Recept Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

Úvod

Miluju cheesecake a štrúdl. Když jsem dříve dělala štrúdl s tvarohem, byl tvaroh suchý a nic moc chuť. Objevila jsem ale způsob, jak vytvořit pochoutku.
Aby byl tvaroh rozplývající se na jazyku, musí být podobný jako ten v cheesecakeu. Zde je…

Postup

Tvaroh, smetanu (není nutno šlehat), cukr, vejce, pudink (jen prášek nevařený), šťáva z citronu - vše dát do mísy a zamíchat nebo ušlehat na robotu.
Je potřeba použít tvrdý tvaroh a co nejtučnější smetanu, aby výsledná hmota nebyla příliš tekutá a dala se dobře zamotat do těsta.

Tvarohovou náplň namažu na celé vyválené lístkové těsto. Nechám jen kousek na spojení. Nedělám ho příliš tenké, má pak tendenci praskat a náplň vyteče.

Z 500g těsta dělám dvě nohavice. Tvarohu je tedy na jednu nohavici hodně, ale o to je to lepší :)

Na tvaroh posypu nastrouhaná jablka (bez slupky). Nebojte se i šťavnatých jablek, pudink v tvarohu vlhkost nasaje. Strouhanku nebo krupici nepřidávejte!

Dle chuti dám rozinky a skořici. Občas i vanilkový cukr pro vůni.

Štrúdl zamotám. Na teflonovém plechu není potřeba podmazávat, nohavice ani nenatírám vejcem, nepřijde mi to nutné. Ale záleží na vás.

Peču asi 1 hodinu na 180 stupních C. Potom vytáhnu a dám pod utěrku.
Jelikož je to moje droga, tak ještě horké patky krájím a jím. Teplé jsou nejlepší :)

Recept je z kategorií: Záviny


Reklama

Nahlásit recept

  • 06.03.11 vloženo
  • 23655x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 1 hod

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 500g lístkové těsto
  • 500g tvarohu - kostka - ve staniolu, ne ten ve vaničce
  • 200 ml smetany ke šlehání - 30-40%
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 citronu - šťáva
  • 100 g cukru krystal
  • 4 jablka
  • dle chuti:
  • skořice
  • rozinky
  • vanilkový cukr

Doporučená příloha

  • kafíčko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Hanka Šebelová 07.05.16 13:53

Vyzkoušela jsem. Bála jsem se, že tvaroh vyteče ale byla jsem mile překvapena. Výtečné!!!!!
Zítra upeču další pro kolegyně do práce.
Děkuji za inspiraci.

Odkaz na uvaření

Lumikova 13.07.15 08:26

Báječný závin, ani jsem se jím moc nepokochala a je pryč!
Tvarohovou náplň jsem také udělala z poloviny ingrediencí a bylo jí úplně dostatečné množství pro dva 300 g pláty listového těsta, dokonce mi prošel i vaničkový tučný tvaroh - nic nevyteklo.

Odkaz na uvaření

Mydri 14.05.15 21:35

Recept jsem vyzkoušela, prve musím pochválit, že chuťově je vážně skvělý, protože jsem ho vzala na návštěvu a během dvou dnů byly obě nohy pryč :) A vážně to připomíná cheesecake, náplň famozní.
Co je trochu problém, je uvedené množství ingrediencí - pokud chcete dělat dvě nohy (což s 500 g těstem chcete, a už takhle je těsto dost tenké), naprosto stačí jeden tvaroh, protože množství, které je uvedeno, vydá na čtyři nohy, na což ale potřebujete ještě jedno 500 g těsto. Jinak vajíčkem jsem namazala a získalo to krásnou zlatavou barvu, štrůdl sice praskl, ale náplň nevytekla, naopak ztuhla, takže se toho nebojte, i když se vám otevře, nic se nestane a na chuti to taky neubere. Do jablek jsem přidala skořicový cukr, ale i mandle, což tomu dodalo ještě zajímavější chuť, a hotový produkt jsem posypala ještě perníkovým kořením.

Odkaz na uvaření

Andik 11.08.14 17:47

Výsledek je chuťově výborný, ale dala jsem jen poloviční množství tvarohu, jelikož jsem si nevěřila, že dokážu závin tak dobře zabalit, aby náplň nevytekla. Záviny i tak na boku praskly, takže to chce opravdu nechat silnější těsto a asi péct pozvolněji, já měla v plynové troubě za 20 minut upečeno. Jako u všech receptů jsem dala méně cukru, jen dvě lžíce a sladké nám to přijde až až. Také jsem šlehačku ušlehala, aby směs nebyla tak řídká, nemám s tím dobré zkušenosti.
A jen jsem tohle dopsala, jedna celá nohavice skoro zmizela :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Mydri
1 příspěvek 06.05.15 22:00

No, já se už teď bojím, jak to dopadne, protože jsem zcela očividně dala moc náplně :D Jako zabalit to nějak šlo, ale taky to určitě popraská, myslím, že tvaroh by zcela stačil jeden (ještě mi spousta zbyla). Uvidíme, bojím bojím :jazyk:

Edit: Hmm, jo. Speciální odrůda - otevřený štrůdl. :jazyk: :jazyk:

Příspěvek upraven 06.05.15 v 23:05

 
Sigginka
2 příspěvky 16.03.11 10:09

To mě velmi těší, že chutná :lol:

 
Labužník anicka03
4 příspěvky 13.03.11 10:13

Milá Sigginko, včera jsem upekla, je to senzační, moc dobré. Bude to též moje droga hahaha, díky za recept. Zdraví Anička :potlesk:

 
Sigginka
2 příspěvky 07.03.11 11:02

Díky za upozornění, máš pravdu. Opravila jsem to.

 
glama 
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.03.11 10:50

Tvrdý tvaroh - nejspíš nemyslíš tvrdý tvaroh na strouhání, ale tvaroh ve staniolu.
Tvrdý tvaroh se říká něčemu jinému
Aby to někdo nepochopil špatně… :think:

Vložit nový komentář

Reklama

Dnes doporučujeme: Pomerančová zmrzlina


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Candát s fíky a slaninou Candát s fíky a slaninou
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Pečený bůček s blumami Pečený bůček s blumami
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Bylinkové palačinky s chřestem Bylinkové palačinky s chřestem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz