Recept Stir-fry z rybího filé

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Stir-fry z rybího filé

Úvod

Ch’ao-yü-pien

Pro tuto úpravu se hodí vykostěná a kůže zbavená filé z různých ryb, jako např. mořský okoun, štika, nebo jakákoli ryba s bílým pevným masem. My jsme použili filé ze štikozubce (zvaného také mořská štika nebo hejk). Popis metody stir-fry najdete zde , bohužel jen anglicky.

Omlouvám se, hypertextový odkaz byl poškozen administrátory. Popis metody stir-fry najdete zde: http://en.wikipedia.org/…/Stir_frying

Postup

Rybí filé omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtverce 4×4 cm o tloušťce 1 cm. Škrobovou moučku dáme do malé misky a postupně v ní lehce obalíme kousky filé. Pak přidáme bílek, víno a sůl, dobře promícháme a ve směsi obalíme rybí porce. Připravíme si na dosah obalenou rybu, olej, zázvor a nakrájenou lahůdkovou cibulku.

Třiceticentimetrový wok nebo pětadvaceticen­timetrovou pánev zahříváme 30 sekund na prudkém ohni. Pak do ní nalijeme olej, rozprostřeme jej stejnoměrně po celé ploše a zahříváme dalších 30 sekund. Začne-li se z oleje kouřit, zmírníme plamen a okamžitě přidáme zázvor a cibulku a opékáme několik sekund, nikoli však dohněda.

Pak přidáme obalené kousky ryby a opékáme způsobem stir-fry asi 1 minutu, nebo do doby než maso zbělá. Pak rybu okamžitě servírujeme.

Další fotky najdete v deníčku.

Recept je z kategorií: Filé


Reklama

Nahlásit recept

  • 21.05.10 vloženo
  • 7935x zobrazeno

Čas přípravy

  • 30 minut

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 500 g rybího filé
  • 2,5 KL škrobové moučky
  • 1 ks bílek
  • 2,5 KL čínského rýžového vína nebo suchého sherry
  • 1,5 KL soli
  • 3 PL oleje
  • 1 KL strouhaného zázvoru
  • 1 ks lahůdková cibulka i s natí

Doporučená příloha

  • Vařená rýže

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stir-fry z rybího filé

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
esmeralda
4813 příspěvků 23.05.10 09:22
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Nero,

vím zcela jistě že vy pejskové umíte k a ž d o u řeč.
Sousedův pes nikdy v ČR nebyl, ale když mu řeknu: Hele, na sušáku jsi zapomněl ještě jeden ručník, tak na mě chvíli moudře kouká, pak vyskočí a ručník je na zemi.

 
bedla  23.05.10 03:01
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Nero,

děkuji za podporu. I když vchodové dveře do bytu těsní opravdu velmi dobře, bramborák neutajím … a to je vůně. No uvidím, snad tuhle vůni také přežiju.
Drobku … nepokoušej, už jsem byla k litinovému voku nalomena a nakonec koupila tenhle silný plech. Určitě se s úspěchem či neúspěchem pochlubím, jo Esme a Tvojí radou přípravy se budu určitě řídit. Díky vám všem.

 
Drobek  23.05.10 01:46
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien

Nojo stir fry. Já to vždycky překládám jako míchej a smaž, i když vím, že to není správně. Ale mám poznámku k voku. Totiž, oni na to mají speciální hořák, který dodá tolik tepla aby se vok opravdu rozpálil. Mně se to doma nikdy na plynu nepovedlo, i když jsem tam dával speciální mezikroužek co mi k tomu dodali. POzději jsem se dozvěděl v televizní show Americas Test Kitchen že na vok prostě máme zapomenout, že je to módní vymyšlenost, která doma prostě nefunguje. Oni testují kde co, od kuchyňských potřeb až po různé recepty jak je udělat doma co nejlíp a s co nejmenší námahou.
A tak zkoušeli vaření ve voku a když to nejde proč to nejde. Zkrátka když sedí na plynu, je příkon tepla tak malý, že stěny stačí chladnout a odebírat teplo zdola. Vok se na tu správnou teplotu prostě doma nedá ohřát. Doporučení: Velká pánev se silným dnem, které se rozpálí a udrží teplotu když tam dáte studenou surovinu. Nemá být teflonová, protože tam kde není olej se teflon nezdravě (pro lidi) pálí. Vzpomeňte na staré dobré litinové pánve našich babiček a jak se na nich dělaly řízky!
No a tak jsem milej vok vyhodil a dělám vše, s úspěchem, na pánvi a je to.

 
Manana
1515 příspěvků 23.05.10 00:56
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien -Nero

Milý Nero, jak už jsem napsal, tak mi to Amina vysvětlila, ona je basenji, takže jak víš, štěkat ani neumí, o to má víc keců, někdy až přecházejí uši, a kolikrát toho semele tolik najednou, že něco vůbec nepochytím a s tím co stačím zaregistrovat si pak nevím rady. A ona se tomu ještě diví. Prej tě pozdravuje.

 
Nero
297 příspěvků 23.05.10 00:35
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Manano

Už několikrát jsem vysvětloval, že my psi nemáme jazykové problémy, naše řeč je mezinárodní a je založená hlavně na mimoslovní komunikaci, takže Tvoje Amina vlastně štěkat nepotřebuje. Proto také já potřebuji pána, aby mé myšlenky tlumočil do lidské řeči. Musím na něj prásknout, že se často dost zdráhá napsat to, co já chci.

 
Nero
297 příspěvků 23.05.10 00:28
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - jolano

Díky za pochvalu, ta vždycky potěší. I nám se líbí ručně malovaný čínský porcelán, kterým jsme si udělali takovou malou radůstku.

 
Nero
297 příspěvků 23.05.10 00:26
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - bedlo

S chutí do toho, ta chvíle smradu se vydrží, ale pak Ti ty vůně všechno vynahradí.

 
Nero
297 příspěvků 23.05.10 00:24
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Esmeraldo

Jsem rád, že jako profík potvrzuješ, že pro stir-fry neexistuje český ekvivalent. Děkuji za perfektní popis té metody, její správné provedení je jistě důležitější než správný název. Speciální lopatku na obracení nevlastním, menší množství dělám na velké pánvi a k „míchání“ používám s úspěchem obracečku. Díky i za popis přípravy ingrediencí. Používám ji také, protože jsem na tom s pamětí ještě hůř, Ty si pamatuješ aspoň něco. Jsem skutečně čistotný pes, omývání filé není podmínkou, ale já je pro jistotu vždycky opláchnu. Viděl jsem totiž jednou kde a jak se konzervují sardinky :-(

 
Manana
1515 příspěvků 22.05.10 17:31
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Nero

Ty, Nero, ty nejsi obyčejnej pes. Ty umíš anglicky!
Ale to sem zas blbej, tak jsem to probral s naší Aminou, a ta mě přesvědčila, že umí minimálně 27 řečí. Jenže se zas nenaučila štěkat, a to už nestihne. Holt něco za něco.

 
bedla  22.05.10 15:43
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Esme ...

tak jo, ale asi to nechám na všední den, všechny další instrukce z diskuzního fóra jsem si uložila. Díky.

 
jolana
5064 příspěvků 22.05.10 15:32
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien

Nero, recept a fotky su krasne, inspirujuce. Vdaka:)
A este jedno, snad s takou malinkou zavistou pozeram na krasny servirovaci riad. Je nadherny…:)
Pekny den :)

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.10 13:53
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Bedlo,

neboj a vypaluj. Otevři si všechna okna. Zápach za chvíli odejde.

 
bedla  22.05.10 13:37
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien

Esme, lopatičku o které se zmiňuješ jsem viděla u fy Tupperware, ale bohužel jako bonus, snad se později objeví i v prodeji. Od těch dob co se tu probírá wok sleduji všechny Vietnamce či Číňany při práci. Používají klasickou naběračku na polévku a to opravdu velmi zručně.
Recept z filé se mně moc líbí, jen wok zatím leží nevypálený, zakonzervovaný. Bojím se totiž toho zápachu v kuchyni až ho budu vypalovat. No uvidím.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.10 08:47
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien - Nero,

jsem si jistá že jsi velice čistotný pejsek, ale je opravdu třeba rybí filé mýt?

A ještě jeden tip: Aby byl olejem pokrytý celý wok přidejte olej (do rozpáleného woku) krouživým pohybem po obvodu. Olej steče po stěnách sám.

 
esmeralda
4813 příspěvků 22.05.10 08:24
Re: Stir-fry z rybího filé - Ch’ao-yü-pien

Stir- fry je další výraz se kterým si nikdy nejsem jistá.
Překládám to jako smažení, ale ono vlastně nejde o klasické smažení jako třeba řízky.
Stir-fry, doslova míchat-smažit, je metoda používaná ve většině asijských kuchyní. Jde o velice rychlou přípravu kde je jídlo stále v pohybu.
Wok se musí napřed rozpálit nasucho. Teplota relativně malého množství oleje musí být vysoká. Jídlo se buď přehazuje speciální lopatkou, nebo se pohybuje celým wokem (nebo pánví) aby se suroviny dobře opekly a promíchaly.
Jelikož je příprava velice rychlá je absolutní nutností mít všechny pří:,–(y předem připravené, nakrájené a odměřené.
Pro osoby trpící nemocí Hosipa (jako já) je též velice praktické srovnat si mističky s jednotlivými složkami do chronologické řady, aby se nemusely zdržovat nakukováním do receptu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Cuketové placky Cuketové placky
Pečená kuřecí stehna Pečená kuřecí stehna
Pikantní těstoviny s dýní Pikantní těstoviny s dýní
Novoroční čočka s houbami Novoroční čočka s houbami
Hovězí pečeně na jalovci a pivu Hovězí pečeně na jalovci a...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz