Recept Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Do oblíbených Chci uvařit Tisk Na e-mail

Postup

Nejprve ušleháme šlehačku dotuha a uložíme do ledničky.

Čerstvé mušle očistíme pod studenou tekoucí vodou kartáčkem a protřeseme jimi. Některé ulitu otevřou a zase rychle zavřou - to jsou ty, které budeme konzumovat. Ty, které i při protřásání mají ulitu stále otevřenou, vyhodíme. Vytrháme „fousky“, které se přiskříply do ulity.

Očištěné slávky ve skořápkách dáme do hrnce, zalijeme bílým vínem a zakryté vaříme 10 minut. Potom je oloupeme a také dáme do ledničky. Vinný vývar uschováme.

Oškrábanou zeleninu a brambory nakrájíme na kostky, osmahneme na másle, zalijeme vodou (asi 1 litr), osolíme, uvaříme doměkka a rozmixujeme ponorným mixérem dohladka (i s vývarem). Děda používal takový ten vysoký stojací mixér, ve kterém se dělaly koktejly v „mlíčňáku“.

Přilijeme vývar ze slávek a okořeníme solí, pepřem, šafránem a nastrouhaným muškátovým oříškem. Polévku přihřejeme, ale již nevaříme. Metlou všleháme žloutky, přidáme maso a opatrně vmícháme našlehanou smetanu. Ochutnáme a případně dochutíme citrónovou šťávou.

Podáváme v terině, ozdobené petrželkou a citrónem.

P.S. Babička ještě vařila i klasickou rybí polévku z kapří hlavy, mlíčí atd.

Recept je z kategorií: Polévky rybí a z mořských živočichů


Reklama

Nahlásit recept

  • 29.11.07 vloženo
  • 11805x zobrazeno

Počet porcí

  • 4 porce

Ingredience

  • 1,5 kg slávek
  • 500 ml bílého vína
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 1 kořenová petržel
  • kousek celeru
  • asi 4 velké brambory
  • 50 g másla
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 2 žloutky
  • mletý šafrán
  • sůl
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • popř. citrónová šťáva
  • petrželka a tenký plátek citrónu na ozdobu

Doporučená příloha

  • plátky bílého pečiva a bílé víno

Tip redakce

Na AkčníCeny.cz najdete, kde seženete nejlevnější suroviny k tomuto receptu.

Uvařeno uživateli

Vyzkoušel jsem tento recept Přidat hodnocení nebo fotku

Diskuse k receptu Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Odebírat nové komentáře a uvaření tohoto receptu do upozornění

 Váš příspěvek

Reklama

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře-Buraci,

kde je děda sháněl, to nevím, byla jsem docela malá na to, aby mě to zajímalo. Vlastně jsem možná ani nevěděla, co to jím…:-). S babičkou se rozvedli, když jsem byla malá, tak s námi pak už na Štědrý den ani nebyl, chodily jsme k němu se ségrou na Boží hod. Teď jsem recept našla v babičky „kuchařce“, tak jsem si na to vzpomněla.

Ale když o tom tak uvažuji - měl řadu přátel z branže ze Švédska, v šedesátých letech tam bydlel a pracoval (vařil), kteří za ním v sedmdesátých jezdili sem, možná mu je vozili mražené… Také měl část rodiny ve Vídni, tam mušle asi k mání byly. Ledničku s mrazákem měl taky, máma říkala, že už v padesátých let, jako jedna z prvních rodin v Písku, takže myslím, že používal mražené.

Díky za připomenutí přípravy čerstvých slávek, doplním…
Pa B.

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře-Buraci

tos mi udělala radost! Tak pak poreferuj pod receptem ;-)
Děláš ZAPEČENÉ nebo NÁMOŘNICKÉ ?

 
Bali
1254 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

hezká polívčička.
Mušle mají v Makru, někdy i ve velkých supermarketech. Např.Tesco ve Varech. Ale nemusíte čekat na Štědrý den. Když seženete mušle dřív, můžete si je krátce povařit do otevření, vyloupat a zamrazit i s vychladlým vývarem!!! No a na Vánoce je půl práce hotovo ;-)
další rady ZDE

 
buraci
1136 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Hmmm, hned bych si dala (ale dnes budou slavky podle Bali:-). Pokud se nepletu, tak tento typ polevky se nazyva chowder a v USA se dela z musli, ktere jmenuji clams (cesky snad zadenky, v Evrope se daji nahradit srdcovkami). Manzel ted privezl z US asi tunu konzerv s clams, tak na tuto polevku u nas urcite dojde:-) A jenom drobnost: Kde jste u nas na Stedry den sehnali s dedou cerstve slavky (i kdyz chapu, ze jako sefkuchar mel mozna nejaky zdroj)? Ono to i ted je mozne akorat v Praze:-( Jeste bys mozna mela u pripravy slavek dodat, ze syrove musle, ktere jsou otevrene, vyhodime, po uvareni naopak vyhodime musle, ktere zustaly zavrene, protoze v tomto pripade jde o zdravi.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Jo ještě - terina má ucha, uši… zkrátka držátka pro lepší manipulaci - to ji odlišuje od salátových mís.

 
bona
2416 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře

Sylvi, terina je polévková mísa, některé mívají i pokličku s otvorem na naběračku. Buď se každý u stolu obslouží sám, nebo mu hostitel (-ka) nalije množství polévky podle jeho přání. Pa B.

 
Sylvie
2302 příspěvků 25.01.09 03:43
Re: Štědrovečerní polévka mého dědy šéfkuchaře - terina

Bono, terina je co, prosím Tě. Omlouvám se za svou tupost. Polévku ukládám, už se těším, jak se předvedu.

Vložit nový komentář

Reklama


Reklama


Reklama

Nejlepší recepty

Mrkvový salát Mrkvový salát
Staročeské kotlety Staročeské kotlety
Krkovička v lístkovém těstě (velikonoční pokrm) Krkovička v lístkovém těstě...
Podzimní hřejivá dýňová polévka Podzimní hřejivá dýňová...
Zelí s jablečným cidrem Zelí s jablečným cidrem

Naši partneři

Vitalion

zdraví, nemoci, léčení
www.vitalion.cz

eMimino

těhotenství, děti, rodina
www.emimino.cz

Recept na jídlo

recepty, jídlo, vaření
www.receptnajidlo.cz