Recept Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi Pra

Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Úvod

Je viac rozlicnych pribehov ako tento recept „Hünkar beğendi“ - „sultanovi sa pacilo“ dostal meno. Ze vraj bol prvy raz pre sultana Murada IV (1612 -1640)? Je to zaujmavy recept kde dusena jahnacina - baranina je servirovane s baklazanovym py­re.

Postup

1-Na kocky nakrajanu jahnacinu (baraninu) dame marinovat do misky, do ktorej sme pridali paprikovu pastu (Ajvar) nakrajany cesnak a 1 cibulu, sol, mlete cierne korenie a podrveny bobkovy list. Zakryjeme foliou a dame na noc do ladnicky.

2-Na vacsiu panvicu si dame na zmes masla a oleja oprazit cibulu pridame marinovane jahnacie maso pridame nakrajane paradajky a papriky podlejeme vodou zvysime teplotu, kym sa nam nezacne varit. Znizime teplotu a dusime do makka (zalezi od masa) kvalitne 30 minut (z jahnacieho stehna) ale skor tak hodinu. Pred koncom pridame a vmiesame posekanu petrzlenovu vnat.

3-Medzi tym sme dali rozohriat ruru a dame na mriezky baklazan grilovat (dobre je ho dopichat nozom). Grilujeme - treba otacat, az je koza spalena. Dame vychladnut, osupeme vyskrabeme duzinu a dobre je este nakrajat, aby neboli vlakna a roztlacime ako pyre.

4-V panvici si spravime „roux“ dame dame rozohriat maslo, vmiesame muku a oprazime muku, az zmeni farbu. Pridame mlieko, az dostaneme jemnu konzistenciu. Vmiesame roztlacenene baklazanove pyre a nastruhany tvrdy syr, ochutime podla potreby

5- Bez komentara… vyborne!

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 13.05.11 vloženo
  • 6944x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Ingredience

  • 1 kg jahnacie alebo baranie maso
  • 2 lyzice paradajkový pretlak
  • 2 lyzice papriková pasta
  • 3 paradajky posekané
  • 2 paprika nakrajana na kocky
  • 4 struciky cesnak
  • 2 cibula nasekaná
  • 3 lyzice petržlenová vňať
  • 2 bobkový list
  • 2 lyzice maslo na dusenie
  • 1 hrncek voda podľa potreby
  • 1 lyzica olej
  • Baklazanove pyre:
  • 4 baklazany
  • 3 lyzice maslo na dusenie
  • 2 lyzice muka hladka
  • 1 hrncek mlieko
  • 4 lyzice syr struhany tvrdy (kashkaval alebo podobny)
  • sol, mleté čierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
Bento
794 příspěvků 13.05.11 20:39

:lol: Drobku, u jugosov to maju , byva pod menom Ajvar, bud je „sladka“ alebo stiplava ( podla vrchnaku ).http://parthe­nonfoods.com/aj­var-mild-podravka-690g-p-1031.html
inac da sa lahko vyrobit. Opecies papriky na grile das do igelitoveho sacku zaparit.Osupes ochutis a pomeles.
http://www.nytimes.com/…203brex.html
svato, to madarska je vyborna " Pista"ale je uplne ina je velmi slana.My ju davame do gulasov.
Hlavne ta stiplava „Eros“
 http://www.chew.hu/eros_pista.html

Příspěvek upraven 13.05.11 v 20:41

 
svato
1417 příspěvků 13.05.11 18:40

mám taký vodojem, že som nejakú tú paprikovú pastu (maďarskú?) videla aj u nás, ak sa ešte vyskytuje, Drobku, prinesiem na zraz

 
Anitta
521 příspěvků 13.05.11 17:14

Drobku, projed tuhle stranku :-)
http://www.pricedumper.com/paprika+paste

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 16:46

Poláci u nás, Tres Bon Cuisine ji nemají, aspoň teď, ale ještě můžu zkusit Bosňáky. Já tam nerad chodím, moc tam utratím, oni mají pravý uherák :roll:

 
Anitta
521 příspěvků 13.05.11 16:22

Drobku, ani u Polaku tu pastu nemaji? Mam dojem, ze jsem ji tam jednou koupila, ale byla dost slana :mrgreen: :-)

 
Drobek 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 15:54

Bento Bento, už jsi mne zmátl definitivně. :roll:
Snažil jsem se dlouho podle tvých receptů umístit tě někam na zeměkouli, marně. :-( Prozraď mi to prosím.
Některé suroviny v téhle „zemi hojnosti“(Americko) neseženu kdybych se rozkrájel, ani v orientálních obchodech. Třeba teď, papriková pasta. :-?

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.05.11 09:47

Ono je i kazde zvlast hodne jedle uz podle popisu . Ulozeno , krasny recept :potlesk:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Žloutkové věnečky

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Krůtí nudličky s feferonkami Krůtí nudličky s feferonkami

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz