Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ačraj Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Tento recept jsem získala před x lety, stojí za vyzkoušení. V původním receptu je 400 g cukru, 250-300 g postačí.
Vejce, cukr, máslo utřeme, potom ostatní ingredience. Postupně vše smícháme dohromady a dá se péci na plech. Na upečený základ patří čokoládová poleva. Je to moc dobré. Pečeme při 180°C
Recept je z kategorií: Moučníky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Švábovník
Recept je publikovaný před rokem…
Po roce je dán sem…, spolu s fotkami a zkušeností.
Buď je Ačraj autorka a nebo ho má vyzkoušený. Obojí je naprosto v pořádku…
Miloši…já tvé recepty viděla na různých jiných webech také… kam je dáváš pod jiným nickem…
O co přesně ti jde v tomto případě u Ačraj…???
Že tě to baví…
Příspěvek upraven 02.12.11 v 00:19
Zajímavé, ten recept je úplně totžný a je publikovaný je jeden den před tímto. Tenhle se liší jen tím, že z dekagramů, udělal gramy…
Je to samozřejmě jen shoda náhod
http://www.prozeny.cz/…48-svabovnik
Možná by autorka recepisu z Přelouče tu otázku kávy zodpověděla dostatečně fundovaně.
Jano, potěšilo mě, že chválíte, já s vlněním nemám zkušenost, zkoušela jsem houskový knedlík, těsto do formy, nebo hrnečků musí takřka téct, ale knedlík vařený v páře stejně vede.Švábovník také chutná, příště dám jen 1 lžíci kakaa, je to dost tmavé, s tou tekutou kávou jste to trochu naředila, ale mě to šlo na plech „uhňácat“ docela dobře, vyzkouším i s tím medem.Zdravím
Dobrota
Ačraj, jj, předběhla pouze s přidáním fotek, moučník je dávno zkonzumovaný
Pekla jsem 27.11., vlastně vlnila
bez funkce pečení. Místo polevy jsem vrch posypala strouhanou čokoládou,
vynikající. Upravila jsem množství a poměry, nedala cukr, použila med.
Chválím a děkuji za jednoduchou, rychlou, chutnou dobrotu.
Úpravy zde: http://trojka.mujblog.centrum.cz/…a-70185.aspx
Jano, tak jsem Vás předběhla…
Dnes jsem pro Vás upekla Švábovník, jednou s bleskem, po druhé bez blesku.Dala jsem 300g cukru a rovné lžíce zrnkové kávy, polevu čokoládovou, ale příště udělám polevu tuto:Nad parou rozpustím čokoládu na vaření a vmíchám zakysanou smetanu, mám ji vyzkoušenou, je rychlá a dobrá, hodí se i na Americkou buchtu s jablky a podobné moučníky.

Ačraj, hezký voňavý recept, vyzkouším, ukážu
Dík, to mi vyhovuje
…také mám radosti
a musím frčet, v noci mi to letí… Partner
(hihi, OBCHODNÍ!) mě pozval na „dočesnou“
po sběru oliv 

Takže tady odpovím posléze
Edit:

No, asi bylo lepčččí napsat „kolega“
Příspěvek upraven 25.11.11 v 14:29
Nechte to „BEJT“…nejsem vaše kolegyně !!!
Bohu dík, mám i jiné povinosti a
radosti,než sedět u Labužníka. 
Ačraj, vy jste dáreček
…první adventní neděle teprve bude…,
vánoce až za měsíc a Vy se tu odkopáváte jako pachole v jesličkách
(klidně budu jedním z těch dvou, co ho hřáli dechem 
Myslíte, že když něco nehodlám realizovat, tak se k tomu nesmím vyjádřit? Kohosi mi připomínáte

Vždy jsem rád četl kuchařky a i na Labu čtu všechny recepty. Dokonce i ty, podle kterých asi nikdy vařit nebudu. Např. chleba nepeču, ale když čtu, že někdo míchá „mouku s popelem“ tak se zeptám proč? Nevidím tedy důvod, proč bych nemohl svobodně „hrabat se“ třeba právě i ve Vašem receptu
Ptáte se „lepím po kouscíc“co to je???
. Protože ale každou editaci vidím jen jako
krajní možnost, tak tady jsem to nechal bejt, v domnění, že kolegové
pochopí…
Ano, nedoklepl jsem se
No, spletl jsem se!
Jedna kolegyně nepochopila
Ještě k editaci:
Příklad:
Je neetické (a někde je to tu i napsáno, že se to nesmí) upravovat komentáře poté, co se ukázal následující komentář!!! Někdy se ale podaří, že než člověk stihne editovat, tak v mezičase už někdo napíše další komentář. Stačí před nový text napsat: edit
Edit: „lepím po kouscíc“co to je???Vraťte se-víte kam???
Co to, že Vám to v tomto případě trvalo 3 (slovy TŘI) hodiny??? Neračte být tak trošku samonasírací, dámo?

ale předpokládám, že Vám za
to nestojím… 
A že „různí lidé jsou na světě“ jak píšete?
No, zaplať pámbů!!! Představte si, že by byli všichni jako…, jako…, (abych se nikoho nedotklo) jako casino?
Nedělám si iluze, že to vezmete jako řečnickou otázku, klidně si poslužte
„KDP“ gmp,

je-li toto pootevřená ona pověstná skříňka, tak z ní rychle vytáhnu to nejlepší, co v ní bylo, než další „veteráni“ víčko zaklapnou
Vedle výborné (to nemyslím ironicky) „masovky“ tam bylo něco jako dezert, co jsem měl tůůůze rád: jj, byl to ten nákyp či co, s proslazeným ovocem (nejvíc tam bylo mrkve) a asi i s tvarohem. Mňam…
Recept by nebyl???
Nevím sice pod jakým názvem by jej Labužníci akceptovali, protože ten původní si zde nedovolím ani vytečkovat
2904 příspěvků 25.11.11 11:17
V niektorých oblastiach Slovenska sa zemiaky (brambory česky) naozaj volajú „švábka“…
Pokud mou osobu paměť neklame. Instantní káva byla obsahem KáDéček (pro nevojáky KDP Konzervovaná Dávka Potravy) již za armádního generála, ministra národní obrany Bohumila Lomského.
Casino, při polemice nad instantní kávou jsem na vás kupodivu ani nepomyslela a pídila se zcela nezávisle, aniž bych toužila vás jakkoli na nesmyslu nachytati..
Prostě a jednoduše mě to zaujalo jako problém a tak jsem chtěla mít jasno. Že jste se o instantním zmínil první vy, bylo v tu chvíli zcela nepodstatné, navíc i zapomenuto..
Zůstal jen otazník, zdali by vůbec bylo možno..
Cukr je mi fuk, mě fakt zaujalo jen to kafe..
Vaše hlava je přede mnou v bezpečí, dávám vám milost..

casino, když tento moučník nevyzkoušíte, proč se v něm hrabete, rozšířila jsem vydání na požádání a představte si, že jsem ho pekla, hned, jakmile se ke mě recept dostal, nyní jsem ho znovu objevila v mých zásobách receptů a chtěla se podělit o něj hlavně s vámi, mě to nejdříve přišlo, že nejsem na Labužniku, ale úplně někde jinde, že se to musí tak polopatě popisovat.Práškový, pudrový, moučka, vyberte si, prášková hořčice také dobrá.No, jste asi nepolepšitelný, ale různí lidé jsou na světě, nepsala jsem vám to už náhodou?

„lepím po kouscíc“co to je???Vraťte se-víte kam???
Příspěvek upraven 24.11.11 v 23:16
Ačraj, níže píšete:
na rozdíl od květáku
s kakaem 


„Doufám a pevně věřím, že casino bude mezi prvními, který tento moučník upeče…“
Víru Vám neberu, ale doufáte marně
Neupeču! Nemám příliš rád zemáky s kávou
Ale pořád se ne a ne zbavit dojmu, že ani Vy jste to dosud nepekla
Napřed jste pouze všechno smíchala…, teď už vejce, cukr, máslo třete. Ano je to OK, ale co že se rozpomněla až teď? Přece, když mám něco v ruce, tak neodflinknu napsání receptu takovým způsobem jak Vy v tomto případě. Jistě, recept a postup může dozrát a doznat změn, kosmetických i zásadních, a zohlednit případně i připomínky a vylepšení z komentářu, ale Vy to tady zatím lepíte po kouscíc jak vlašťovka hnízdo v maštali.
omlátila jste mi o hlavu tu inst. kávu
Ano, myslím, že máte pravdu
No, pokud recept budeme brát jako PRA (1950?) tak se vyžvejkněte stejně vtipně i k tomu PRÁŠKOVÉMU cukru, prosím
jolana, díky, teď to funguje-vykrůcaj, vykrůcaj…

5068 příspěvků 24.11.11 18:17
Acraj, to je piesen od nas, taka moja .. teda dve.. jedna ..
http://www.youtube.com/watch?…
A druha
http://www.youtube.com/watch?…
a na totu se bars lubim vykrucac..
http://www.youtube.com/watch?…
Příspěvek upraven 24.11.11 v 18:27
jolana, proč tam pořád máš to nedostupné video???www.youtube.com-nechápu, nebo je pro někoho dostupné?
5068 příspěvků 24.11.11 17:20
Svabovnik je asi..urcite..od a podla nasich susedov nemcov..;)
2452 příspěvků 24.11.11 15:25
Pokud jde o kávu vyloženě v tomto receptu, tipla bych si, že se jedná o dvě lžíce hodně silné uvařené kávy (překapané nebo turka), v tomhle množství to nemůže moc naředit. Ale i s kávou pomletou hodně na jemno jsem se v některých receptech už setkala.
Jj..díky za názory..taky bych si tipla, že to masovější rozšíření bylo až s Tuzexem..
zajímavé téma:-)

Před ním bych to viděla spíše na nějakou..raritu.. dovezenou či doručenou zpoza opony..nebo omezeně poválečně z UNRRA..
Měla jsem na mysli tak masové rozšíření, že by se až po lžících dávala do buchty.. A to bych řekla, že se z vzácné tuzexové moc asi nedělalo..
Dobré
To je otázka. Já pamatuji, jak se po ní masově toužilo, protože byla k mání jen v obchodech Tuz-emského Ex-portu a tenkrát se toužilo po všem co bylo z Tuzexu. Ale tuzex fugoval až od 60tých let.
Máma vyprávěla, že první viděla někdy ve 46tém roce, táta jí přivezl cestou z Anglie, za cosi ji s kýmsi (asi s Američany) vyměnil. Nescafé byl Pojem.
Pardon, reaguji taky na Glamu, než jsem dopsala, tak už je tu další příspěvek
Příspěvek upraven 24.11.11 v 14:54
2452 příspěvků 24.11.11 14:44
glama: Tipla bych si, že poprvé v masovějším měřítku za to mohla UNRRA? Situaci před 2. světovou z rodinného vyprávění neznám, pak už jo.
Tak…a teď ještě..kdo ví, kdy se instantní káva dostala na náš trh..
Kdy se tu masově rozšířila..protože v padesátých letech dovoz od kapitalistů moc nefungoval.. natož instantní kávy…
Instantní káva byla poprvé představena na panamerické výstavě v Buffalu japonsko-americkým chemikem Satori Kato. Kolem roku 1910 dostal patent na výrobu instantní kávy George Constant Washington, jehož káva se uplatnila především u vojáků na frontě. Oblíbenou a chutnější kávu vyráběla od roku 1938 firma Nescafé. Na trh začala pronikat až v 50. letech 20. století díky výrobě procesem sušení mrazem, při němž si zachovává své typické aroma. Šálek instantní kávy je rychle a snadno připraven, bez složitého vaření, protože to již proběhlo v závodě.
http://cs.wikipedia.org/…AD_k%C3%A1va
di:Děkuji za objasnění „Švábovníku“, paní již nežije, tak už nám to nepoví.
casino, správně, mletá, zrnková, bude se v tom hezky vyjímat, jinak vše jasné?Doufám a pevně věřím, že casino bude mezi prvními, který tento moučník upeče a přiloží foto-vyzkouší, ověří, brambory rozhodně nastrouhat!

2452 příspěvků 24.11.11 13:06
Malá technická: švábky se údajně krajově říkalo bramborám, z toho nejspíš název pochází. Viz např. Slovník slovenských nářečí: http://slovnik.dovrecka.sk/…A1v%C3%A1bka
P.S. po editaci - srov. s brambory - plodina z Braniborska, jinak viz též zde: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…
Příspěvek upraven 24.11.11 v 13:19
Netuším…že by dle původu..?

A nebo ho vymyslel nějaký deratizér…?
Příspěvek upraven 24.11.11 v 13:02
Hmmmm, glama,

a proč myslíte, že se to jmenuje ŠVÁBOVNÍK
Příspěvek upraven 24.11.11 v 12:56
Glamo, našla jsem články, které zmiňují, že instantní kávu už používali vojáci za 1. světové. Nevím, zda je to 100% pravda, ale nepodceňujme ty naše předky. Onehdá mě překvapila Jolana tvrzením, že sušené mléko bylo známo mezi Araby taky už před 100 lety nebo kdy…
Příspěvek upraven 24.11.11 v 12:48
Pokud je recept PRA, tak tenkrát instantní káva asi moc nebyla..


Tudíž zbývá mletá.. (jiný, než casino,by snad zrnkovou nepoužil..)
Tedy nejspíše dvě lžíce mleté… a nebo hooodně silná tekutá…
Nevím…Tekuté by byly dvě lžíce asi málo..
Hlasuji pro dvě lžíce mleté kávy..
midla,
…také to vidím na tu zrnkovou, mletou
Tady by stačila robusta…
hihi, bych řek´, že podle známého rčení mě Ačraj trkne (pokud snad ne přímo kopne)
Wydra, midla…díky vám mám dneska rozesmátý den…

Zajímavé je, že na Slovensku pod tím názvem dělají slaný koláč s brynzou. http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Bez kafe
Urcite bych pouzila cele brambory , rozhodne by to bylo zajimavejsi ..............
Příspěvek upraven 24.11.11 v 11:26
Ačraj, prosím, nebylo by lepší napsat postup do postupu než do komentářů?
A káva?

Zrnková, mletá, instantní…, nebo snad turecká, či presovaná
esmeraldo, nastrouhat!!!
Vejce, cukr, máslo trochu utřít!Potom to
ostatní přidáváme.......
Příspěvek upraven 24.11.11 v 10:48
4813 příspěvků 24.11.11 10:43
Ani jsem netušila jaké poklady skrývá česká kuchyně.
Jenom takovou malou otázku: Ty brambory celé nebo na kostičky?