Recept Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

(Hodnoceno 4x) Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

Úvod

Miluju cheesecake a štrúdl. Když jsem dříve dělala štrúdl s tvarohem, byl tvaroh suchý a nic moc chuť. Objevila jsem ale způsob, jak vytvořit pochoutku.
Aby byl tvaroh rozplývající se na jazyku, musí být podobný jako ten v cheesecakeu. Zde je…

Postup

Tvaroh, smetanu (není nutno šlehat), cukr, vejce, pudink (jen prášek nevařený), šťáva z citronu - vše dát do mísy a zamíchat nebo ušlehat na robotu.
Je potřeba použít tvrdý tvaroh a co nejtučnější smetanu, aby výsledná hmota nebyla příliš tekutá a dala se dobře zamotat do těsta.

Tvarohovou náplň namažu na celé vyválené lístkové těsto. Nechám jen kousek na spojení. Nedělám ho příliš tenké, má pak tendenci praskat a náplň vyteče.

Z 500g těsta dělám dvě nohavice. Tvarohu je tedy na jednu nohavici hodně, ale o to je to lepší :)

Na tvaroh posypu nastrouhaná jablka (bez slupky). Nebojte se i šťavnatých jablek, pudink v tvarohu vlhkost nasaje. Strouhanku nebo krupici nepřidávejte!

Dle chuti dám rozinky a skořici. Občas i vanilkový cukr pro vůni.

Štrúdl zamotám. Na teflonovém plechu není potřeba podmazávat, nohavice ani nenatírám vejcem, nepřijde mi to nutné. Ale záleží na vás.

Peču asi 1 hodinu na 180 stupních C. Potom vytáhnu a dám pod utěrku.
Jelikož je to moje droga, tak ještě horké patky krájím a jím. Teplé jsou nejlepší :)

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 06.03.11 vloženo
  • 24276x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 min + 1 hod

Počet porcí

  • 8 porcí

Ingredience

  • 500g lístkové těsto
  • 500g tvarohu - kostka - ve staniolu, ne ten ve vaničce
  • 200 ml smetany ke šlehání - 30-40%
  • 1 vejce
  • 1 vanilkový pudink
  • 1/2 citronu - šťáva
  • 100 g cukru krystal
  • 4 jablka
  • dle chuti:
  • skořice
  • rozinky
  • vanilkový cukr

Doporučená příloha

  • kafíčko

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Hanka Šebelová 07.05.16 13:53

Vyzkoušela jsem. Bála jsem se, že tvaroh vyteče ale byla jsem mile překvapena. Výtečné!!!!!
Zítra upeču další pro kolegyně do práce.
Děkuji za inspiraci.

Odkaz na uvaření

Lumikova 13.07.15 08:26

Báječný závin, ani jsem se jím moc nepokochala a je pryč!
Tvarohovou náplň jsem také udělala z poloviny ingrediencí a bylo jí úplně dostatečné množství pro dva 300 g pláty listového těsta, dokonce mi prošel i vaničkový tučný tvaroh - nic nevyteklo.

Odkaz na uvaření

Mydri 14.05.15 21:35

Recept jsem vyzkoušela, prve musím pochválit, že chuťově je vážně skvělý, protože jsem ho vzala na návštěvu a během dvou dnů byly obě nohy pryč :) A vážně to připomíná cheesecake, náplň famozní.
Co je trochu problém, je uvedené množství ingrediencí - pokud chcete dělat dvě nohy (což s 500 g těstem chcete, a už takhle je těsto dost tenké), naprosto stačí jeden tvaroh, protože množství, které je uvedeno, vydá na čtyři nohy, na což ale potřebujete ještě jedno 500 g těsto. Jinak vajíčkem jsem namazala a získalo to krásnou zlatavou barvu, štrůdl sice praskl, ale náplň nevytekla, naopak ztuhla, takže se toho nebojte, i když se vám otevře, nic se nestane a na chuti to taky neubere. Do jablek jsem přidala skořicový cukr, ale i mandle, což tomu dodalo ještě zajímavější chuť, a hotový produkt jsem posypala ještě perníkovým kořením.

Odkaz na uvaření

Andik 11.08.14 17:47

Výsledek je chuťově výborný, ale dala jsem jen poloviční množství tvarohu, jelikož jsem si nevěřila, že dokážu závin tak dobře zabalit, aby náplň nevytekla. Záviny i tak na boku praskly, takže to chce opravdu nechat silnější těsto a asi péct pozvolněji, já měla v plynové troubě za 20 minut upečeno. Jako u všech receptů jsem dala méně cukru, jen dvě lžíce a sladké nám to přijde až až. Také jsem šlehačku ušlehala, aby směs nebyla tak řídká, nemám s tím dobré zkušenosti.
A jen jsem tohle dopsala, jedna celá nohavice skoro zmizela :)

Uvaření se již líbí 3 labužníkům

Diskuse k receptu Štrúdl s tvarohem a jablky à la cheesecake

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
Mydri
1 příspěvek 06.05.15 22:00

No, já se už teď bojím, jak to dopadne, protože jsem zcela očividně dala moc náplně :D Jako zabalit to nějak šlo, ale taky to určitě popraská, myslím, že tvaroh by zcela stačil jeden (ještě mi spousta zbyla). Uvidíme, bojím bojím :jazyk:

Edit: Hmm, jo. Speciální odrůda - otevřený štrůdl. :jazyk: :jazyk:

Příspěvek upraven 06.05.15 v 23:05

Sigginka
2 příspěvky 16.03.11 10:09

To mě velmi těší, že chutná :lol:

Labužník anicka03
4 příspěvky 13.03.11 10:13

Milá Sigginko, včera jsem upekla, je to senzační, moc dobré. Bude to též moje droga hahaha, díky za recept. Zdraví Anička :potlesk:

Sigginka
2 příspěvky 07.03.11 11:02

Díky za upozornění, máš pravdu. Opravila jsem to.

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 07.03.11 10:50

Tvrdý tvaroh - nejspíš nemyslíš tvrdý tvaroh na strouhání, ale tvaroh ve staniolu.
Tvrdý tvaroh se říká něčemu jinému
Aby to někdo nepochopil špatně… :think:

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Štědrák

Nejlepší recepty

Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Zelené karí s kuřetem a chřestem Zelené karí s kuřetem a...
Vaječný salát s pomeranči a řeřichou Vaječný salát s pomeranči a...
Kynuté lívanečky ze špaldové celozrnné krupice Kynuté lívanečky ze...
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz