Recept Sušené maso

Tasma Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Z masa připravíme asi 3cm vysoký plát. Propícháme nožem a obalíme v rychlosoli a necháme 24 hodin v lednici. Poté ometeme sůl a posypeme kořením, které máme rádi např. tlučený barevný pepř, paprika. Stlačíme mezi dvě kuch. prkénka a pověsíme v chladné větratelné místnosti asi na 3dny. Vyndáme z prkének a necháme opět pověšené sušit a pravidelně kontrolujeme. Krájíme na velmi jemné polosuché syrové plátečky. Je možné použít i vepřovou kýtu či hezké plecko.Výborné, i když díky rychlosoli nezdravé, žužlání k televizi.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 29.01.06 vloženo
  • 37460x zobrazeno

Ingredience

  • 1-2 kg roštěnce
  • rychlosůl
  • koření

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sušené maso

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sušené maso

afera140
2 příspěvky 22.3.16 11:33

V Čechách se jmenuje Praganda odpověď pro uživatele v Německu

Příspěvek upraven 22.03.16 v 11:35

ivan14
69 příspěvků 31.1.16 20:33

Poslední příspěvek je hodně starý, ale nedá mi to: tzv. „nezdravá“ rychlosůl nikomu neublíží. 3 o/oo (promile, aby to někdo nepovažoval za překlep) dusitanu v soli nikomu neublíží. Nebezpečného množství dusitanů nedosáhnete ani tehdy, kdybyste pragandu lízali jako ovce. Dusitany vznikají redukcí dusičnanů, a dusičnanů nejvíce sníte - v zelenině… Ona totiž zelenina bez dusičnanů jaksi neroste. A doufám, že nějaká sekta kvůli tomu neprohlásí zeleninu za zdraví škodlivou.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Sušené maso , Sim

Tak jsem neodolala a maso podle Dadaly usušila. Bylo moc dobré, ale trochu jiné než je tento recept. Toto se jí polosuché a má to specifickou chuť. Ovšem to sušené, jak už jsem psala ,se moc hodí na dlouhé turistické cesty, když už si vyjíš baťůžek.

sim
293 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Ahoj Tasmo,
tuto upravu som nepoznal. Ja robievam velmi dobre susene maso - beef jerkies.
Cesky navod napr. u Dadalu - http://dadala.hyperlinx.cz/…ovr0050.html
Zda sa mi bezpecnejsi, pretoze sa susia uz tenke platky, co spolu so solou zaisti smrt bakteriam a nie je v tom rychlosol - dusicnan draselny, nezdravy, ako sam pripominas.
Neber to ako kritiku Tvojho receptu, nepochybujem, ze si susene masicko poriadne labuznicky uzivas…

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Složení je : jedlá sůl 98%, cukr, dusitan sodný, dextroza a škrobový sirup. Kupuji to v drogerii.
Je to dost nezdravé, ale jednou za čas…
Taky se u nás prodává Zkřehčovač masa, ale spíše tam kde se prodává koření. Ten by měl být zdravější, ale ještě jsem ho nezkoušela.

w0550
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Nazdar Tasmo,
Potřeboval bych vědět chemické složení té rychlosoli abych si ji mohl v Německu
sehnat. Nebo aspoň německý nazev.
Díky

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Děkuji za cenné rady, vyzkouším a poreferuji!!!

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Tak moc neváhej a zkus to. Ale spěchej, pokud nemáš možnost pověsit ten krásný kus masa do větratelné, chladné místnosti i v létě.

karda
72 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Delší dobu si zahrávám s myšlenkou na výrobu „domácího pršutu“. Nahradit rychlosůl hrubou solí, dát pořádně bylinek, nechat to sušit v místnosti provoněné senem a prostě si s tím pohrát trochu déle. Nemá někdo zkušenost???

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Fajn, taky to zkusím. Receptů, kde se suší maso v troubě atd .jsem již několik viděla i tady jeden je myslím pod názvem vánoční sušené maso. Bude to ovšem asi úlně suché, bez toho polosyrového masíčka s lehkým cinkem. Ale zase se mě určitě bude hodit, když zabloudím na opuštěném ostrově jako první pomoc před skonem hladem.

manek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

o víkendu jsem to zkusil urychlit předsušením v sušičce, maso jsem měl už nakrájené na plátky. Stačilo sušit přes noc, a pak už jenom dosušení na talíři položeném na radiátor - v neděli ráno bylo hotovo! :-)

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Já suším už rovnou ty plátečky.........pokládám je na struhadlo, aby k nim měl vzduch přístup z obou stran.....
P.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

No, 3 dny mezi prkénky a potom suším tak týden, aby to mělo konzistenci asi jako pršut (do pršutu to má ale daleko). Průběžně pak chodím a ty polosuché kraje odřezávám až z toho kusu mám úhledný čtvereček. S tou rychlosolí opatrně, měla jsem to jednou hodně slané. Možná by bylo lepší tu sůl neomést, ale přímo celé maso omýt a osušit v utěrce. A v prkénkách to taky nevěším, ale nehygienicky sevřu mezi truhlářské svěrky, a postavím na plech , aby vytekla přebytečná tekutina. Pověsím ho až bez prkének.
Zkoušela jsem obyčejnou sůl, aby to bylo jakoby zdravější, ale bohužel jsem nebyla moc úspěšná.

Alis
2617 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Sušené maso

Vypadá to naprosto jednoduše a skvěle. Naše rodina by mohla sušené maso místo dudlíku, všichni na tom ujíždíme. Jen se ptám, jak dlouho trvá to sušení? Na jak dlouho se máme obrnit trpělivostí?

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Sýrový bramborák

Nejlepší recepty

Chléb s celerem Chléb s celerem
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Štika na smetaně Štika na smetaně
Kuře na kapustě Kuře na kapustě
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz