Recept Svata Barbora

Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Psenicu umyjeme, namocime aspon 3-4 hodiny zalejeme a potom uvarime dobre do makka tak, aby sa voda vsetka odparila. Do trosku prechladnutej pridame cukor, skoricu a anyz ( ak mame mletu likoricu ). Kladieme do misticiek a vrch zdobime kokosom, posypeme skoricou na ozdobu, mandle, piniove oriesky, hrozienka a drobnucke cukriky. Podavame v den sv. Barbory 4. decembra a nezabudneme ponuknut znamych a susedov. Podla blizkovychodnej tradicie Barbora bola pohanka z mestiackej bohatej rodiny. Prihlasila sa ku krestanskej viere a ked sa to dopocul jej otec kruto ju mucil a trapil. Utiekla. Ako utekala za kazdym a s kazdym jej krokom rastli psenicne klasy, ktore ju ukryvali pred prenasledovatelmi. Schovala sa v jednej jaskyni, ale pastier ktory si ju vsimol ju udal. Chytili ju a mucili nakoniec ju zabil vlastny otec, ktoreho po jeho krutom cine zabil blesk. Na sviatok sv. Barbory doteraz kazda rodina 4. decembra pripravuje Svatu Barboru a vari sa z psenice- ktora jej pomahala. Kazda gazdimka si dava naramne zalezat aby prave ta jej bola co najviac top. Je to pekny sviatok a chutny mucnik. Dobru chut .

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 13.11.06 vloženo
  • 6852x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 salky psenice
  • 3 KL mletej skorice
  • 1-2 KL mleteho anyzu
  • 1-2 mletej likorice ( nemusi byt )
  • cukor podla chuti
  • kokos struhany
  • mandle lupane , piniove oriesky ( nemusia byt ), hrozienka
  • tie drobnunke farebne ozdobne cukriky na pecivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Svata Barbora

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svata Barbora

jolana
5066 příspěvků 4.12.12 08:28

..a dnes je sviatok zas, sice ju dnes nepripravujem ale aspon pripomeniem ako to na tom svete chodi, ze aj inde ziju ludia, narody a maju svoje sviatky a tradicie a cuuuduj sa svete ine ako sa o nich pise v oficialnych spravach.. :mavam:

babi
6360 příspěvků 5.12.11 19:26
:-)
jolana
5066 příspěvků 5.12.11 19:02

Babi,nezabudla a nesfotila. Dosli lidi a rozchytala za este za horuca, ledva som stihla nakladat a ozdobit..druhykrat snad :)..ste s dcerkou oslavili:) krasne stare meno..:)
Pekny vecer :)

babi
6360 příspěvků 5.12.11 18:20

jolanko, doufam, zes nezapomnela vyfotit…mam dcerku Barboru a tresnova vetvicka je po dlouha leta tradicne nekde uriznuta a ve vaze ceka na kvet http://www.ceske-tradice.cz/…ich-barborek
Zdravim…

jolana
5066 příspěvků 4.12.11 13:37

,,ak stihnem pred rozdanim a zjedenim nafotit, tak nafotim..ale aspon pripomeniem ze je dnes sv. Barbora..vsetkym Barboram, Barborkam vsetko naj..je to krasne meno.. :lol: ..nezabudnite na haluzky :lol:

gabi
551 příspěvků 3.12.09 22:00
Re: Svata Barbora, jolana

dakujem za vytiahnutie skveleho receptu…ked boli deti male, robila som im podobnu dobrotu…malo to ale viac zloziek…mozno dajaki vegetariani zinovovali svatu Barboru :)…volali sme to sladka psenica…bolo to dobre aj ako plnka do kolacika

anickav
2904 příspěvků 3.12.09 20:40
Re: Svata Barbora

Tak je to krásne napísané, že si idem kúpiť pšenicu. Ešte dotaz - konzumuje sa to úplne studené - odstáte? ( Či si to mám podľa tradície variť už dnes, alebo až zajtra?)
Zdravím!

Frantiska
927 příspěvků 3.12.09 17:21
Re: Svata Barbora

dekuji za vytazeni receptu :)

jolana
5066 příspěvků 3.12.09 15:19
Re: Svata Barbora

vytahujem, samochvalne, Barboru milujem o)) ;))
hmm…Marianne, ja som na to nezabudla, len ako to dat dokopy je problem. Ono je to dlhsie rozpravanie ako a preco a co vsetko sa pri tom robi ako samotny recept. Ked vezmeme do uvahy, ze je to tradicia stara a dosledne sa dodrziava kazdy krok…stara a davna, ani snad nikto nevie ako pradavna..

mchob
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

To je tak hezky napsané, že to určitě vyzkouším. Díky.

jolana
5066 příspěvků 29.1.07 23:50
Re: Svata Barbora- aaaach Marianne...

…tu egyptsku napisem, uplne som zabudla…a mas pravdu robi sa to v aj v Grecku. A urcite nevadi,ze si nemala vsetko,ona je chutnunka aj tak, okrem toho ze je zdrava… dakujem ti a dobru chut…:)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Připravila jsem na snídani - z pšenice špaldy, jen s ořechy, cukrem a skořicí (ostatní koření zatím nemám), opravdu výborné, syté, voňavé…

Od maminky jsem se dozvěděla, že v Řecku se připravuje něco podobného: už večer 2.12. se namočí pšenice, 3.12. se uvaří, výsledná konzistence je ale spíš kašovitá, z koření se používá jen skořice a kromě oříšků a hrozinek se přidávají ještě mandle a sezam, 4.12. se podává v malinkých mističkách a zvykem je podarovat minimálně tři další domácnosti. Sv. Barbora je kromě jiného považována za patronku dětí, ochraňující je před nemocemi. Jméno Barbora je řeckého původu (řecky Varvára), v překladu cizinka, stejně jako slovo barbar = cizinec…

Děkuji za recept, jedla jsem poprvé a ne naposledy.
Jolano, až bude čas, napiš i variantu připravovanou v Egyptě při narození děťátka, Tvůj deníček pravidelně navštěvuji. :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Jolano, těším se na všechny Tvoje recepty!
Pozn. jednou jsem připravila předkrm a la Tabbouleh, ale místo burgulu/bulguru jsem použila právě pšenici špaldu. Špalda má opravdu všestranné použití, aspoň u nás doma:-)

jolana
5066 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Kataka H, urcite ano, ako pisala Marianne. Neolutujete ak vyskusate, je to chutnucke a aj deti to maju radi, robi sa to vlastne najviac kvoli detom, je to taky ich sviatok a maminy zhanaju pekne ozdobne cukriky… Tento pokrm ma este jednu tradiciu a vari sa ked dietatku narastie prvy zubok. Vola sa to v tom pripade " SNUNYJE 'H" ( zubok )…a rozdava a roznasa sa po mistickach po pribuzenstve a znamych … (.. fakticky to pojedanie psenice v akejkolvek podobe ma dobry vplyv. Vseobecne tu ludia maju zdravsie zuby ako my…) Dakujem a dobru chut… Pozn. : Marianne v Egypte robia nieco podobne pri narodeni dietatka…az budem mat viac casu napisem a opisem…

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

I tento receptík, ostatně jako všechny ostatní z Jordánska, mi připadá zajímavý. Určitě ho vyzkouším, pšenice špalda by mohla být vhodná, myslím, aspoň pšeničné pukance Gelije byly ze špaldy opravdu vynikající. :-)

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Jolano, moc zajímavé. Mám doma pšenici špaldu. Myslíš, že ji můžu použít taky? Dík.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Ledový salát s kuřecími prsíčky Ledový salát s kuřecími...
Kuřecí tortilla s rajčaty a ledovým salátem Kuřecí tortilla s rajčaty a...
Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz