Recept Stir - Fry z Číny

Čínská kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Stir - Fry z Číny

Postup

Odstranit tuk a blány z hovězího a nakrájet ho na plátečky přes vlákno. Našlehat dohromady víno, cukr, sójovou omáčku, a zázvor, přidat hovězí a marinovat po 30min. Odkrojit asi 1cm stonků z Rapini, nebo brokolice a zahodit je. Nakrájet na proužky podélně i s listím. Odělit stonky a dát je stranou. Dát také stranou asi 1/3 Rapini listů, nebo brokolicových růžiček a nakrájet je na drobno. Rozehřát 50ml oleje ve Wok kotlíku, nebo na hluboké pánvi. Vložit tam 1/3 listů rapini (možná po částech), nebo posekané brokolice a na rychlo je opražit asi 30sekund-1 min., nebo do křupava. Nebát se, trochu to syčí a praská. Nechat okapat na ubrousku. Přidat více oleje tak, aby na pánvi byly asi 2 lžíce. Vyjmout hovězí, osolit a opepřit ho. Když je olej velice horký tak tam vložit hovězí. Nejspíš se musí smažit po částech, aby se olej udržel horký. Stir-fry do té doby, kdy je maso opražené zvenku, ale syrové uprostřed, asi 1min. pro každou dávku. Vyjmout maso a dát stranou. Vytřít pánev a dát tam 1 lžíce čerstvého oleje. Rozehřát a vložit tam Rapini stonky, nebo stonky brokolice, cibuli a smažit vše po 1min. Zamíchat dovnitř vývat, ocet a ústřicovou omáčku. Vrátit tam i maso s jakoukoliv šťávou, kterou pustilo. Zamíchat vše dohromady a přidat akorát tolik směsi škrobu s vodou, aby Stir-Fry zhoustlo. Přivéct do varu a vařit do zhoustnutí a nakonec přidat sezamový olej. Odstavit. Položit na servírovací mísu a posypat vše opraženým uschovaným rapini, nebo posekanými brokolicovými růžičkami.

Recept je z kategorií: Minutky

Nahlásit recept

  • 16.02.05 vloženo
  • 10086x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 375g roštěnce, svíčkové, nebo jiného kvalitního hovězího na minutku
  • 2 lžíce rýžového, nebo bílého vína
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce posekaného čerstvého zázvoru
  • 1l rapini, nebo podobné zeleniny (i brokolice)
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • sůl a pepř
  • 125ml na jemné plátky nakrájené cibule
  • 125ml kuřecího vývaru
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce ústřicové omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaného s 1 lžící vody
  • 1 lžička sezamového oleje

Doporučená příloha

  • Misky s napařenou rýží.

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Stir - Fry z Číny

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - Jeno, Alu§ko, Alice G a lucianko...

tak víme jak to vypadá, že se to v ČR nedostane koupit, ale zajisté vypěstovat a také víme, proč jsem navrhla brokolici jako náhradní zeleninu ;o) Jeno děkuji Ti za tu detektivní páci, velice ohodnocuji tak jako vždy!

Krásný pozdrav Vám všem,

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

oprava tady

Labužník lucian.ka02
841 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

a co roketa?

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Brutnák neboli boreč to určitě není, ten má okurkové aroma, kvete modře a nepatří do skupiny brassica (brukvovité - květák, zelí, brokolice, kedlubny a podobné). Než sem babi dá obrázek, tak se můžete inspirovat " >tady":http://www.servicevie.com/…00/312b.html

Alice_G
505 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Není to brutnák ?

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - ještě dodatek

Latinsky to je Brassica rapa var. ruvo nebo italica

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny - babi

Půl večera jsem se hrabala na internetu a prohlížela si na různých stránkách „broccoli rabe“, dočetla se, jak se jmenuje, kde se používá, prohrabala řadu slovníků, fůru kuchařek a encyklopedií. Vím teď, o co se jedná, jak to vypadá, ale nevím, zda to má vůbec české jméno a jestli se to u nás prodává. Jestli něco zjistím, dám vědět.

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Alu§ko...

na tu adresu Tebou udanou jsem se nedostala, ale podívala jsem se na kadeřávek a ten to tedy není. Děkuji Ti však moc, za snahu pomoct! Již jsem však zaslala obrázek Pepíčkovi a tak by u receptu měl zítra být ;o)

Pěkný pozdrav i Tobě Alu§ko!

Alu
147 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Nejedná se náhodou o kadeřávek? http://www.camphill.cz/pics/kade.jpg

babi
6360 příspěvků 25.01.09 03:43
Jeno...

doufala jsem, že to budeš vědět třebas Ty ;o) Slovníky to nechtějí překládat ale přidám obrázek k receptu. Zhruba je to zelenina druhu brokolice (proto jsem tu uvedla jako náhradní zeleninu), která se také mimo jiné nazývá ¨Broccoli rabe¨a milují ji jak italové, tak číňané. Je to jako brokolice s mnoha listy a jenom malinkými a řídce rozloženými růžičkami, místo pospolité hlavy, jako má brokolice. Má trochu ořechovou chuť a je trošínku nahořklá. Přidává říz a chuť jinak nevýrazným pokrmům. Výborná zelenina k nadívání třebas drůbeže, nebo do nudlí a jako příloha. Vydrží po několik dní zabalena do papírového ubrousku v šuflíku chladničky a tak zůstane Rapini křehký. Obrázky Ti asi pomůžou ;o)

Pěkný pozdrav do nádherné Prahy!

Jenofefa
1315 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Stir - Fry z Číny.

Babi, prosím, pouč mne, co se rozumí pod pojmem „rapini“. Předpokládám, že se jedná o zeleninu, ale neznám. Děkuji.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mandle s čokoládou Mandle s čokoládou
Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Rebarborový crumble Rebarborový crumble
Pečená kachna s jablky a rozinkovou omáčkou Pečená kachna s jablky a...
Francouzská česnečka vhodná k večeři Francouzská česnečka vhodná...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz