Recept Strouhankové knedlíky počtvrté

(Hodnoceno 2x) Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Strouhankové knedlíky počtvrté

Úvod

Někdy bílého pečiva upeču víc, než spotřebujeme; suším jej a vyrobím strouhanku. Mám-li strouhanky potřebné množství, jsou na našem jídelníčku Strouhankové knedlíky. Dělám je trochu jinak, než jaké už jsou na Labužník vloženy.

Inspirací k tomuto receptu mi byl Tyrolský knedlík – ten je však ze starších žemlí a navíc s uzeným masem.

Ingredience uvádím v množství na 2 obvyklé a nebo 1 maxichlapáckou porci. Hotových knedlíků je celkem cca 390 g (tj. 6 kusů po 65 g). Pro porovnání: 5 plátků kynutého knedlíku v obvyklém průměru váží přibližně 200 g.

Postup

Na tuku osmažte drobně krájenou cibuli do zlatova a nechte schladnout. Odvážených 100 g strouhanky zalijte mlékem (vodou) a nechte vsáknout (nechávám stát asi 15 minut, mezi tím schladne osmažená cibule).

V misce smíchejte zvlhčenou strouhanku, vejce, smaženou cibuli a nadrobno nasekanou pažitku. Strouhanka z běžného bílého pečiva je již dostatečně slaná a proto těsto nesolím!

Z těsta na vále posypaném zbylou strouhankou vytvořte váleček, který rozdělte na 6 stejných dílů. Z těch zformujte kulaté knedlíky, které zavářejte do osolené vody. Vařte 7 minut.

Knedlíky rozkrojte na poloviny a podávejte např. s dušeným zelím, syrovým kysaným zelím a uzeným masem; ještě můžete omastit sádlem – komu nevadí více tuku. A nebo servírujte samotné maštěné sádlem se škvarky.

Tyto knedlíky jsou dobré i s houbami. Houby (čerstvé nebo povařené a scezené sušené) podusíme na stanoveném množství tuku a cibulky do vydušení tekutiny. Jemně posekáme a vmícháme po schladnutí do těsta. Knedlíky namísto pažitkou okořeňte sekanou libečkovou natí. Použijeme-li houby, je třeba množství strouhanky poněkud zvýšit (houby přece jen obsahují vodu i po vydušení).

Poznámka: Uvedené množství mléka stačí na provlhčení těsta. Strouhanka se přidat může, je-li jí příliš mnoho, knedlík ztratí svoji kyprost, je pak tužší. Budete-li vařit poprvé, raději zkuste uvařit jeden knedlík na zkoušku – kdyby byl mazlavý, strouhanku opatrně přidejte!

Recept je z kategorií: Hlavní jídlo Knedlíky Přílohy


Reklama

Nahlásit recept

  • 07.11.13 vloženo
  • 7774x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 - 40 minut

Počet porcí

  • 2 porce

Ingredience

  • 1 vejce
  • 120 ml mléka (stačí i voda)
  • cca 120 g strouhanky
  • 20 – 30 g (1 lžíce) sádla - ideálně zbytek po škvaření i s těmi drobečky ze dna hrnce nebo špek krájený na drobno a rozškvařený
  • 1 menší cibule
  • pažitka
  • sůl do vody na vaření
  • příp. sádlo na omaštění hotového pokrmu

Doporučená příloha

  • dušené zelí, uzené maso

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

Zuzka1973 13.12.15 12:56

Jelikož poslední dobou nestíháme sníst všechno pečivo, které napeču, sešlo se mi strouhanky o něco více, než jindy.
Ale díky těmto knedlíkům jí hned trochu ubylo, a to velice příjemným způsobem - knedlíky ze strouhanky jsem milovala jako malá, rády je měly i moje děti a netuším, proč jsem je už tolik let neuvařila…
Takže díky za nakopnutí a po více jak deseti letech jsem se do nich opět pustila, recept mi připomněl dávno zapomenuté a hlavně jsem ráda, že zachutnaly i mužovi - ten je měl poprvé v životě, ale snědl hned čtyři koule :)
Měli jsme s kýtou na houbách - moc dobře si spolu ty dva pokrmy padly do noty :)

Uvaření se již líbí 2 labužníkům
Odkaz na uvaření

studankaw63 13.02.14 10:24

Právě jsem je dovařila a jsou opravdu vynikající.Neměla jsem pažitku,tak jsem přidala suš.petrželku a bylo to moc dobré.Děkuji za recept

Odkaz na uvaření

birkana 07.11.13 15:42

Uvaření se již líbí 8 labužníkům

Diskuse k receptu Strouhankové knedlíky počtvrté

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
birkana
1667 příspěvků 15.12.15 17:08

@Eja, je to „brnkačka“. Veku nebo jiné vhodné pečivo pokrájíš na kýžené tvary a jako u té sladké verze omočíš do mléka a pokladeš do pekáče. A teď ta změna: místo tvarohu dáš čerstvý sýr - v nouzi tučný tvaroh + šunku nebo uzené, pokrájené jak je libo :jazyk:, klíďo i dušené houby a zeleninu. Vrstvíš stejně jako u „klasiky“. Samozřejmě vrstvy osolíš, okořeníš a příp. doplníš bylinky dle chuti. Nakonec zaliješ rozšlehanými vejci s mlékem - zase jako u sladké verze a pečeš. Toť vše :mavam:

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 15.12.15 17:04

@Eja Jj… to je ono! Hlavně díky tomu anýzu si to u nás získalo velikou oblibu :palec:

 
Eja
3815 příspěvků 15.12.15 17:01

@Zuzka1973 myslíš tohle

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 15.12.15 16:56

Já na ni také často vzpomínám :srdce: Hlavně když dělám některý ze tří receptů, které mi věnovala - to mi připomíná, že ještě ke dvěma z nich jsem nebyla schopna dodat foto (skleróza, ale napravím) :kytka:

@Eja slaná žemlovka se u nás dělá třeba z květáku, z hub aj. Prostě jako sladká, jen nedám cukr a nedám jablka. Jinak postup stejný jako s jablečnou. Stačí použít cokoli, co se hodí chuťově k rohlíkům, třeba klidně i mleté maso, sýr a ta již zmíněná zelenina :mavam:

Příspěvek upraven 15.12.15 v 16:57

 
Eja
3815 příspěvků 15.12.15 16:49

@birkana @Zuzka1973 taky se mi po ní stýská…
@birkana velikonoční nádivka, hubník apod. taky moc ráda, ale co si mám představit pod „slanou žemlovkou“?

 
birkana
1667 příspěvků 15.12.15 16:46

@Zuzka1973, je docela škoda, že už sem @tlustá bába moc často nechodí. Naposledy tu byla před třemi měsíci. Líbily se mi její „noční“ filosofické úvahy :kytka:

Příspěvek upraven 15.12.15 v 16:47

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 15.12.15 16:26

@birkana U nás bývá často „velikonoční nádivka“, žemlovky na všechny možné způsoby (na slano i na sladko), hubník a jiné dobroty, nebo na sladko k snídani podle jednoho receptu od Tlusté báby (vzkříšené staré pečivo, nebo jak se to jmenuje :) )
:mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 15.12.15 16:09

@Zuzka1973 . když mám přebytek, peču také slanou „žemlovku“ - s uzeným a jako doplněk nakládaná zelenina a kyselé houby. Má to větší úspěch, než zapečené brambory nebo např. houbový kuba :think:.

 
Zuzka1973
2182 příspěvků 15.12.15 15:53

@birkana Tos měla napsat - poslala bych ti strouhanku expres :mrgreen:
Pořád totiž peču jako pro čtyři ač mladí už od jara bydlí ve svém, naštěstí zbylé pečivo nikdy nenazývám přebytky - však sama víš, co vše z něj jde vyčarovat :kytka:
Hlavně jsem ráda, že jsem po tolika letech zase uvařila ty knedlíky, jak jen jsem na ně mohla zapomenout… :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 15.12.15 15:36

Tak to vidíš, @Zuzka1973, ty máš nyní bílého pečiva přebytek a já dnes pekla veky ze 3/4 kg mouky :cert:. Abych část usušila na strouhanku a také měla za 2 dny zavadlé pečivo na kostky do knedlíků :lol: :mavam:

 
birkana
1667 příspěvků 27.03.14 08:11

@exczech, určitě je vyzkoušej :mavam:

Bavorský knedlík dělám s bramborami. Doporučím ti k vyzkoušení i tyto Knedlíky á la Oma .

 
exczech
297 příspěvků 26.03.14 17:34
Bavorske knedliky

Ten recept me pripomina Bavorske knedliky a jsou doopravdy vytecne. Budu muset vyzkouset i tvuj recept.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Šumavská bramboračka Šumavská bramboračka
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz