Recept Sváteční medovník Lekach Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Úvod

Tento medovnik vychodoevropskych Zidu se pece nejenom behem svatku noveho roku jako symbol sladkeho a dobreho prichazejiciho roku a vlastne celeho zivota, ale take behem vsech rodinnych oslav a slavnosti jako jsou narozeniny, zasnuby, svatby, krtiny a samozrejme bar micva.

Postup

Dno hlubokeho plechu vymazeme maslem a vylozime jej pecicim papirem tak, aby jeho strany presahovaly okraj plechu na dvou stranach (Takto pripraveny pecici papir nam umozni snadne vyjmuti Lekach z plechu). Znovu vymazeme maslem.

Troubu predehrejeme na 190 stupnu C.

V kastrolku rozehrejeme kavu s medem, dobre promichame a privedeme k varu. Odstavime. Nechame vychladnout a prilejeme konak.

Ve velke mise naslehame vejce s cukrem a za staleho slehani postupne prilevame olej. Slehame do husta a svetla. Mouku s praskem do peciva, soli a jedlou sodou prosejeme na kus peciciho papiru a potom ji postupne stridave vmichame do vajecne hmoty se smesi kavy, medu a konaku.

Nakonec pridame vsechno koreni a na male kousky posekane orechy s hrozinkami a cotronovou kurou.

Testo nalijeme na plech, ktery vlozime do predehrate trouby a tuto sladkost peceme po 70 minut, nebo az zapichnuta spejle do stredu medovniku je po vyjmuti cista.

I kdyz lze Lekach jist ihned, je podstatne lepsi tak za 3 dny dobre prolezely. Zabalime ho do potravinove folie a uskladnime v chladnu.

PS: Medovnik se muze pect ve dvouch chlebickovych formach.

Recept je z kategorií: Perníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 13.03.11 vloženo
  • 3437x zobrazeno

Ingredience

  • 250 ml velice silne dobre cerne kavy
  • 400 ml tekuteho kvetoveho medu
  • 3-4 lzice konaku
  • 4 vejce
  • 270 g hnedeho cukru
  • 4 lzice rostlinneho oleje (ne olivoveho)
  • 450 g hladke mouky
  • 3 lzicky prasku do peciva
  • 1 lzicka jedle sody
  • spetka soli
  • nastrouhana kura z 1/2 citronu
  • 1 lzicka skorice
  • 1/4 lzicky mleteho hrebicku
  • 1/4 lzicky nastrouhaneho muskatoveho orisku
  • 1/2 lzicky mleteho zazvoru
  • 2-3 x velke hrste vlasskych orechu
  • 2-3 x velke hrste hrozinek
  • 2 lzice posekane kandovane citronove, nebo pomerancove kury

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sváteční medovník Lekach

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
babi
6360 příspěvků 14.03.11 22:46

Pro zmenu snadny medovnik. Jedna se o uplne jiny medovnik nez ten rusky, zajiste vyborny, co pridala jolanka - Medový medovník

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kapustičky na slanině Kapustičky na slanině
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Bazalkové máslo Bazalkové máslo

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz