Recept Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα Veg Pra

(Hodnoceno 1x) Řecká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα

Úvod

Greci maju niekolko zaujmavych slanych strudiel asi najznamejsia „Spanokopitha“ zo spenatu alebo aj z cukiny. Toto je menej znama verzia z dýně, „Kolokithopita“ ma tiez dve verzie nasladko so skoricou a medom a na slano ako robi moja grecka suseda. Vahal som s pridanim lebo pouziva grecku verziu listkoveho cesta - velmi tenke (polotovar zo samosky ) „Filo“ - Phylo.
A neviem ci toto cesto je bezne k dostaniu, ale su tu sikulky, co si toto cesto vyrobia same. ( Je asi take tenke ako tahane strudlove).
Tu je postup na Filo v anglictine.

Postup

1-Tekvicu osupeme, ocistime a vyberieme jadierka. Nastruhame struhadlom do misky a odlozime na pol hodinu, aby pustila stavu.

2-Stavu zlejeme a pridame na drobno nakrajanu jarnu cibulku, podrveny syr fetta, ricottu a vajicka a vsetko poriadne premiesame. Plnku ochutime sol, mlete cierne korenie a cerstvo nastruhanym muskatovym orieskom. (Ked sa nam zda plnka velmi sucha pridame trochu mlieka podla potreby).

3-Pripravime si zmes masla (trosku zohrejeme) a olivoveho oleja.

4-Mensi hlbsi plech riadne vymastime… Dobre stare pierka na mastenie velmi pomozu.

5-Plech vylozime 4-5 vrstvami Filo listkoveho cesta, tak ze kazdu vrstvu samostatne namastime.

6-Rozotrieme plnku a polozime , zarovname a na nu polozime 4-5 individualnych namastenych vrstviev Fila.

7-Vrch tiez „slusne“ pomastime, noznicami alebo ostrim nozom orezeme cesto. A dame do predohriatej truby cca 180°C na cca 45 minut. (Zalezi ci mame cesto zmrznute) a pecieme do zlatista.

8-Tradicne sa kraja na kosostvoce. *(pozri komentare).

9-Je vyborna tepla aj studena.

Recept je z kategorií: Koláče


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.07.11 vloženo
  • 17325x zobrazeno

Čas přípravy

  • 75 min

Ingredience

  • 700 g tvrda tekvica, dýně
  • 150 g ovci syr feta
  • 100 g riccotta alebo tvaroh
  • 2 ks vajicka
  • 1 ks cibulka jarna
  • 1 balik - 10 ks cesto Filo - listkove tenke
  • sol, mleté čierne korenie
  • 1/2 lyzicky muškátový orech
  • 80 g maslo
  • 4 lyzice olivový olej

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 21.04.15 18:32

Díky moc za recept, zase další super využití naší úrody (padla na to poslední dýně hokaido z loňska). :)
Receptů na sladko mám hafo, ale těch ostatních o dost méně, takže opravdu díky moc :)

Ovčí sýr použit domácí - maminčina výroba, tvaroh (neboť riccottu v našem konzumu mívají jen velice vzácně a kamkoli jinam je to daleko… )
Těsto vlastní výroba, takže obyčejné lístkové, jaké dělá každý.
Jarní cibulku jsem zapomněla… Ale ve špajzu je… (To jen z hlavy vypadla…) :D

Změnila jsem jen styl kladení na plech: dala jsem takové polootevřené „kapsy“ (či jak to nazvat), ale snad to autorovi nevadí ;)

Posypala jsem drcenými sušenými plody raktníku.

Je to vážně výborné!

Uvaření se již líbí 6 labužníkům
Odkaz na uvaření

Bento 21.07.11 23:55

Uvaření se již líbí 1 labužníkovi

Diskuse k receptu Řecký štrúdl z dýně - Κολοκυθόπιτα

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.07.11 00:17

Tezko rict, gabi, pro me hlavne v napisu na baleni. Taky se mi zda, ze filo je daleko jemnejsi, tenci, upece se do krupavejsi, krehke, prekrehke podoby. Tak moc se v tom nevyznam.

 
gabi
551 příspěvků 27.07.11 21:58

zébulon, aky je rozdiel medzi filo cestom a yufkou?

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.07.11 21:10

Filo nebylo, jen turecká yufka, se spenatem, ricottou a mandlemi to bylo vynikajici. Diky.

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 22:55

No jedla Jolanko, ale nijak me nenadchlo, hodne pripominalo testo na tazeny strudl a ten ja moc rada nemela. Dyni, spenat a brokolici primo nenavidim, ale nekde jsem zahledla doma v knizce zajimavou nadivku se zelim, tak se ji pokusim najit a vyzkouset zavin s ni, ale az nebude vedro :-D

 
gabi
551 příspěvků 22.07.11 21:54

v Chorvatsku sa robi podobna tekvicova strudla…je aj v zozname nehmotneho kulturneho dedicstva…robi sa z klasickeho strudloveho cesta…plnka je z tekvice, tvarohu, vajiciek, kukuricnej muky, soli a kyslej smotany

Příspěvek upraven 22.07.11 v 22:00

 
svato
1416 příspěvků 22.07.11 20:52

u nás (v Bratislave) sa dá kúpiť chladené štrúdľové cesto (napr. aj v coop-e) a je celkom dobré, predtým sa predávalo na trhu novozámocké štrúdľové cesto z dodávky a bolo ešte lepšie, ale už dávno nechodia.
Pred rokmi sme ťahali cesto doma, naozaj je najlepšie, ale nie zase o toľko, aby to stálo za takú robotu.

Příspěvek upraven 22.07.11 v 20:55

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 20:22

Anitto, Anitto..phyllo je phyllo jednoducho..a jedla si uz vobec domace ze sa teda ked uz ne/dohadujes.. :mrgreen:..medzi nami ale, domace nedomace ja dynu jednoducho zboznujem…urobim ju nasladko a aj na slano ..ked som bola malicka pastierka husok, babka narezali dynu(dzinu pecarku po nasom) na mesiaciky , poukladali na plech a sup s nou do pece murovanej upiect..utlct som sa mohla za nou..a ked zavonal dynovy privarok a k nemu zemiaciky a pecene rebro abo snicla(fasirka)­..ach jaj..idem radsej na ten nakup .. :lol:

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 19:21

Pro me je dulezite, z ceho veci jsou, ale nebudu se dohadovat :wink:

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 18:52

Anitto, ja kupuju balene mrazene a od koho, myslim ze nie je podstatne a aj tak by to nikomu nic nevravelo…ja len na vlastnom jazyku mam odskusane domace..je to daco ine a neporovnatelnejsie lepsie..skoda ze pani co to robi uz nerobi, bych to aj odfotila..zazitok aj na oko..ja ho doma tiez nerobim a to som ochotna vyrobit veci ..ale toto niee.. :mrgreen:

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 18:29

Jolana, zalezi na tom, jake testo kupujes, nerekla bych, ze domaci je lepsi, tak perfektne vyvalet to doma asi nejde a take bych to nedelala, takovej blazen zase nejsem :mrgreen: :-D Fillo kupuju zasadne ve Whole foods, maji 3-4 druhy a platy jsou vetsi, nez v beznych obchodech. Vyjde na 3 velke strudly.
Samozrejme, ze se musi v lednicce nechat v puvodnim obalu :mrgreen: A pak v tom samem puvodnim obalu nechat v pokojove teplote, aby to bylo tedy polopaticke. :-D Zatim se mi nic nepolamalo, musi byt stale zakryte.

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 17:56

So spenatom robievam a je fantasticky..akurat ze sa dava vrstva syru a potom vrstva spenatu.
Za chvilu idem na nakup aj na filo cesto…a ked sme pri filo, najlepsie je ho zabalit aj v tej chladnicke pri rozmrazovani.No a co sa polame skuste Om Ali..

http://www.labuznik.com/recept/om-ali/

Anitto, domace nie je tak tenke ako kupovane a je neprekonatelne lepsie .. ine da sa povedat..

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.11 17:32

prinosne rady , diky :potlesk:

Příspěvek upraven 22.07.11 v 17:32

 
Anitta
521 příspěvků 22.07.11 16:53

Tak ja take s troskou do mlyna… jelikoz mam s timto testem zkusenosti :-)
Delat ho rucne, ani nahodou, to musi byt desna piplacka, to je opravdu tenke jako papir. Nesmi byt zmrzle, protoze by se lamalo, dat do lednicky pomalu rozmrznout, 2-3 dny dopredu a pred pouzitim nechat zabalene v pokojove teplote asi tak hodinu. Pak vybalit, rozlozit na stul a prikryt vlhkou uterkou. Z Fillo delavam jablecny zavin, na povrchu udelam sikme rezy „jako porce“, jak rika i Bento, ale delam je ziletkou a az k nadivce, pak neni potreba nic krajet a dopekat, ale asi zalezi na nadivce. :-D

 
zébulon 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.11 14:09

Je hroznej, ze jo :- ))))? Bento, Bento, mam kvuli tobe program na cely vikend!

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.11 12:14

_____________­________ udelal se dvojak , smazano __________

Příspěvek upraven 22.07.11 v 12:14

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.11 12:14

Bentooooo, nech uz toho, copak muzu porad jen varit a jist? Delas chute (kdyz neprilepis krevety chciple) :mrgreen:

 
Bento
794 příspěvků 22.07.11 11:51

Inac aj ta druha spenatova so syrom je vyborna :-P

 
wydra 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 22.07.11 09:40

Jolano dik zase tobe taky jdu do toho ! Napis az vytvoris. Ja urcite nebudu delat z hokkaido, je na me moc sladka. Sezenu mene sladkou .
Bento, to bude :potlesk:

 
jolana
5064 příspěvků 22.07.11 09:14

Bento, dakujeem :)

 
Bento
794 příspěvků 22.07.11 00:20

Krajanie :roll: , nie je az tak jednoduche , lebo sa nam to cele polame.
1- pred tym ako dame do rury , si ostrim nozom naznacime -prerezeme len vrchnu poslednu tenku vrstvu.Kosostvorce ako ich chceme mat nakrajane.
2- po asi 20- 25 minutach vyberieme z rury a prekrojime cely strudel a vlozime naspat a dokoncime pecenie. 8-o

PS: S tym filom sa zle robi ked sa s nim dlhsie „babreme“ , ma tendenciu vyschnut a lamat sa.Takze rychlo a radsej zakryt vlhkou utierkov.

Sorry , zacala mi raplovat klavesnica uz je opravene.

Příspěvek upraven 22.07.11 v 05:58

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Vepřové medailonky s česnekovou omáčkou Vepřové medailonky s...
Velikonoční tvarohový bochánek Velikonoční tvarohový bochánek
Jarní chřestový salát s ředkvičkami Jarní chřestový salát s...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz