Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
majkl1 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Pracná, leč výtečná rybí polévka. Náročná na suroviny i čas. Leč
výsledek stojí za to. Recept mám po babičce a té polévce se vyká!
Níže uvedené suroviny jsou na cca 2l polévky - 6 porcí .
Nejdůležitější jsou přípravné práce. Kapry ihned po usmrcení vykucháme (pozor na hloubku řezu) a vyjmeme vnitřnosti. S největší péčí ihned odstraníme žlučový váček i s nejbližší částí jater. Pokud by váček praskl (rád praskne i při delším transportu usmrcené a nevykuchané ryby), je po vaření a vnitřnosti (popř. celou rybu) můžete vyhodit. Proto varuji před nákupem samotných vnitřností. Pokud je opravdu chcete koupit, pak byste měli mít silnější žaludek a syrové je nenápadně olíznout. Rozteklá žluč se vymýt prostě nedá! Hlavy většinou koupit lze, pokud prodejce není ultračuně. Očištěné vnitřnosti dáme zatím do misky. Po naporcování kapra oddělíme hlavy a očistíme je. Odstraníme kompletně žábry, ploutve a oči, odstřihneme tlamu (pysky) a hlavy nůžkami na drůbež rozpůlíme. Pozor, klouže to a prsty do polévky nepatří. Nachystáme si spoustu hrnců a rendlíčků. Do jednoho hrnce vložíme hlavy, zalijeme vývarem ze zeleniny, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a dáme vařit na cca 15-20 minut. Do dalšího malého dáme kostry (nasekáme je na díly), ocasy a koření krom květu a pomalu vaříme (spíše necháme táhnout) alespoň 30 minut. Pokud kostry nemáme, přidáme ocasy a koření k hlavám. Mezitím přelijeme jikry vařící vodou a odblaníme je, mlíčí a zbytek vnitřností pokrájíme. Zatím se nám hlavy uvařily. Do 3 l hrnce odcedíme vývar. Maso z hlav obereme, případně pokrájíme. Hlavičky růžičkové kapusty spaříme vřící vodou a dáme vařit do další nádoby do osolené vody. Teď už můžeme odcedit vývar z kostry přes jemné síto do hrnce, ve kterém je již vývar z hlav a dáme vychladit. Kostry, ocasy a koření samozřejmě vyhodíme. A budeme potřebovat další 3 l hrnec. V něm si připravíme potřebné množství máslové jíšky do zlatova. Za silného míchání, resp. šlehání přilijeme vystydlý rybí vývar a pomalu za míchání uvedeme do varu. Jakmile se vaří, přidáme vnitřnosti a vaříme cca 10 minut. Pak přidáme maso obrané z hlav a vypneme tepelný zdroj. Kapustičky už budou vařené, takže z nich slijeme vodu a přidáme je do polévky. Otevřeme konzervu sterilovaného hrášku a ochutnáme jej. Pokud je na skus, slijeme nálev a hrášek přidáme do polévky. Pokud ne, dovaříme jej v jeho nálevu a poté slitý přidáme do polévky. Polévku za míchání opět uvedeme do varu a dochutíme solí, květem a mletým pepřem dle chuti. Výsledná konzistence polévky by měla mít hustotu krémovou. Asi jako dobrá hrachovka. A zbývá poslední operace. Rohlíky podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme příčně na cca 5 mm silné měsíčky. Na větší pánvi, popř. pekáčku, rozehřejeme odpovídající množství másla (žádný olej či margaríny! Pro žlučníkáře či odpůrce tuků možno na sucho, ale není to ono) a opražíme je do zlatova. Při podávání polévky je servírujeme na misce a každý si přidá tolik, kolik sám chce. Já si jich dávám hóódně, ale postupně. Přeji dobrou chuť! P.S.: Pokud nemáte zeleninový vývar či pro absolutisty: nastrouhanou kořenovou zeleninu orestujeme na másle do barvy bílé kávy a pak z ní učiníme vývar.
Recept je z kategorií: Polévky Polévky rybí a z mořských živočichů Vánoční recepty
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Štědrovečerní pracná rybí polévka
Přidal bych, netroufám si napsat „krásnou“, fotečku…



Chápu, že hlavu připravíte o zrak; málokdo snese pohled toho tvora…
Nechápu, že hlavičku připravíte o ploutvičky (když ocásek vám nevadí) a pusenku; ledaže ze strachu aby s vámi rybička nehodila řeč…
Také patřím k olizovačům (gggdysi jsem dokázal úspěšně a hlavně rychle jazykem analyzovat cvičné BojovéCHemickéLátky); když už tak podrobně popisujete jak na žluč, možná by stálo za to, zmínit se o nevábné chuti rybího tuku. Lze jej jednoduše odstranit: vnitřnosti zbavit střívka a vložit do studené vody. To co se drží při hladině – VYHODIT!