Recept Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka)

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Do většího hrnce vlijeme 4 litry vody, vhodíme fazole a necháme je máčet do druhého dne. Druhý den očistíme a opláchneme obě kolena a na několika místech ostrým nožem narušíme svalovinu až ke kosti. Kolena vložíme do vody k fazolím a vše uvaříme doměkka. Vývar scedíme, kolena zbavíme kůží a vykostíme. Maso nakrájíme na kostičky a dáme stranou. Scezené fazole po odkapání přidáme k masu. Brambory oškrábeme a nakrájíme na kostky, tuřín oškrábeme a nakrájíme na kostičky. To stejné uděláme s mrkví. Zelí a kapustu nakrájíme na nudličky, kysané zelí překrájíme. Cibulku nakrájíme nahrubo, špek na kostičky a v jiném hrnci na sádle vše osmahneme do žluta. Přidáme cukr a necháme ho rozpustit. Přidáme mletou papriku a krátce zasmahneme. Větší část scezeného vývaru nalijeme do hrnce na zasmaženou cibulku, přidáme nakrájenou zeleninu a zelí, přidáme koření a sůl a vaříme až je zelenina téměř měkká. Přidáme oloupané a na kolečka nakrájené uzenky a povaříme je až je zelenina měkká. Nakonec přidáme nakrájené maso a fazole a necháme vše spolu prohřát. Bramborové kostky nám eitopf částečně zahustí a když si myslíme, že je až příliš hustý, rozředíme ho zbylým vývarem. Hotový eintopf se na talířích zdobí jemně nasekaným libečkem. Kosti a kůže z kolen vrátíme zpět do prvního hrnce, zalijeme vodou, osolíme a vaříme na kraji plotny pro jiné použití. Čerpáno z Sudetendeutsche Küche Deutschland Sudetengau verlag 1941 Reichenberg

Recept je z kategorií: Pokrmy z jednoho hrnce

Nahlásit recept

  • 12.01.08 vloženo
  • 17632x zobrazeno

Čas přípravy

  • NÄ›kolik h

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 1 uzené vepřové koleno
  • 1 syrové vepřové koleno
  • 4 klobásky (uzenka, knak)
  • 50 g slaniny
  • 400 g kysaného zelí
  • čtvrt hlávky bílého zelí
  • čtvrt hlávky kapusty
  • 1 menší tuřín
  • 2 větší brambory
  • 2 velké mrkve
  • 1 velká cibule
  • hrst nebo dvě velkých skvrnitých fazolí
  • 3 pl lžíce sádla
  • 2 kostky cukru
  • 1 čl mleté papriky
  • několik kuliček jalovce a celého pepře
  • libeček
  • sůl
  • asi 4 l vody

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Bunter
457 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka)

Milá sigrid, kde jsem tu perlu schrastil už ani nevím, ale bylo to ještě v Československu. Byl jsem vášnivým sběratelem kuchařek. Mám ještě jednu německy psanou vzácnost a to 1000 REZEPTE für ehemal. Besucher der Destillateur-Fachschule Gesammelt und zusammengestellt von A. Gotthard-Hartmann 1939 Altenburg, Thür. Je tam všechno od Absintu po Zitronelle-Bitter ale kdo se s tím má překládat. Němčinu takřka neovládám.

sigrid
272 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka)

Buntere, díky za recept. V kruté zimě je to velmi dobře poživatelné a zahřeje. Podobně ho dělává i má německá sousedka, jen dobrůtky přizpůsobuje výši důchodu, ale vždycky je chutný. Kde jste sehnal tu libereckou perlu z let válečných?

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.01.09 03:43
Re: Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka) - Tome,

to je nádhera, u nás se eintopt nevařil, ale manželova matka ano, a hodně dlouho, ale trochu chudší. Poprvé jsem ho ochutnala na dovolené v Německu a kupodivu chutnal, že jsme si i přidávat chodili … no teď vidím proč. To udělám manželovi jako překvapení. Díky.

zlata
1200 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Sudetische eintopf ( sudetská hustá polévka) Bunter

jupí, tak jsem zajásala, když jsem viděla, kdo přispěl, ale chybí tam Tvůj humor, ale jsem ráda, že tu jsi.. vítej a zdraví Zlata

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Jarní ratatouille s česnekovými brambory Jarní ratatouille s...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz