Recept Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi Pra

(Hodnoceno 1x) Bento Turecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Úvod

Je viac rozlicnych pribehov ako tento recept "Hünkar beğendi" - "sultanovi sa pacilo" dostal meno. Ze vraj bol prvy raz pre sultana Murada IV (1612 -1640)? Je to zaujmavy recept kde dusena jahnacina - baranina je servirovane s baklazanovym pyre.

Postup

1-Na kocky nakrajanu jahnacinu (baraninu) dame marinovat do misky, do ktorej sme pridali paprikovu pastu (Ajvar) nakrajany cesnak a 1 cibulu, sol, mlete cierne korenie a podrveny bobkovy list. Zakryjeme foliou a dame na noc do ladnicky. 2-Na vacsiu panvicu si dame na zmes masla a oleja oprazit cibulu pridame marinovane jahnacie maso pridame nakrajane paradajky a papriky podlejeme vodou zvysime teplotu, kym sa nam nezacne varit. Znizime teplotu a dusime do makka (zalezi od masa) kvalitne 30 minut (z jahnacieho stehna) ale skor tak hodinu. Pred koncom pridame a vmiesame posekanu petrzlenovu vnat. 3-Medzi tym sme dali rozohriat ruru a dame na mriezky baklazan grilovat (dobre je ho dopichat nozom). Grilujeme - treba otacat, az je koza spalena. Dame vychladnut, osupeme vyskrabeme duzinu a dobre je este nakrajat, aby neboli vlakna a roztlacime ako pyre. 4-V panvici si spravime "roux" dame dame rozohriat maslo, vmiesame muku a oprazime muku, az zmeni farbu. Pridame mlieko, az dostaneme jemnu konzistenciu. Vmiesame roztlacenene baklazanove pyre a nastruhany tvrdy syr, ochutime podla potreby 5- Bez komentara... vyborne!

Recept je z kategorií: Skopové maso

Nahlásit recept

  • 13.05.11 vloženo
  • 8708x zobrazeno

Čas přípravy

  • 70 min

Ingredience

  • 1 kg jahnacie alebo baranie maso
  • 2 lyzice paradajkový pretlak
  • 2 lyzice papriková pasta
  • 3 paradajky posekané
  • 2 paprika nakrajana na kocky
  • 4 struciky cesnak
  • 2 cibula nasekaná
  • 3 lyzice petržlenová vňať
  • 2 bobkový list
  • 2 lyzice maslo na dusenie
  • 1 hrncek voda podľa potreby
  • 1 lyzica olej
  • Baklazanove pyre:
  • 4 baklazany
  • 3 lyzice maslo na dusenie
  • 2 lyzice muka hladka
  • 1 hrncek mlieko
  • 4 lyzice syr struhany tvrdy (kashkaval alebo podobny)
  • sol, mleté čierne korenie

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

van.Thomas 10.9.21 18:35

Masíčko jsem vyzkoušel, ale na zadek mě to neposadilo. Sultán Murada musel být velmi shovívavý člověk, je to prostě další guláš. Na pyré jsem odvahu nenašel, je to vlastně jen baklažán s moukou, což mi nepřišlo moc kulinářsky atraktivní.

Diskuse k receptu Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sultánovi se líbilo - Hünkar beğendi

Bento
794 příspěvků 13.5.11 20:39

:lol: Drobku, u jugosov to maju , byva pod menom Ajvar, bud je „sladka“ alebo stiplava ( podla vrchnaku ).http://parthenonfoods.com/ajvar-mild-podravka-690g-p-1031.html
inac da sa lahko vyrobit. Opecies papriky na grile das do igelitoveho sacku zaparit.Osupes ochutis a pomeles.
http://www.nytimes.com/…203brex.html
svato, to madarska je vyborna " Pista"ale je uplne ina je velmi slana.My ju davame do gulasov.
Hlavne ta stiplava „Eros“
http://www.chew.hu/eros_pista.html

Příspěvek upraven 13.05.11 v 20:41

svato
1445 příspěvků 13.5.11 18:40

mám taký vodojem, že som nejakú tú paprikovú pastu (maďarskú?) videla aj u nás, ak sa ešte vyskytuje, Drobku, prinesiem na zraz

Anitta
521 příspěvků 13.5.11 17:14

Drobku, projed tuhle stranku :-)
http://www.pricedumper.com/paprika+paste

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.5.11 16:46

Poláci u nás, Tres Bon Cuisine ji nemají, aspoň teď, ale ještě můžu zkusit Bosňáky. Já tam nerad chodím, moc tam utratím, oni mají pravý uherák :roll:

Anitta
521 příspěvků 13.5.11 16:22

Drobku, ani u Polaku tu pastu nemaji? Mam dojem, ze jsem ji tam jednou koupila, ale byla dost slana :mrgreen: :-)

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.5.11 15:54

Bento Bento, už jsi mne zmátl definitivně. :roll:
Snažil jsem se dlouho podle tvých receptů umístit tě někam na zeměkouli, marně. :-( Prozraď mi to prosím.
Některé suroviny v téhle „zemi hojnosti“(Americko) neseženu kdybych se rozkrájel, ani v orientálních obchodech. Třeba teď, papriková pasta. :-?

wydra
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 13.5.11 09:47

Ono je i kazde zvlast hodne jedle uz podle popisu . Ulozeno , krasny recept :potlesk:

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Domácí svíčková omáčka Domácí svíčková omáčka
Vepřové maso v mrkvi Vepřové maso v mrkvi
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Štika na smetaně Štika na smetaně

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz