Recept Svatební koláčky

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Připravíme si kvásek.
Do mísy prosijeme mouku, nasekáme máslo v pokojové teplotě, přidáme vanilkový cukr, žloutek a kvásek a vypracujeme těsto - nepodlehnětě pokušení přisypat mouku, těsto vypadá velmi nedůvěryhodně. Dáme na hodinku do lednice.
Na vále podsypaném moukou postupně rozválíme placky cca půl cm vysoké, vykrajujeme koláčky a dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Čím menší tím lepší. Prstem do každého uděláme důlek a plníme trochou náplně.
Pečeme v troubě na 180 st. cca 15 minut ( dle trouby a velikosti).
Cukrujeme až před podáváním.
Vydrží vláčné týden.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.09.09 vloženo
  • 16328x zobrazeno

Ingredience

  • 500 g polohrubé mouky
  • 500 g másla
  • 3,5 dkg droždí
  • 1 žloutek
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/4 dcl mléka

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Svatební koláčky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
gaburiatko
739 příspěvků 03.10.09 14:13
Re: Svatební koláčky

Teda aby som sa poopravila, ten obsah tuku moze byt aj 80%

 
gaburiatko
739 příspěvků 03.10.09 14:11
Re: Svatební koláčky

Kvalitne maslo ma mat 82% tuku a zvysok vody. Nic ine by v nom byt nemalo.

 
kydy
99 příspěvků 03.10.09 07:15
Re: Svatební koláčky

Ahoj a díky za recept. Jednej dceři je osumnáct a druej osum. Něco mi říká, že tento recept někdy… občas a možná dvakrát použiji :-))

Jen se zeptám tady všech na fóru: Je tam máslo. Jak se pozná kvalitní máslo? Když si vezmu složení potraviny, které suroviny a v jakých procentech mají být v kvalitním másle?

Děkuju moc za odpovědi :-)

 
gaburiatko
739 příspěvků 03.10.09 03:26
Re: Svatební koláčky

Nie som BIO pozitivna, ale musim priznat, ze napr. Bio hrozienka susene na slnku maju uplne inu chut ako bezne. Taktiez verim, ze Bio mlieko je chutovo lepsie :) Uprednostnujem aj Bio susene ovocie vseobecne, ktore davam muzovi do Musly zmesiek (robim do zasoby), su totiz nesirene a teda ich nemusim pred pouzitim umyvat, ono totiz po umyti by som ich asi tazko vysusila a mohla dat do zmesky :).
Raz som od BIO pozitivnej kamosky dostala biely Biojogurt a bol uzasny :) Potom som objavila jeden skvely biely jogurt v takom zelenom vedierku v BILLE a vysiel cenovo vyhodnejsie, ako keby si kupim rovnake mnozstvo nebiojogurtu v kelimkoch a o chuti ani nehovorim. Kedze som bola tehotna a jedla biely jogurt na kila, kupovala som jedno vedierko na tyzden :) Teraz uz nie je dostat :(

 
casino
4463 příspěvků 02.10.09 18:01
Re: Svatební koláčky

Souhlasím; to mléko upíjím vnůčencom :-), ale myslím si, že těm koláčkům je to šumafuk :-). Snad až na ta vejce (barva, pominu-li „vůni“, která v množství žloutků 1ks/500g mouky je senzoricky asi neprokazatelná:-) a to za předpokladu, že se nosnice pásly na zeleném, nebo byly nadopovány karotenem :-(
Technická: Tento způsob „1/4 dcl mléka“ zdá se mi poněkud nešťastným… (viz vaninka :-). Což takhle 25 ml? 3PL? nebo žeby 1/2 frťanu ? :o)))

 
Eja
3798 příspěvků 02.10.09 17:18
Re: Svatební koláčky - Casino

Rozhodně nejsem žádný biofanatik, ale plnotučné biomlíčko z Olmy je podle mne jediné pitelné mléko na trhu ( aspoň na co jsem narazila) a sehnat slušná vejce ( tedy aspoň od slepic na podestýlce) je poměrně problém, takže byly bio. Víkendové snídaně si bez vajíčka v nějaké úpravě neumím představit a to co se prodává normálně jako vejce, to mne tedy neuspokojuje ani vůní ani chutí, o barvě nemluvě.

 
casino
4463 příspěvků 02.10.09 16:15
Re: Svatební koláčky-Eja

…patřím k BIO-skeptikům (s ohledem na známou prohnanost zdejších producentů :-(… Nezkoušela ste podávat současně tác Bio-koláčků a tác normálních koláčků? Docela by mě zajímal tento průzkum bojem :-) Dovolím si předjímat konečný výsledek: oba tácy budou jako když vymete!!! :o)))

 
gaburiatko
739 příspěvků 02.10.09 15:08
Re: Svatební koláčky

Eja, ako robis jablckovu napln ? Nevysusi sa pocas pocenia, ked kolaciky nie su zabalene ?
Mrtvolka, tak ta kombinacia maslo, rum, cukor musi byt delikatesa :) Urcite par z kolacikov aj ponatieram. Joj, uz aby bola nejaka prilezitost a niekto na postrazenie naso dietatka :)

 
Eja
3798 příspěvků 02.10.09 14:24
Re: Svatební koláčky - Vaninko

Asi byly dobré, ale bohužel to nebyly tyhle - tady je podstatný ten dost brutální poměr mouka/máslo 1:1. Zkus to někdy ještě jednou, fakt to stojí za to.
A pokud pečete opravdu pro slavnostní příležitost, doporučuji co nejkvalitnější suroviny, já jsem použila biomáslo, biovejce a plnotučné biomlíčko. Měly takový úspěch, že jich asi trochu napeču i na vánoce - s ořechovou a jablečnou náplní.

 
Eja
3798 příspěvků 02.10.09 14:21
Re: Svatební koláčky - děvčata

V originále - nepotírat ničím, nemáčet v ničem, žádná drobenka. Maličkaté koláčky, pocukrovat před podáváním. Neříkám, že nelze s nimi provést cokoli z toho, co píšete, ale není to nutné.
Mrtvuš, netroufla jsem si Ti poslat mnou nevyzkoušený recept - i když mne to napadlo. Ale kdyby se nezadařilo, tak bys mne asi neměla ráda…:-) Upeču je až se uvidíme.

 
vaninka
3 příspěvky 02.10.09 03:28
Re: Svatební koláčky

Tak jsem neváhala a koláčky hned prubla… Bohužel jak jsem stará, tak jsem bl… a místo 1/4 dcl, jsem tam frkla 1/4 litru!!!!! Takže jsem z toho měla ihned bahno :o/ Tak jsem to zkusila dohnat moukou a konzistenci odhadnout… no a úspěch :o) Je jich plno a moooc dobré, nadýchané… Zkusila jsem různé tvary- osvědčily se mi tedy takové ty „šátečky“ - čtvereček, doprostřed náplň a protilehlé rohy nahoře přitisknout. Jen jsem si nepřečetla vzkazík o tom „potíradle“, takže nejsou lesklé… tak příště - a to bude určo brzy :o) Tak díky…

 
mrtvola
1394 příspěvků 02.10.09 00:20
Re: Svatební koláčky - Ejo!

O tři týdny pozdě. Víš jak jsem mohla zazářit s takovými koláčky?

Vaninko, gaburiatko - vajíčko ne, ale smíchat trochu rozpuštěného másla s trochou teplého rumu a pár lžičkami moučkového cukru a po upečení potřít kraje těsta touhle směsí. Je neuvěřitelné, co to s těmi koláčky udělá.

 
gaburiatko
739 příspěvků 01.10.09 21:30
Re: Svatební koláčky

Vaninka, tiez ma ta otazka napadla :), ale ked si take malicke, tak by to bola piplacka :)
Joj, hned by som si ich upiekla, len pri babatku, co lozi po celom baraku to moc nejde a navyse kila po porode nechcu ist dole :(, ani kojenie nepomaha.
Inak na svadbach, ktore som absolvovala su vzdy len zakusky a veeelmi mi tam chybaju kolaciky tohto typu. No snad sa ich niekde dockam. Keby niekomu mozem piect na svadbu, tak ich urcite upeciem, nech je tam aspon nieco pozivatelne, lebo ja svadobnym zakuskom teda neviem prist na chut :(

 
vaninka
3 příspěvky 01.10.09 19:37
Re: Svatební koláčky

Velice zajímavý receptík - chystám se na ně již drahně let a pořád se nemohu rozhoupat, protože s kynutým těstem se moc nekamarádíme - tohle mi zní opravdu jednoduše. Jen se chci zeptat, zda se před pečením /nebo po?/ mašlují vajíčkem aby byly lesklé?

 
Eja
3798 příspěvků 01.10.09 18:55
Re: Svatební koláčky

Kruci, po vložení receptu tam zcela jistě byl „úvod k receptu“ a už je pryč…
Tak aspoň sem- recept jsem dostala jako dárek od jedné skvělé dámy, v popisu bylo „smíchat všechny ingredience v těsto - čímž je zřejmě myšleno nedělat kvásek zvlášť, na hodinu odpočinout do lednice a NENECHAT kynout“. Koláčky od ní byly skvělé. Já jsem na to šla klasicky, čili kvásek - který byl poněkud splašený a těsto mi lednici kynulo… Ale byly taky moc dobré, obojí technologie je možná.
Fígl se zdobičkou je dobrý ! Já jsem neměla dost malé udělátko, tak jsem jako vykrajovátko použila část umělohmotného obalu z figurky z Kinder vajíčka a šlo ta kupodivu dobře.

 
stepan.usti
3 příspěvky 01.10.09 17:00
Re: Svatební koláčky

Tento recept vřele doporučuji. V takřka stejné podobě ho používám už nejméně 20 let. Popisované vlastnosti jsem ověřil a platí. Doporučuji ještě tyto vlastní zkušenosti: Koláčky lze uchovat ještě déle v mrazáku (mám vyzkoušený měsíc). Z toho vyplývá, že se nemusí dělat těsně před svatbou, kdy je už beztak fofr.
Já koláčky dělám tak, že těsto dám do ZDOBIČKY (LIS NA TĚSTO) nastavené na adekvátní množství a těsto vytlačuji ve zcela stejných porcích. Z vytlačených porcí dělám kuličky, které umísťuji rovnou na plech. Miniskleničkou od prášků rozmáčknu kuličky na malé koláčky a vzniklé dírky plním náplní.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...
Bazalkové máslo Bazalkové máslo
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem
Francouzské kmínové sušenky Francouzské kmínové sušenky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz