Recept Studánky lásky Pra

Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Studánky lásky

Úvod

Skandální dezert, na který ve Francii v roce 1735 pohlížely dámy s opovržením, se zčásti dochoval dodnes.
Stvořil ho cukrář Vincent de la Chapelle. Původně měl představovat vědro od studně, ale nevázaní Francouzi v něm viděli … studánku lásky :-)
Až cukrář Nicolas Stohrer zakryl pobuřující moučník vanilkovou a karamelovou náplní, a v té podobě se nám zachoval dodnes :-)
zdroj receptu: Knihovnička recepty 6/2015

Postup

Nejprve připravte odpalované těsto.
V kastrolu přiveďte k varu mléko, vodu, špetičku soli, nakrájené máslo a moučkový cukr.
Do vařícího se nasypte hrubou mouku, ztlumte plamen a vařečkou míchejte (odpalujte) těsto až se na dně kastrolu objeví bílá vrstvička a těsto bude soudržné, propařené.
Mimo oheň nechte zchladnout a metlou vmíchejte vejce, jedno podruhém, a důkladně je zapracujte.

Listové těsto rozválejte na plát vysoký asi 3mm a vykrojte kolečka asi 8 v průměru.
Dejte je na plech vyložený papírem na pečení.

Rozpalte troubu na 200°C.

Odpalované těsto přendejte do cukrářského sáčku se špičkou (záleží na vás jestli s hladkou) a po obvodu listových koleček nastříkejte kroužky.
Povrch koleček potřete vajíčkem rozmíchaným s troškou vody a posypte granulovaným cukrem (ten momentálně nemám :-(

Pečte na 200°C asi 10 minut a potom stáhněte teplotu na 180°C a dopečte asi 15min. Troubu vypněte, pootevřete a nechte plech v troubě mírně zchladnout.

Na ovocnou náplň v kastrůlku zahřejte jahody nakrájené na kousky, přidejte cukr a povařte asi 10 minut, přidejte maliny, citrónovou šťávu, přiveďte k varu, odstavte z plotny a nechte vychladnout.

Na krém přiveďte k varu 600ml mléka s máslem. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry, do pěny zašlehejte po částech hladkou mouku se škrobem a zbytek mléka.

Přes sítko lijte pramínkem vaječnou směs do horkého mléka a neustále prošlehávejte. Velice zvolna uvařte krém do zhoustnutí.
Vychlaďte ho na pokojovou teplotu.

Do středu každého upečeného kroužku dejte ovocný rosol.
Krémem naplňte cukrářský sáček a na rosol nastříkejte pusinky.

Dejte vychladit na 1h do lednice.

Nakonec posypejte hnědým cukrem a flambovací pistolí povrch zkaramelizujte.

Recept je z kategorií: Dezerty

Nahlásit recept

  • 27.11.16 vloženo
  • 1132x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1h+chlazení

Počet porcí

  • 16 porcí

Ingredience

  • 1 balíček listového chlazeného těsta.
  • Odpalované těsto:
  • 120ml mléka
  • 120ml vody
  • 100g másla
  • špetka soli
  • špetka moučkového cukru
  • 150g hrubé mouky
  • 4 vejce.
  • Ovocná náplň:
  • 200g jahod
  • 200g malin
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • cukr podle chuti.
  • Krém:
  • 800ml mléka
  • 100g másla
  • 8 žloutků
  • 100g krupicového cukru
  • 2 lžičky vanilkového cukru
  • 40g hladké mouky
  • 40g kukuřičného škrobu.
  • Dohotovení:
  • 1 vejce na potření
  • granulovaný cukr
  • hnědý cukr.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

daduuja 27.11.16 20:34

Uvaření se již líbí 7 labužníkům

Diskuse k receptu Studánky lásky

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
daduuja
1140 příspěvků 30.11.16 20:10

@gmp Protože sou skoro vánoce, ne? :P

 
gmp
1603 příspěvků 30.11.16 19:35
+

Já furt nějak nechápu proč zrovna jen ve středu… :oops:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Pelmeně z červené řepy

Nejlepší recepty

Těstoviny s lososem v krému Těstoviny s lososem v krému
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky
Ostrý jazyk Ostrý jazyk
Hraběnčiny řezy Hraběnčiny řezy
Kuře na kapustě Kuře na kapustě

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz