Recept Sumach (sumah, sumak)
sahrazad Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Postup
Sumach je prášek temně červené barvy. V podstatě to jsou usušené a umleté plodové palice stromu a keře škumpy koželužské, domácí kolem Středomoří a v jihozápadní Asii. U nás některé druhy škump rovněž rostou v parcích, ale jejich plody se nepoužívají. Podporuje trávení, zklidňuje žaludek a zabraňuje průjmům. Sumach má chuť ovocně kyselou, neostrou, bez vůně. Využívá se podobně jako citrónová šťáva nebo ocet. Hodí se k masu, rybám, do salátů, kebabů, na šašlik, do čočky, sypou se jím rožněné pokrmy, hodí se také do jogurtů. Nejvíce se používá v ázerbájdžánské, turecké, íránské a libanonské kuchyni. Běžně se dá koupit v Rakousku, v tureckých marketech, u nás už se dá koupit přes internet.
Recept je z kategorií: Koření
- 04.02.07 vloženo
- 23776x zobrazeno
Ingredience
- Sumach
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Sumach (sumah, sumak)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sumach (sumah, sumak)
Jo jo, okra je asi zelenina, takový ty jako papričky nebo lusky, které vařením příjemně soplovatí. Ale ve svém komentáři jsem jen uvedl, jak sumac (škumpu) používám já. Takže určitě nejsi blbá, od toho jsem tady expert já!
)
253 příspěvků 16.12.09 02:54
Ahoj Pupku, jsem zmatená z té okry:))) To je přece zelenina. Dá se to koupit v azijských tržnicích a obchodech. Tak nevím, třeba jsem jen blbá:)))
2 kuřecí prsa, 1 PL předmočenonasekané okry (je-li), 1/2 KL škumpy, 2 stroužky česneku, špetka skořice, mletého nového koření, pepře, mořské soli podle chuti, krapet olivového oleje, hrnek rýže, 1 kapie, feferonky nebo kozí rohy, zeleninový vývar. Udělejte z toho něco jako rizoto - a otrávíte se do slasti.
RHUS CORIARIA latinský název. Čerstvé peckovité plody jsou jedovaté. Používá se v koželužství jak naznačuje přízvisko.
Zdravím.
1455 příspěvků 15.12.09 22:04
Dá sa kúpiť alebo objednať aj u Antonína.
kategorie „chuťovky“ je pod Studenou kuchyní. Klikni na kategorii „Studená kuchyně“ a pak si můžeš vybrat podkategorii. Tvé uzené mandle bych zařadila buď mezi tebou zmiňované „Chuťovky“ nebo možná ještě lépe do podkategorie „Speciality“
Zdravím
Alis
584 příspěvků 15.12.09 19:36
Promiňte starci špatnou orientaci, má to prý spojitost s IQ. Ve světlých okamžicích mívám i dvojciferné.
Chybí mi tu kategorie „chuťovky“. Nemám na mysli rohlík s klacíkem, ale např. uzené mandle jsem nevěděl, kam zařadit a rád to změním.
Sumah není jídlo a není na něj tedy recept, je to surovina, neboli ingredience.
Bylo by proto vhodné ji vložit tam, protože tam ještě není a ne sem, kam nepatří.
Ve vyhledávači to pak dělá zmatky.
1 příspěvek 15.12.09 17:50
toto koření se dá koupit i v alespoň 1 kamenném obchodě: U Salvátora v Náprstkově ulici v Praze