Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
babi Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Hlavu kapra zbavenou střelí a jakékoliv odřezky z kapra uvaříme po 10min. Během vaření sbíráme šum. Vývar slijeme, prochladlou rybu dobře obereme a dáme stranou. Vývar také uschováme. Zeleninu usmažíme na másle a potom ji vložíme do vařícího vývaru z hlavy a povaříme. Přidáme obrané maso. V malém kastrolku připravíme jíšku, přidáme do polévky a dobře povaříme. Vnitřnosti (mlíčí, nebo jikry) dobře oprané a blan zbavené, nakrájíme na kousky a dáme do kastrolku s vodou povařit asi 20min. Potom je slijeme (jikry našleháme vidličkou) a vložíme do vývaru se zeleninou. 10min. před ukončením vaření vše osolíme, opepříme a přidáme květák rozebraný na růžičky. Je-li nutné, dolijeme vodou. Před koncem vaření přidáme muškátový oříšek, zelenou pažitku a horkou polévku podáváme s ¨Piškotovým svítkem¨ https://www.labuznik.cz/recept/piskotovy-svitek-pra/ z Labužníka, nebo jenom do zlatava osmaženou houskou nakrájenou na kostičky. P.S.: Snažte se koupit jikrňáče. Je-li jiker mnoho, tak je můžete zmrazit, nebo z nich připravit třeba řeckou rybí pomazánku ¨Taramosaláta¨ https://www.labuznik.cz/recept/taramasalata/ z Labužníka.
Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
23.12.14 19:12
Tak uvařil jsem, ale málo… Jen jedna hlava, jikry a zbytek kostí jak jsem filetoval kapra na zítra. Fotku jsem nedělal, ale polévka je výborná. Květák nedávám..
Líbí se miOdebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Štědrovečerní tradiční polévka z kapra
Uvařila sem jí z amura a je lahodná, určitě jí doporučuji.

Vzdyt ja take pouzivam zbytek vajec na svitek… to mame s maminkou neco spolecneho! Zdravim
Moje mamka přidává do vánoční polévky zbytek vajíčka z obalování řízků:-).
pridavam se k Tobe, anthemis, s pranim prijemne prozitych svatku vanocnich
Opravdu chutná polévka, možná nejchutnější z kapřích polévek, co znám…právě jsem ji dovařil, jen pro zjemnění přidávám asi 2 dcl mléka…Všem labužníkům veselé Vánoce a do roku 2012 co nejvíc toho dobrého - v nás, mimo nás, i do nás
)
588 příspěvků 19.12.09 19:54
Dnes v Senci pred Tescom sme spredavačmi prezreli ritné otvory asi siedmim kapríkom, než sme vybrali dva. Ešte si plávajú vo vani, podvečer to budú mať za sebou a ja sa dozviem, čo som vlastne kúpila.
Mánku, až půjdu kupovat rybu, budu na tebe vzpomínat, jsem zvědavá, co díky tvé radě přinesu
37 příspěvků 19.12.09 18:12
Jo to je ta super rybí polévka co vařím i já . Mohu ještě kdo chce přidá i trochu muškátového květu . Komu je rybí chuť nepříjemná tak doporučuji místo jíšky zahustit klasickou hrachovku zvanou , pytlíkajda , rozmíchat ve trošce studené vody a tou zahustit polévku. Naučil mně to můj táta a lidi , kteří normálně rybí polévku nejedí tuhle s hrachem sní a když se dovědí že byla rybí nevěří.
1642 příspěvků 19.12.09 15:15
Jé, já už se těším! Na vaření i na konzumaci. Sice si ji dělám i během roku, ale ta vánoční je jiná!
588 příspěvků 18.12.09 19:35
Manku, za túto cennú radu Ti ďakujem. Bez ikry by som si nevedela rybaciu polievku predstaviť a vždy kúpim dve ryby a dúfam, že jedna sa „podarí“.
… vařím v podstatě podle tohoto receptu. Zelenina (strouhaná nahrubo) osmažená na másle, to je grund! Z vnitřností lze využít VŠE (téměř:o) Napřed najdeme a odstraníme žluč. „Duše“ odpadne sama
Pak s citem vybereme jikry či mlíčí.
Najdeme a prsty uchopíme jeden konec střívka a toto pak opatrně protáhneme
mezi prsty druhé ruky. Střívko vyhodíme. Z toho co zbude obereme tuk a
zbytek rozebereme na menší části a dáme do studené vody. Co vyplave na
hladinu je tuk, který polévce na kvalitě nepřidá, proto jej bez milosti
vyhodíme! Polévka získá nejen na chuti a hustotě, ale i barevnosti
)
Protože mí blízcí nechodí na LAB, dovolím si doplnit: Na vývar použiji VŠE. Když jsem nucen rybu stáhnou, tak vyvařím i „kožuch“. Když nemám hlavy navíc, tak použiji i střívko proříznuté podél a vyprané (jde to krásně:-)
Scarlet, asi že to je klasická štědrovečerní polévka. Opravdu vyzkoušej přidat trochu květáku, ten jaksi polévku zjemní, no alespoň nám tak chutná ;o) Moc Ti děkuji za přečtení receptu!
manku, máš pravdu s rozeznáním kapra od ¨kapřice¨ a tak můj manžel tento předštědrovečerní úkol má na statosti a vždycky jikrňačku donese. Pro Tvoje nejspíš zasmání, jeden rok byl někde na služební cestě a tak jsem nakupovala já. Doma jsme už měli 3 kapry zmražené, já byla trochu zoufalá a tak mě napadlo kaprům smáčknout řiťku a ejhle z jedné lezly jikry ;o) V rybárně to ovšem něměli rádi, ale já už měla svého kapříka ;o) Děkuji Ti za cenné rady!
Příjemný den Vám přeje,
jikrnačka se u kaprovitých ryb pozná podle tvaru řitního otvoru. Mlíčňák má řitní otvor jako čárku (-), jikrnačka kulatější (o-), asi takhle… No, je pravda, že k přesnému rozeznání to chce trochu cviku, jako asi všechno.
577 příspěvků 25.1.09 03:43
Tuhle polévku vařím také, je to mňamka. Jen květáček vynechávám. Tentokrát jej zkusím přidat. Díky za recept a hezký večer!
dokonce na Hájích, to je paráda. Moc díky!
Kari, když vylezeš na Hájích směrem ke Galaxii, tak půjdeš rovně po „terase“, sejdeš po schodech do „dolního patra“, kde jsou různé malé krámečky, a tam narazíš na prodejnu ryby, drůbež.
Eji, prosím tě, kde je ten krámek s jikrami? My koupíme vždycky mlíčňáka, i když nám prodejci tvrděj, že je to určitě jikrnáč. Máš pravdu, že ve vánoční polévce jikry moc chyběj..:-(
Nebo jestli někdo nevíte, jak se napohled pozná jikrnáč? Někdo to pozná..
Vynikající, dělám ji podobně, recept je na Labu. Už od začátku prosince chodím do maličké prodejny s drůbeží a s rybami, kde mívají mražené jikry a mlíčí a dělám zásoby do mrazáku neboť bez jiker to není ono. A kdyby jich náhodou bylo moc, tak http://www.labuznik.com/recipe.php?…- doporučuji.
146 příspěvků 25.1.09 03:43
Je vynikající, dělám ji už léta podle „Sandtnerové“, kterou mi jednou babicka předala, svázanou mašlickou, protože se častým používaním rozpadla a s tím, že má osobně ozkoušené všechny recepty a jsou výborné. A moje babička vařila skvěle, takže si toho dodnes považuju. Ale zpět k té polévce, my máme zase rádi, když se povede a máme jednoho jikrnáče a jednoho mlíčňáka.