Recept Svata Barbora

jolana Jordánská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Psenicu umyjeme, namocime aspon 3-4 hodiny zalejeme a potom uvarime dobre do makka tak, aby sa voda vsetka odparila. Do trosku prechladnutej pridame cukor, skoricu a anyz ( ak mame mletu likoricu ). Kladieme do misticiek a vrch zdobime kokosom, posypeme skoricou na ozdobu, mandle, piniove oriesky, hrozienka a drobnucke cukriky. Podavame v den sv. Barbory 4. decembra a nezabudneme ponuknut znamych a susedov. Podla blizkovychodnej tradicie Barbora bola pohanka z mestiackej bohatej rodiny. Prihlasila sa ku krestanskej viere a ked sa to dopocul jej otec kruto ju mucil a trapil. Utiekla. Ako utekala za kazdym a s kazdym jej krokom rastli psenicne klasy, ktore ju ukryvali pred prenasledovatelmi. Schovala sa v jednej jaskyni, ale pastier ktory si ju vsimol ju udal. Chytili ju a mucili nakoniec ju zabil vlastny otec, ktoreho po jeho krutom cine zabil blesk. Na sviatok sv. Barbory doteraz kazda rodina 4. decembra pripravuje Svatu Barboru a vari sa z psenice- ktora jej pomahala. Kazda gazdimka si dava naramne zalezat aby prave ta jej bola co najviac top. Je to pekny sviatok a chutny mucnik. Dobru chut .

Recept je z kategorií: Rychlé moučníky

Nahlásit recept

  • 13.11.06 vloženo
  • 7104x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 2 salky psenice
  • 3 KL mletej skorice
  • 1-2 KL mleteho anyzu
  • 1-2 mletej likorice ( nemusi byt )
  • cukor podla chuti
  • kokos struhany
  • mandle lupane , piniove oriesky ( nemusia byt ), hrozienka
  • tie drobnunke farebne ozdobne cukriky na pecivo

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Svata Barbora

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Svata Barbora

jolana
5068 příspěvků 4.12.12 08:28

..a dnes je sviatok zas, sice ju dnes nepripravujem ale aspon pripomeniem ako to na tom svete chodi, ze aj inde ziju ludia, narody a maju svoje sviatky a tradicie a cuuuduj sa svete ine ako sa o nich pise v oficialnych spravach.. :mavam:

babi
6360 příspěvků 5.12.11 19:26
:-)
jolana
5068 příspěvků 5.12.11 19:02

Babi,nezabudla a nesfotila. Dosli lidi a rozchytala za este za horuca, ledva som stihla nakladat a ozdobit..druhykrat snad :)..ste s dcerkou oslavili:) krasne stare meno..:)
Pekny vecer :)

babi
6360 příspěvků 5.12.11 18:20

jolanko, doufam, zes nezapomnela vyfotit…mam dcerku Barboru a tresnova vetvicka je po dlouha leta tradicne nekde uriznuta a ve vaze ceka na kvet http://www.ceske-tradice.cz/…ich-barborek
Zdravim…

jolana
5068 příspěvků 4.12.11 13:37

,,ak stihnem pred rozdanim a zjedenim nafotit, tak nafotim..ale aspon pripomeniem ze je dnes sv. Barbora..vsetkym Barboram, Barborkam vsetko naj..je to krasne meno.. :lol: ..nezabudnite na haluzky :lol:

gabi
551 příspěvků 3.12.09 22:00
Re: Svata Barbora, jolana

dakujem za vytiahnutie skveleho receptu…ked boli deti male, robila som im podobnu dobrotu…malo to ale viac zloziek…mozno dajaki vegetariani zinovovali svatu Barboru :)…volali sme to sladka psenica…bolo to dobre aj ako plnka do kolacika

anickav
2904 příspěvků 3.12.09 20:40
Re: Svata Barbora

Tak je to krásne napísané, že si idem kúpiť pšenicu. Ešte dotaz - konzumuje sa to úplne studené - odstáte? ( Či si to mám podľa tradície variť už dnes, alebo až zajtra?)
Zdravím!

Frantiska
927 příspěvků 3.12.09 17:21
Re: Svata Barbora

dekuji za vytazeni receptu :)

jolana
5068 příspěvků 3.12.09 15:19
Re: Svata Barbora

vytahujem, samochvalne, Barboru milujem o)) ;))
hmm…Marianne, ja som na to nezabudla, len ako to dat dokopy je problem. Ono je to dlhsie rozpravanie ako a preco a co vsetko sa pri tom robi ako samotny recept. Ked vezmeme do uvahy, ze je to tradicia stara a dosledne sa dodrziava kazdy krok…stara a davna, ani snad nikto nevie ako pradavna..

mchob
75 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

To je tak hezky napsané, že to určitě vyzkouším. Díky.

jolana
5068 příspěvků 29.1.07 23:50
Re: Svata Barbora- aaaach Marianne...

…tu egyptsku napisem, uplne som zabudla…a mas pravdu robi sa to v aj v Grecku. A urcite nevadi,ze si nemala vsetko,ona je chutnunka aj tak, okrem toho ze je zdrava… dakujem ti a dobru chut…:)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Připravila jsem na snídani - z pšenice špaldy, jen s ořechy, cukrem a skořicí (ostatní koření zatím nemám), opravdu výborné, syté, voňavé…

Od maminky jsem se dozvěděla, že v Řecku se připravuje něco podobného: už večer 2.12. se namočí pšenice, 3.12. se uvaří, výsledná konzistence je ale spíš kašovitá, z koření se používá jen skořice a kromě oříšků a hrozinek se přidávají ještě mandle a sezam, 4.12. se podává v malinkých mističkách a zvykem je podarovat minimálně tři další domácnosti. Sv. Barbora je kromě jiného považována za patronku dětí, ochraňující je před nemocemi. Jméno Barbora je řeckého původu (řecky Varvára), v překladu cizinka, stejně jako slovo barbar = cizinec…

Děkuji za recept, jedla jsem poprvé a ne naposledy.
Jolano, až bude čas, napiš i variantu připravovanou v Egyptě při narození děťátka, Tvůj deníček pravidelně navštěvuji. :-)

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Jolano, těším se na všechny Tvoje recepty!
Pozn. jednou jsem připravila předkrm a la Tabbouleh, ale místo burgulu/bulguru jsem použila právě pšenici špaldu. Špalda má opravdu všestranné použití, aspoň u nás doma:-)

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Kataka H, urcite ano, ako pisala Marianne. Neolutujete ak vyskusate, je to chutnucke a aj deti to maju radi, robi sa to vlastne najviac kvoli detom, je to taky ich sviatok a maminy zhanaju pekne ozdobne cukriky… Tento pokrm ma este jednu tradiciu a vari sa ked dietatku narastie prvy zubok. Vola sa to v tom pripade " SNUNYJE 'H" ( zubok )…a rozdava a roznasa sa po mistickach po pribuzenstve a znamych … (.. fakticky to pojedanie psenice v akejkolvek podobe ma dobry vplyv. Vseobecne tu ludia maju zdravsie zuby ako my…) Dakujem a dobru chut… Pozn. : Marianne v Egypte robia nieco podobne pri narodeni dietatka…az budem mat viac casu napisem a opisem…

Labužník marianne02
297 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

I tento receptík, ostatně jako všechny ostatní z Jordánska, mi připadá zajímavý. Určitě ho vyzkouším, pšenice špalda by mohla být vhodná, myslím, aspoň pšeničné pukance Gelije byly ze špaldy opravdu vynikající. :-)

Labužník Katka_H02
302 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Svata Barbora

Jolano, moc zajímavé. Mám doma pšenici špaldu. Myslíš, že ji můžu použít taky? Dík.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Reveňový koláč Reveňový koláč
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz