Recept Svatovintířský dort

(Hodnoceno 2x) mrtvola Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Svatovintířský dort

Postup

Formu vymažeme, vysypeme polohrubou moukou, troubu rozehřejeme na 200°C. V míse šleháme vejce s cukrem, až jsou hustá a bílá. Lehce do nich zamícháme mouku. Nalijeme do formy a pečeme podle trouby 8 - 13 minut. Vrstva je ve velké formě tenká, takže piškot je rychle hotový. Vyndáme, po chvíli vyklopíme a necháme na mřížce vystydnout. Ve 4 lžících teplé vody necháme napučet želatinu, kterou jsme nůžkami rozstříhali na menší kousky. Mezitím ušleháme šlehačku do velmi tuha. Želatinu na ohni rozpustíme. Kdo si není jistý, rozpouští ve vodní lázni, protože želatina se nesmí vařit. Rozpuštěnou želatinu rychle rozmícháme v chladném mléce. Směs mléka a želatiny po částech opatrně mísíme do šlehačky. Nakonec do krému lehce vpracujeme mleté oříšky. Na plochý tác (kdo si není jistý, že se mu podaří přemístit hotový dort na servírovací tác, pracuje rovnou s ním) položíme vychladlý korpus a znovu kolem něj upevníme obroučku pečící formy, kterou jsme mezitím omyli. Pokud by nám krém přišel řídký, můžeme ho chvíli nechat zhoustnout v chladničce, ale při dodržení poměrů se mi to ještě nestalo. Takže obroučku dobře přitiskneme k podkladovému tácu a na korpus nalijeme krém. Uhladíme povrch a dáme do chladničky ztuhnout, nejméně na tři hodiny, ale lépe je nechat ho tam přes noc. Druhý den vyndáme dort z lednice a přemístíme na servírovací tác. Pracovní podložku posypeme moučkovým cukrem (nejlépe ovoněným vanilkovým luskem) a na cukru rozválíme marcipán do kruhu o cca výšku dortu většího než je jeho průměr. Kdo si není jistý, pomůže si kruhovou šablonou z tužšího papíru. Marcipánový kruh položíme na dort a tam, kde splývá po bocích dolů, vymodelujeme do "faldíků". Nemáme rádi příliš zdobené dorty, takže povrch marcipánu nechávám jen tak, ale komu se líbí, může ozdobit, jak chce - čokoládou, barveným marcipánem ap., ale ozdoby by neměly být příliš chuťově výrazné, aby nepřehlušily jemnou harmonii ořechové šlehačky a sladkého, mandlového marcipánu. Dort se zdá být pracný, ale když ztratíte ostych před želatinou a naučíte se rovnoměrně vyvalovat (marcipán ne sebe :), je jeho příprava mnohem jednodušší než různých krémových a polevových monster. Také na zažívání je mnohem lehčí než dorty s máslovými krémy. Obzvlášť sofistikovaná je kombinace nesladké šlehačky, v níž vyniká chuť oříšků, a marcipánu, který je sám o sobě přeslazený, ale tady tak nepůsobí. Jedná se o recept mé německo-rakouské babičky, která ale celý život bydlela v Praze a v jižních Čechách, proto ho používáme pro krajanské slavnosti jako jsou např. česko-německé poutě. V jejím sešitě je spojen s rokem 1906.

Recept je z kategorií: Moučníky

Nahlásit recept

  • 13.10.08 vloženo
  • 22770x zobrazeno

Čas přípravy

  • 90min, pĹ™e

Ingredience

  • Těsto:
  • 2 větší vejce
  • 4 lžíce moučkového cukru
  • 4 lžíce polohrubé mouky
  • máslo a mouka na formu
  • Náplň:
  • 750ml 40% šlehačky (lépe se šlehá a vydrží déle tuhá)
  • 1/2-1 rovnou KL ztužovače (záleží na kvalitě šlehačky)
  • 10g plátkové želatiny + 4PL vody
  • 300ml mléka
  • 250g mletých či strouhaných, nepražených, neloupaných (samozřejmě vyloupané z tvrdé skořápky, ale neloupané z tenké hnědé kůžičky), lískových oříšků
  • ŽÁDNÝ cukr
  • Dečka:
  • 200g pravého marcipánu, nebarveného
  • pár lžic moučkového cukru na vál
  • forma na dort v průměru 30 - 32cm

Doporučená příloha

  • mocca káva

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

mahulen 28.2.16 16:10

vynikající, tohle je na šest hvězd

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

klaaarka 5.11.11 17:53

Je to úplně geniální a vynikající dort, upekla jsem ho do práce a všichni jsme se olizovali. A opravdu to není tak složité, jak to vypadá, jen je třeba přesně dodržet recept a určitě se podaří :-) (fotky jsou ještě z přípravy, hotový jsem nestihla ani vyfotit…)

Stránka:  1 2 Další »

Diskuse k receptu Svatovintířský dort

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svatovintířský dort

ramca
7 příspěvků 5.12.13 20:28

Aby marcipán netekl, je dobré dort pomazat krémem, dát ztuhnout do lednice a pak teprve potahovat. Pokud chcete plnit jiným krémem než máslovým, je dobré udělat alespoň mantinely po obvodu z másla, a to stačí třeba vyšlehat s marmeládou. Tím stejným se dá pomazat i dort, aby se marcipán přilepil, ale netekl.

lile
1 příspěvek 11.7.13 16:25

Tak jsem aspon dozvedela, proc se mi obcas ten marzipan rozpousti:)ale nekdy je je potreba zarovnat formu korpusu, a ten maslovy krem kdyz ho dam vice, nebude to stejnej ucinek, jako ten tvarohovoslehackovy krem? Nekdy je to super vse drzi..a jindy mi to na jedne strane tece, a potrha se…Vsimla sem si, kdyz treba delam Barbinu s vleckou, to znamena dve slabe vrstvi marcipanu na sobe, ze to asi taky nedela dobrotu :,( Nekde sem cetla ze kdyz se chce zabranit meknuti marzipanu v lednici, maji se steny lednice vylozit papirovym kartonen. Vyzkousela sem to…ale take ne pokazde te vlhkosti muzu zabranit…nema se tak casto otvirat lednice, a chodit dort kontrolovat, protoze se tam neustale nahani teplo a vlhkost ma preee…Jiny krem ktery se lepe snese s marzipanem neznate nekdo??Spoustu mlsalu treba vubec neoslovuje maslovy krem ja osobne, vubec nejsem fanousek maslovych kremu…Budu rada za kazdy tip… :)

klaaarka
222 příspěvků 5.11.11 17:53

Je to úplně geniální a vynikající dort, upekla jsem ho do práce a všichni jsme se olizovali. A opravdu to není tak složité, jak to vypadá, jen je třeba přesně dodržet recept a určitě se podaří :-) (fotky jsou ještě z přípravy, hotový jsem nestihla ani vyfotit…)

jaga13
399 příspěvků 16.4.10 03:11
Re: Svatovintířský dort

no já jsem ho poprve potáhla marcipánem a dala do krabice a do lednice a marcipán si natáhl vláhu určitě ze šlehačky, ale neopadával, myslím, že mrtvola mi tehdy poradila dobře, od té doby to dělám podle ní… budu muset brzy zopakovat, je to opravdu úžasná harmonie chutí :)

klaaarka
222 příspěvků 16.4.10 02:28
Re: Svatovintířský dort - Helčo,

to je možné… já jsem ho válela prvně a samotnou mě překvapilo, jak to jde těžko, víc do tenka se mi ani nepodařil a jen tak tak mi vyšel na vršek a boky dortu o průměru 26 cm. Ještě musím doplnit, že kolega oslavenec, hlava děravá, zapomněl v pátek nedojedenou osminku dortu v práci v lednici a v pondělí (tj. po 4 dnech) jsme jen odkrojili trochu oschlé z lednice okraje na řezu a zbytek dortíku spokojeně zbaštili. Marcipán byl sice už na vrchu notně zvlhlý, ale na bocích držel a rozhodně neopadával ani nestékal. Možná je to i tou lednicí? Někde jsem četla, že lednice s funkcí zabraňující namražování jsou na marcipán zabijáci.

HelcaK
960 příspěvků 16.4.10 00:22
Re: Svatovintířský dort - klaaarko,

kvalitou to asi nebude, já měla ten samý marcipán - maximálně bych připustila tloušťku, že bych ho třeba měla tenčí…

klaaarka
222 příspěvků 9.4.10 23:55
Re: Svatovintířský dort - doplnění k marcipánu

Tak ještě doplním k vlhnutí :D … marcipánu: Na dort jsem ho plácla asi 1,5-2 mm vrstvu - no prostě jak se mi povedl vyválet. To bylo ve čtvrtek ráno. Následně dort strávil asi hodinu a půl mimo lednici na cestách MHD. Poté byl v lednici s výjimkou zase asi hodiny, kdy byl v kanceláři a podléhal částečné konzumaci :-) a teď je zase v lednici, tedy jeho zbytek, asi 34 hodin od potažení dortu marcipánem a tento pořád drží - na vzhled je „jako nový“, pouze při krájení už se trochu víc trhá či lepí.

Asi to záleží na kvalitě marcipánu. Žádný máslový krém, další korpus ani posyp drobečky z piškotů jsem nepoužila.

ester
288 příspěvků 9.4.10 07:17
Re: Svatovintířský dort

Casino..............tak ať se ti zadaří.........:-)

casino
4496 příspěvků 9.4.10 06:12
Re: Svatovintířský dort - vlhnoucí marcipán

Sám jsem tento dort zatím netvořil.
Poprve jsme se potkali u známých. Nevěděl jsem, co mi to podávají ke kávě, ale bylo to něco mimořádného (v pozitivním významu toho slova :-) Patrně strávil noc v lednici už potažený marcipánem, který změkl natolik, že vytvořil tenkou krémovitou vrstvičku ideálně spojenou se šlehačkovo-oříškovou náplní. I po chuťové stránce je to fantastická kombinace!!! Od té doby jsem párkrát ohutnal dort jak by měl být podle výše uvedeného receptu podáván, ale až ho jednou budu dělat sám, tak marcipánu dám aspoň 5mm… A nechám potažený dort přespat v lednici :-)))))

klaaarka
222 příspěvků 8.4.10 17:33
Re: Svatovintířský dort

Jo a k diskusi o marcipánech- já jsem měla Zentis . Má 54% mandlí.

klaaarka
222 příspěvků 8.4.10 17:29
Re: Svatovintířský dort - mrtvolko,

díky moc za senzační recept, poté, co mi dovezli z Rakouska pořádný marcipán, jsem se konečně odhodlala a nebylo to tak těžké, jak jsem se bála. Skromný výtvor na ještě skromnější fotce je tady .

Pájinka
152 příspěvků 5.3.10 01:17
Re: Svatovintířský dort

Respektuji vaše názory, nechť si každý vyzkouší, co mu vyhovuje. Recept se mi moc líbí, ráda bych jej také v brzké době udělala. Zdravím všechny.

mrtvola
1394 příspěvků 4.3.10 19:31
Re: Svatovintířský dort

Většinou používám Schwartau Marzipan z Německa. Jednou jsem dostala darem úžasný, měkkounký a krásně tvarovatelný marcipán, který nevlhnul ani s moučkovým cukrem. Byl z Vídně od Lydie, ale ten jsem nikde jinde neviděla.

jaga13
399 příspěvků 4.3.10 14:46
Re: Svatovintířský dort

Ahoj všichni, připojuji se k názoru mrtvoly, myslím, že tenounký korpus pod marcipánem bude to správné řešení. Tenhle dort je tak deliatesní, že cokoli přidáno může tu dokonalou harmonii zničit. Vyrobím o víkendu a dám vědět :)

HelcaK
960 příspěvků 4.3.10 13:54
Re: Svatovintířský dort

Mrtvuš, a jaký používáš marcipán? Měla jsem hodně mandlový z Lidlu, vlhnul poměrně dost, i když napodruhé byl posypaný tím cukrem, takže to mohlo být o to horší. Po pár hodinách byl úplně mokrý a potrhaný, i když jen vodorovně ležel. Pajinko, ta šlehačka - aspoň u mě - zase tak moc neztuhne, musela by se zvýšit dávka želatiny, což bych neriskovala. Šlehačka sice nespadne, ale při dotyku zůstane na prstě, čili by se asi táhla za krémem. Příště holt něco z toho vyzkouším a uvidím. Díky za názory a rady.

Pájinka
152 příspěvků 4.3.10 01:32
Re: Svatovintířský dort

Mrtvolo, samozřejmě ti tvůj recept nechci měnit, jen jsem chtěla poradit, co s vlhnoucím marcipánem. Nemyslím si, že by to chuť dortu změnilo, vždycky dávám jen tenounkou vrstvu a na dortu to ani není poznat. Co se týče potření šlehačky krémem, tak to jde, pokud šlehačka obsahuje želatinu (příp. dobrý ztužovač, který používají profesionální cukráři, ne ten, co se kupuje běžně v obchodě) a dobře ztuhne, co v případě tvého dortu ano.

toffo
244 příspěvků 3.3.10 20:14
Re: Svatovintířský dort

Marcipán mi také zvlhnul, potahovala jsem dort tři hodiny před nakrojením. Možná to bude tím marcipánem, měla jsem ten, který je běžně k dostání v Hypernově.

mrtvola
1394 příspěvků 3.3.10 02:56
Re: Svatovintířský dort Helčo,

nesouhlasím, jakýkoliv máslový krém udělá z tohohle lehounkého dortu příšerný mastně-máslový bác. Navíc si nedovedu představit, jak potírám šlehačku krémem. Pokud máš pocit, že ti marcipán příliš vlhne, raději dej šlehačku mezi dvě tenké vrstvy korpusu. Osobně ho jím přes padesát let a peču ho už skoro třicet roků a můžu zaručit, že za dvacet čtyři hodin marcipán na šlehačce nezvlhne, déle nikdy nevydržel. Vlhne pokud ho poprášíš cukrem. Také dělám to, že ho naplním oříškovou šlehačkou a nechám ho v lednici ztuhnout přes noc. Druhý den, než ho nesu na stůl už jenom pokryju marcipánem, který si dopředu rozválím a uložím ve folii v chladu.

Pájinka
152 příspěvků 3.3.10 00:18
Re: Svatovintířský dort

Klaaarko, máslový krém je pod marcipán potřeba, jinak ti při krájení bude padat a celkově bude marcipán lépe držet. Krém také vyrovná případné nerovnosti korpusu, protože když je marcipán vyválený natenko, tak je každá nerovnost pod ním vidět. (na to existuje takové hladítko, které marcipán vyrovná krásně dohladka). Ten krém je potřeba také na boky dortu, kde je šlehačka vidět, jinak by se marcipán roztékal po stranách. Snad jsem to napsala dobře a srozumitelně, kdyžtak mi klidně napište. :-)

klaaarka
222 příspěvků 2.3.10 19:03
Re: Svatovintířský dort

Pajinko, a na co tam ten máslový krém pak? Nebude stačit, že bude nahoře ten korpus, a ne šlehačka?

Pájinka
152 příspěvků 2.3.10 18:02
Re: Svatovintířský dort

Pro Helcak: Problém s rozpouštěním marcipánu na šlehačkovém krému je právě ta šlehačka a želatina. Marcipán nebo i jiná potahovací hmota se nemá ráda se šlehačkou, tvarohem nebo želatinou. Pokud potahuju dort marcipánem, celý dort potřu tenkou vrstvou, krému, ve kterém je máslo. Může to být máslo nastavené pudinkem nebo kaší z mouky, zkrátka klasický máslový krém. Pak nechám v lednici dobře ztuhnout a teprve potom potahuju marcipánem. Pro tento dort bych proto poradila udělat vyšší korpus, který by se dal rozříznout a naplnit ho šlehačkovým krémem, prostě aby nahoře byl korpus. Celý dort bych nechala ztuhnout a pak bych ho opatrně celý potřela máslovým krémem (tenkou vrstvu i na šlehačkový krém, aby se šlehačka zakryla a nepřišla do styku s marcipánem). Zase bych nechala ztuhnout a pak teprve potáhla marcipánem. Vím, že může někdo namítat, že už to nebude originální svatovintířský dort, ale věřím, že trochu máslového krému mu na chuti neubere. A uvidíte, že vám na něm marcipán krásně vydrží.

HelcaK
960 příspěvků 1.3.10 13:26
Re: Svatovintířský dort

V sobotu jsem ho nesla sousedce k narozeninám, vyřizuje pochvalu, že to jedl i synovec, který hned tak nějaký dort do pusy nestrčí :-). Ten marcipán mi na tom krému hrozně vlhne, přemýšlela jsem, jestli by se to nedalo nějak obejít - třeba přidat do piškotu jedno vejce a poměrem ostatní suroviny, korpus překrojit, a slabší část hodit ještě nahoru? Nebo ten krém nahoře poprášit jemnou strouhankou z piškotů? Jinak je fantastickej.
Fotočka:
http://cz.fotoalbum.eu/…593/00000044

Labužník jandule02
1089 příspěvků 23.7.09 19:36
Re: Svatovintířský dort

Ejo, ačkoli to nemá s dortem co dělat, tak bohužel tohle je jediné místo, kde tento nick používám. Polštářky bych ráda dělala, ale bohužel asi nejsem až tak šikovná.
Jandule mi říkali, když jsem byla malá a zlobila. Jandulka jsem byla, když bylo všechno v pořádku. A když jsem byla tak asi v pubertě, tak už mi říkali normálně Jano, Jani a tak. Ale mě se Jandule líbila a tak jsem ji použila jako nick na Labu.

mrtvola
1394 příspěvků 23.7.09 06:41
Re: Svatovintířský dort

Doporučuju návštěvu Dobré Vody u Harmanic, kde Vintíř poustevničil. Díky tomu, že tam neblahé paměti sídlil vojenský újezd, nedošlo k úplné devastaci kostela a vesničky. V kostele sklářská výtvarnice Vladěna Tesařová instalovala unikátní obří skleněný oltář, křížovou cestu a sochu sv. Vintíře. Chystá se ještě obětní stůl a betlém. Krom toho je možné v Dobré Vodě navštívit museum Dr. Šimona Adlera se zajímavou expozicí o životě (a bohužel i smrti) šumavských židů.
Je to i hezký doklad soužití tří národností a dvou náboženství, které tam bez rozmíšek a v poklidu koexistovaly od středověku až do r. 1938. A zdá se, že pomaloučku, velmi pomaloučku se tato koexistence obnovuje. I když bohužel jedna národnost a jedna víra jsou už zastoupeny jen ve vzpomínkách.

toffo
244 příspěvků 23.7.09 05:47
Re: Svatovintířský dort

Ivo, nečekej… Je prostě skvělý a určitě sklidíš úspěch a pochvaly. Já se také přiživila :)

iva
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 23.7.09 04:10
Re: Svatovintířský dort

o tomto světci jsem nikdy neslyšela… Tak aspoň, co říká Wikipedia

mrtvola
1394 příspěvků 23.7.09 00:17
Re: Svatovintířský dort

Jago, díky za upozornění. Vintíř u nás není ani z desetiny tak polulární jako Günther v Bavorsku, což je myslím škoda, protože je to světec, který má dost co říct i v dnešní době.

jaga13
399 příspěvků 22.7.09 21:58
Re: Svatovintířský dort - poznámka

není přímo k receptu(ten byl několikrát s velkým úspěchem odzkoušen),ale celý tento týden rozhlasová stanice Vltava vysílá povídání o sv.Vintíři,vždy po 8 ráno a před 16 opakování.Je to zajímavé a zvláštní slyšet ,po kom je dort pojmenován ,i když mrtvola vysvětlila původ a důvod :-) P.S. jsem tu nová,ale jen registrací,často čerpám z vašich nápadů,takže všem labužníkům děkuji a snad budu mít čas i já něco přidat

Eja
3863 příspěvků 25.6.09 14:17
Re: Svatovintířský dort - Jandule

Sypu si popel na hlavu, jsem blbá, jsem blbá, jsem blbá. :-) Mimochodem pokud používáš nick Jandule i jinde, tak děláš krásné věci ( polštářky).

toffo
244 příspěvků 24.6.09 15:14
Re: Svatovintířský dort

Děkuji.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 24.6.09 15:02
Re: Svatovintířský dort

10 g = 10 g, takže je jedno zda prášková či plátková (i když ta je opravdu lepší), ale měla by se dodržet gramáž.

Eja
3863 příspěvků 24.6.09 14:22
Re: Svatovintířský dort

Určitě můžeš použít jakoukoli želatinu, ale přepočet kolik práškové místo 10 g plátkové netuším.

toffo
244 příspěvků 23.6.09 22:59
Re: Svatovintířský dort - prosím o radu.

U nás „na vesnici“ nemají plátkovou želatinu. Zkazím něco, když použiju práškovou?
S želatinou jsem zatím takhle nepracovala a ostych z ní bych ráda ztratila :)
Děkuji

casino
4496 příspěvků 2.6.09 20:06
Re: Svatovintířský dort -děkuji mrtvolo

opakování se koná tento víkend,udělám to podle rady :-) Jarka

mrtvola
1394 příspěvků 2.6.09 19:57
Re: Svatovintířský dort

Jarko, jsem ráda, že chutnal. Já ho nechávám přes noc ztuhnout v lednici, jen s oříškovou šlehačkou a marcipánem ho přikryju až v den, kdy ho nesu na stůl. Pokud zbyde (nezbyde), nechám v lednici na talířku jen tak.

casino
4496 příspěvků 2.6.09 19:24
Re: Svatovintířský dort

dort se povedl,dle názoru konzumentů, kombinace náplně a marcipánu je fantastická, ale chybička se vloudila…po dokončení jsem dort uložila do plastové,uzavíratelné krabice do druhého dne a proto se asi stalo,že marcipán byl vlhký,použila jsem kupovaný 135g za 50Kč.Příště (neboť bude příště :-)) zkusím jinak uskladnit. všecny zdraví Jarka

mrtvola
1394 příspěvků 30.5.09 22:26
Re: Svatovintířský dort

Jarko, doufám, že chuť mnohonásobně předčí námahu, kterou jsi do něj vložila.

casino
4496 příspěvků 30.5.09 20:48
Re: Svatovintířský dort

nejsem Casino ale jeho žena…právě jsem dokončila tento úžasný(na práci) dort a mám z něj velkou radost.nikdy jsem nepracovala s marcipánem,ani jej nemám ráda,ale fakt se těším na zítřejší rodinnou oslavu,dort bude mít premiéru a doufám,že i úspěch a tak děkuji autorce receptu a zdravím všechny Jarka

mrtvola
1394 příspěvků 23.5.09 01:35
Re: Svatovintířský dort

…„smetana na dort“ … jsem původně chtěla napsat.

mrtvola
1394 příspěvků 23.5.09 01:34
Re: Svatovintířský dort

Fakt to klidně zkuste. Já nejsem moc šikovná a takový růže jako Helča bych neudělala, ani kdyby na tom závisela spása duše, ale vyválet placku opravdu není žádný kumšt.
A ten krém má tu výhodu, že je opravdu lehký a dá se různě obměnovat (vím, že tam má být háček, ale můj stroj se rozhodl, že háčky nepíše), když do toho mléka rozpustíte tabulku až dvě 70% čokolády a vynecháte oříšky, je z toho skvělá pařížská msetana na dost a když místo mléka použijete rozmixované jahody naředěné jahodovou štávou máte suprový jahodový dezert.

toffo
244 příspěvků 22.5.09 23:48
Re: Svatovintířský dort

Taky mě láká k vyzkoušení, hlavně od té doby, co Helcak přidala své něžné fotky dortu. Směle konkuruje svatebnímu. Taky jsem s marcipánem ještě nepracovala. Nejbližší narozeniny máme koncem června. Nebo že bych si ho vytvořila k mému výročí svatby? :)

marmelada
1642 příspěvků 22.5.09 23:21
Re: Svatovintířský dort

Tedy to je nádhera. Provokuje mě to k vyzkoušení, nejen ten úžasný krém, ale i ten marcipán, se kterým jsem nikdy nepracovala. Zase ta nostalgie. Ty mě tedy dostáváš!

mrtvola
1394 příspěvků 22.5.09 18:48
Re: Svatovintířský dort

Jandule, moc děkuju. Tvoje chvála mě fakt těší.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 22.5.09 17:16
Re: Svatovintířský dort

Musím se připojit k davům předřečníků a zapět rovněž chválu. Ten dort je fantastický. Navíc jsem získala recept, který scháním už dlouho - na šlehačkový krém (bez hrk hrk a pudingu). A máš pravdu, inovace v tomto případě nejsou moc žádoucí, i když nemaje lískové, dala jsem vlašáky. Takže fakt je, že podle mého je to dort „roku“, aspoň pro mě. Díky.

Eja
3863 příspěvků 14.5.09 23:00
Re: Svatovintířský dort - HelcaK

Víš, moje babička byla pohádková babička, ale byla učitelka…ve svých 82 letech se začala učit latinu, aby mne mohla zkoušet :-). " Vyžehlím zhruba do kulata" by považovala nejspíše za sprosté slovo :-)
Už tu třicet let není ale neuplyne týden abych si na ni s láskou nevzpomněla. Pár deček a jednu „dečku“ velikosti fotbalového hřiště mám schované na památku. Až si vzpomenu, tak nafotím a dám do deníčku, jsou krásné…

HelcaK
960 příspěvků 14.5.09 22:50
Re: Svatovintířský dort

Ejo, na vypínání zvysoka kašlu, namočím do škrobenky, nechám uschnout a vyžehlím zhruba do kulata :-).

HelcaK
960 příspěvků 14.5.09 22:49
Re: Svatovintířský dort

Dík za chválu. Původně jsem měla vyhlídnuté zdobení z jednoho časáku, jenže to bylo z modelovacího fondánu a z marcipánu to nešlo. Tak jsem ty odkrojky, z jedné strany rovné, z druhé zubaté- jak se marcipán rozválel - srolovala do dvou růžiček, ten spodek, za který jsem je držela, jsem odřízla, aby hezky seděly, vykrojila tři lupínky a zbytečky vyválela do provázků… Tzv. styl Žaves (žádný velký sr…). Takže to klidně zkuste, podle mě se to musí povést každému…
Na rozdíl od dečky, tu bych nedokázala ani pod trestem smrti. Tuhle dělala moje maminka, byla na to přeborník. Ale nás (3 holky) se jí nikdy nepodařilo naučit ani pléct, ani háčkovat.
Teo, kdybys prahla po nějaké menší dečce či oválu, klidně ti ji pošlu, myslím že jich na půdě bude dost, já používám asi tři velké kulaté na kulatý skleněný stolek po babičce, zbytek neužiju.

Eja
3863 příspěvků 14.5.09 21:34
Re: Svatovintířský dort

Krásný…
Dečka pod dortem mi intenzivně připomenula dětství - na zemi deka, na ní bílá prostěradla, na nich vlhká naškrobená dečka o průměru dva metry, já v ruce metr, krabičku špendlíků a nad sebou mou milovanou pedantskou babičku…vypínání deček patří k dětství u babičky stejně jako kastroly s džemy, povidly…

mrtvola
1394 příspěvků 14.5.09 21:25
Re: Svatovintířský dort

Holky, jste všechny úplně úžasné. Blahopřeju! Takhle krásný jsem ho nikdy neměla. Já marcipán jen rozválím a dort obložím, ale nezdobím. Budu se muset víc snažit.

Vložit nový komentář
Stránka:  1 2 Další »

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Kuřecí stehna na kari s mandlemi Kuřecí stehna na kari s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz