Recept Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu) Pro Děti Veg Linie Bezlep Pra

birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)

Úvod

Není nad vlastní sterilovanou zeleninu.

Postup

Hrášek vyloupeme z lusků. Z vody a soli si připravíme 2%-ní roztok - 20 g soli na 1 litr vody. Nálev necháme přejít varem. Hrášek naplníme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilizujeme cca 20 - 25 minut těsně pod bodem varu vody. Stejně můžeme zavařovat i květák, fazolky, kedlubny či pórek. Tyto zeleniny před vložením do sklenic krátce předvaříme (asi 4 minuty). Lépe pak prosáknou nálevem a jsou chuťově jemnější.

Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny

Nahlásit recept

  • 30.07.14 vloženo
  • 21975x zobrazeno

Čas přípravy

  • 40 minut

Ingredience

  • vyloupaný hrách
  • sůl
  • voda

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku
Odkaz na uvaření

birkana 30.7.14 08:47

Uvaření se již líbí 4 labužníkům

Diskuse k receptu Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)

Labužník jandule02
1089 příspěvků 18.8.14 14:26

Tak tos mě uklidnil. Mimochodem vřele doporučuji pro milovníky zavařování zavařovací elektrický hrnec (značku neprozradím, vyrábějí je asi ve více variantách), kde je možné nastavit teplotu, vejde se 7 velkých sklenic v jednom patře (může se pokračovat v dalším), vodu lze vypouštět kohoutkem. Jde tam taky dělat výborně vývar (takový ten do zásoby) nebo vařit jitrnice. Hergot, k čemu se člověk nedostane od hrášku, že?

Příspěvek upraven 18.08.14 v 14:26

Wolfg
584 příspěvků 15.8.14 07:29
V tlakovém hrnci

Se tlaky vně i uvnitř lahví vyrovnají a nic se nestane. Nevýhoda je v omezeném prostoru hrnce. Papiňáky kukta byly dokonalé a hlavně díky tuhé konstrukci se mohly ochladit ve vodě, aby bylo možno je brzy otevřít. Moderní hrnce jsou z tenkého plechu a při ochlazování se zdeformují, obsah začne unikat a na vzduchu prudce vařit za doprovodu gejzíru. Pokud na novém hrnci praskne sbemenší gumička, je, promiňte, navždy v prdeli, protože dnes náhradní díly zkrátka nejsou. díky za připomínku

goralka
272 příspěvků 15.8.14 00:19

Naozaj som pred mnohými rokmi hrášok sterilizovala v tlakovom hrnci, ešte v povestnej maďarskej kuchte a taktiež zelenú fazuľku, podľa tejto knihy: Jaroslav Balaštík Konzervovanie v domácnosti.

Ináč odporúča druhý deň sterilizáciu opakovať, alebo pridať do nálevu trochu octu - 1 dcl octu na liter vody.

Labužník jandule02
1089 příspěvků 14.8.14 11:07

Neměla jsi na mysli hrnec zavařovací - nevím opravdu, jak by to skončilo v tlakovém hrnci (Papiňáku)?

goralka
272 příspěvků 12.8.14 00:22

Odporúčam pre istotu sterilizovať v tlakovom hrnci.

birkana
1715 příspěvků 31.7.14 08:13

@daduuja, když vylupuju, tak průběžně žeru :cert:. Já totiž hrášek miluju od dětství. Několik hrstek vyloupaného také krátce podusím na másle k večeři a to je dobrůtka :lol:.

@babi, komůrka je v současné době jako po vykradení. Většina je spotřebována; letos jsem zavařovala jen rybízy (bílý, červený i černý - šťáva i ve vlastní šťávě), maliny, třešně a zmíněný hrášek (kromě masa, které konzervuji průběžně). Ostatní plodiny vč. hub teprve zpracovávat budu :think:.

@Wolfg, máš samozřejmě pravdu! Literatura též říká, že bakterie přežívá mj. v trávicím traktu domácích zvířat :evil:. Když si představím takovou dobrou domácí klobásku plněnou do sdíraného střívka doma poraženého pašíka, z masa naloženého jen do soli bez dusitanové solicí směsi, narychlo osušené horkým kouřem (60 - 80 st.) a následně uzené kouřem studeným…

A protože literatura jinde též uvádí, že mohou být nebezpečné i ovocné konzervy (krátká sterilace při atmosférickém tlaku a teplotách zdaleka nedosahujících bodu varu vody); pak bychom nezavařili/y nic.

Tvoje upozornění nikterak neberu na lehkou váhu, je na místě. Na druhou stranu - šedá je teorie, zelený strom života :mavam:.

@casino, s tím „živlem“ jsi mne opravdu upřímně pobavilo :lol: :lol: :lol:. Vyřiď MAKRONKÁM, že mám hubu zmuchlanou jak Stará Stanová Kůže (viz film Malý velký muž) :zed:!

casino
4497 příspěvků 30.7.14 22:25

@Wolfg
Voni myslej na botulííín? Hrách prý se s ním občas rád kamarádí…
No, živel zvaný @birkana je evidentně dosud při životě, a MAKRONKY řikaly, že má třeba hubu bez vrásek? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Wolfg
584 příspěvků 30.7.14 21:20
A co řeknou ty bílkoviny na nekyselý nálev?

Z uváděných druhů snad jen pór neobsahuje bílkoviny. Literatura doporučuje pouze sterilaci při 121°C nebo opakovanou a uložení v chladu. Nejsem si jist, co se stane…

Příspěvek upraven 30.07.14 v 21:20

babi
6360 příspěvků 30.7.14 21:09

Birkana :potlesk: :palec: :kytka: Ty ses sikulka #1 To musi srdce plesat pri navsteve Tve komory pohledem na vsechnu tu urodu ve skle…

daduuja
1149 příspěvků 30.7.14 20:52

Birkano :potlesk:, já bych ten vyloupanej snědla při loupání :-) Máš moc pěknej porost :-)

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Jarní pochoutka - chřest Jarní pochoutka - chřest
Kuřecí nugetky s hořčicovo - medovým krémem Kuřecí nugetky s hořčicovo...
Blesková jarní polévka Blesková jarní polévka
Bílá ředkev plněná jehněčím masem Bílá ředkev plněná jehněčím...

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz