Recept Strouhankové knedlíky počtvrté

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Strouhankové knedlíky počtvrté

Úvod

Někdy bílého pečiva upeču víc, než spotřebujeme; suším jej a vyrobím strouhanku. Mám-li strouhanky potřebné množství, jsou na našem jídelníčku Strouhankové knedlíky. Dělám je trochu jinak, než jaké už jsou na Labužník vloženy.

Inspirací k tomuto receptu mi byl Tyrolský knedlík – ten je však ze starších žemlí a navíc s uzeným masem.

Ingredience uvádím v množství na 2 obvyklé a nebo 1 maxichlapáckou porci. Hotových knedlíků je celkem cca 390 g (tj. 6 kusů po 65 g). Pro porovnání: 5 plátků kynutého knedlíku v obvyklém průměru váží přibližně 200 g.

Postup

Na tuku osmažte drobně krájenou cibuli do zlatova a nechte schladnout. Odvážených 100 g strouhanky zalijte mlékem (vodou) a nechte vsáknout (nechávám stát asi 15 minut, mezi tím schladne osmažená cibule).

V misce smíchejte zvlhčenou strouhanku, vejce, smaženou cibuli a nadrobno nasekanou pažitku. Strouhanka z běžného bílého pečiva je již dostatečně slaná a proto těsto nesolím!

Z těsta na vále posypaném zbylou strouhankou vytvořte váleček, který rozdělte na 6 stejných dílů. Z těch zformujte kulaté knedlíky, které zavářejte do osolené vody. Vařte 7 minut.

Knedlíky rozkrojte na poloviny a podávejte např. s dušeným zelím, syrovým kysaným zelím a uzeným masem; ještě můžete omastit sádlem – komu nevadí více tuku. A nebo servírujte samotné maštěné sádlem se škvarky.

Tyto knedlíky jsou dobré i s houbami. Houby (čerstvé nebo povařené a scezené sušené) podusíme na stanoveném množství tuku a cibulky do vydušení tekutiny. Jemně posekáme a vmícháme po schladnutí do těsta. Knedlíky namísto pažitkou okořeňte sekanou libečkovou natí. Použijeme-li houby, je třeba množství strouhanky poněkud zvýšit (houby přece jen obsahují vodu i po vydušení).

Poznámka: Uvedené množství mléka stačí na provlhčení těsta. Strouhanka se přidat může, je-li jí příliš mnoho, knedlík ztratí svoji kyprost, je pak tužší. Budete-li vařit poprvé, raději zkuste uvařit jeden knedlík na zkoušku – kdyby byl mazlavý, strouhanku opatrně přidejte!

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Knedlíky Přílohy



Nahlásit recept

  • 07.11.13 vloženo
  • 7930x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 - 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 vejce
  • 120 ml mléka (stačí i voda)
  • cca 120 g strouhanky
  • 20 – 30 g (1 lžíce) sádla - ideálně zbytek po škvaření i s těmi drobečky ze dna hrnce nebo špek krájený na drobno a rozškvařený
  • 1 menší cibule
  • pažitka
  • sůl do vody na vaření
  • příp. sádlo na omaštění hotového pokrmu

Doporučená příloha

  • dušené zelí, uzené maso

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.12.15 12:56

Jelikož poslední dobou nestíháme sníst všechno pečivo, které napeču, sešlo se mi strouhanky o něco více, než jindy.
Ale díky těmto knedlíkům jí hned trochu ubylo, a to velice příjemným způsobem - knedlíky ze strouhanky jsem milovala jako malá, rády je měly i moje děti a netuším, proč jsem je už tolik let neuvařila…
Takže díky za nakopnutí a po více jak deseti letech jsem se do nich opět pustila, recept mi připomněl dávno zapomenuté a hlavně jsem ráda, že zachutnaly i mužovi - ten je měl poprvé v životě, ale snědl hned čtyři koule :)
Měli jsme s kýtou na houbách - moc dobře si spolu ty dva pokrmy padly do noty :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

studankaw63 13.02.14 10:24

Právě jsem je dovařila a jsou opravdu vynikající.Neměla jsem pažitku,tak jsem přidala suš.petrželku a bylo to moc dobré.Děkuji za recept

Odkaz na uvaření

birkana 07.11.13 15:42

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Strouhankové knedlíky počtvrté

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek
 
birkana
1671 příspěvků 15.12.15 17:08

@Eja, je to „brnkačka“. Veku nebo jiné vhodné pečivo pokrájíš na kýžené tvary a jako u té sladké verze omočíš do mléka a pokladeš do pekáče. A teď ta změna: místo tvarohu dáš čerstvý sýr - v nouzi tučný tvaroh + šunku nebo uzené, pokrájené jak je libo :jazyk:, klíďo i dušené houby a zeleninu. Vrstvíš stejně jako u „klasiky“. Samozřejmě vrstvy osolíš, okořeníš a příp. doplníš bylinky dle chuti. Nakonec zaliješ rozšlehanými vejci s mlékem - zase jako u sladké verze a pečeš. Toť vše :mavam:

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 15.12.15 17:04

@Eja Jj… to je ono! Hlavně díky tomu anýzu si to u nás získalo velikou oblibu :palec:

 
Eja
3826 příspěvků 15.12.15 17:01

@Zuzka1973 myslíš tohle

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 15.12.15 16:56

Já na ni také často vzpomínám :srdce: Hlavně když dělám některý ze tří receptů, které mi věnovala - to mi připomíná, že ještě ke dvěma z nich jsem nebyla schopna dodat foto (skleróza, ale napravím) :kytka:

@Eja slaná žemlovka se u nás dělá třeba z květáku, z hub aj. Prostě jako sladká, jen nedám cukr a nedám jablka. Jinak postup stejný jako s jablečnou. Stačí použít cokoli, co se hodí chuťově k rohlíkům, třeba klidně i mleté maso, sýr a ta již zmíněná zelenina :mavam:

Příspěvek upraven 15.12.15 v 16:57

 
Eja
3826 příspěvků 15.12.15 16:49

@birkana @Zuzka1973 taky se mi po ní stýská…
@birkana velikonoční nádivka, hubník apod. taky moc ráda, ale co si mám představit pod „slanou žemlovkou“?

 
birkana
1671 příspěvků 15.12.15 16:46

@Zuzka1973, je docela škoda, že už sem @tlustá bába moc často nechodí. Naposledy tu byla před třemi měsíci. Líbily se mi její „noční“ filosofické úvahy :kytka:

Příspěvek upraven 15.12.15 v 16:47

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 15.12.15 16:26

@birkana U nás bývá často „velikonoční nádivka“, žemlovky na všechny možné způsoby (na slano i na sladko), hubník a jiné dobroty, nebo na sladko k snídani podle jednoho receptu od Tlusté báby (vzkříšené staré pečivo, nebo jak se to jmenuje :) )
:mavam:

 
birkana
1671 příspěvků 15.12.15 16:09

@Zuzka1973 . když mám přebytek, peču také slanou „žemlovku“ - s uzeným a jako doplněk nakládaná zelenina a kyselé houby. Má to větší úspěch, než zapečené brambory nebo např. houbový kuba :think:.

 
Zuzka1973
2201 příspěvků 15.12.15 15:53

@birkana Tos měla napsat - poslala bych ti strouhanku expres :mrgreen:
Pořád totiž peču jako pro čtyři ač mladí už od jara bydlí ve svém, naštěstí zbylé pečivo nikdy nenazývám přebytky - však sama víš, co vše z něj jde vyčarovat :kytka:
Hlavně jsem ráda, že jsem po tolika letech zase uvařila ty knedlíky, jak jen jsem na ně mohla zapomenout… :mavam:

 
birkana
1671 příspěvků 15.12.15 15:36

Tak to vidíš, @Zuzka1973, ty máš nyní bílého pečiva přebytek a já dnes pekla veky ze 3/4 kg mouky :cert:. Abych část usušila na strouhanku a také měla za 2 dny zavadlé pečivo na kostky do knedlíků :lol: :mavam:

 
birkana
1671 příspěvků 27.03.14 08:11

@exczech, určitě je vyzkoušej :mavam:

Bavorský knedlík dělám s bramborami. Doporučím ti k vyzkoušení i tyto Knedlíky á la Oma .

 
exczech
297 příspěvků 26.03.14 17:34
Bavorske knedliky

Ten recept me pripomina Bavorske knedliky a jsou doopravdy vytecne. Budu muset vyzkouset i tvuj recept.

Vložit nový komentář


Dnes doporučujeme: Velký steak z krkovice





Nejlepší recepty

Těstovinový salát s houbami a polníčkem Těstovinový salát s houbami...
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Kuřecí prsa obalená pršutem Kuřecí prsa obalená pršutem
Slané zapékané hrušky se slaninou a parmazánem Slané zapékané hrušky se...
Pečené uzené koleno Pečené uzené koleno

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz