Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
Eja Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Kapří hlavy omyjeme, vyndáme žábry a ve velkém kastrolu se studenou vodou pomalu přivedeme k varu, pěnu sbíráme. Vaříme pozvolna cca hodinu. Pak hlavy vyjmeme a vývar přecedíme přes velmi jemné síto. Kořenovou zeleninu nakrájíme na drobné stejně velké kostičky, v dalším kastrole rozpustíme máslo a zeleninu lehce osmahneme, zalijeme rybím vývarem. Osolíme, opepříme, přidáme špetičku květu. Obereme kapří hlavy a maso přidáme do vývaru se zeleninou. Připravíme si světlou máslovou jíšku, kterou nalijeme do polévky, provaříme, ev. dochutíme. Mlíčí opláchneme v cedníku studenou vodou, nakrájíme na menší kousky a ve zvláštním kastrolku povaříme doměkka, scedíme a vložíme do polévky / vývar z mlíčí nepoužíváme/. Jikry v dalším kastrolku povaříme, scedíme. Odbereme si trochu polévky do hrníčku, vložíme jikry,důkladně rozšleháme a vlijeme zpět do polévky. Polévku podáváme s osmaženými kostičkami rohlíku sypanou petrželkou. Pozn. Pokud vám zbydou jikry, použijte je na "česnečku ":https://www.labuznik.cz/recipe.php?ID=9618
Další recepty na Rybí polévka
Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů Štědrý den Vánoční recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
22.3.16 16:02
Polévka je to dobrá. Ničím mě nepřekvapila, vaříme o Vánocích podobnou. Ale pochutnal jsem si.
Líbí se mi23.12.15 21:37
Letos jsme zkusili poprvé bez asistence babičky udělat rybí polévku a tenhle recept - tedy až na ty jikry - bezvadně vyšel, děkujeme.
Líbí se mi17.12.15 16:56
Neměla jsem muškátový květ, ale i bez něj je polévka výborná.
Ve většině receptů na rybí polévku je zdůrazněna nutnost odstranění
žaber. Já je tam nechala (vzpomněla jsem si pozdě) a vývar hořký není.
Je pro odstranění nějaký jiný důvod?
22.12.14 15:32
Mám tento recept naučený od táty, léta nám moc chutná… Jinak je možno přidat do talíře lžičku smetany pro zjemnění…
Líbí se mi2.1.13 11:55
SIce jsem neměla jikry ani mlíčí, ale jen rybí hlavu od sousedky, ale
i tak byla polévka moc dobrá
10.12.12 10:08
Pokud by se eklovala ta rybí hlavička, tak ji uvařím, ale vězte, že
vařená je mnohem nepohlednější…
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Štedrovečerní rybí polévka
1150 příspěvků 17.12.15 19:30
Jeerraa, nevyndávám, věřím tomu, že z čerstvé ryby nemůže být polévka hořká
Ja přidàvám namočené sušené houby, včetně macerátu. Dobrou chuť.
U nás se tradičně pereme o rybí oči
šupiny nejíme.
Vaříme stejnou, jen ještě v extra kastrůlku uvaříme růžičkové kapustičky, které přihodíme do hotové polévky, vývar z nich nepoužíváme.
Natož hlavu…
Natož hlavu…

…ale pokud ji někdo teprve vaří, tak jsem konečně odzkoušel, že vařit mlíčí a jikry zvlášť není nutné. Ten „vývar z mlíčí“ má tak lahodnou chuť, že jsem jej použil do polévky…

No, já ale z kapra bez užitku nevyhodím ani šupinu…
1 příspěvek 19.12.12 10:00
Aaaaaaaaaaach, to se už těším!!! Podle našeho rodinného receptu ke smažené kořenové zelenině přidáváme i kousek pórku. Dodá tomu výbornou chutičku.
NEMAZAT!! sled smajlíků odpovídá několika vteřinám po shlédnutí hlavičky v talířku, nejdřív jsem na to vytřeštila oči a nakonec jsem se smála nahlas… ale tu polívčičku, ve které se máchá ta NEVAŘENÁ hlavička, jistě spapáte…
…je pomalu poledne, a vy račte být poněkud rozpolceně rozporůůůplná
Tak si ujasněme:

obrázek MAZATI či NEMAZATI
Casino

160 příspěvků 25.1.09 03:43
Já kořením jen solí a květem, hlavy už pár let nekupuju, podle situace koupím ořezy z lososa, nebo nějakou podřadnější rybu, ať je v polévce dost masa. Letos jsem tam měla kilo sledů. Vnitřnosti jsem koupila v řeznictví na Bělěhradské, v tom co je proti zastávce tramvaje.
361 příspěvků 25.1.09 03:43
Kapří hlavy umýt jen od špíny, pokud jsou špinavé. Hlavně tam nechat krev, která polévce dodá spec. chuť. dost zeleniny.
Nikdy jsem tuto polévku nejedl, až v dospělém věku -háláslé- od jednoho maďara. bez ní nejsou vánoce !!!!
Kiro, jsem ráda, že Ti chutnala. Letos se mi povedla naprosto excelentně, měla jsem hodně jiker, no pohádka. Dvě porce jsem ještě před zahuštěním uklidila do mrazáku, jsem zvědavá, jak dlouho tam vydrží.....
1 příspěvek 25.1.09 03:43
Recept je super. Nikdy jsem rybí polívku nevařila,dokonce ani nejedla! Ale letos jsem to podle tohoto receptu vyzkoušela a fakt nám moc chutnala.
Moc príma jsou i postřehy pod receptem:-)
Babi, děkuji za připomenutí mého receptu na polévku.
Vařila ji moje maminka, vařím ji já. Neumíme si bez ní představit štědrý večer. Prostě nemá chybu. Móóc se na ni těšíme.
připravuji hodně podobnou polévku a myslím si, že opravdu nemá chybu ;o) je prostě vynikající a ta nejlepší!
Pěkný pozdrav,
Alice, když vystoupíš z metra na Hájích a půjdeš po „terase“, tak na dolní uličce ještě před poštou je prodejna ryb a uzenin a polotovarů a různých dobrot, a tam mají v mrazáku půlkilové směsi jiker a mlíčí, kupuji je každý rok. A nejsem sama, většinou do mizí dost rychle.
652 příspěvků 25.1.09 03:43
Alice, snad se Eja nebude zlobit kdyz odpovim za ni, minuly rok to prodavali pred Teskem prodejce kapru.
505 příspěvků 25.1.09 03:43
tohle určitě kdysi proběhlo na nějakém diskusním fóru na Labu, ale mohla bys pro mne (a možná ostatní lenochy) napsat, kde se dají v Praze sehnat sólo jikry a mlíčí ? Děkuju a přeju pěkný večer (a ty zásoby Ti pustě závidím
!
Já si sice dělám Vánoce několikrát za rok, ale těším se taky!
A přidám si tam i toho lína, mňam!
Tak, kilo mražených jiker a mlíčí už mám v mrazáku
Už se na ni těšííííííím!!
115 příspěvků 25.1.09 03:43
Ejo, tak toto je i náš rodinný recept na vánoční rybí polévku, už se těší celá rodina…podávám ji i na další den k svátečnímu obědu.
mluvíš mi z duše. Ten lín tam udělá svoje!!!!
Je vidět, že Vánoce se blíží, začínají se oprašovat vánoční recepty!
1642 příspěvků 25.1.09 03:43
Ano, ano, to je ona. Když se vám podaří sehnat lína, vařte ho s kapřími hlavami, vývar je pak skvělý. Začaly výlovy, už se těším!