Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
zlomax Česká kuchyně Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Takhle jí dělávala moje máma a tak mě jí i naučila. Pokud nastanou dohady o této polévce, tak vyhledávač zklamal. Nebo jsem byl línej ho lustrovat dál. Bylo mě tehdá 15 let co jsem jí vařil poprvé. Od té doby co jsem se oženil jí klohním každý rok pro celou rodinu včetně tchýně a švagrové.
Vařím to ve dvouch kastrolech. Kastrol č. 1 naplním vodou a dodám do něj kapří kebule. Zároveň tam dávám oloupanou cibul a koření. Tedy pepř, nové koření a bobkův list. Nesolím! A nechám táhnout na mírném planeni 1,5-2 hodiny. Do kastrolu č. 2 očistím zeleninu a nakrájím na kousky. Tady nechám velikost kousků na kuchařich či kuchařkách. Někdo to i strouhá na struhadle, ale podle mne se to rozvaří. Rozpustím máslo a zeleninu na něm opražím. Zapráším moukou a zaleji přecezeným vývarem z kastrolu č. 1. Přidám kostky vývaru a nechám přejít varem. Ke konci vaření ( neuvádím časy jelikož si to každý pohlídá sám podle své chuti) přidám muškát květ a zaleju smetanou. Obrané kapří kebule dávám až do hotové polívky, tedy úplně na konec vaření. P.S. Někdo tam dává nějaký ty střeva z kapra. Já neznám žádného rybáře a nejsem magor abych dával 170 kaček za kilo odpadu. Taková je cena za kapří střeva. A celá ta kapří obluda se u nás nesežere. Jinak letos jsem jí vařil z kebule lososa ( ta stála v Globusu 8 korun jedna ).
Recept je z kategorií: Polévky
Opečená na kostičky nakrájená houska či rohlík.
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Štědrovečerní polívka
288 příspěvků 28.2.10 14:59
Tak to je názorná ukázka jak na vývar.............to na konci je mrknutí
288 příspěvků 28.2.10 14:13
Mám kolem sebe spoustu nevěřících Tomášů a někdy to není jednoduchý(kor když je člověk i střevo…)
,teda doufám....................:O
Ale žluč bych jim do polívky nikdy nepřidala
129 příspěvků 28.2.10 09:10
Měl by jsi zvolat Heureca a poděkovat za vnuknutí patrona sv Vavřince. Možná se najde mnoho nevěřících, ale Tvá Štědrovečerní tím masovým bujónem jen získala! Neměnil bych!
426 příspěvků 4.1.10 21:06
No oni se občas najdou dny, kdy bych těm mým děvčatům přidal nejen střeva do polívky, ale sem tam i nějakou tu žluč.
se nediv , že jim to nejede, když chceš v polívce vyvařit střeva!
Mánek
426 příspěvků 4.1.10 18:04
Ano jsem línej to přiznávám. Co se týká střev se polepším do budoucna. Jenže já mám asi jako spousta jiných zde na Labu rozežranou rodinku a né všechno jim jede do zobáčku. Jediného rybáře co znám je Mánek a to je trochu z ruky.
Ano, LENOST … Stačilo pouze kliknout na kontrolu při vkládání receptu
())) Ale jinak jste šťastná rodinka. Pokud
jste totiž neochutnali polívku s tím, čemu říkáte „střeva“, nevíte
o co přicházíte. Přece nemusíte kupovat mlíčí na kila; stačí dvacet
deka
) Já, asi taky magor, leta spolupracuji
s manželem (ano, je to tento TOMÁNEK
))) majitelky místního obchůdku; v rámci
služeb zákazníkům u nich koupeného kapra za pár peněz umrtví a vyvrhne.
Mně potom za flašku dá kýbl hlav a střev, které potom čistím do
mrazáku, zatím co nemnohé ještě panny se hotoví ke stojaté vodě čučet
do ní, v očekávání svého budoucího bytí
) U nás i bez čárů víme, že až do
Velikonoc si můžeme co čtrnáct dní, alespoň u stolu, zopakovat
Vánoce
)))