Recept Stroganov na způsob "CDD

(Hodnoceno 1x) Piggyna Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Stroganov na způsob

Postup

Roštěnou nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a potřeme plnotučnou hořčicí. V hrnci rozpálíme olej a roštěnou s anglickou slaninou restujeme dokud se maso nezatáhne, přidáme nakrájenou cibuli, mrkev, uzeninu a restujeme dokud zelenina nezvláční. Podlijeme vodou a dusíme cca 60 minut. Přidáme rajský protlak a dusíme, dokud není maso měkké. Nakonec přidáme nakrájené nakládané okurky a dusíme ještě 30 minut.

Recept je z kategorií: Hovězí maso

Nahlásit recept

  • 25.03.08 vloženo
  • 19610x zobrazeno

Čas přípravy

  • 120 minut

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 500g roštěné
  • 150g anglické slaniny
  • 100g uzeniny (např. vídeňské párky)
  • 1 střední mrkev
  • 1 střední cibule
  • 4 střední nakládané okurky
  • 2 malé rajské protlaky
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička plnotučné hořčice
  • 1 PL slunečnicového oleje

Doporučená příloha

  • dušená rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

casino 11.12.13 19:34

.

Uvaření se již líbí 2 labužníkům

Diskuse k receptu Stroganov na způsob "CDD

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Stroganov na způsob "CDD

Eja
3865 příspěvků 13.12.13 19:59

Zajímavá debata…
Není asi sporu o minutkové přípravě tenkých plátečků svíčkové, to z receptu eliminuje cibuli…ale ne tak úplně…jeden můj velmi podařený pokus o „stroganoff“ byl o dvou pánvích. Jedna cibule doměkka, pak žampiony al dente, trošičku hořčice, kvalitní kaprlata, tučná kysaná smetana, lehce provařit. Ve fázi provařování na druhé pánvi blesková příprava tenoučkých plátků masa ( velká pánev, málo masa, žadné dušení).Do pánve s masem přidat vroucí obsah druhé pánve, trochu kopru, promíchat, nechat minutu odstát a podávat s rýží. Ve finále jen trochu sosu.

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob-renard

Díky za připomenutí ! Já pořád nevěděla, kde jsem tu jižní omáčku viděla. :-) A můj velmi oblíbený Achille mě nenapadl ! Holt jsem tu knížku už neměla dlouho v ruce. Jeho varianta „stroganova“ je moc pěkná, taková nejčistší, i když tam nemá mé milované houby. :-)Ale ony tam stejně asi moc nepatří.
Gruzínskou neznám, co tam je ?
Dovolím si opsat jeden recept z kuchařky, co vydalo Lidové nakladatelství , vydavatelství Svazu československo-sovětské přátelství v roce 1980.
Jižní omáčka
Výborný doplněk mnoha salátů i jídel teplých a studených. Vyrábí se průmyslově a v Československu si ji můžeme koupit v bufetu restaurace Moskva na Příkopech v Praze anebo v prodejně Čajky v Havelské ulici. K její přípravě potřebujeme sojovou omáčku, jablečnou pribinku, tomatový protlak, cukr, rozemletá játra, olej, česnek, cibuli, pepř, hrozinky, zázvor, hřebíček, skořici, madeiru, muškátový oříšek a kardamom.
Jižní omáčka je dost ostrá a má výraznou chuť, používejme ji proto s mírou a obezřetně.
Tak co, nechcete to někdo zkusit ? :-))

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Ano ano, Jižní omáčka (sos južnyj) …. Tu uvádí Achille Gregor ve své kuchařce Muž v zástěře a jako alternativu doporučuje silně opepřený a worchesterovou omáčkou zakapaný rajský protlak. Zkusil jsem obojí, neboť kdysi byla Jižní omáčka občas k mání v prodejně tehdy sovětských potravin v Havelské ulici. S Jižní omáčkou to bylo o něco málo lepší, ale i ten ochucený rajský protlak lze použít. Mimochodem, když jsem se nedávno pokusil jižní omáčku koupit v prodejně nyní ruských potravin Kalinka v Praze – Nových Butovicích, už jí neměli a mladé prodavačky ani netušily, co po nich chci. Náhodou přítomný majitel sice přislíbil, že ji pro mne objedná, ale dal najevo, že je to od něj laskavost, protože pokud nevezmu celé balení (asi šest lahviček) tak zbytek zřejmě neprodá. Asi už mezi soudobými Rusy, kteří tvoří 90% zákazníků prodejny, neletí. Nakonec na svůj slib stejně zapomněl. Mají tam ale spoustu dalších omáček, např. minimálně tři druhy Tkemali, Gruzínskou omáčku a nějaké další. Starší a žoviální prodavačka mi tu Gruzínskou vnutila namísto jižní s tvrzením, že Gruzie je přece na jihu. To jsem sice uznal, ale neodpustil jsem si poznámku, že, budu-li třeba obyvatel Afriky, tak je z mého pohledu na severu. No nic, zkusím si pro změnu připravit Beef Stroganoff s Gruzínskou omáčkou a uvidím… Určitě ale nakonec přidám trochu brandy, je to moc dobré. A tiše při tom zavzpomínám, kde je konec starému dobrému gruziňáku. Ten by tam patřil spíš.

sigrid
272 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Kdysi dávno jsem chodila na doučování ruštiny k jedné stařičké bělogvardějské dámě. Kupodivu ráda vařila a Stroganoff byl její „majstrštyk“. Pokud si vzpomínám, dávala jen svíčkovou, žampiony a smetanu, dokonce ani tu cibuli ne, ale přidávala 1 celý bobkový list. A k němu dělala rýži, kterou na talíři sypala trochou kopru. Ovšem jestli to byl opravdu originál, to Vám neřeknu…

tea63
935 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Souhlasím s DolceVita, je to minutková, pro nás luxusní, záležitost. Ale hlavně základem, kromě svíčkové, je kysaná smetana. Potom cibule a houby, sůl a pepř, ale i o tom se vedou spory. Ty další ingredience jsou léty a kuchaři různě naroubované, četla jsem už tolik „originálních stroganovů“, někdo dává hořčici, někdo zase protlak (prý se dávala v Rusku tzv. jižní omáčka), kapary, okurky, dokonce i kari koření, kopr, atd…Je mi líto, že dnes téměř všechno, co je na smetaně, je „stroganov“. To si asi pan hrabě nezasloužil.....A copak to tam vlastně všechno namíchal ? To už se asi nikdo nedoví......

DolceVita
44 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Stroganoff ve správné přípravě je luxusní záležitost. Už jen proto, že se toto minutkové maso dělá z pravé hovězí svíčkové. Toto jídlo mám ráda v jeho originální podobě, i když se stalo natolik oblíbeným, že ho někde připravují i z hovězího masa zadního, tzn. dušením. U původních receptur se vždy držím originálu a recepty „na způsob“ zrovna moc v oblibě nemám.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Do úpravy Stroganoff okurky vůbec nepatří, zato jsou tam nezbytné žampiony. Jednou jsem do svého deníčku psala úvahu na téma „jako“ a to je přesně případ tohoto názvu. Má to k úpravě hovězí svíčkové á la Stroganoff dosti daleko, ale nikde není psáno, že to nemusí být dobré.

renard
20 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

To si také myslím. Ale považte! Nedávno jsem čekal na svou partnerku v nákupním centru Metropole Zličín, kam si chodí trápit tělo do centra Olgy Šípkové. Naproti vchodu do centra je knihkupectví, kam jsem zašel, abych si poněkud ukrátil čas. V oddělení novinek mně padla do oka dnes již takřka adorovaná kuchařka jedné z vlastní vůle celebrity v oboru přípravy pokrmů. I chopil jsem se příležitosti a nahlédl do ní. Co čert nechtěl, otevřel jsem ono dílko právě na straně, kde byl prezentován recepis na Vepřové panenky Stroganov (Stroganoff?) s blahosklonným odkazem na nízkou kvalitu minutkového hovězího masa v tuzemských masných krámech. Inu, proč ne? pomyslel jsem si, vždyť i obsah Labužníka je dokladem toho, že lze „á la Stroganoff“ připravit i jiné maso, než ono tradiční beef. A panenky jsou opravdu kvalitním masem. Jaké ale bylo mé zděšení, když jsem se do receptu začetl! Autor popsal přípravu vepřového na paprice, tak řečené „papričky“, kterou účtoval hostinský pánovi, co nakrmil a napojil Švejka na nádraží v Táboře. A mladým nezkušeným kuchařinkám, kterým je dílo především určeno, předkládá k věření, že si z uvedených surovin a uvedeným postupem uvaří tuto světoznámou úpravu hovězího minutkového masa z vepřového. Bohužel, neuvaří. I když …. Vepřové na paprice také není špatné! Ale panenek je k jeho přípravě trochu škoda.

esmeralda
4813 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Nemusí to být špatné, ale zdá se mi to blízké Stroganovu jako malayská laksa k segedýnskému guláši.

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

No JO!!

blanca.xy
647 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Boni, já osobně si myslím že „CDD“ je co dům dal, ale je to jen má domněnka :-)

bona
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Prosím, co je to CDD?
Nepřišla jsem na to… Přípravu Stroganov znám, podle mě tam patří zejména smetana, cibule, protlak a kopr, případně ještě žampiony a kyselé okurky.
Se slaninou a mrkví to může být zajímavé, ale vídeňskými párky bych si roštěnou „nekazila“, i když samotné nebo v něčem jiném je klidně můžu…
Díky B.

gertrud
12 příspěvků 25.1.09 03:43
Re: Stroganov na způsob

Já to dusívám asi 12-16 hodin v PH na LOW
Před okurkami dávám 12 lžic balsamikového octa.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Zapečený losos s pórkem (pro Lvy) Zapečený losos s pórkem...
Cibulačka Cibulačka
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Reveňový koláč Reveňový koláč
Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz