Recept Stir - Fry z Číny

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Stir - Fry z Číny

Postup

Odstranit tuk a blány z hovězího a nakrájet ho na plátečky přes vlákno.

Našlehat dohromady víno, cukr, sójovou omáčku, a zázvor, přidat hovězí a marinovat po 30min.

Odkrojit asi 1cm stonků z Rapini, nebo brokolice a zahodit je. Nakrájet na proužky podélně i s listím. Odělit stonky a dát je stranou. Dát také stranou asi 1/3 Rapini listů, nebo brokolicových růžiček a nakrájet je na drobno.

Rozehřát 50ml oleje ve Wok kotlíku, nebo na hluboké pánvi. Vložit tam 1/3 listů rapini (možná po částech), nebo posekané brokolice a na rychlo je opražit asi 30sekund-1 min., nebo do křupava. Nebát se, trochu to syčí a praská. Nechat okapat na ubrousku.

Přidat více oleje tak, aby na pánvi byly asi 2 lžíce. Vyjmout hovězí, osolit a opepřit ho. Když je olej velice horký tak tam vložit hovězí. Nejspíš se musí smažit po částech, aby se olej udržel horký. Stir-fry do té doby, kdy je maso opražené zvenku, ale syrové uprostřed, asi 1min. pro každou dávku. Vyjmout maso a dát stranou.

Vytřít pánev a dát tam 1 lžíce čerstvého oleje. Rozehřát a vložit tam Rapini stonky, nebo stonky brokolice, cibuli a smažit vše po 1min.

Zamíchat dovnitř vývat, ocet a ústřicovou omáčku. Vrátit tam i maso s jakoukoliv šťávou, kterou pustilo. Zamíchat vše dohromady a přidat akorát tolik směsi škrobu s vodou, aby Stir-Fry zhoustlo. Přivéct do varu a vařit do zhoustnutí a nakonec přidat sezamový olej. Odstavit.

Položit na servírovací mísu a posypat vše opraženým uschovaným rapini, nebo posekanými brokolicovými růžičkami.

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 16.02.05 vloženo
  • 10029x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 375g roštěnce, svíčkové, nebo jiného kvalitního hovězího na minutku
  • 2 lžíce rýžového, nebo bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce posekaného čerstvého zázvoru
  • 1l rapini, nebo podobné zeleniny (i brokolice)
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 125ml na jemné plátky nakrájené cibule
  • 125ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaného s 1 lžící vody
  • 1 lžička sezamového oleje

Doporučená příloha

  • Misky s napařenou rýží.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stir - Fry z Číny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - Jeno, Alu§ko, Alice G a lucianko...

tak víme jak to vypadá, že se to v ČR nedostane koupit, ale zajisté vypěstovat a také víme, proč jsem navrhla brokolici jako náhradní zeleninu ;o) Jeno děkuji Ti za tu detektivní páci, velice ohodnocuji tak jako vždy!

Krásný pozdrav Vám všem,

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

oprava tady

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

a co roketa?

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Brutnák neboli boreč to určitě není, ten má okurkové aroma, kvete modře a nepatří do skupiny brassica (brukvovité - květák, zelí, brokolice, kedlubny a podobné). Než sem babi dá obrázek, tak se můžete inspirovat " >tady":http://www.servicevie.com/…00/312b.html

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Není to brutnák ?

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - ještě dodatek

Latinsky to je Brassica rapa var. ruvo nebo italica

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - babi

Půl večera jsem se hrabala na internetu a prohlížela si na různých stránkách „broccoli rabe“, dočetla se, jak se jmenuje, kde se používá, prohrabala řadu slovníků, fůru kuchařek a encyklopedií. Vím teď, o co se jedná, jak to vypadá, ale nevím, zda to má vůbec české jméno a jestli se to u nás prodává. Jestli něco zjistím, dám vědět.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Alu§ko...

na tu adresu Tebou udanou jsem se nedostala, ale podívala jsem se na kadeřávek a ten to tedy není. Děkuji Ti však moc, za snahu pomoct! Již jsem však zaslala obrázek Pepíčkovi a tak by u receptu měl zítra být ;o)

Pěkný pozdrav i Tobě Alu§ko!

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Nejedná se náhodou o kadeřávek? http://www.camphill.cz/pics/kade.jpg

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jeno...

doufala jsem, že to budeš vědět třebas Ty ;o) Slovníky to nechtějí překládat ale přidám obrázek k receptu. Zhruba je to zelenina druhu brokolice (proto jsem tu uvedla jako náhradní zeleninu), která se také mimo jiné nazývá ¨Broccoli rabe¨a milují ji jak italové, tak číňané. Je to jako brokolice s mnoha listy a jenom malinkými a řídce rozloženými růžičkami, místo pospolité hlavy, jako má brokolice. Má trochu ořechovou chuť a je trošínku nahořklá. Přidává říz a chuť jinak nevýrazným pokrmům. Výborná zelenina k nadívání třebas drůbeže, nebo do nudlí a jako příloha. Vydrží po několik dní zabalena do papírového ubrousku v šuflíku chladničky a tak zůstane Rapini křehký. Obrázky Ti asi pomůžou ;o)

Pěkný pozdrav do nádherné Prahy!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Babi, prosím, pouč mne, co se rozumí pod pojmem „rapini“. Předpokládám, že se jedná o zeleninu, ale neznám. Děkuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Hovězí znojemská pečeně Hovězí znojemská pečeně
Španělský ptáček podle babiček Španělský ptáček podle babiček
Dušené hovězí na bobkových listech - Boeuf étuvé au feuilles de laurier Dušené hovězí na bobkových...
Reveňový koláč Reveňový koláč
Chilli con carne Chilli con carne

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz