Recept Štrůdl od máti z Bystřan

bedla Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Štrůdl od máti z Bystřan

Postup

Do mísy dáme hladkou mouku, přidáme nakrouhaný tuk Iva, vejce, sklenku studené vody, trochu octa a sůl. Proděláme, vyválíme tři placky, poklademe krouhanými jablky, osladíme. Přidáme drobené piškoty, rozinky v rumu, kdo má rád - krouhané ořechy a máslo na kostičky. Zavineme a potřeme rozšlehaným vejcem. Pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

Recept je z kategorií: Záviny

Nahlásit recept

  • 11.07.05 vloženo
  • 9441x zobrazeno

Čas přípravy

  • 1.30 hod.

Ingredience

  • 400 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 1 tuk Iva - 250 g
  • 1 sklenka studené vody
  • trochu octa
  • sůl.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Štrůdl od máti z Bystřan

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Štrůdl od máti z Bystřan

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 30.12.11 17:34
Omlouvám se, nebude to k věci,

ale vlastně trochu jo. Totiž, nikdy jsem se nenaučil jak „správně“ jíst hamburger. Otevřít hubu a ukousnout z pět a více cm vysokého, abych nic nevyždímal. :roll:
Když jsem začal jezdit s truckem po Americe tak k všeobecnému pohoršení jsem si vždycky vzal vidličku a nůž a jedl po našem. Ty pohledy ostatních řidičů na truck stopu! 8o
A já se v duchu chechtal. :lol: On je to vlastně podobenství.
Zas ty překlepy, proto editace.

Příspěvek upraven 30.12.11 v 17:35

Anitta
521 příspěvků 30.12.11 16:58

Hmm, takove problemy s vetrnikem! :mrgreen: Uplne jednoduche - rozloupnout, kazdou pulku vylizat :jazyk: a pak uz jednoduse ukusovat :D V cukrarne je postup stejny, jen misto vylizovani bastime inteligentne lzickou. Pokud chceme hrdinne snist vetrnik jen „ukusovanim“, jime nakloneni nad sinkem(drez), odtud nazev „nadsinkovnik“, nemusime myt talir, ani prat obleceni, proste..... :lol:

sveva
751 příspěvků 30.12.11 16:57

Moc se omlouvam autorce receptu za to nase pretrasani vetrniku.
Kdyz mi k moucniku nedaji vidlicku tak si o ni reknu. A k vetrniku navic klidne pozadam o ostry nuz. Kdyz si o cokoliv reknete s urcitou davkou samozrejmosti vzdy vas uspokoji a ani se nedivi.
Zdravim a preji hodne vychutnanych vetrniku v Novem roce.

rosaa
49 příspěvků 30.12.11 13:34
Větrník v cukrárně

Naposledy jsem se pokusila jíst větrník v cukrárně asi před třemi lety. Chtěla jsem decentně, takže jsem zakrojila lžičku (vidličku nepodávali) do vršku větrníku, ten vylétl do vzduchu a přistál na zemi. Od té doby větrník jen v přísném soukromí.

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 28.12.11 16:00
Nojo,

dělám si tady poněkud srandu, to jsem prostě neodolal. :dance:

gmp
1603 příspěvků 27.12.11 22:50
+

Drahý Wolfe, se svým gangem, opomněl jsi vytrčený malíček, na tom bych prosím rajtoval, na vytrčeném malíčku. Pokaváde mé osoby se dotýká, v bistrech a bufetech kde já se vyskytuji se zas nevyskytuje štrůdl(jablečný závin), sladké zákusky mi nic neříkají, leč když se k nim dostanu, pečlivě se rozhlédnu. Když se nikdo nedívá, odstraním vrchní vrstvu, (s prominutím) vyžeru ořechy… Je to silnější než já, taková malá úchylka(každej sme nějakej). :andel:

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 27.12.11 21:59
Nojo wolfgu,

tam já nechodím. Kavárnu se štrůdlem v Idahu nenajdeš, do Vídně daleko, hospodyně v odvážném outfitu taky není, protože když si štrůdl neupeču tak ho nemám. Jím si ho tedy po barbarsku. :palec:
Ale, za podmínek jak je popisuješ, jistě, tak a ne jinak to být musí. :potlesk:

Wolfg
584 příspěvků 27.12.11 21:54
Kterak pojídati závin

Jo takovej štrůdl někde u ohně po buřtech hmmm, žrát jen rukama a ještě špinavejma nehtama vydloubávat rozinky a ruce si utřít do trávy. Komu se tato kultura stolování nelíbí, ať jde k šípku.
Ale vraťme se k závinu, jinak se doma tato tradiční sladkost nenazývala. Když sedíme s přáteli u kávy, zle lajíce na ten příšerný burzovní PX 50, hospodyně v odvážném outfitu přináší ještě teplé kousky na leštěném stříbře, oči mužů švenkují z tácu k plnému dekoltu, čím prosím byste v tu chvíli chtěli servírovat a jíst? Prsty a ještě si je olíznout? Nelze! Tady přihází se dortová lopatka a dezertní vidlička s levým naostřeným bokem, tedy rozumí se, že tato béře se do pravé ruky (pro nás leváky katastrofa) a lehce, jako by tanečním pohybem ukrajujeme malá sousta. A to nemluvím právě o vídeňské kavárně, stropy půl osmého metru vysoké, křišťálové lustry, klavírní tóny v pianissimu, dámy v odpolední toaletě, nenucený hovor… tady si budeme ukusovat žvanec, přečnívající z talířku a tím riskovat hluboké kóma dam???

Drobek
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.11 22:20

Glamo, potěšilas mně. Já si myslel že jsem jediný barbar na planetě. Závin na talířku a z talířku ukusuju. Před ukousnutím popotáhnu, zuby, abych se při dalším soustu měl čeho zachytit. :lol:

Wolfg
584 příspěvků 26.12.11 21:45

Mě napadá, zda ten větrník není tradiční zlomyslnost cukrářů, stejně jako chlebíček s půlkou vejce a majonézou. Ještě že si nevyzkoušíte holčiny konzumaci podobných nástrah, majíce knír maďarského typu. Též zmrzlina v něm zanechává nepřehlédnutelné stopy, dále barevné omáčky, nejlépe červené, vlasové nudle v polévce, pomazánky na chlebu … a toho je. Ale když jsem se zeptal mého arabského přítele jménem Yaghob, proč u nich mají muži knír, povídá: chlap bez knír, to holka. Proto ho nesundám, to aby se vědělo, kdože jsem

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.11 17:08

Alis, přiznávám, že v restauraci, pokud závin, pak jedině vidličkou.
Doma ale obvykle, pokud studený, pak rukou, ale když zakrojím ještě teplý, bývá potřeba podložit talířkem a na něm buď posunovat k ukousnutí a nebo použít vidličku.
Já vidličkou, jen vidličkou, jím velmi často a velmi ráda.
Prsty od cukru nemám, nic necukruji. Nemám to ráda a považuji za zbytečné.

Ejo, větrníky jím úplně stejně! Jíst je spisovně by mě rozhodně ochudilo! Tady se technika konzumace neoddělitelně snoubí s objektem konzumace!! Jedno bez druhého nefunguje :-D
To víte, jak ta dáma nad větrníkem nešťastně shlédla na svou halenku a tiše zašveholila: Jéžíšmarjááá, já jsem ale prase! A manžel na to bodře: No jo, a navíc sis kydla na prsa šlehačku…
:mrgreen:

Alis, já jen v šestém… :cry:

Příspěvek upraven 26.12.11 v 17:09

Alis
2617 příspěvků 26.12.11 14:08

Eja, jíst ve společnosti větrník může jen blázen (slušně řečeno) :-)

Větrník je jedno z mála jídel, kde je jedno, jestli ho jíš vidličkou, rukama, lžící, lopatou nebo nohama, ten se elegantně snad sníst nedá :-D

Eja
3887 příspěvků 26.12.11 13:54

Glamo :mrgreen: :mrgreen:
Já taky sladké skoro nejím, tak třikrát do roka mne posedne chuť - většinou na větrník z dobré cukrárny- ale koupím si ho a vezmu domů a pak ho sním - Alis, dále to nečti :mrgreen: odklopím vršek ( rukou, samozřejmě), sním ho, a pak ( rovněž rukou) sním ten spodek. Jo :oops: čuník… Takže bistro nic pro mne :-D

Alis
2617 příspěvků 26.12.11 13:38

To víš, my, co jsme vyrostli ve třináctém patře… :-)

Ale v bistru? Co je na tom tak divného, že k tomu podávají vidličku?

A doma? Nevadí ti, že máš prsty od cukru? Mně to leze na nervy :-) I když, nevím, co to tu kecám, když sladké v podstatě nejím :D

Beddlo, promiň, tvůj závin bude jistě skvělý a na vidličku jako dělaný :-)

glama
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 26.12.11 13:13

Alis, to asi u vás na zámku… :-D
My, v podzámčí, normálně zakrojíme, uchopíme a koušeme.. :-P
:mrgreen:

Alis
2617 příspěvků 26.12.11 13:03

Co se tady člověk nedozví… Do dnešního dne jsem žila v domnění, že všechny záviny se podávají a jedí vidličkou :think:

casino
4497 příspěvků 15.12.11 17:55

…u nás velmi podobnému říkáme „Štrúdl od paní z bistra“ :-)
Místo 1 sklenky studené vody a trochy octa se dává deci mléka.
Jedná se o závin z křehkého těsta. Tak křehkého, že v tom bistru jej podávají s vidličkou :mrgreen:

TADY je diskuze o křehkém těstě…
Křehké těsto se zadělává stylem metelesku blesku (dalo by se říci i stylem VŮŽAVES :mrgreen:
Naschvál jsem si stopnul, jak dlouho trvá zadělání těsta:
Když byly všechny suroviny (na dvě dávky) nachystány NA VÁLE , tak potom to bylo pár vteřin přes dvě minuty. Napřed prohodit velkým nožem, a až se tekuté složky spojí s moukou, tak rukama. No, bleskovka! Ale musíte se do toho opřít dlaněmi celou vahou. Já jsem do-cent…, takže těm subtilnějším to může trvat o minutku déle :-) :mrgreen:

Příspěvek upraven 15.12.11 v 18:02

Labužník handula02
634 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl od máti z Bystřan

Mám hodně podobný recept, jen o něco víc mouky a místo vody mléko, dělám 4 šišky a je vynikající.

kousalka
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Re: Štrůdl od máti z Bystřan

Vypadá to jednoduše. Vyzkouším.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Tatranské kuře Tatranské kuře
Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Žloutkové věnečky Žloutkové věnečky

Naši partneři

eMimimino

Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz

Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz

Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz

Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz