Vitalion
zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz
bona Do oblíbených Chci uvařit Tisk
Nejprve ušleháme šlehačku dotuha a uložíme do ledničky. Čerstvé mušle očistíme pod studenou tekoucí vodou kartáčkem a protřeseme jimi. Některé ulitu otevřou a zase rychle zavřou - to jsou ty, které budeme konzumovat. Ty, které i při protřásání mají ulitu stále otevřenou, vyhodíme. Vytrháme "fousky", které se přiskříply do ulity. Očištěné slávky ve skořápkách dáme do hrnce, zalijeme bílým vínem a zakryté vaříme 10 minut. Potom je oloupeme a také dáme do ledničky. Vinný vývar uschováme. Oškrábanou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky, osmahneme na másle, zalijeme vodou (asi 1 litr), osolíme, uvaříme doměkka a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (i s vývarem). Děda používal takový ten vysoký stojací mixér, ve kterém se dělaly koktejly v "mlíčňáku". Přilijeme vývar ze slávek a okořeníme solí, pepřem, šafránem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Polévku přihřejeme, ale již nevaříme. Metlou všleháme žloutky, přidáme maso a opatrně vmícháme našlehanou smetanu. Ochutnáme a případně dochutíme citrónovou šťávou. Podáváme v terině, ozdobené petrželkou a citrónem. P.S. Babička ještě vařila i klasickou rybí polévku z kapří hlavy, mlíčí atd.
Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů
plátky bílého pečiva a bílé víno
Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.
Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění
Přečtěte si recept na Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
kde je děda sháněl, to nevím, byla jsem docela malá na to, aby mě to zajímalo. Vlastně jsem možná ani nevěděla, co to jím…:-). S babičkou se rozvedli, když jsem byla malá, tak s námi pak už na Štědrý den ani nebyl, chodily jsme k němu se ségrou na Boží hod. Teď jsem recept našla v babičky „kuchařce“, tak jsem si na to vzpomněla.
Ale když o tom tak uvažuji - měl řadu přátel z branže ze Švédska, v šedesátých letech tam bydlel a pracoval (vařil), kteří za ním v sedmdesátých jezdili sem, možná mu je vozili mražené… Také měl část rodiny ve Vídni, tam mušle asi k mání byly. Ledničku s mrazákem měl taky, máma říkala, že už v padesátých let, jako jedna z prvních rodin v Písku, takže myslím, že používal mražené.
Díky za připomenutí přípravy čerstvých slávek, doplním…
Pa B.
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
tos mi udělala radost! Tak pak poreferuj pod receptem
Děláš ZAPEČENÉ nebo NÁMOŘNICKÉ ?
1254 příspěvků 25.1.09 03:43
hezká polívčička.
Mušle mají v Makru, někdy i ve velkých supermarketech. Např.Tesco ve Varech. Ale nemusíte čekat na Štědrý den. Když seženete mušle dřív, můžete si je krátce povařit do otevření, vyloupat a zamrazit i s vychladlým vývarem!!! No a na Vánoce je půl práce hotovo
další rady ZDE
1136 příspěvků 25.1.09 03:43
Hmmm, hned bych si dala (ale dnes budou slavky podle Bali:-). Pokud se nepletu, tak tento typ polevky se nazyva chowder a v USA se dela z musli, ktere jmenuji clams (cesky snad zadenky, v Evrope se daji nahradit srdcovkami). Manzel ted privezl z US asi tunu konzerv s clams, tak na tuto polevku u nas urcite dojde:-) A jenom drobnost: Kde jste u nas na Stedry den sehnali s dedou cerstve slavky (i kdyz chapu, ze jako sefkuchar mel mozna nejaky zdroj)? Ono to i ted je mozne akorat v Praze:-( Jeste bys mozna mela u pripravy slavek dodat, ze syrove musle, ktere jsou otevrene, vyhodime, po uvareni naopak vyhodime musle, ktere zustaly zavrene, protoze v tomto pripade jde o zdravi.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Jo ještě - terina má ucha, uši… zkrátka držátka pro lepší manipulaci - to ji odlišuje od salátových mís.
2416 příspěvků 25.1.09 03:43
Sylvi, terina je polévková mísa, některé mívají i pokličku s otvorem na naběračku. Buď se každý u stolu obslouží sám, nebo mu hostitel (-ka) nalije množství polévky podle jeho přání. Pa B.
2302 příspěvků 25.1.09 03:43
Bono, terina je co, prosím Tě. Omlouvám se za svou tupost. Polévku ukládám, už se těším, jak se předvedu.