Recept Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu) Pro Děti Veg Linie Bezlep Pra

Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)

Úvod

Není nad vlastní sterilovanou zeleninu.

Postup

Hrášek vyloupeme z lusků. Z vody a soli si připravíme 2%-ní roztok - 20 g soli na 1 litr vody. Nálev necháme přejít varem.

Hrášek naplníme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilizujeme cca 20 - 25 minut těsně pod bodem varu vody.

Stejně můžeme zavařovat i květák, fazolky, kedlubny či pórek. Tyto zeleniny před vložením do sklenic krátce předvaříme (asi 4 minuty). Lépe pak prosáknou nálevem a jsou chuťově jemnější.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny


Reklama

Nahlásit recept

  • 30.07.14 vloženo
  • 11046x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • vyloupaný hrách
  • sůl
  • voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 30.07.14 08:47

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.08.14 14:26

Tak tos mě uklidnil. Mimochodem vřele doporučuji pro milovníky zavařování zavařovací elektrický hrnec (značku neprozradím, vyrábějí je asi ve více variantách), kde je možné nastavit teplotu, vejde se 7 velkých sklenic v jednom patře (může se pokračovat v dalším), vodu lze vypouštět kohoutkem. Jde tam taky dělat výborně vývar (takový ten do zásoby) nebo vařit jitrnice. Hergot, k čemu se člověk nedostane od hrášku, že?

Příspěvek upraven 18.08.14 v 14:26

 
Wolfg
583 příspěvků 15.08.14 07:29
V tlakovém hrnci

Se tlaky vně i uvnitř lahví vyrovnají a nic se nestane. Nevýhoda je v omezeném prostoru hrnce. Papiňáky kukta byly dokonalé a hlavně díky tuhé konstrukci se mohly ochladit ve vodě, aby bylo možno je brzy otevřít. Moderní hrnce jsou z tenkého plechu a při ochlazování se zdeformují, obsah začne unikat a na vzduchu prudce vařit za doprovodu gejzíru. Pokud na novém hrnci praskne sbemenší gumička, je, promiňte, navždy v prdeli, protože dnes náhradní díly zkrátka nejsou. díky za připomínku

 
goralka
271 příspěvků 15.08.14 00:19

Naozaj som pred mnohými rokmi hrášok sterilizovala v tlakovom hrnci, ešte v povestnej maďarskej kuchte a taktiež zelenú fazuľku, podľa tejto knihy: Jaroslav Balaštík Konzervovanie v domácnosti.

Ináč odporúča druhý deň sterilizáciu opakovať, alebo pridať do nálevu trochu octu - 1 dcl octu na liter vody.

 
Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.08.14 11:07

Neměla jsi na mysli hrnec zavařovací - nevím opravdu, jak by to skončilo v tlakovém hrnci (Papiňáku)?

 
goralka
271 příspěvků 12.08.14 00:22

Odporúčam pre istotu sterilizovať v tlakovom hrnci.

 
birkana
1663 příspěvků 31.07.14 08:13

@daduuja, když vylupuju, tak průběžně žeru :cert:. Já totiž hrášek miluju od dětství. Několik hrstek vyloupaného také krátce podusím na másle k večeři a to je dobrůtka :lol:.

@babi, komůrka je v současné době jako po vykradení. Většina je spotřebována; letos jsem zavařovala jen rybízy (bílý, červený i černý - šťáva i ve vlastní šťávě), maliny, třešně a zmíněný hrášek (kromě masa, které konzervuji průběžně). Ostatní plodiny vč. hub teprve zpracovávat budu :think:.

@Wolfg, máš samozřejmě pravdu! Literatura též říká, že bakterie přežívá mj. v trávicím traktu domácích zvířat :evil:. Když si představím takovou dobrou domácí klobásku plněnou do sdíraného střívka doma poraženého pašíka, z masa naloženého jen do soli bez dusitanové solicí směsi, narychlo osušené horkým kouřem (60 - 80 st.) a následně uzené kouřem studeným…

A protože literatura jinde též uvádí, že mohou být nebezpečné i ovocné konzervy (krátká sterilace při atmosférickém tlaku a teplotách zdaleka nedosahujících bodu varu vody); pak bychom nezavařili/y nic.

Tvoje upozornění nikterak neberu na lehkou váhu, je na místě. Na druhou stranu - šedá je teorie, zelený strom života :mavam:.

@casino, s tím „živlem“ jsi mne opravdu upřímně pobavilo :lol: :lol: :lol:. Vyřiď MAKRONKÁM, že mám hubu zmuchlanou jak Stará Stanová Kůže (viz film Malý velký muž) :zed:!

 
casino
4462 příspěvků 30.07.14 22:25

@Wolfg
Voni myslej na botulííín? Hrách prý se s ním občas rád kamarádí…
No, živel zvaný @birkana je evidentně dosud při životě, a MAKRONKY řikaly, že má třeba hubu bez vrásek? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

 
Wolfg
583 příspěvků 30.07.14 21:20
A co řeknou ty bílkoviny na nekyselý nálev?

Z uváděných druhů snad jen pór neobsahuje bílkoviny. Literatura doporučuje pouze sterilaci při 121°C nebo opakovanou a uložení v chladu. Nejsem si jist, co se stane…

Příspěvek upraven 30.07.14 v 21:20

 
babi
6360 příspěvků 30.07.14 21:09

Birkana :potlesk: :palec: :kytka: Ty ses sikulka #1 To musi srdce plesat pri navsteve Tve komory pohledem na vsechnu tu urodu ve skle…

 
daduuja
1133 příspěvků 30.07.14 20:52

Birkano :potlesk:, já bych ten vyloupanej snědla při loupání :-) Máš moc pěknej porost :-)

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Vepřové podzimní závitky Vepřové podzimní závitky
Plněné bramborové knedlíky anglickou slaninou se zelím Plněné bramborové knedlíky...
Kuřecí prsíčka v plátku šunky Kuřecí prsíčka v plátku šunky
Králík pečený na česneku Králík pečený na česneku
Bramboráky s bylinkovým krémem Bramboráky s bylinkovým krémem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz