Recept Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi Pra

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Úvod

Je viac rozlicnych pribehov ako tento recept „Hünkar beğendi“ - „sultanovi sa pacilo“ dostal meno. Ze vraj bol prvy raz pre sultana Murada IV (1612 -1640)? Je to zaujmavy recept kde dusena jahnacina - baranina je servirovane s baklazanovym py­re.

Postup

1-Na kocky nakrajanu jahnacinu (baraninu) dame marinovat do misky, do ktorej sme pridali paprikovu pastu (Ajvar) nakrajany cesnak a 1 cibulu, sol, mlete cierne korenie a podrveny bobkovy list. Zakryjeme foliou a dame na noc do ladnicky.

2-Na vacsiu panvicu si dame na zmes masla a oleja oprazit cibulu pridame marinovane jahnacie maso pridame nakrajane paradajky a papriky podlejeme vodou zvysime teplotu, kym sa nam nezacne varit. Znizime teplotu a dusime do makka (zalezi od masa) kvalitne 30 minut (z jahnacieho stehna) ale skor tak hodinu. Pred koncom pridame a vmiesame posekanu petrzlenovu vnat.

3-Medzi tym sme dali rozohriat ruru a dame na mriezky baklazan grilovat (dobre je ho dopichat nozom). Grilujeme - treba otacat, az je koza spalena. Dame vychladnut, osupeme vyskrabeme duzinu a dobre je este nakrajat, aby neboli vlakna a roztlacime ako pyre.

4-V panvici si spravime „roux“ dame dame rozohriat maslo, vmiesame muku a oprazime muku, az zmeni farbu. Pridame mlieko, az dostaneme jemnu konzistenciu. Vmiesame roztlacenene baklazanove pyre a nastruhany tvrdy syr, ochutime podla potreby

5- Bez komentara… vyborne!

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 13.05.11 vloženo
  • 7074x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Ingredience

  • 1 kg jahnacie alebo baranie maso
  • 2 lyzice paradajkový pretlak
  • 2 lyzice papriková pasta
  • 3 paradajky posekané
  • 2 paprika nakrajana na kocky
  • 4 struciky cesnak
  • 2 cibula nasekaná
  • 3 lyzice petržlenová vňať
  • 2 bobkový list
  • 2 lyzice maslo na dusenie
  • 1 hrncek voda podľa potreby
  • 1 lyzica olej
  • Baklazanove pyre:
  • 4 baklazany
  • 3 lyzice maslo na dusenie
  • 2 lyzice muka hladka
  • 1 hrncek mlieko
  • 4 lyzice syr struhany tvrdy (kashkaval alebo podobny)
  • sol, mleté čierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Bento
794 příspěvků 13.05.11 20:39

:lol: Drobku, u jugosov to maju , byva pod menom Ajvar, bud je „sladka“ alebo stiplava ( podla vrchnaku ).http://parthe­nonfoods.com/aj­var-mild-podravka-690g-p-1031.html
inac da sa lahko vyrobit. Opecies papriky na grile das do igelitoveho sacku zaparit.Osupes ochutis a pomeles.
http://www.nytimes.com/…203brex.html
svato, to madarska je vyborna " Pista"ale je uplne ina je velmi slana.My ju davame do gulasov.
Hlavne ta stiplava „Eros“
 http://www.chew.hu/eros_pista.html

Příspěvek upraven 13.05.11 v 20:41

svato
1418 příspěvků 13.05.11 18:40

mám taký vodojem, že som nejakú tú paprikovú pastu (maďarskú?) videla aj u nás, ak sa ešte vyskytuje, Drobku, prinesiem na zraz

Anitta
521 příspěvků 13.05.11 17:14

Drobku, projed tuhle stranku :-)
http://www.pricedumper.com/paprika+paste

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 16:46

Poláci u nás, Tres Bon Cuisine ji nemají, aspoň teď, ale ještě můžu zkusit Bosňáky. Já tam nerad chodím, moc tam utratím, oni mají pravý uherák :roll:

Anitta
521 příspěvků 13.05.11 16:22

Drobku, ani u Polaku tu pastu nemaji? Mam dojem, ze jsem ji tam jednou koupila, ale byla dost slana :mrgreen: :-)

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 15:54

Bento Bento, už jsi mne zmátl definitivně. :roll:
Snažil jsem se dlouho podle tvých receptů umístit tě někam na zeměkouli, marně. :-( Prozraď mi to prosím.
Některé suroviny v téhle „zemi hojnosti“(Americko) neseženu kdybych se rozkrájel, ani v orientálních obchodech. Třeba teď, papriková pasta. :-?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 09:47

Ono je i kazde zvlast hodne jedle uz podle popisu . Ulozeno , krasny recept :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuře na medu Kuře na medu
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Kynuté lívance podle mojí babičky Kynuté lívance podle mojí...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz