Recept Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu) Pro Děti Veg Linie Bezlep Pra
birkana Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod
Není nad vlastní sterilovanou zeleninu.
Postup
Hrášek vyloupeme z lusků. Z vody a soli si připravíme 2%-ní roztok - 20 g soli na 1 litr vody. Nálev necháme přejít varem. Hrášek naplníme do sklenic, zalijeme nálevem a sterilizujeme cca 20 - 25 minut těsně pod bodem varu vody. Stejně můžeme zavařovat i květák, fazolky, kedlubny či pórek. Tyto zeleniny před vložením do sklenic krátce předvaříme (asi 4 minuty). Lépe pak prosáknou nálevem a jsou chuťově jemnější.
Recept je z kategorií: Konzervace zeleniny
- 30.07.14 vloženo
- 29722x zobrazeno
Čas přípravy
- 40 minut
Ingredience
- vyloupaný hrách
- sůl
- voda
Tip redakce
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Podobné recepty
Uvařeno uživateli
Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotkuDiskuse k receptu Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Naši partneři

eMimimino
Těhotenství, děti, rodina www.eMimino.cz

Vitalion.cz
Zdraví, životní styl www.vitalion.cz

Arome.cz
Parfémy, kosmetika www.arome.cz

Módnípeklo.cz
Trendy, módní tipy www.modnipeklo.cz
Přečtěte si recept na Sterilovaný hrášek (ve slaném nálevu)
Tak tos mě uklidnil. Mimochodem vřele doporučuji pro milovníky zavařování zavařovací elektrický hrnec (značku neprozradím, vyrábějí je asi ve více variantách), kde je možné nastavit teplotu, vejde se 7 velkých sklenic v jednom patře (může se pokračovat v dalším), vodu lze vypouštět kohoutkem. Jde tam taky dělat výborně vývar (takový ten do zásoby) nebo vařit jitrnice. Hergot, k čemu se člověk nedostane od hrášku, že?
Příspěvek upraven 18.08.14 v 14:26
584 příspěvků 15.8.14 07:29
Se tlaky vně i uvnitř lahví vyrovnají a nic se nestane. Nevýhoda je v omezeném prostoru hrnce. Papiňáky kukta byly dokonalé a hlavně díky tuhé konstrukci se mohly ochladit ve vodě, aby bylo možno je brzy otevřít. Moderní hrnce jsou z tenkého plechu a při ochlazování se zdeformují, obsah začne unikat a na vzduchu prudce vařit za doprovodu gejzíru. Pokud na novém hrnci praskne sbemenší gumička, je, promiňte, navždy v prdeli, protože dnes náhradní díly zkrátka nejsou. díky za připomínku
273 příspěvků 15.8.14 00:19
Naozaj som pred mnohými rokmi hrášok sterilizovala v tlakovom hrnci, ešte v povestnej maďarskej kuchte a taktiež zelenú fazuľku, podľa tejto knihy: Jaroslav Balaštík Konzervovanie v domácnosti.
Ináč odporúča druhý deň sterilizáciu opakovať, alebo pridať do nálevu trochu octu - 1 dcl octu na liter vody.
Neměla jsi na mysli hrnec zavařovací - nevím opravdu, jak by to skončilo v tlakovém hrnci (Papiňáku)?
273 příspěvků 12.8.14 00:22
Odporúčam pre istotu sterilizovať v tlakovom hrnci.
@daduuja, když vylupuju, tak průběžně žeru
. Já totiž hrášek miluju od dětství.
Několik hrstek vyloupaného také krátce podusím na másle k večeři a to
je dobrůtka
.
@babi, komůrka je v současné době jako po vykradení. Většina je spotřebována; letos jsem zavařovala jen rybízy (bílý, červený i černý - šťáva i ve vlastní šťávě), maliny, třešně a zmíněný hrášek (kromě masa, které konzervuji průběžně). Ostatní plodiny vč. hub teprve zpracovávat budu
.
@Wolfg, máš samozřejmě pravdu! Literatura též říká, že bakterie přežívá mj. v trávicím traktu domácích zvířat
. Když si představím takovou
dobrou domácí klobásku plněnou do sdíraného střívka doma poraženého
pašíka, z masa naloženého jen do soli bez dusitanové solicí směsi,
narychlo osušené horkým kouřem (60 - 80 st.) a následně uzené kouřem
studeným…
A protože literatura jinde též uvádí, že mohou být nebezpečné i ovocné konzervy (krátká sterilace při atmosférickém tlaku a teplotách zdaleka nedosahujících bodu varu vody); pak bychom nezavařili/y nic.
Tvoje upozornění nikterak neberu na lehkou váhu, je na místě. Na druhou stranu - šedá je teorie, zelený strom života
.
@casino, s tím „živlem“ jsi mne opravdu upřímně pobavilo
. Vyřiď MAKRONKÁM, že mám hubu zmuchlanou
jak Stará Stanová Kůže (viz film Malý velký muž)
!
@Wolfg

Voni myslej na botulííín? Hrách prý se s ním občas rád kamarádí…
No, živel zvaný @birkana je evidentně dosud při životě, a MAKRONKY řikaly, že má třeba hubu bez vrásek?
584 příspěvků 30.7.14 21:20
Z uváděných druhů snad jen pór neobsahuje bílkoviny. Literatura doporučuje pouze sterilaci při 121°C nebo opakovanou a uložení v chladu. Nejsem si jist, co se stane…
Příspěvek upraven 30.07.14 v 21:20
Birkana
Ty ses sikulka #1 To musi srdce plesat pri
navsteve Tve komory pohledem na vsechnu tu urodu ve skle…
1151 příspěvků 30.7.14 20:52
Birkano
, já bych ten vyloupanej snědla
při loupání
Máš moc pěknej porost 