Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Ivo Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Solenou šunku, slabě uzenou, pokud možno ještě teplou, zbavíme nejprve kolínka a všech kostí. Kost vyjmeme pozorně, abychom nerozřízli maso na povrchu (kost vytáhneme). Příliš tučné části, zvláště v okraji u ocásku, přiměřeně ořízneme, ale kůži necháme. Šunku pak vložíme do formy, kůží na dno. Dobře stlačíme, přiložíme víko, na obou stranách stejně přitáhneme a dáme do vařící se vody. Jakmile se voda začne znovu vařit, necháme var 5 minut. Po této době upravíme teplotu na 85°C. Šunky vaříme podle velikosti, počítáme na 1 kg hmotnosti 1 hodinu. Po uvaření přitáhneme víko a necháme nejméně 12 hodin chladnout. Druhý den formu nahřejeme v teplé vodě a šunku vyjmeme.
Recept je z kategorií: Konzervace
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Šunka lisovaná
V návodu u šunkovaru je uvedeno, že var šunce škodí, snižuje její kvalitu a doporučují maso dusit maximálně při teplotě 85 °C (ode dna odskakují bublinky) po dobu 2 hodin.