Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
jaqueline Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Všetko zahnietime, rozdelíme na 3 časti, vyvaľkáme a dame piecť na opačnú stranu plechu. Plnka: 3 lyžice cukru dáme spaliť a zalejeme vodou. Necháme rozvariť. Pridáme mlieko, múku, kryštálovy cukor, zlatý klas. Vymiešame maslo, trochu rumu a vanilk.cukor. Maslo zmiešame s vychladnutou varenou plnkou. Naplníme ňou upečené platy. Vrch polejeme čokoládou.
Recept je z kategorií: Zákusky
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Stolwerkovy koláč
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Môžme ho nahradiť aj vanilkovým pudinkom, len tento zlaty klas nemá až takú výraznu vanilkovú chuť. Možno by sa mohol zmiešať s maizenou - 20 g pudingu s 20 g maizeny.
152 příspěvků 25.1.09 03:43
Zlatý klas neboli krémový prášek s vanikovým aroma bude úplně normální český vanikový pudink.
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Štolwerky nám dělával děda s babičkou po válce, když ještě nebylyv obchodech karamely. Bylo to z mléka, cukru, asi tam bylo i máslo. Přesný postup neznám, Bylo to na plechu a krájelo se to na čtverečky. Na zuby se to taky lepilo a bylo to moc dobré. Někdy byly moc tvrdé, někdy se víc lepily a nejraději jsem měla, když se trochu drobily. Určitě to někdo dělá dodnes, napište !
děkuji, jaquelinko, takže něco podobného asi, co jsou u nás karamelky…ta jejich lepivost a „vlízavost“ do zubních prostor by tomu odpovídala…;-)
97 příspěvků 25.1.09 03:43
Zlaty klas je krémovy prášok (40 g), ktorý sa skladá zo škrobovej múčky a vanilkovej arómy. Myslým si, že ho môžme nahradiť maizenou.
A k slovu stollwerk - ako viem, sú to také polotvrdé cukríky, niečo medzi normálnym cukríkom a žuvačkou, ktoré sa pri jedeni lepia na zuby.
Z inej stránky to slovo nepoznám a v preklade neznamená nič.
Takže to slovo blbí pravdepodobne bolo odvodené od týchto nepríjemných lepiacích cukríkov (kto už len ma rád, ak má celé ústa polepene niečím takým), ale to je len moja domienka.
Kuliku, třeba je to normální zlatý klas..jen nevím, jestli pšeničný, žitný, ovesný nebo ječmenný.....mě by spíš zajímalo, co je to štolwerk, jestli to má co dělat z výrobcem čokolád Stollwerkem nebo to pochází z takového toho rčení, že je někdo blbý jako štolwerk…dodnes stejně nevím, jaké to slovo má význam…jaqueline, prosím, osvětli nám to…;-)
132 příspěvků 25.1.09 03:43
Každý nemůže vědět, co je zlatý klas. Asi je to nějaká škrobová moučka, ale kolik a jaká ? Prosím o upřesnění. Dík.