Recept Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve ušleháme šlehačku dotuha a uložíme do ledničky.

Čerstvé mušle očistíme pod studenou tekoucí vodou kartáčkem a protřeseme jimi. Některé ulitu otevřou a zase rychle zavřou - to jsou ty, které budeme konzumovat. Ty, které i při protřásání mají ulitu stále otevřenou, vyhodíme. Vytrháme „fousky“, které se přiskříply do ulity.

Očištěné slávky ve skořápkách dáme do hrnce, zalijeme bílým vínem a zakryté vaříme 10 minut. Potom je oloupeme a také dáme do ledničky. Vinný vývar uschováme.

Oškrábanou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky, osmahneme na másle, zalijeme vodou (asi 1 litr), osolíme, uvaříme doměkka a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (i s vývarem). Děda používal takový ten vysoký stojací mixér, ve kterém se dělaly koktejly v „mlíčňáku“.

Přilijeme vývar ze slávek a okořeníme solí, pepřem, šafránem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Polévku přihřejeme, ale již nevaříme. Metlou všleháme žloutky, přidáme maso a opatrně vmícháme našlehanou smetanu. Ochutnáme a případně dochutíme citrónovou šťávou.

Podáváme v terině, ozdobené petrželkou a citrónem.

P.S. Babička ještě vařila i klasickou rybí polévku z kapří hlavy, mlíčí atd.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů

Nahlásit recept

  • 29.11.07 vloženo
  • 11898x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,5 kg slávek
  • 500 ml bílého vína
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • kousek celeru
  • asi 4 velké brambory
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • mletý šafrán
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • popř. citrónová šťáva
  • petrželka a tenký plátek citrónu na ozdobu

Doporučená příloha

  • plátky bílého pečiva a bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

Váš příspěvek
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře-Buraci,

kde je děda sháněl, to nevím, byla jsem docela malá na to, aby mě to zajímalo. Vlastně jsem možná ani nevěděla, co to jím…:-). S babičkou se rozvedli, když jsem byla malá, tak s námi pak už na Štědrý den ani nebyl, chodily jsme k němu se ségrou na Boží hod. Teď jsem recept našla v babičky „kuchařce“, tak jsem si na to vzpomněla.

Ale když o tom tak uvažuji - měl řadu přátel z branže ze Švédska, v šedesátých letech tam bydlel a pracoval (vařil), kteří za ním v sedmdesátých jezdili sem, možná mu je vozili mražené… Také měl část rodiny ve Vídni, tam mušle asi k mání byly. Ledničku s mrazákem měl taky, máma říkala, že už v padesátých let, jako jedna z prvních rodin v Písku, takže myslím, že používal mražené.

Díky za připomenutí přípravy čerstvých slávek, doplním…
Pa B.

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře-Buraci

tos mi udělala radost! Tak pak poreferuj pod receptem ;-)
Děláš ZAPEČENÉ nebo NÁMOŘNICKÉ ?

Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

hezká polívčička.
Mušle mají v Makru, někdy i ve velkých supermarketech. Např.Tesco ve Varech. Ale nemusíte čekat na Štědrý den. Když seženete mušle dřív, můžete si je krátce povařit do otevření, vyloupat a zamrazit i s vychladlým vývarem!!! No a na Vánoce je půl práce hotovo ;-)
další rady ZDE

buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Hmmm, hned bych si dala (ale dnes budou slavky podle Bali:-). Pokud se nepletu, tak tento typ polevky se nazyva chowder a v USA se dela z musli, ktere jmenuji clams (cesky snad zadenky, v Evrope se daji nahradit srdcovkami). Manzel ted privezl z US asi tunu konzerv s clams, tak na tuto polevku u nas urcite dojde:-) A jenom drobnost: Kde jste u nas na Stedry den sehnali s dedou cerstve slavky (i kdyz chapu, ze jako sefkuchar mel mozna nejaky zdroj)? Ono to i ted je mozne akorat v Praze:-( Jeste bys mozna mela u pripravy slavek dodat, ze syrove musle, ktere jsou otevrene, vyhodime, po uvareni naopak vyhodime musle, ktere zustaly zavrene, protoze v tomto pripade jde o zdravi.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Jo ještě - terina má ucha, uši… zkrátka držátka pro lepší manipulaci - to ji odlišuje od salátových mís.

bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Sylvi, terina je polévková mísa, některé mívají i pokličku s otvorem na naběračku. Buď se každý u stolu obslouží sám, nebo mu hostitel (-ka) nalije množství polévky podle jeho přání. Pa B.

Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře - terina

Bono, terina je co, prosím Tě. Omlouvám se za svou tupost. Polévku ukládám, už se těším, jak se předvedu.

Vložit nový komentář

Nejlepší recepty

Pečené papriky s česnekem Pečené papriky s česnekem
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka
Vánoční pečená kuřata Jamieho Olivera Vánoční pečená kuřata...
Guláš z hlívy ústřičné Guláš z hlívy ústřičné
Zeleninová pomazánka Zeleninová pomazánka

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz