Recept Štědrovečerní pracná rybí polévka Pra

majkl1 Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk

Úvod

Pracná, leč výtečná rybí polévka. Náročná na suroviny i čas. Leč výsledek stojí za to. Recept mám po babičce a té polévce se vyká!
Níže uvedené suroviny jsou na cca 2l polévky - 6 porcí .

Postup

Nejdůležitější jsou přípravné práce. Kapry ihned po usmrcení vykucháme (pozor na hloubku řezu) a vyjmeme vnitřnosti. S největší péčí ihned odstraníme žlučový váček i s nejbližší částí jater. Pokud by váček praskl (rád praskne i při delším transportu usmrcené a nevykuchané ryby), je po vaření a vnitřnosti (popř. celou rybu) můžete vyhodit. Proto varuji před nákupem samotných vnitřností. Pokud je opravdu chcete koupit, pak byste měli mít silnější žaludek a syrové je nenápadně olíznout. Rozteklá žluč se vymýt prostě nedá! Hlavy většinou koupit lze, pokud prodejce není ultračuně. Očištěné vnitřnosti dáme zatím do misky. Po naporcování kapra oddělíme hlavy a očistíme je. Odstraníme kompletně žábry, ploutve a oči, odstřihneme tlamu (pysky) a hlavy nůžkami na drůbež rozpůlíme. Pozor, klouže to a prsty do polévky nepatří. Nachystáme si spoustu hrnců a rendlíčků. Do jednoho hrnce vložíme hlavy, zalijeme vývarem ze zeleniny, přidáme na čtvrtky nakrájenou cibuli a dáme vařit na cca 15-20 minut. Do dalšího malého dáme kostry (nasekáme je na díly), ocasy a koření krom květu a pomalu vaříme (spíše necháme táhnout) alespoň 30 minut. Pokud kostry nemáme, přidáme ocasy a koření k hlavám. Mezitím přelijeme jikry vařící vodou a odblaníme je, mlíčí a zbytek vnitřností pokrájíme. Zatím se nám hlavy uvařily. Do 3 l hrnce odcedíme vývar. Maso z hlav obereme, případně pokrájíme. Hlavičky růžičkové kapusty spaříme vřící vodou a dáme vařit do další nádoby do osolené vody. Teď už můžeme odcedit vývar z kostry přes jemné síto do hrnce, ve kterém je již vývar z hlav a dáme vychladit. Kostry, ocasy a koření samozřejmě vyhodíme. A budeme potřebovat další 3 l hrnec. V něm si připravíme potřebné množství máslové jíšky do zlatova. Za silného míchání, resp. šlehání přilijeme vystydlý rybí vývar a pomalu za míchání uvedeme do varu. Jakmile se vaří, přidáme vnitřnosti a vaříme cca 10 minut. Pak přidáme maso obrané z hlav a vypneme tepelný zdroj. Kapustičky už budou vařené, takže z nich slijeme vodu a přidáme je do polévky. Otevřeme konzervu sterilovaného hrášku a ochutnáme jej. Pokud je na skus, slijeme nálev a hrášek přidáme do polévky. Pokud ne, dovaříme jej v jeho nálevu a poté slitý přidáme do polévky. Polévku za míchání opět uvedeme do varu a dochutíme solí, květem a mletým pepřem dle chuti. Výsledná konzistence polévky by měla mít hustotu krémovou. Asi jako dobrá hrachovka. A zbývá poslední operace. Rohlíky podélně rozřízneme na poloviny a ty nakrájíme příčně na cca 5 mm silné měsíčky. Na větší pánvi, popř. pekáčku, rozehřejeme odpovídající množství másla (žádný olej či margaríny! Pro žlučníkáře či odpůrce tuků možno na sucho, ale není to ono) a opražíme je do zlatova. Při podávání polévky je servírujeme na misce a každý si přidá tolik, kolik sám chce. Já si jich dávám hóódně, ale postupně. Přeji dobrou chuť! P.S.: Pokud nemáte zeleninový vývar či pro absolutisty: nastrouhanou kořenovou zeleninu orestujeme na másle do barvy bílé kávy a pak z ní učiníme vývar.

Recept je z kategorií: Polévky Polévky rybí a z mořských živočichů Vánoční recepty

Nahlásit recept

  • 17.12.12 vloženo
  • 12205x zobrazeno

Čas přípravy

  • půl dne

Počet porcí

  • 6 porcí

Ingredience

  • 2 kapří hlavy
  • vnitřnosti ze 2 kaprů, ideálně 1x mlíčí a 1x jikry
  • 2 kapří kostry (pokud kapra nefiletujete, lze vynechat)
  • 2 kapří ocasy
  • vývar z kořenové zeleniny (s výhodou z té na bramborový salát)
  • máslo
  • střední cibule
  • hladká mouka
  • 18 ks malých hlaviček růžičkové kapusty (3 na porci)
  • menší konzerva sterilovaného hrášku
  • muškátový květ
  • sůl
  • nové koření
  • celý černý pepř
  • 2-3 rohlíky den staré

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Podobné recepty

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Štědrovečerní pracná rybí polévka

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek

Přečtěte si recept na Štědrovečerní pracná rybí polévka

casino
4497 příspěvků 17.12.12 09:45
Píšete krásně krásné recepty…

Přidal bych, netroufám si napsat „krásnou“, fotečku… :nevim: :)
Chápu, že hlavu připravíte o zrak; málokdo snese pohled toho tvora… 8o
Nechápu, že hlavičku připravíte o ploutvičky (když ocásek vám nevadí) a pusenku; ledaže ze strachu aby s vámi rybička nehodila řeč… :mrgreen:
Také patřím k olizovačům (gggdysi jsem dokázal úspěšně a hlavně rychle jazykem analyzovat cvičné BojovéCHemickéLátky); když už tak podrobně popisujete jak na žluč, možná by stálo za to, zmínit se o nevábné chuti rybího tuku. Lze jej jednoduše odstranit: vnitřnosti zbavit střívka a vložit do studené vody. To co se drží při hladině – VYHODIT!

Vložit nový komentář

Dnes doporučujeme: Staročeské kotlety

Nejlepší recepty

Květáková polévka Květáková polévka
Kachní prsa s badyánem Kachní prsa s badyánem
Trojité placičky - Gallette triple Trojité placičky - Gallette...
Česnečka podle šéfkuchaře Česnečka podle šéfkuchaře
Boršč pro labužníky Boršč pro labužníky

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz