Recept Šumavská kyselá houbovka

(Hodnoceno 1x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Šumavská kyselá houbovka

Postup

Ve 3/4 l vody s masoxem nebo vývarem uvaříme na plátky nakrájené houby. Na sádle osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku a uděláme světlou jíšku. Touto jíškou zahustíme omáčku, přidáme smetanu ve které jsme rozkvedlali citronovou šťávu nebo ocet, sůl, pepř.

Recept je z kategorií: Houby

Nahlásit recept

  • 9466x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 300 g čerstvých hub nebo 30 g sušených
  • 40 g sádla
  • 40 g hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • 2 cibule
  • 1/2 l kyselé smetany
  • citronová šťáva
  • 1/2 kostky masoxu
  • ocet

Doporučená příloha

  • Příloha: škvarkové placky

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 29.11.13 13:04

Tato polévka se u nás vařila tehdy, když zkyslo mléko nebo smetana. Z hub čerstvých v létě a ze sušených v zimě. Byl-li po ruce kopr, nikdy v polévce nechyběl!

Já jsem vařila ze sušených křemenáčů a se zakysankou a koprem z poslední letošní sklizně (minulý týden ho „ošlehl“ mrazík :-( )

Polévku servíruji s domácím bílým pečivem a Bramborovými plackami s křenem od @gmp .

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Šumavská kyselá houbovka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šumavská kyselá houbovka

Labužník Liva02
31 příspěvků 8.10.11 11:14

Pokud používáme šlehačku 33% tak se omáčka nikdy nesrazí..!

jolana
5068 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská kyselá houbovka

…aby sa nam nezrazala omacka/polievka a pod. vara plati taky trik alebo chefzakon?…najprv osladime-ak sladime a potom dochucujeme octom/citronom a za:,–(ne az po uvareni teda stiahnuti z plynu teda az po chvilke ako sme dokoncili varenie.
Ak nieco varime z kyselej kapusty a pridavame smotanu tak az po jiske, stiahneme z plynu, pockame chvilku a miesame, pridavame smotanu a zaroven miesame, vratime na mierny plamen a miesame az sa nam prevari-ak na tom prevareni vobec trvame. No a potom dochucujeme podla vyssie uvedeneho. …sorry, take „rozumy“ ale mozno dakomu pomozu…ta kysla kapusta + pridanie smotany, nasledne zrazenie smotanky dokaze dobre rozcarovat…

Manana
1515 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská kyselá houbovka - jandule

přidej ocet do polévky, nech převařit, a teprve potom přidej smetanu.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská kyselá houbovka

Jestliže v syrové smetaně rozkvedlám citronovou šťávu nebo ocet, srazí se.

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šumavská kyselá houbovka

Pepino, ne škvarkové placky, ale rozpíčky nebo bác - tedy na Šumavě.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...
Gazpacho z cuket s vejcem - Gazpacho di zucchine e uovo Gazpacho z cuket s vejcem -...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz