Recept Sušenky TUC

(Hodnoceno 1x) Belgická kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sušenky TUC

Úvod

Některé recepty jsou vhodné do laborky, ale řekněte chemikovi něco o půlce lžičky nebo větší špetce. Pak nabídne frťana vitriolu a dotluče vás Bunsenovým kahanem. Tyhle míry jsou nanic, proto jsem zkusil vlastní variantu s myšlenkou „někdo to sežere“ a suroviny odvážil.
Slíbil jsem je, našel ve staré knize, jsou napsány někdy v sedmdesátých letech a tady jsou. Jako koupený? Nevím, zkuste

Postup

Všechno do pekárny, kam jinam. Stála sedm stovek, tak musí vydělávat. Bacha, aby tuky byly změklé, pohon lopatek prdne natošup. Ručně to jde taky. Těsto bylo měkké, drželo tvar, v žádném případě se neroztékalo. Nechal jsem všechno vypnuté a po pěti hodinách přišel. Těsto kyne špatně, ale jen zdánlivě. Porce je přesně na 2 plechy. Vyválet na papíru asi na tloušťku 3,5mm  Vyvaluje se nádherně, vůbec se nelepí na válec. Na plech s tím, narádlovat, napíchat vidličkou jako koupený, trošku osolit. Dáno do trouby s teplotou asi 40°C, viditelně naskočily. Nechat v troubě. Teplotu zvýšit na 175° s větrákem. Po 10 minutách snížit na 125°. Naskočily na tloušťku 1 cm. Pečou se dlouho, asi hodinu do zlatavě hnědé barvy. Trochu se na sebe nalepí. Lze je rozlámat podle čáry rádlu horké i studené. Křupají a jsou úžasně dietní

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 13.08.10 vloženo
  • 24705x zobrazeno

Čas přípravy

  • 7 hodin

Ingredience

  • Původní složení (je překonáno)
  • 1/8 másla
  • 8 plných lžic polohrubé mouky
  • 1 1/2 dkg kvasnic
  • 3 PL mléka
  • 1 PL cukru
  • ½ KL soli
  • Upravená verze
  • 250 tuku, dal jsem půl másla, půl Hery
  • 370 hladké mouky
  • 6 PL vody
  • 20 g kvasnic
  • 40 g cukru
  • 12 g soli (1 rovná KL)

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

2905 02.04.12 02:39

Večerní pečení, pokus i o sladké, měly být kytičky s čokoládou.
Inspirovalo sněžení a byla jsem zmožena, proto vločky se „sněhem“ :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům
Odkaz na uvaření

2905 09.08.11 01:01

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

2905 09.08.11 00:46

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi
Odkaz na uvaření

2905 23.10.10 21:33

Jo, domácí „tucky“ stojí za trochu námahy.
Použita upravená verze, cca 30gr mouky nahrazena škrobem, úvahy o tuku jsem řešila sádlem s herou půl na půl. Droždí jen kávovou lžičku sušeného /žádné kynutí/.
S těstem se pracovalo moc dobře, vyvalováno tenčeji než je doporučeno, zbylo i na pokus do mikrovlnné trouby.
Ke zbylému těstu přidán strouhaný sýr + dvě lžíce jemně umletých vloček.
Z trouby klasické - křehké, křupavé …
Z mikrovlnky - křupavé …
Wolfe děkuji za skvělé slané mlsání

Odkaz na uvaření

labuznik 29.09.10 12:36

Diskuse k receptu Sušenky TUC

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
2905
753 příspěvků 09.08.11 00:52

Mlsáme rádi :)

2905
753 příspěvků 23.10.10 21:33

Jo, domácí „tucky“ stojí za trochu námahy.
Použita upravená verze, cca 30gr mouky nahrazena škrobem, úvahy o tuku jsem řešila sádlem s herou půl na půl. Droždí jen kávovou lžičku sušeného /žádné kynutí/.
S těstem se pracovalo moc dobře, vyvalováno tenčeji než je doporučeno, zbylo i na pokus do mikrovlnné trouby.
Ke zbylému těstu přidán strouhaný sýr + dvě lžíce jemně umletých vloček.
Z trouby klasické - křehké, křupavé …
Z mikrovlnky - křupavé …
Wolfe děkuji za skvělé slané mlsání

jolana
5066 příspěvků 06.09.10 06:34
Re: Sušenky TUC

Oprava..drozdia tych 20 gr nebolo. Len som rozmrvila trosku co som popadla medzi prsty. Vidliskou neprepichovala a vykrajovala… :)

jolana
5066 příspěvků 06.09.10 06:00
Re: Sušenky TUC

Wolfgu, som si dovolila pridat obrazok co z toho vyslo u nas.. Ak sa nepozdava- tak vymaz.
Pridala som nastruhany tofu syr a dobre su, moc dobre..:) Pri peceni vyskocili. drzdia snad ani 30 gr nebolo. Zajtra ulezane budu este lespie.
Vdaka:)

jolana
5066 příspěvků 05.09.10 04:50
Re: Sušenky TUC

Wolfgu, tuna su este jedny susenky Tuc..mozno sa recept hodi..

http://www.mimibazar.sk/recept.php?…

noskovice
1322 příspěvků 16.08.10 23:58
Re: Sušenky TUC-Wolfg,

tak já Ti to přeložím. Mám Tě ráda, děkuji, posílám pusu, Soňa Noskovice. A skandál je na světě! :D
Ahoj, Soňa

Wolfg
584 příspěvků 16.08.10 23:49
Zkratky pro Soňu

Po Tvé poznámce jsem v rejži, Soňo. Zkratky si nepamatuju, jen když jdu nakoupit, píšu si to tak, páč jsem línej. Ale jednu znám dobře. Strl2d. To je z jedné armády a lze to přeložit jako - střílí druhé dělo. A tajemství je venku

noskovice
1322 příspěvků 16.08.10 23:22
Re: Sušenky TUC-Wolfg,

MTR, D, PP, SN! :D

Wolfg
584 příspěvků 16.08.10 22:22
Re: Sušenky TUC

Díky, casino za výzkum. PHM škrtám a píšu HLM (to je pro Soňu, má zkratky ráda) Udělals dobře tu menší tloušťku, zkusím. Cenťák po upečení, by asi mít neměly.
Lístkování, správný výraz. I český sušenky mají náznak lístkování. Nevíme, co s tím výrobce dělá, sušenky se většinou lisují. Kampak by přišli, kdyby je vykrajovali, že jo? Je otázka, kolik vody tuk obsahuje. Máslo mívá 18%. Co myslíš, že s tím udělá trochu škrobu? Sice nevím, kde bych hledal, ale co takhle amonium?
Těsto jsem dělal v pekárně, která netopí při míchání. Pak jsem je nechal kynout při asi 21°C, žádné pocení nebylo. Dřevěnej váleček po babičce zvládal těsto dobře.
A na závěr. Nesouhlasím, že tohle jsou falešný TUC. Ty dnešní jsou falešný. Mění se postupy a suroviny skoro u všeho, i u piva. Mrkni, jestli ty tuzexový nemáš někde zašitý 

casino
4488 příspěvků 16.08.10 06:36
Re: Sušenky TUC

No, abych Vám ušetřil další čtení, začnu od konce :)
Souhlasím s nantaali; „Bylo to namnam“ a „Ano jsou skoro jako ty belgicke…“ s důrazem na SKORO!

Zadělal jsem dvě těsta; jedno z polohrubé, druhé z hladké mouky. Obě s máslem. Polovinu z každého těsta jsem hned vyválel na 2mm, narádloval a upekl (175°C 8min. pak 125°C 12min.) dozlatova. Naskočily na 5mm. Z hladké mouky jsou lepší…
Zbytek jsem upekl asi po čtyřech hodinách (těsto nevykynulo). Po upečení naskočilo stejně jako předešlé, sem tam s puchýřky.
Nevím co jsem udělal špatně, ale těsto se potí tukem (jak jinak, když je drženo v teple), lepí se jak mucholapka (jak jinak, když se potí tukem) a na rozdíl od TUC voní máslem (jak jinak, když je v něm máslo)
Sušenky jsou křehké, ale až moc; takřka drolivé, ale málo křupavé, a chybí jim „lístkování“. Myslím, že výrobce přidává nějaký, nám nedostupný, pekařský přípravek.
Zkusím TUC ještě jednou:
místo másla margarín,
místo kvasnic PRDOPEČ,
místo části cukru bonbonářský sirup,
navíc trochu čedaru a možná vejce,
Jak píši v úvodu: bylo to mňam mňam… Ale asi by jim slušel jiný název… např.: Falešné TUC, nebo TUC počesku :-)))))
Zdá se, že jsem to „sežral“, jak psáno v úvodu :-) A dokonce 2× :-)) Jednou jsem skočil na špek, a pak skutečně produkt sežral :-)))

nantaali
18 příspěvků 16.08.10 04:21
Re: Sušenky TUC

Ahoj Wolfi, udelala jsem tve tucky a vratila jsem se do 70 let a tim i do hluboke totality.Ano jsou skoro jako ty belgicke akorat, ze na originale maji jemnejsi sul a tyhle nestaly 2 tuzexove bony za balicek.Sanna ,rodna sestra masla uz take neexistuje , mate jen nevlastni sestru Heru.
Ja jsem tedy nepouzila ani vlastni a ani nevlastni setru masla,ale pridala jsem do testa nastrouhany parmazan a prodavala bych to za 5 bonu. Bylo to namnam.

babi
6360 příspěvků 14.08.10 03:36
Re: Sušenky TUC

Wolfg, vzdyt to je jedno, jestli se podle receptu opravdu upece neco presne jako TUC susenky. Hlavne, aby to bylo jedle a mozna to bude dokonce lepsi nez original TUC a pak jim to muzete do Belgie prodat :)
Mejte se dobre!

noskovice
1322 příspěvků 14.08.10 03:06
Re: Sušenky TUC-Wolfg,

jj, jako například romadůr. Tady ho nemají!!! :)

Wolfg
584 příspěvků 14.08.10 03:02
Re: Sušenky TUC

myslím, že je blbost je dělat, když se dostanou, ať jsou jakékoli. Prahnu po výrobě věcí, které se nedostanou nikde

noskovice
1322 příspěvků 14.08.10 03:00
Re: Sušenky TUC

JSP, MD!
SN :D

Wolfg
584 příspěvků 14.08.10 03:00
Re: Sušenky TUC

Zda jsou podobné originálu, nechám na vás. Jsou křehké…ale zasloužily by asi mouku hladkou

Alice_G
505 příspěvků 14.08.10 02:55
Re: Sušenky TUC light - wolfg

já TUCky milovala, je to podobné té původní struktuře? Jsi zřejmě další experimentátor na light recepty ;-).
Soni, PHM jsou pohonné hmoty, to ti potvrdí každý chlap, který absolvoval PVS - povinnou vojenskou službu. Nebo ZPVS.

casino
4488 příspěvků 14.08.10 02:48
Re: Sušenky TUC

No, Wolfg zdá se v psaní receptu včil poněkud zvlčil :)
„Naskočily na tloušťku 1 cm“ … kdyby to byl jediný rozdíl proti originálu, tak by mi to až tolik nevadilo. Zaděláme, vyválíme, upečeme, uvidíme :-)

noskovice
1322 příspěvků 14.08.10 02:29
Re: Sušenky TUC

PHM=polohrubá mouka? Já se z těch zkratek picnu!
Ahoj, Soňa

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Ořechový koláč Ořechový koláč
Grilovaný pstruh Grilovaný pstruh
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Grilovaná vepřová žebra Grilovaná vepřová žebra

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz