpustíme část másla, hotové maso do něj vložíme a překryjeme alobalem. Do vypečené šťávy z masa přidáme zbylé máslo, na plátky nakrájené žampióny, osolíme, opepříme, podusíme a necháme trochu vysmahnout šťávu. Potom přidáme kečup, dvě lžíce červeného vína, dusíme doměkka a dochutíme. Mezitím si vedle osmažíme topinky, poklademe je bifteky a přelijeme žampiónovou směsí. Pracujeme rychle, aby měly všechny části adekvátní teplotu.
Recept je z kategorií: Minutky
červené víno
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švédské bifteky na topince
Díky moc za rady. Až seženu pěknou svíčkovou, tak vyzkouším.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Ještě jsem si vzpomněla - používám mořskou sůl, připadá mi, že v ní maso lépe zkřehne. A pepř nejlépe čerstvě natlučený v hmoždíři. B.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
napíšu Ti, jak mě naučila dělat bifteky maminka a ji zase její táta (kuchař). Maso naklepu pouze hranou dlaně a hned ho srovnám do původního tvaru i výšky. Osolím, opepřím (někdo solí maso až po tepelné úpravě, ale nevím proč, já solím docela dost, špetku na každou stranu - samozřejmě podle velikosti porce), potřu olejem a dám uležet do ledničky tak na hodinu (to odležení je, myslím, důležité). Potom rozpálím pánev (suchou) - asi tak 2-3 minuty. Pánev by měla mít silné dno a stěny - máma zdědila pánev na minutky po dědovi, je zvenku úplně černá a to je prý správné, nevím:-). Do rozpálené pánve cáknu trochu oleje, nemusí být moc, olej je už na mase. Jestli máš olej ve spreji, tím líp. Vzápětí vložím maso - nemělo by se s ním zbytečně hýbat, nadzvedat nebo obracet. Doba záleží na tom, jak chceš mít biftek propečený, já opékám většinou 4 minuty z jedné strany, otočím (do masa se nesmí píchat vidličkou, obracím dřevěnou špachtlí) a další 4 minuty z druhé strany. Hotové přeložím na talíř (nejlépe na nahřátý), zakryju alobalem a nechám asi tak 3 minuty odpočinout (nebo než připravím šťávičku). Maso je uvnitř růžové (tak to má být), ale ne krvavé (i když i to někdo rád).
To je asi celé, ale nejsem žádný profík, třeba nám ještě někdo poradí nějaký fígl.
Bona
Já jsem z bifteků nešťastná. manžel je má strašně rád, ale mě se nedaří. Všude se píše 3-5 minut, ale mě z toho potom vytéká krev. Co dělám špatně?
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Bedli, co Ti mám povídat…je to dobrota!
Bona, tak tohle všechno tedy doma nemám, ale ukládám na lepší časy a jdu si udělat tu topinku. Sakra to musí být dobrota. Díky za recept.