Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
daduuja Francouzská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Skandální dezert, na který ve Francii v roce 1735 pohlížely dámy
s opovržením, se zčásti dochoval dodnes.
Stvořil ho cukrář Vincent de la Chapelle. Původně měl představovat vědro
od studně, ale nevázaní Francouzi v něm viděli … studánku lásky
Až cukrář Nicolas Stohrer zakryl pobuřující moučník vanilkovou a
karamelovou náplní, a v té podobě se nám zachoval dodnes
zdroj receptu: Knihovnička recepty 6/2015
Nejprve připravte odpalované těsto. V kastrolu přiveďte k varu mléko, vodu, špetičku soli, nakrájené máslo a moučkový cukr. Do vařícího se nasypte hrubou mouku, ztlumte plamen a vařečkou míchejte (odpalujte) těsto až se na dně kastrolu objeví bílá vrstvička a těsto bude soudržné, propařené. Mimo oheň nechte zchladnout a metlou vmíchejte vejce, jedno podruhém, a důkladně je zapracujte. Listové těsto rozválejte na plát vysoký asi 3mm a vykrojte kolečka asi 8 v průměru. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení. Rozpalte troubu na 200°C. Odpalované těsto přendejte do cukrářského sáčku se špičkou (záleží na vás jestli s hladkou) a po obvodu listových koleček nastříkejte kroužky. Povrch koleček potřete vajíčkem rozmíchaným s troškou vody a posypte granulovaným cukrem (ten momentálně nemám :-( Pečte na 200°C asi 10 minut a potom stáhněte teplotu na 180°C a dopečte asi 15min. Troubu vypněte, pootevřete a nechte plech v troubě mírně zchladnout. Na ovocnou náplň v kastrůlku zahřejte jahody nakrájené na kousky, přidejte cukr a povařte asi 10 minut, přidejte maliny, citrónovou šťávu, přiveďte k varu, odstavte z plotny a nechte vychladnout. Na krém přiveďte k varu 600ml mléka s máslem. Žloutky vyšlehejte s oběma cukry, do pěny zašlehejte po částech hladkou mouku se škrobem a zbytek mléka. Přes sítko lijte pramínkem vaječnou směs do horkého mléka a neustále prošlehávejte. Velice zvolna uvařte krém do zhoustnutí. Vychlaďte ho na pokojovou teplotu. Do středu každého upečeného kroužku dejte ovocný rosol. Krémem naplňte cukrářský sáček a na rosol nastříkejte pusinky. Dejte vychladit na 1h do lednice. Nakonec posypejte hnědým cukrem a flambovací pistolí povrch zkaramelizujte.
Recept je z kategorií: Dezerty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Studánky lásky
1150 příspěvků 30.11.16 20:10
@gmp Protože sou skoro vánoce, ne?
Já furt nějak nechápu proč zrovna jen ve středu…