Recept 'Šuba' z Ukrajiny

Ukrajinská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejdříve si uvaříme brambory, mrkev a červenou řepu (ve slupkách bez soli). Necháme vychladnout, oloupeme a nastrouháme na hrubé nudličky. Matjesy nakrájíme na proužky cca 1 cm široké, cibuli na jemno - nedávám jí moc. Do misky (používám zapékací skleněnou o průměru cca 20 cm) naskládáme na dno matjesy tak, aby bylo dno stejnoměrně pokryté - uvedené množství vychází akorát na 1 vrstvu, posypeme trochou cibule a lehce opepříme. Na ryby navrstvíme nastrouhané brambory, trochu přitlačíme, potřeme majolkou nebo majonézou cca za 2 porce Hellmans (sáčky po dvou), dále dáme vrstvu nastouhané mrkve a poslední vrstva je z červené řepy. Úplný závěr tvoří opět odpovídající množství majonézy. Necháme proležet nejlépe přes noc v chladničce. Poznámky: 1. Loupané řezy ze slanečků nechutnaly až tolik, lepší jsou prý matjesy, nedávám naloženou cibuli z matjesů ale čerstvou. 2. Uvedené množství jí můj muž cca natřikrát (proto uvádím 3 porce). 3. Vlastní zkušeností nemohu sloužit, kombinace ve mně vyvolává šimrání kolem žaludku (budiž mi omluvou mé žaludeční vředy). 4. Podle reakce známých a kolegů se jedná o dobrotu, kterou prý někde jedli a nevědí jak se dělá. 5. Vyzkoušeno na bratrovi a synovcích - tahali si mísu z rukou, můj muž přišel takto o 3 večeře, protože to co nedojedli u nás jsem jim musela dát domů. 6. Dělám to většinou od oka, takže si množství čehokoliv upravte podle svých chutí, jednou jsem dala víc majtesů, prý to bylo už moc.

Recept je z kategorií: Rybí saláty

Nahlásit recept

  • 24.11.04 vloženo
  • 27299x zobrazeno

Čas přípravy

  • cca 1 hodina

Počet porcí

  • 3 porce

Ingredience

  • 4 matjesy (resp.loupané řezy ze slanečků)
  • (myšleno 4 filety - tedy 4 půlky ryb)
  • 1 malá cibule
  • 4 střední brambory
  • 4 menší mrkve
  • 1 střední červená řepa
  • 4 porce majolky (Hellmans - nebo i domácí majonéza v odpovídajícím množství)
  • pepř

Doporučená příloha

  • chléb - nejlépe žitný, pivo - nejlépe plzeň

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu 'Šuba' z Ukrajiny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na 'Šuba' z Ukrajiny

Jiri N
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.11.10 13:30

koukal jsem na recept, ten dobre znám.Poprvé jsem jej měl u kamaradky , kdy jsem se mohl umlatit jak to bylo dobrý. Nicméně znam to trochu i jinak, přidávám tam jednu vrstvu uvařeného vajíčka. ( protože nemam rad majonezu ) tak dám jen kapinku majonezy a pak to nahradím kysanou smetanou . je to moc velka mnamka. :lol:

pepicek
1309 příspěvků 23.8.09 04:50
Re: 'Šuba' z Ukrajiny - opravena diakritika

z nečitelného opět čitelným snadno a rychle :)

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny

Shakiro, určitě receptík napiš, já ho také vlastním od té milé paní z Ukrajiny, ta v našich podmínkách dává korunní rybičky. Díky

Shakira
110 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny-Pilka

Ahoj Pilko, myslela jsem si , že „Šubu“ tady nikdo nezná a chtěla jsem napsát na ní recept. A potkala jsem ten tvůj. A přemyšlím, že stejně svůj recept napíšu. Dělám ho už 20 let. A je opravdu vynikajicí.

Labužník Anďa03
11 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny

Ahoj Pilko
tenhle recept dobře znám. Naučila jsem se ho při svém pobytu v Sankt Petěrburgu. Dělali to tam s menším rozdílem. Salát se jmenuje (píšu jak se vyslovuje) „Siljotka pad šuboj“ česky přeloženo „Sleď v kožichu“. Vrstvy jdou tak jako u tebe ( já se přiznám, že tu cibuli tam mít nemusím), jen s tím rozdílem, že majonéza se dává na každou vrstvu, ryba se nepepří a po vrstvě brambor přijde ještě vrstva vařených vajíček. 1-2 vajíčka se nastrouhají ještě na vrstvu červené řepy potřené majonézou. To má představovat chlupy kožichu. Vrstvy se kladou na větší talíř. Vždy ta další musí zcela pokrýt tu předešlou. Hotový výtvor má tvar kopečku a krájí se jako dort. Salát je opravdu lepší, když použijeme matjesy - ne slanečky. Pokud chcete originál, musíte to udělat s tím slanečkem. Tomu, kdo má rád ryby, můžu jen vzkázat. Vyzkoušejte ho!!! Je opravdu výýýýborný!!!

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny

Vyzkoušela jsem a bylo to moc dobré, neměla jsem čerstvou řepu, tak jsem použila sterilovanou … i tak to však bylo výýýborné :-)

Díky, pochutnali jsme si.

Labužník Denda02
213 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny

Šubu jsem jedla v Japonsku :-) v ruske restauraci, bylo to opravdu vyborne. Jediny rozdil byl v tom, ze spodni vrstvu tvorily brambory, pak ryba. Delali ji do chlebickove formy, takze se po vyklopeni krajela na cca 3 cm platky a podavali s cerstvym tmavym chlebem („Moskvou“).

Pilka
113 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: 'Šuba' z Ukrajiny

Omlouvám se všem, kdo se ptali, byla jsem mimo.
Všechno je vařené, kromě cibule.
Všechno vařím jen dobře omyté kartáčkem, neoloupané, tedy i mrkev. Z ní po uvaření sloupnu tenounkou slupičku, loupe se spíš napříč mrkví, po délce to moc nejde. Oloupu i brambory a řepu. Šlo by vařit všechno dohromady, ale záleží na velikosti řepy, když si vyberete malou, tak ji možná i uvaříte společně s bramborami i mrkví, ale spíš ji budete muset nechat v hrnci trochu déle. Řepu nerozkrajuji, nechávám jí i „ocásek“, ztrácí barvu, špiní hrnec a asi ztratí i nějakou prospěšnou látku.
Já jsem zvyklá to vařit v tlakáči. Brambory s mrkví vařím asi 8 minut, řepu většinou 15 - 20. To je ale proto, že vždycky vypěstuju hrozně veliké řepy.
Takže přesně jak píše Kari, hodila bych vše do jednoho hrnce a vyndavala postupně podle toho, jak je co měkké po píchnutí nožem.
Mějte se hezky a dobrou chuť, pokud si salát uděláte.

Labužník paraplicko03
359 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: "Šuba" z Ukrajiny

Už se těším, až recept vyzkouším :-)

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šuba z Ukrajiny - Kafko a Goro,

Pilka zřejmě není přítomna, tak snad zvládnu odpovědi správně…:-)

KAFKO, brambory ve slupce, mrkev a řepa ve slupce se za SYROVÉHO stavu dají do vody a přivedou k varu a vaří. Po zřejmě píchnutí třeba vidličkou, kdy zjistíme uvařenost podle stavu dostatečné měkkosti, brambory a řepu oloupeme. Obojí je vařené. Řepa je zasyrova dost tvrdá a ne moc dobrá, je podle mne potřeba uvařit.
Akorát nevím, bývá dost velká, jestli se nevaří v celku příliš dlouho, a neměla by se tedy rozkrájet, aby byla rychleji. Zkoušela jsem jednou syrovou červenou řepu ve slupce a zabalenou v alobalu péci v troubě asi přes hodinu a vevnitř byla tvrdší, ale možná byla moc velká.

GORO, já myslím, že by to v jednom hrnci mělo jít, ale brambory ve slupce by pak měly být omyté, aby nenašpinily mrkev, která už se nebude loupat, zrovna tak řepa bývá od hlíny, takže kdyby se to předem vydrhlo, tak by to něměl být problém. A řepa pak nesmí být rozkrojená, aby mrkev nezbarvila načerveno-fialovo. Jinak já to klidně budu vařit dohromady v jednom hrnci, nerada špiním hodně nádobí.

Kari
545 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Šuba z Ukrajiny

Báječné! Matesy miluju, i zbylé ingredience. Je to velmi zajímavá kombinace. Brzo ji zkusím, díky, Pilko..

goro
82 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:

ahoj Pilko
daly by se, prosim, varit brambory, mrkev a repa v jednom hrnci?

Labužník Kafka02
41 příspěvků 25.1.09 03:43
Re:

ahoj Pilko,
mohla bych vedet v jakem stavu jsou brambory a repa? Brambory zrejme varene, a repa syrova?
Dekuji

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme:

Nejlepší recepty

Kotlíkový guláš po cikánsku Kotlíkový guláš po cikánsku
Rizoto s batáty Rizoto s batáty
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Vepřovo-kuřecí roláda s čerstvým špenátem Vepřovo-kuřecí roláda s...
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz