Recept Švédské bifteky na topince

Švédská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Maso lehce naklepeme dlaní a shrneme do původního tvaru. Na boku každé porce prořízneme malý otvor, do kterého zastrčíme jedno sardelové očko. Maso osolíme, opepříme, pokapeme červeným vínem a zabalíme do plátku slaniny. Potřeme olejem a uložíme na 3 hodiny do ledničky odpočinout.
Po odležení opečeme na rozehřátém oleji z každé strany asi 3-4 minuty. (Záleží samozřejmě na požadovaném stupni propečení.)
Vedle si v kastrolu rozpustíme část másla, hotové maso do něj vložíme a překryjeme alobalem.
Do vypečené šťávy z masa přidáme zbylé máslo, na plátky nakrájené žampióny, osolíme, opepříme, podusíme a necháme trochu vysmahnout šťávu. Potom přidáme kečup, dvě lžíce červeného vína, dusíme doměkka a dochutíme.
Mezitím si vedle osmažíme topinky, poklademe je bifteky a přelijeme žampiónovou směsí. Pracujeme rychle, aby měly všechny části adekvátní teplotu.

Recept je z kategorií: Minutky


Reklama

Nahlásit recept

  • 20.09.07 vloženo
  • 3320x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 8 porcí ze střední části svíčkové (jedna 80-100 g)
  • 8 sardelových oček
  • 8 tenkých plátků anglické slaniny
  • 200 g žampiónů
  • asi 150 ml červeného vína
  • 60 g másla
  • 2 lžíce kečupu
  • olej
  • černý pepř
  • sůl
  • 8 topinek (nejlépe z tmavého chleba)

Doporučená příloha

  • červené víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Švédské bifteky na topince

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince - Bono

Díky moc za rady. Až seženu pěknou svíčkovou, tak vyzkouším.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Ještě jsem si vzpomněla - používám mořskou sůl, připadá mi, že v ní maso lépe zkřehne. A pepř nejlépe čerstvě natlučený v hmoždíři. B.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince-Milko,

napíšu Ti, jak mě naučila dělat bifteky maminka a ji zase její táta (kuchař). Maso naklepu pouze hranou dlaně a hned ho srovnám do původního tvaru i výšky. Osolím, opepřím (někdo solí maso až po tepelné úpravě, ale nevím proč, já solím docela dost, špetku na každou stranu - samozřejmě podle velikosti porce), potřu olejem a dám uležet do ledničky tak na hodinu (to odležení je, myslím, důležité). Potom rozpálím pánev (suchou) - asi tak 2-3 minuty. Pánev by měla mít silné dno a stěny - máma zdědila pánev na minutky po dědovi, je zvenku úplně černá a to je prý správné, nevím:-). Do rozpálené pánve cáknu trochu oleje, nemusí být moc, olej je už na mase. Jestli máš olej ve spreji, tím líp. Vzápětí vložím maso - nemělo by se s ním zbytečně hýbat, nadzvedat nebo obracet. Doba záleží na tom, jak chceš mít biftek propečený, já opékám většinou 4 minuty z jedné strany, otočím (do masa se nesmí píchat vidličkou, obracím dřevěnou špachtlí) a další 4 minuty z druhé strany. Hotové přeložím na talíř (nejlépe na nahřátý), zakryju alobalem a nechám asi tak 3 minuty odpočinout (nebo než připravím šťávičku). Maso je uvnitř růžové (tak to má být), ale ne krvavé (i když i to někdo rád).
To je asi celé, ale nejsem žádný profík, třeba nám ještě někdo poradí nějaký fígl.
 Bona

 
Milka
236 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince - Bono

Já jsem z bifteků nešťastná. manžel je má strašně rád, ale mě se nedaří. Všude se píše 3-5 minut, ale mě z toho potom vytéká krev. Co dělám špatně? :-((

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Bedli, co Ti mám povídat…je to dobrota!

 
bedla 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Švédské bifteky na topince

Bona, tak tohle všechno tedy doma nemám, ale ukládám na lepší časy a jdu si udělat tu topinku. Sakra to musí být dobrota. Díky za recept.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz