Recept Šulánky na tři způsoby

blamamka Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Postup

Brambory po vychladnutí nastrouháme, smícháme na vále s moukou prosátou se solí, krupicí a vejcem. Vypracujeme v hladké těsto, které nemá být příliš tuhé. Nenecháváme je dlouho stát, aby nezeřídlo. Připravíme si velký hrnec naplněný do poloviny mírně osolenou vodou a uvedeme do varu. Z těsta rychle vyválíme delší válečky o průměru asi 1 cm a nakrájíme je na asi 5 cm dlouhé kousky. Ty házíme do vroucí vody a jakmile vyplavou vytahujeme je. Na míse je po okapání trochu promastíme rozpuštěným sádlem. Při první variantě sypeme mletým mákem smíchaným s cukrem a polijeme horkým sádlem. Při variantě druhé posypeme šulánky strouhankou osmahnutou na troše sádla a osolenou. Podáváme se zeleninovým salátem. Třetí varianta je také slaná. Šulánky sypeme strouhaným tvarohem, polijeme škvarky ze slaniny a doplníme zelím. (Šulánky jsou lidový moravský pokrm, jehož obdobou v Čechách jsou bramborové šišky.)

Recept je z kategorií: Historické recepty

Nahlásit recept

  • 19.09.06 vloženo
  • 28346x zobrazeno

Ingredience

  • Na šulánky:
  • 500 g uvařených oloupaných brambor
  • hrst krupice
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 čajová lžička soli.
  • 1. varianta:
  • mák
  • moučkový cukr podle chuti na posypání
  • sádlo na polití.
  • 2. varianta:
  • strouhanka
  • sádlo.
  • 3. varianta:
  • strouhaný tvrdý tvaroh
  • rozškvařené kostičky slaniny
  • vařené kysané zelí.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Šulánky na tři způsoby

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Šulánky na tři způsoby

blamamka
292 příspěvků 8.2.12 12:04
Šulánky

Já je dělám každou chvíli. Většinou s osmaženou strouhankou a nebo s mákem. Pěkně se mi dělají , když zbyde náhodou bramborová kaše, to jsou hotové jedna dvě. :) :D

Sylvie
2302 příspěvků 8.2.12 11:28

Šulánky se šoulaly jedna radost. Chlapi si je dají s mákem, holky naslano. Blamamko, díky za recept a doporučuju!

Sylvie
2302 příspěvků 7.2.12 19:07

Dělám „pořádek“ v Oblíbených a vařím, co jsem slíbila, že uvařím.

Sylvie
2302 příspěvků 21.6.10 22:33
Re: Šulánky na tři způsoby

Tento týden si chystám jídelníček na prázdniny, děti chtějí cestovat po vlastech českých, tak jim slibuju chudá, ale chutná jídla. Tento už je vytištěný a zařazený mezi nimi.

ataata
43 příspěvků 21.6.10 20:58
Re: Šulánky na tři způsoby

Vzpomínka na mládí. Když nebylo co jíst, mák se vždy našel a sádla bylo na dědině v hrnci dost. Někdy jsme je měli se škvarky a kyselím zelí.

anickav
2904 příspěvků 10.2.09 16:50
Re: Šulánky na tři způsoby, JitkaP,

ďakujem Ti, všetko zo zemiakového cesta je pre mňa fantastické.

jitkap
115 příspěvků 10.2.09 15:39
Re: Šulánky na tři způsoby

Aničko, Helenus, a další zájemci o zapečené šulánky - velmi jednoduše ihned po uvaření dám šulánky na plech vymaštěný sádlem a nechám je opéct, ničím nezalévám, po opečení si je servíruje každý člen rodiny podle chuti, buď s mákem a cukrem, nebo i na slano. Vyzkoušejte, jsou opravdu moc dobré, to opečení jim dodá nejen pěkný vzhled ale i chuť. Jitka

anickav
2904 příspěvků 10.2.09 03:27
Re: Šulánky na tři způsoby

Tak dobre, dáme si! :-)

mrtvola
1394 příspěvků 10.2.09 02:40
Re: Šulánky na tři způsoby

Dávám to s mlékem zpátky do trouby, ale už jen do vypnuté, která teplotně dobíhá.

anickav
2904 příspěvků 10.2.09 02:28
Re: Šulánky na tři způsoby

A s tým mliekom späť do trúby? Alebo len vonku nechať stáť, to mlieko sa vcucne, alebo ako?
Ospravedlňujem sa, niektoré české jedlá sú pre mňa stále tajomné…

mrtvola
1394 příspěvků 10.2.09 01:06
Re: Šulánky na tři způsoby

No, zapečené šlejšky se většinou používají jako příloha, tzn. na slano. Dokonce i nezapečené jsou moc dobré na slano. My nejsme žádní velcí přátelé sladkých jídel, takže je děláme třeba se zelím, se škvarky ap.
Moc dobré jsou zapečené a po zapečení polité půlkou hrnečku horkého osoleného mléka, přikrýt a nechat propařit.

Jenofefa
1315 příspěvků 10.2.09 01:02
Re: Šulánky na tři způsoby

Neznáte někdo variantu, kterou dělala moje babička? V pekáči udělala směs, do které přišla červená marmeláda, mletý mák, cukr, snad nějaké koření (skořice, hřebíček?), uvařené šišky (šlejšky) do toho dala a nechala chvíli zapéci. Bylo to báječné, ale už nevím, co tam všechno dávala. Babička pocházela z Tábora, takže to byla asi nějaká jihočeská varianta

anickav
2904 příspěvků 9.2.09 23:55
Re: Šulánky na tři způsoby

Mňa by tiež zaujímalo, čo doporučuje JitkaP:nechať zapiecť do zlatova. Táto zapečená varianta sa potom konzumuje na slano či na sladko? Ďakujem!

Ajina1
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šulánky na tři způsoby

Šlejšky, tak je nazývala moje česká babička.
Doma je máme nejraději s mákem a políváme máslem.

Labužník lenka_02
45 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šulánky na tři způsoby

No a ještě zkuste na másle dozlatova osmažit jemnou strouhanku, máslem šetřit nemusíte. Pak se šulánky posypou touto strouhankou, mletým cukrem a ještě se bohatě přelijí rozpuštěným máslem - to aby dobře klouzaly do krku. Máme tak rádi sladké knedlíky s ovocem, ať kynuté nebo bramborové nebo tvarohové. Jo, taky ještě občas šulánky (i knedlíky) posypávám mletými vlašskými ořechy nebo mletým perníkem + ten cukr a máslo, samozřejmě.

helenus
9 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šulánky na tři způsoby

spôsob piaty - do misy dáme maslo, kakao a kryštálový cukor a horúce „šulánky“ (my ich voláme „šúľance“), misu prikryjeme pokrievkou, riadne premiešame (potrasieme misou) a konzumujeme :-)
pre jitkup: tie šulánky - šúľance zapekáte len tak, alebo ich niečím zalejete? ďakujem.

jitkap
115 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šulánky na tři způsoby

Doporučuji způsob čtvrtý - uvařené šulánky nechat v troubě zapéct na vymaštěném plechu do zlatova.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Meruňkový koláč s tvarohovou nádivkou Meruňkový koláč s...
Koláč s jahodami Koláč s jahodami
Vepřové s vejci a brambory Vepřové s vejci a brambory
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Marinovaná kuřecí křídla Marinovaná kuřecí křídla

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz