Recept Štrůdl s hlívou

(Hodnoceno 1x) bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Štrůdl s hlívou

Postup

Hlívu uvaříme a nakrájíme na plátky. Po vychladnutí smícháme s nastrouhaným sýrem (trochu si necháme na posypání), na tenko pokrájenými kolečky pórku a rozšlehanými vejci. Osolíme, opepříme, přidáme špetku kari koření nebo koření houbové. Listové těsto rozdělíme na 2 kusy, rozválíme a potřeme houbovou směsí, dobře uzavřeme a povrch potřeme rozšlehaným vejcem. Před koncem pečení posypeme sýrem, špetkou červené mleté papriky a sezamem. Místo štrůdlu můžeme péci i šátečky. Chutná teplé i studené.

Recept je z kategorií: Slané pečivo

Nahlásit recept

  • 20.07.06 vloženo
  • 10447x zobrazeno

Ingredience

  • 1 balíček listového těsta
  • 250 g hlívy ústřičné
  • 150 g pórku
  • 2 vejce
  • 200 g sýra (eidam, primátor, uzený sýr)
  • sůl
  • houbové koření (můžeme i kari koření)
  • pepř
  • 1 vejce na potření
  • špetka červené mleté papriky
  • sezamová zrníčka.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

oldsoft 31.5.16 00:08

Místo pórku je zelí podušené na másle, hlíva také na másle.

Uvaření se již líbí 6 labužníkům

Diskuse k receptu Štrůdl s hlívou

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Štrůdl s hlívou

alena45
588 příspěvků 4.5.17 17:13

Mala som hodne hlivy. Urobila polievku a zvyšok som opražila na oleji, osolila, okorenila, keď bolo hotovo, pridala nastrúhanú Nivu a veľkúú lyžicu bazalkového pesta. Zamiešala, nechala vychladnúť a urobila tento závin. Výborné. Dík za inšpiráciu.

Labužník bylinka02
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

DNES BUDU ZKOUŠE A POTOM VAM POVÍM, JAK CHUTNALO. DÍKY ZA RECEPT.

Labužník Jana2902
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Včera jsem vyzkoušela, je výborný, příští týden pořádeme 2. ročník štrůdliády a já jsem se rozhodla, že se zúčastním a upeču tento štrůdl. Já zrovna nemusím maso a houby mám ráda. Jenom se příště nebudu bát a přisolím víc. Opravdu je skvělý.

Labužník Milan04
546 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Jsem moc rád, že se objevuje chvála hlívy ústřičné. Nejen že je k sehnání i mimo hlavní houbařskou sezónu [i když pravověrní houbaři dokáží nalézt houbu třeba i v únoru, což já fakt nesvedu], ale – a to mám vyzkoušené – na rozdíl od tolik preferovaných žampiónů poctivě houbově voní, což je příjemné [chutná se nejenom ´chutí´, ale i čichem, ne?] A recepty, jež dává na Labužníka „bedla“ jsou fakt moc kulinářsky příjemné; i když je člověk nestačí všechny uvařit s sníst, tak se i příjemně čtou – a to je také fajn, ne?

rak21
14 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Hlíva ústřičná je má oblíbená houba - a je také k sehnání i v zimě! Pečivo na slano mi chutná. Takže už je to mých oblíbených receptech.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Marjánko, díky za radu, určitě vyzkouším, receptů na hlívu mám ještě dost.

Marjanka2
214 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Hlívu do štrůdlu dávám syrovou, krásně chuťově propojí ostatní suroviny a když
těsto posypu trochou strouhanky vsákne přebytečnou vodu, která se z hlívy vypeče.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou - betmenko,

je to možné…já to nedělám..prosím je to Tvůj styl…

betmenka
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Tak nevím bedlo, já mám i z jiných receptů vyzkoušeno dušení a ještě se mě
z toho kaše neudělala. Asi málo míchám a nebo dusím jen chvíli.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou - betmenko,

hlíva ústřičná je houba pod kloboučkem s lupeny, přílišným mícháním a dušením, bychom z ní vytvořili kaši, proto povařit, nakrájet.

betmenka
3 příspěvky 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Taky máme moc rádi slaný štrůdl z listového těsta, můj manžel dokonce listové těsto na sladko nepozře. Ale já vždy houby dusím na cibulce s kmínem.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Tasmo, tohle úžasné ticho a rána v Kyjově u Rumburku, Doubici a okolí prožíváme po celý týden denně, nádherný les je i v dešti a chodit si pro praváky, které musíš dolovat z trávy…stačí lehce přejíždět rukou..to umí hlavně můj muž a pak vítězoslavně donese krásné hřiby…to místečko nám odkázala minulá paní správcová a rostou tam stále..jezdíme tam již přes dvacet let. Krásné jsou houby všechny…hlavně ty jedlé. Trochu chladnější večer přeji…u nás jsou strašná vedra.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Bedlo,

u nás bohužel praváci nerostou, ale mě to ani moc nevadí. Na houby sice chodím velice ráda, ale nejvíce ze všeho se mi na tom líbí to úžasné ticho v lese a pohled na jakoukoliv houbu sedící v zeleném mechu. Jakmile se ocitne v tvém košíku.....kouzlo je pryč.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Tasmo, omlouvám se měla jsem na mysli praváky…těm tady zase my říkáme hřiby, jinak je to podborovák - tj. hřib podborový, hřib hnědý - hnědák atd. Ono je to krajově všude jinak, ale hlavně, že rostou…Pěkný večer…

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

My říkáme obyčejné hříbky
těmto suchohřibům , které u nás hodně rostou.

bedla
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou - Papajo,

hlíva ústřičná nebo hlíva plicní ..obě jsou moc dobré…hlavně dršťková polévka. V tomto případě do štrůdlíku vařím kolem 10 minut. Tak jak píše jandule i Tasma, dá se do těchto slaných dobrůtek schovat všechno. Tasmo…jaké obyčejné hříbky?..u nás je to rarita…ale začínají tu už také růst. Mějte se pěkně.

Tasma
415 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Je to velice chutné i s obyčejnými hříbky. Takovéto slané štrůdly jsou velmi dobré a mají obrovskou výhodu v tom, že do nich člověk může zabalit cokoliv co najde v lednici, nebo cokoliv, co má rád. Já jsem měla vloni přebytky špenátu, tudíž jsem použila špenát, slaninu, sýr, houby a bylo to docela jedlé. A ještě lepší studené.

Papaja
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou-bedlo

Hlívu jsem ještě nikdy nejedla a tak, prosím, poraď: Jak dlouho se vaří? Jinak tyhle slané věci z listového těsta mám moc ráda, zkusila bych to. A „Houbové koření“ mám skvělé z Plzně od Antonína :-)))
Díky P.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl s hlívou

Kromě hlívy se dají použít výborně taky holubinky. Je to hrozně jedlé, dělám taky.

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Banány po amsterodamsku

Nejlepší recepty

Krémová celerová polévka Krémová celerová polévka
Horké maliny se zmrzlinou Horké maliny se zmrzlinou
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem
Pórková polévka s cizrnou Pórková polévka s cizrnou
Borůvkový koláč se strouhaným perníkem Borůvkový koláč se...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz