Recept Sumach (sumah, sumak)

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Sumach je prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citrónová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni. Běžně se dá koupit v Rakousku, v tureckých marketech, u nás už se dá koupit přes internet.

Recept je z kategorií: Koření

Nahlásit recept

  • 04.02.07 vloženo
  • 17864x zobrazeno

Ingredience

  • Sumach

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sumach (sumah, sumak)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.09 17:05
Re: Sumach (sumah, sumak) - cookie123

Jo jo, okra je asi zelenina, takový ty jako papričky nebo lusky, které vařením příjemně soplovatí. Ale ve svém komentáři jsem jen uvedl, jak sumac (škumpu) používám já. Takže určitě nejsi blbá, od toho jsem tady expert já! :o)

cookie123
253 příspěvků 16.12.09 02:54
Re: Sumach (sumah, sumak)

Ahoj Pupku, jsem zmatená z té okry:))) To je přece zelenina. Dá se to koupit v azijských tržnicích a obchodech. Tak nevím, třeba jsem jen blbá:)))

Pupek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 16.12.09 02:01
Re: Sumach (sumah, sumak)

2 kuřecí prsa, 1 PL předmočenonasekané okry (je-li), 1/2 KL škumpy, 2 stroužky česneku, špetka skořice, mletého nového koření, pepře, mořské soli podle chuti, krapet olivového oleje, hrnek rýže, 1 kapie, feferonky nebo kozí rohy, zeleninový vývar. Udělejte z toho něco jako rizoto - a otrávíte se do slasti.

sveva
751 příspěvků 16.12.09 01:16
Re: Sumach (sumah, sumak)

RHUS CORIARIA latinský název. Čerstvé peckovité plody jsou jedovaté. Používá se v koželužství jak naznačuje přízvisko.
Zdravím.

svato
1418 příspěvků 15.12.09 22:04
Re: Sumach (sumah, sumak)

Dá sa kúpiť alebo objednať aj u Antonína.

Alis
2617 příspěvků 15.12.09 20:15
Re: Sumach (sumah, sumak), Wolfe...

kategorie „chuťovky“ je pod Studenou kuchyní. Klikni na kategorii „Studená kuchyně“ a pak si můžeš vybrat podkategorii. Tvé uzené mandle bych zařadila buď mezi tebou zmiňované „Chuťovky“ nebo možná ještě lépe do podkategorie „Speciality“

Zdravím
Alis

Wolfg
583 příspěvků 15.12.09 19:36
Re: Sumach (sumah, sumak)pro všechny, co mají dobrou mysl

Promiňte starci špatnou orientaci, má to prý spojitost s IQ. Ve světlých okamžicích mívám i dvojciferné.
Chybí mi tu kategorie „chuťovky“. Nemám na mysli rohlík s klacíkem, ale např. uzené mandle jsem nevěděl, kam zařadit a rád to změním.

Manana
1515 příspěvků 15.12.09 18:49
Re: Sumach (sumah, sumak)

Sumah není jídlo a není na něj tedy recept, je to surovina, neboli ingredience.
Bylo by proto vhodné ji vložit tam, protože tam ještě není a ne sem, kam nepatří.
Ve vyhledávači to pak dělá zmatky.

Narenth
1 příspěvek 15.12.09 17:50
Re: Sumach (sumah, sumak)

toto koření se dá koupit i v alespoň 1 kamenném obchodě: U Salvátora v Náprstkově ulici v Praze

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Karbanátky Karbanátky
Jarní špenát zapečený se sýrem Jarní špenát zapečený se sýrem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Bramborový guláš s kabanosem Bramborový guláš s kabanosem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz