Recept Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα

Úvod

Greci maju niekolko zaujmavych slanych strudiel asi najznamejsia „Spanokopitha“ zo spenatu alebo aj z cukiny. Toto je menej znama verzia z dýně, „Kolokithopita“ ma tiez dve verzie nasladko so skoricou a medom a na slano ako robi moja grecka suseda. Vahal som s pridanim lebo pouziva grecku verziu listkoveho cesta - velmi tenke (polotovar zo samosky ) „Filo“ - Phylo.
A neviem ci toto cesto je bezne k dostaniu, ale su tu sikulky, co si toto cesto vyrobia same. ( Je asi take tenke ako tahane strudlove).
Tu je postup na Filo v anglictine.

Postup

1-Tekvicu osupeme, ocistime a vyberieme jadierka. Nastruhame struhadlom do misky a odlozime na pol hodinu, aby pustila stavu.

2-Stavu zlejeme a pridame na drobno nakrajanu jarnu cibulku, podrveny syr fetta, ricottu a vajicka a vsetko poriadne premiesame. Plnku ochutime sol, mlete cierne korenie a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom. (Ked sa nam zda plnka velmi sucha pridame trochu mlieka podla potreby).

3-Pripravime si zmes masla (trosku zohrejeme) a olivoveho oleja.

4-Mensi hlbsi plech riadne vymastime… Dobre stare pierka na mastenie velmi pomozu.

5-Plech vylozime 4-5 vrstvami Filo listkoveho cesta, tak ze kazdu vrstvu samostatne namastime.

6-Rozotrieme plnku a polozime , zarovname a na nu polozime 4-5 individualnych namastenych vrstviev Fila.

7-Vrch tiez „slusne“ pomastime, noznicami alebo ostrim nozom orezeme cesto. A dame do predohriatej truby cca 180°C na cca 45 minut. (Zalezi ci mame cesto zmrznute) a pecieme do zlatista.

8-Tradicne sa kraja na kosostvoce. *(pozri komentare).

9-Je vyborna tepla aj studena.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.07.11 vloženo
  • 17151x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 min

Ingredience

  • 700 g tvrda tekvica, dýně
  • 150 g ovci syr feta
  • 100 g riccotta alebo tvaroh
  • 2 ks vajicka
  • 1 ks cibulka jarna
  • 1 balik - 10 ks cesto Filo - listkove tenke
  • sol, mleté čierne korenie
  • 1/2 lyzicky muškátový orech
  • 80 g maslo
  • 4 lyzice olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.04.15 18:32

Díky moc za recept, zase další super využití naší úrody (padla na to poslední dýně hokaido z loňska). :)
Receptů na sladko mám hafo, ale těch ostatních o dost méně, takže opravdu díky moc :)

Ovčí sýr použit domácí - maminčina výroba, tvaroh (neboť riccottu v našem konzumu mívají jen velice vzácně a kamkoli jinam je to daleko… )
Těsto vlastní výroba, takže obyčejné lístkové, jaké dělá každý.
Jarní cibulku jsem zapomněla… Ale ve špajzu je… (To jen z hlavy vypadla…) :D

Změnila jsem jen styl kladení na plech: dala jsem takové polootevřené „kapsy“ (či jak to nazvat), ale snad to autorovi nevadí ;)

Posypala jsem drcenými sušenými plody raktníku.

Je to vážně výborné!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 21.07.11 23:55

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon  28.07.11 00:17

Tezko rict, gabi, pro me hlavne v napisu na baleni. Taky se mi zda, ze filo je daleko jemnejsi, tenci, upece se do krupavejsi, krehke, prekrehke podoby. Tak moc se v tom nevyznam.

 
gabi
551 příspěvků 27.07.11 21:58

zébulon, aky je rozdiel medzi filo cestom a yufkou?

 
zébulon  25.07.11 21:10

Filo nebylo, jen turecká yufka, se spenatem, ricottou a mandlemi to bylo vynikajici. Diky.

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 22:55

No jedla Jolanko, ale nijak me nenadchlo, hodne pripominalo testo na tazeny strudl a ten ja moc rada nemela. Dyni, spenat a brokolici primo nenavidim, ale nekde jsem zahledla doma v knizce zajimavou nadivku se zelim, tak se ji pokusim najit a vyzkouset zavin s ni, ale az nebude vedro :-D

 
gabi
551 příspěvků 22.07.11 21:54

v Chorvatsku sa robi podobna tekvicova strudla…je aj v zozname nehmotneho kulturneho dedicstva…robi sa z klasickeho strudloveho cesta…plnka je z tekvice, tvarohu, vajiciek, kukuricnej muky, soli a kyslej smotany

Příspěvek upraven 22.07.11 v 22:00

 
svato
1415 příspěvků 22.07.11 20:52

u nás (v Bratislave) sa dá kúpiť chladené štrúdľové cesto (napr. aj v coop-e) a je celkom dobré, predtým sa predávalo na trhu novozámocké štrúdľové cesto z dodávky a bolo ešte lepšie, ale už dávno nechodia.
Pred rokmi sme ťahali cesto doma, naozaj je najlepšie, ale nie zase o toľko, aby to stálo za takú robotu.

Příspěvek upraven 22.07.11 v 20:55

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 20:22

Anitto, Anitto..phyllo je phyllo jednoducho..a jedla si uz vobec domace ze sa teda ked uz ne/dohadujes.. :mrgreen:..medzi nami ale, domace nedomace ja dynu jednoducho zboznujem…urobim ju nasladko a aj na slano ..ked som bola malicka pastierka husok, babka narezali dynu(dzinu pecarku po nasom) na mesiaciky , poukladali na plech a sup s nou do pece murovanej upiect..utlct som sa mohla za nou..a ked zavonal dynovy privarok a k nemu zemiaciky a pecene rebro abo snicla(fasirka)­..ach jaj..idem radsej na ten nakup .. :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 19:21

Pro me je dulezite, z ceho veci jsou, ale nebudu se dohadovat :wink:

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 18:52

Anitto, ja kupuju balene mrazene a od koho, myslim ze nie je podstatne a aj tak by to nikomu nic nevravelo…ja len na vlastnom jazyku mam odskusane domace..je to daco ine a neporovnatelnejsie lepsie..skoda ze pani co to robi uz nerobi, bych to aj odfotila..zazitok aj na oko..ja ho doma tiez nerobim a to som ochotna vyrobit veci ..ale toto niee.. :mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 18:29

Jolana, zalezi na tom, jake testo kupujes, nerekla bych, ze domaci je lepsi, tak perfektne vyvalet to doma asi nejde a take bych to nedelala, takovej blazen zase nejsem :mrgreen: :-D Fillo kupuju zasadne ve Whole foods, maji 3-4 druhy a platy jsou vetsi, nez v beznych obchodech. Vyjde na 3 velke strudly.
Samozrejme, ze se musi v lednicce nechat v puvodnim obalu :mrgreen: A pak v tom samem puvodnim obalu nechat v pokojove teplote, aby to bylo tedy polopaticke. :-D Zatim se mi nic nepolamalo, musi byt stale zakryte.

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 17:56

So spenatom robievam a je fantasticky..akurat ze sa dava vrstva syru a potom vrstva spenatu.
Za chvilu idem na nakup aj na filo cesto…a ked sme pri filo, najlepsie je ho zabalit aj v tej chladnicke pri rozmrazovani.No a co sa polame skuste Om Ali..

http://www.labuznik.com/recept/om-ali/

Anitto, domace nie je tak tenke ako kupovane a je neprekonatelne lepsie .. ine da sa povedat..

 
wydra  22.07.11 17:32

prinosne rady , diky :potlesk:

Příspěvek upraven 22.07.11 v 17:32

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 16:53

Tak ja take s troskou do mlyna… jelikoz mam s timto testem zkusenosti :-)
Delat ho rucne, ani nahodou, to musi byt desna piplacka, to je opravdu tenke jako papir. Nesmi byt zmrzle, protoze by se lamalo, dat do lednicky pomalu rozmrznout, 2-3 dny dopredu a pred pouzitim nechat zabalene v pokojove teplote asi tak hodinu. Pak vybalit, rozlozit na stul a prikryt vlhkou uterkou. Z Fillo delavam jablecny zavin, na povrchu udelam sikme rezy „jako porce“, jak rika i Bento, ale delam je ziletkou a az k nadivce, pak neni potreba nic krajet a dopekat, ale asi zalezi na nadivce. :-D

 
zébulon  22.07.11 14:09

Je hroznej, ze jo :- ))))? Bento, Bento, mam kvuli tobe program na cely vikend!

 
wydra  22.07.11 12:14

_____________­________ udelal se dvojak , smazano __________

Příspěvek upraven 22.07.11 v 12:14

 
wydra  22.07.11 12:14

Bentooooo, nech uz toho, copak muzu porad jen varit a jist? Delas chute (kdyz neprilepis krevety chciple) :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 22.07.11 11:51

Inac aj ta druha spenatova so syrom je vyborna :-P

 
wydra  22.07.11 09:40

Jolano dik zase tobe taky jdu do toho ! Napis az vytvoris. Ja urcite nebudu delat z hokkaido, je na me moc sladka. Sezenu mene sladkou .
Bento, to bude :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 09:14

Bento, dakujeem :)

 
Bento
794 příspěvků 22.07.11 00:20

Krajanie :roll: , nie je az tak jednoduche , lebo sa nam to cele polame.
1- pred tym ako dame do rury , si ostrim nozom naznacime -prerezeme len vrchnu poslednu tenku vrstvu.Kosostvorce ako ich chceme mat nakrajane.
2- po asi 20- 25 minutach vyberieme z rury a prekrojime cely strudel a vlozime naspat a dokoncime pecenie. 8-o

PS: S tym filom sa zle robi ked sa s nim dlhsie „babreme“ , ma tendenciu vyschnut a lamat sa.Takze rychlo a radsej zakryt vlhkou utierkov.

Sorry , zacala mi raplovat klavesnica uz je opravene.

Příspěvek upraven 22.07.11 v 05:58

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Koláč a la piňa colada


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Brokolicová polévka se smetanou Brokolicová polévka se...
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Květáková polévka Květáková polévka
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Cibulačka Cibulačka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz