Recept Sváteční medovník Lekach Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento medovnik vychodoevropskych Zidu se pece nejenom behem svatku noveho roku jako symbol sladkeho a dobreho prichazejiciho roku a vlastne celeho zivota, ale take behem vsech rodinnych oslav a slavnosti jako jsou narozeniny, zasnuby, svatby, krtiny a samozrejme bar micva.

Postup

Dno hlubokeho plechu vymazeme maslem a vylozime jej pecicim papirem tak, aby jeho strany presahovaly okraj plechu na dvou stranach (Takto pripraveny pecici papir nam umozni snadne vyjmuti Lekach z plechu). Znovu vymazeme maslem.

Troubu predehrejeme na 190 stupnu C.

V kastrolku rozehrejeme kavu s medem, dobre promichame a privedeme k varu. Odstavime. Nechame vychladnout a prilejeme konak.

Ve velke mise naslehame vejce s cukrem a za staleho slehani postupne prilevame olej. Slehame do husta a svetla. Mouku s praskem do peciva, soli a jedlou sodou prosejeme na kus peciciho papiru a potom ji postupne stridave vmichame do vajecne hmoty se smesi kavy, medu a konaku.

Nakonec pridame vsechno koreni a na male kousky posekane orechy s hrozinkami a cotronovou kurou.

Testo nalijeme na plech, ktery vlozime do predehrate trouby a tuto sladkost peceme po 70 minut, nebo az zapichnuta spejle do stredu medovniku je po vyjmuti cista.

I kdyz lze Lekach jist ihned, je podstatne lepsi tak za 3 dny dobre prolezely. Zabalime ho do potravinove folie a uskladnime v chladnu.

PS: Medovnik se muze pect ve dvouch chlebickovych formach.

Recept je z kategorií: Perníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.03.11 vloženo
  • 3408x zobrazeno

Ingredience

  • 250 ml velice silne dobre cerne kavy
  • 400 ml tekuteho kvetoveho medu
  • 3-4 lzice konaku
  • 4 vejce
  • 270 g hnedeho cukru
  • 4 lzice rostlinneho oleje (ne olivoveho)
  • 450 g hladke mouky
  • 3 lzicky prasku do peciva
  • 1 lzicka jedle sody
  • spetka soli
  • nastrouhana kura z 1/2 citronu
  • 1 lzicka skorice
  • 1/4 lzicky mleteho hrebicku
  • 1/4 lzicky nastrouhaneho muskatoveho orisku
  • 1/2 lzicky mleteho zazvoru
  • 2-3 x velke hrste vlasskych orechu
  • 2-3 x velke hrste hrozinek
  • 2 lzice posekane kandovane citronove, nebo pomerancove kury

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sváteční medovník Lekach

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 14.03.11 22:46

Pro zmenu snadny medovnik. Jedna se o uplne jiny medovnik nez ten rusky, zajiste vyborny, co pridala jolanka - Medový medovník

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Sluneční skvrny s broskvemi


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Smažená cibulová kolečka Smažená cibulová kolečka
Holandský řízek z vepřového bůčku Holandský řízek z vepřového...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Kuře na medu Kuře na medu

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz