Recept Švábovník Pra

(Hodnoceno 1x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Švábovník

Úvod

Tento recept jsem získala před x lety, stojí za vyzkoušení. V původním receptu je 400 g cukru, 250-300 g postačí.

Postup

Vejce, cukr, máslo utřeme, potom ostatní ingredience.

Postupně vše smícháme dohromady a dá se péci na plech. Na upečený základ patří čokoládová poleva. Je to moc dobré.

Pečeme při 180°C

Recept je z kategorií: Moučníky


Reklama

Nahlásit recept

  • 23.11.11 vloženo
  • 4883x zobrazeno

Ingredience

  • 350 g brambor - vařené, strouhané
  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 g oříšků (ořechů) na hrubo
  • 400 g cukru - práškový nebo jemně mletý
  • 1/8 másla může být II. jakost
  • 2 lžíce kakaa - holandské
  • 2 lžíce kávy - zrnková, mletá
  • 2-3 špetky skořice
  • 1/2 lžíčky sody - bikarbona
  • 2 vejce - nejlepší domácí

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 30.11.11 04:30

Dobrota

Diskuse k receptu Švábovník

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 02.12.11 00:17

Recept je publikovaný před rokem… :wink:

Po roce je dán sem…, spolu s fotkami a zkušeností.
Buď je Ačraj autorka a nebo ho má vyzkoušený. Obojí je naprosto v pořádku…

Miloši…já tvé recepty viděla na různých jiných webech také… kam je dáváš pod jiným nickem…
O co přesně ti jde v tomto případě u Ačraj…???

Že tě to baví… :roll:

Příspěvek upraven 02.12.11 v 00:19

 
anka22
95 příspěvků 01.12.11 21:36

Zajímavé, ten recept je úplně totžný a je publikovaný je jeden den před tímto. Tenhle se liší jen tím, že z dekagramů, udělal gramy… :think:

 
gmp
1603 příspěvků 01.12.11 21:29

Je to samozřejmě jen shoda náhod
http://www.prozeny.cz/…48-svabovnik
Možná by autorka recepisu z Přelouče tu otázku kávy zodpověděla dostatečně fundovaně.

 
Ačraj
697 příspěvků 30.11.11 11:05

Jano, potěšilo mě, že chválíte, já s vlněním nemám zkušenost, zkoušela jsem houskový knedlík, těsto do formy, nebo hrnečků musí takřka téct, ale knedlík vařený v páře stejně vede.Švábovník také chutná, příště dám jen 1 lžíci kakaa, je to dost tmavé, s tou tekutou kávou jste to trochu naředila, ale mě to šlo na plech „uhňácat“ docela dobře, vyzkouším i s tím medem.Zdravím :-)

 
2905
753 příspěvků 30.11.11 04:30

Dobrota

 
2905
753 příspěvků 30.11.11 04:29

Ačraj, jj, předběhla pouze s přidáním fotek, moučník je dávno zkonzumovaný :wink: Pekla jsem 27.11., vlastně vlnila bez funkce pečení. Místo polevy jsem vrch posypala strouhanou čokoládou, vynikající. Upravila jsem množství a poměry, nedala cukr, použila med. Chválím a děkuji za jednoduchou, rychlou, chutnou dobrotu.

Úpravy zde: http://trojka.mujblog.centrum.cz/…a-70185.aspx

 
Ačraj
697 příspěvků 29.11.11 11:31

Jano, tak jsem Vás předběhla… :lol:

 
Ačraj
697 příspěvků 29.11.11 11:30

Dnes jsem pro Vás upekla Švábovník, jednou s bleskem, po druhé bez blesku.Dala jsem 300g cukru a rovné lžíce zrnkové kávy, polevu čokoládovou, ale příště udělám polevu tuto:Nad parou rozpustím čokoládu na vaření a vmíchám zakysanou smetanu, mám ji vyzkoušenou, je rychlá a dobrá, hodí se i na Americkou buchtu s jablky a podobné moučníky. :-P :-P :-P

 
2905
753 příspěvků 27.11.11 06:07

Ačraj, hezký voňavý recept, vyzkouším, ukážu :wink:

 
casino
4473 příspěvků 25.11.11 14:08

Dík, to mi vyhovuje :-) …také mám radosti :-) a musím frčet, v noci mi to letí… Partner :oops: (hihi, OBCHODNÍ!) mě pozval na „dočesnou“ po sběru oliv :palec:
Takže tady odpovím posléze :wink:

Edit:
No, asi bylo lepčččí napsat „kolega“ :mrgreen: :mavam:

Příspěvek upraven 25.11.11 v 14:29

 
Ačraj
697 příspěvků 25.11.11 12:36

Nechte to „BEJT“…nejsem vaše kolegyně !!! :-x Bohu dík, mám i jiné povinosti a radosti,než sedět u Labužníka. :lol:

 
casino
4473 příspěvků 25.11.11 12:17

Ačraj, vy jste dáreček :-) …první adventní neděle teprve bude…, vánoce až za měsíc a Vy se tu odkopáváte jako pachole v jesličkách (klidně budu jedním z těch dvou, co ho hřáli dechem :mrgreen:

Myslíte, že když něco nehodlám realizovat, tak se k tomu nesmím vyjádřit? Kohosi mi připomínáte 8-)
Vždy jsem rád četl kuchařky a i na Labu čtu všechny recepty. Dokonce i ty, podle kterých asi nikdy vařit nebudu. Např. chleba nepeču, ale když čtu, že někdo míchá „mouku s popelem“ tak se zeptám proč? Nevidím tedy důvod, proč bych nemohl svobodně „hrabat se“ třeba právě i ve Vašem receptu 8-o

Ptáte se „lepím po kouscíc“co to je???
Ano, nedoklepl jsem se :oops: . Protože ale každou editaci vidím jen jako krajní možnost, tak tady jsem to nechal bejt, v domnění, že kolegové pochopí…
No, spletl jsem se!
Jedna kolegyně nepochopila :-P

Ještě k editaci:
Je neetické (a někde je to tu i napsáno, že se to nesmí) upravovat komentáře poté, co se ukázal následující komentář!!! Někdy se ale podaří, že než člověk stihne editovat, tak v mezičase už někdo napíše další komentář. Stačí před nový text napsat: edit
:-) Příklad:
Edit: „lepím po kouscíc“co to je???Vraťte se-víte kam???

Co to, že Vám to v tomto případě trvalo 3 (slovy TŘI) hodiny??? Neračte být tak trošku samonasírací, dámo? :wink:
A že „různí lidé jsou na světě“ jak píšete?
No, zaplať pámbů!!! Představte si, že by byli všichni jako…, jako…, (abych se nikoho nedotklo) jako casino? :mrgreen: :twisted:
Nedělám si iluze, že to vezmete jako řečnickou otázku, klidně si poslužte :palec: ale předpokládám, že Vám za to nestojím… :oops:

„KDP“ gmp,
je-li toto pootevřená ona pověstná skříňka, tak z ní rychle vytáhnu to nejlepší, co v ní bylo, než další „veteráni“ víčko zaklapnou :-)
Vedle výborné (to nemyslím ironicky) „masovky“ tam bylo něco jako dezert, co jsem měl tůůůze rád: jj, byl to ten nákyp či co, s proslazeným ovocem (nejvíc tam bylo mrkve) a asi i s tvarohem. Mňam…
Recept by nebyl???
Nevím sice pod jakým názvem by jej Labužníci akceptovali, protože ten původní si zde nedovolím ani vytečkovat :oops:

 
anickav
2904 příspěvků 25.11.11 11:17

V niektorých oblastiach Slovenska sa zemiaky (brambory česky) naozaj volajú „švábka“…

 
gmp
1603 příspěvků 25.11.11 07:20

Pokud mou osobu paměť neklame. Instantní káva byla obsahem KáDéček (pro nevojáky KDP Konzervovaná Dávka Potravy) již za armádního generála, ministra národní obrany Bohumila Lomského.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 20:39

Casino, při polemice nad instantní kávou jsem na vás kupodivu ani nepomyslela a pídila se zcela nezávisle, aniž bych toužila vás jakkoli na nesmyslu nachytati..
Prostě a jednoduše mě to zaujalo jako problém a tak jsem chtěla mít jasno. Že jste se o instantním zmínil první vy, bylo v tu chvíli zcela nepodstatné, navíc i zapomenuto..
Zůstal jen otazník, zdali by vůbec bylo možno..
Cukr je mi fuk, mě fakt zaujalo jen to kafe..

Vaše hlava je přede mnou v bezpečí, dávám vám milost.. :wink:
:mrgreen:

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 20:16

casino, když tento moučník nevyzkoušíte, proč se v něm hrabete, rozšířila jsem vydání na požádání a představte si, že jsem ho pekla, hned, jakmile se ke mě recept dostal, nyní jsem ho znovu objevila v mých zásobách receptů a chtěla se podělit o něj hlavně s vámi, mě to nejdříve přišlo, že nejsem na Labužniku, ale úplně někde jinde, že se to musí tak polopatě popisovat.Práškový, pudrový, moučka, vyberte si, prášková hořčice také dobrá.No, jste asi nepolepšitelný, ale různí lidé jsou na světě, nepsala jsem vám to už náhodou? :pocitac: :cert:
„lepím po kouscíc“co to je???Vraťte se-víte kam???

Příspěvek upraven 24.11.11 v 23:16

 
casino
4473 příspěvků 24.11.11 19:43

Ačraj, níže píšete:
„Doufám a pevně věřím, že casino bude mezi prvními, který tento moučník upeče…“
Víru Vám neberu, ale doufáte marně :-)
Neupeču! Nemám příliš rád zemáky s kávou :wink: na rozdíl od květáku s kakaem :mrgreen:
Ale pořád se ne a ne zbavit dojmu, že ani Vy jste to dosud nepekla :wink:
Napřed jste pouze všechno smíchala…, teď už vejce, cukr, máslo třete. Ano je to OK, ale co že se rozpomněla až teď? Přece, když mám něco v ruce, tak neodflinknu napsání receptu takovým způsobem jak Vy v tomto případě. Jistě, recept a postup může dozrát a doznat změn, kosmetických i zásadních, a zohlednit případně i připomínky a vylepšení z komentářu, ale Vy to tady zatím lepíte po kouscíc jak vlašťovka hnízdo v maštali. :roll:

:-) glama,
omlátila jste mi o hlavu tu inst. kávu :oops:
Ano, myslím, že máte pravdu :palec: :-) a nehodlám s Vámi polemizovat (viz komentář od Frantiska)
No, pokud recept budeme brát jako PRA (1950?) tak se vyžvejkněte stejně vtipně i k tomu PRÁŠKOVÉMU cukru, prosím :think:

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 19:15

jolana, díky, teď to funguje-vykrůcaj, vykrůcaj… :lol: :lol:

 
jolana
5065 příspěvků 24.11.11 18:17

Acraj, to je piesen od nas, taka moja .. teda dve.. jedna ..
http://www.youtube.com/watch?…
A druha
 http://www.youtube.com/watch?…

a na totu se bars lubim vykrucac..

http://www.youtube.com/watch?…

:)

Příspěvek upraven 24.11.11 v 18:27

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 17:50

jolana, proč tam pořád máš to nedostupné video???www.y­outube.com-nechápu, nebo je pro někoho dostupné? 8-o

 
jolana
5065 příspěvků 24.11.11 17:20

Svabovnik je asi..urcite..od a podla nasich susedov nemcov..;)

 
di
2451 příspěvků 24.11.11 15:25

Pokud jde o kávu vyloženě v tomto receptu, tipla bych si, že se jedná o dvě lžíce hodně silné uvařené kávy (překapané nebo turka), v tomhle množství to nemůže moc naředit. Ale i s kávou pomletou hodně na jemno jsem se v některých receptech už setkala.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 15:14

Jj..díky za názory..taky bych si tipla, že to masovější rozšíření bylo až s Tuzexem..
Před ním bych to viděla spíše na nějakou..raritu.. dovezenou či doručenou zpoza opony..nebo omezeně poválečně z UNRRA..
Měla jsem na mysli tak masové rozšíření, že by se až po lžících dávala do buchty.. A to bych řekla, že se z vzácné tuzexové moc asi nedělalo..
Dobré :-) zajímavé téma:-)
:mrgreen:

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 14:53

To je otázka. Já pamatuji, jak se po ní masově toužilo, protože byla k mání jen v obchodech Tuz-emského Ex-portu a tenkrát se toužilo po všem co bylo z Tuzexu. Ale tuzex fugoval až od 60tých let.
Máma vyprávěla, že první viděla někdy ve 46tém roce, táta jí přivezl cestou z Anglie, za cosi ji s kýmsi (asi s Američany) vyměnil. Nescafé byl Pojem.
Pardon, reaguji taky na Glamu, než jsem dopsala, tak už je tu další příspěvek

Příspěvek upraven 24.11.11 v 14:54

 
di
2451 příspěvků 24.11.11 14:44

glama: Tipla bych si, že poprvé v masovějším měřítku za to mohla UNRRA? Situaci před 2. světovou z rodinného vyprávění neznám, pak už jo.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 14:18

Tak…a teď ještě..kdo ví, kdy se instantní káva dostala na náš trh..
Kdy se tu masově rozšířila..protože v padesátých letech dovoz od kapitalistů moc nefungoval.. natož instantní kávy…

 
Frantiska
927 příspěvků 24.11.11 13:58

Instantní káva byla poprvé představena na panamerické výstavě v Buffalu japonsko-americkým chemikem Satori Kato. Kolem roku 1910 dostal patent na výrobu instantní kávy George Constant Washington, jehož káva se uplatnila především u vojáků na frontě. Oblíbenou a chutnější kávu vyráběla od roku 1938 firma Nescafé. Na trh začala pronikat až v 50. letech 20. století díky výrobě procesem sušení mrazem, při němž si zachovává své typické aroma. Šálek instantní kávy je rychle a snadno připraven, bez složitého vaření, protože to již proběhlo v závodě.

http://cs.wikipedia.org/…AD_k%C3%A1va

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 13:52

di:Děkuji za objasnění „Švábovníku“, paní již nežije, tak už nám to nepoví. :cry:

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 13:50

casino, správně, mletá, zrnková, bude se v tom hezky vyjímat, jinak vše jasné?Doufám a pevně věřím, že casino bude mezi prvními, který tento moučník upeče a přiloží foto-vyzkouší, ověří, brambory rozhodně nastrouhat! :potlesk: :palec:

 
di
2451 příspěvků 24.11.11 13:06

Malá technická: švábky se údajně krajově říkalo bramborám, z toho nejspíš název pochází. Viz např. Slovník slovenských nářečí: http://slovnik.dovrecka.sk/…A1v%C3%A1bka
P.S. po editaci - srov. s brambory - plodina z Braniborska, jinak viz též zde: http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?…

Příspěvek upraven 24.11.11 v 13:19

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 12:59

Netuším…že by dle původu..?
A nebo ho vymyslel nějaký deratizér…?
:mrgreen:

Příspěvek upraven 24.11.11 v 13:02

 
casino
4473 příspěvků 24.11.11 12:55

Hmmmm, glama,
a proč myslíte, že se to jmenuje ŠVÁBOVNÍK :-) :mrgreen: :-P

Příspěvek upraven 24.11.11 v 12:56

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 12:47

Glamo, našla jsem články, které zmiňují, že instantní kávu už používali vojáci za 1. světové. Nevím, zda je to 100% pravda, ale nepodceňujme ty naše předky. Onehdá mě překvapila Jolana tvrzením, že sušené mléko bylo známo mezi Araby taky už před 100 lety nebo kdy…

Příspěvek upraven 24.11.11 v 12:48

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 12:27

Pokud je recept PRA, tak tenkrát instantní káva asi moc nebyla.. :think:
Tudíž zbývá mletá.. (jiný, než casino,by snad zrnkovou nepoužil..)
Tedy nejspíše dvě lžíce mleté… a nebo hooodně silná tekutá…
Nevím…Tekuté by byly dvě lžíce asi málo.. :?:
Hlasuji pro dvě lžíce mleté kávy..
:mrgreen:

 
casino
4473 příspěvků 24.11.11 12:18

midla,
hihi, bych řek´, že podle známého rčení mě Ačraj trkne (pokud snad ne přímo kopne) :mrgreen: …také to vidím na tu zrnkovou, mletou :-) Tady by stačila robusta…

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 12:17

Wydra, midla…díky vám mám dneska rozesmátý den… :lol:
:mrgreen:

 
midla
266 příspěvků 24.11.11 12:00

Zajímavé je, že na Slovensku pod tím názvem dělají slaný koláč s brynzou. http://varecha.pravda.sk/…-recept.html
Bez kafe

  • Casino, když ti Ačraj nenapoví, tak vyzkoušej zrnkovou a pozvi svého zubaře na ochutnávku. :lol:
 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 24.11.11 11:25

Urcite bych pouzila cele brambory , rozhodne by to bylo zajimavejsi .............. :-P

Příspěvek upraven 24.11.11 v 11:26

 
Alis
2617 příspěvků 24.11.11 11:20

Ačraj, prosím, nebylo by lepší napsat postup do postupu než do komentářů?

 
casino
4473 příspěvků 24.11.11 10:51

A káva?
Zrnková, mletá, instantní…, nebo snad turecká, či presovaná :?: :-)

 
Ačraj
697 příspěvků 24.11.11 10:45

esmeraldo, nastrouhat!!! :-D Vejce, cukr, máslo trochu utřít!Potom to ostatní přidáváme.......

Příspěvek upraven 24.11.11 v 10:48

 
esmeralda
4813 příspěvků 24.11.11 10:43

Ani jsem netušila jaké poklady skrývá česká kuchyně.
Jenom takovou malou otázku: Ty brambory celé nebo na kostičky?

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hermelín ve víně Hermelín ve víně
Chléb s celerem Chléb s celerem
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Květáková polévka Květáková polévka
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz